TEMAT: Ogródek AGNESS

Odp: Ogródek AGNESS 19 Wrz 2012 08:52 #70384

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Martuś ......strasznie mało.... susza jest okropna i te grzybki które trafiliśmy to takie pojedyncze, mają wolę życia, bo mimo suszy pchają się na świat, na pewno gdyby popadało to byłby piękny wysyp...

Romciu czekam z utęsknieniem na deszcz....i dla ogrodu i dla lasu to ratunek, jest tak strasznie sucho, nie pada już naprawdę długo, wszystko suche jak pieprz.... gdyby popadało to jestem pewna, że byłoby dużo grzybów....a jak u Was, padało ostatnio???

Igorku ja przyznam się szczerze, ze też byłam tylko raz :happy:....uwielbiam chodzić po lesie i ZNAJDOWAĆ grzyby :happy: ostatnio koleżanka troszkę mnie wystraszyła informacją, że jest bardzo dużo żmij..... a ja tchórz jestem....

Dziś zaprezentują się miniaturowe dalijki :P

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Ogródek AGNESS 19 Wrz 2012 08:56 #70388

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
WOW daliowo się zrobiło :woohoo: zapraszamy z fotkami do wątku daliowego :lol:
Aguś najważniejsze, że grzybnia jednak nie wyschła i daje oznaki życia :dance:
Grzybki będą, front się zbliża :lev: może nareszcie nieco popada :think:

Edit. zapomniałam :hammer: :hammer: na grzybki więc wysokie kalosze najlepiej ;)
Ostatnio zmieniany: 19 Wrz 2012 09:19 przez pamelka.

Odp: Ogródek AGNESS 19 Wrz 2012 09:04 #70393

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2490
Właśnie... te różne stworzonka, nawet najmniejsze mogą być dla nas niebezpieczne.
Kilka lat temu pamiętam, że grzybów była masa, a ostatnio jak parę się znajdzie to człowiek zadowolony.
Dalie śliczne, czy to takie z siewu? miałem w tamtym roku i podobnie wyglądały.

Odp: Ogródek AGNESS 19 Wrz 2012 09:17 #70400

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Grzybki grzybkami, ale jak zaspany przewijałem fotki z lasu to gdy zobaczyłem tą:

to moje nie do końca jeszcze otwarte oczy zarejestrowały: "O kurcze! Aga żubra w lesie zobaczyła!" Od raz się obudziłem :rotfl1: Prawda, że podobny do leżącego żubra? :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 19 Wrz 2012 09:17 przez rispetto.

Odp: Ogródek AGNESS 19 Wrz 2012 10:44 #70434

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Joluś mam nadzieję, że wreszcie popada....sucho przeokrutnie i w lesie i w ogrodzie.....
Co do wysokich kaloszków masz całkowitą rację, to świetne zabezpieczenie przez żmijami :P

Igorku
dalie faktycznie z siewu. W zeszłym roku wysiewałam, bulwy pięknie przechowały się przez zimę i są dorodne ukwiecone krzaczorki :P

Pawełku pień faktycznie jest niesamowity, nie mogłam przejść obok niego obojętnie, jest tam w pobliżu kilka takich ciekawych pniaczorów, które przywodzą na myśl różne stworzenia :P

Odp: Ogródek AGNESS 19 Wrz 2012 11:32 #70442

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Dalie rzeczywiście bardzo okazałe i bardzo ładne. zastanawiam się czy nie popróbować sił w ich uprawie. Oczywiście w tych niewielkich odmianach, bo na duże to miejsca u mnie nie ma :(
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Odp: Ogródek AGNESS 19 Wrz 2012 13:47 #70475

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorotko to tak jak u mnie. Podobają mi się te wielkie, mają niesamowite kwiaty....ogromne i piękne, ale brak miejsca, więc mogę podziwiać je tylko w innych ogrodach. A te maluszki wszędzie można wcisnąć , a są śliczne i pięknie kolorują jesienne ogrody, kiedy już mało kwiatów kwitnie :P Mają niezbyt duże karpy, więc i w tłoku innych korzeni łatwo wykopać dołek, żeby je posadzić :P

Odp: Ogródek AGNESS 19 Wrz 2012 14:43 #70489

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Agnieszko, u Ciebie susza, a u mnie znowu dzisiaj pada :eek3: Taka fajna mżaweczka, która doskonale nawilża ziemię i podlewa roślinki. A przyda się to zwłaszcza moim nowo posadzonym, podzielonym i przesadzonym...
Dalie przepiękne! Podziwiam je w Twoim i zaprzyjaźnionych ogrodach forumkowych, bo u mnie akurat tych kwiatków nie ma :( Z lenistwa, oczywiście :oops:
Ja wczoraj też byłam na spacerku w lesie; było nawet sporo grzybków, ale głównie...olszówki :evil:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Odp: Ogródek AGNESS 19 Wrz 2012 17:39 #70520

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Też mam takie malutkie dalie z siewu :P
Jeśli mówisz, że się łatwo przechowują, to spróbuję, a jak sie nie uda, to znów posieję :woohoo: . Są absolutnie niekłopotliwe, a mieszanka kolorów, aż zęby bolą :rotfl1: (oczywiście mówię o swoich ;) )

Odp: Ogródek AGNESS 19 Wrz 2012 21:44 #70596

• Roma
  • Roma's Avatar
Agnieszko- u nas wreszcie popadało ale co z tego, zimno jest 12st.Już zaczynam się martwić o grzyby suszone, których jeszcze nie mam w tym roku :( Nie pamiętam takiej posuchy grzybowej :think: W ubiegłym oku Kanie można było losić a w tym ani jednej sztuki :cry3:
Piękne masz dalie a te kolory :thanks:

Odp: Ogródek AGNESS 19 Wrz 2012 22:00 #70610

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Aga popadało?
Mam nadzieję, że i owszem :happy4:

Odp: Ogródek AGNESS 20 Wrz 2012 11:17 #70709

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Daluś wreszcie i do mnie przyszedł deszczyk :P Bardzo się cieszę, bo susza już była okrutna, wreszcie roślinki nawodnią się :P
Dalie u mnie tylko miniaturki na duże miejsca niestety brak...

Martuś kolory faktycznie są obłędne :P One naprawdę wspaniale się przechowują. Ja zasypałam je ziemią w wiaderku i wiosną były jędrniutkie i ślicznie....nie wypadła ani jedna :P Jestem pewna, że wspaniele się Ci przechowają :P

Romciu u mnie dziś też zimno, wczoraj było cieplutko i pięknie. Siedziałam sobie w krótkim rękawku na huśtawce , dopiero wieczorem mocno temperatura spadła i zaczęło padać. Dziś też cały czas mży, mam nadzieję, ze ociepli się i zaczną pojawiać sie grzybki. Ja mam już ususzone dwa 3litrowe słoje, ale chciałabym jeszcze. U mnie na suszone grzybki jest największe zapotrzebowanie. Nie lubię świeżych, ale suszone używam garściami....do wielu potraw, tak, ze szybko znikają :P

Joluś oj tak ....wreszcie :P Wczoraj wieczorkiem rozpadało się i tak cały czas trzyma. Teraz już delikatna mżaweczka, ale cudownie nawodni i ogródek i ściółkę w lesie B) :P Dziś chwilkę byłam w Twoim miasteczku i też widziałam mokre szosy :P

Odp: Ogródek AGNESS 20 Wrz 2012 11:31 #70712

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
Agnieszko, kiedyś u Ciebie widziałem śliczne żurawki, może zasilisz swoimi fotkami wątki bazowe? :garden1:
Byłbym bardzo wdzięczny :drink1:

Odp: Ogródek AGNESS 20 Wrz 2012 13:23 #70737

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Igorku żurawek mam faktycznie sporo ale z czasem ich nazwy uleciały w niebyt ;) :happy: Kilka które pamiętam wstawię :P

Odp: Ogródek AGNESS 20 Wrz 2012 13:29 #70738

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
Resztę daj do wątku z identyfikacją to Ci je nazwiemy :thanks:
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...an?limit=18&start=90
Ostatnio zmieniany: 20 Wrz 2012 13:30 przez Igor.

Odp: Ogródek AGNESS 22 Wrz 2012 06:48 #71239

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
AGNESS wrote:
Igorku żurawek mam faktycznie sporo ale z czasem ich nazwy uleciały w niebyt ;) :happy: Kilka które pamiętam wstawię :P

Aguś ja mam ten sam problem :jeez: nazwy ulatują , znaczniki też :rotfl1:

Odp: Ogródek AGNESS 01 Paź 2012 11:19 #73867

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Igorku to nic nie da, bo ja później i tak zapominam B) :rotfl1:

Geniu
powiem szczerze, że ja nawet nie staram się zapamiętywać nazw żurawek....jest ich zbyt dużo i nie zależy mi na tym, tym bardziej, że ja nie sadzę ich kolekcjonersko, nie staram sie o zdobywanie odmian, których nie mam, ja sadzę nawet po kilka krzaczków tej samej odmiany, jeśli tylko podobają mi się :P

Jesienne obrazy

Odp: Ogródek AGNESS 01 Paź 2012 13:47 #73896

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
AGNESS wrote:
... powiem szczerze, że ja nawet nie staram się zapamiętywać nazw żurawek....jest ich zbyt dużo ...
I ja mam tak samo :happy4: i podobnie z hostkami :oops:
Cóż począć nie można znać się na wszystkim :silly:
Może w jesienne długie wieczory coś tam sobie przybliżę :think:
Ostatnio zmieniany: 01 Paź 2012 13:48 przez pamelka.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.557 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum