TEMAT: Ogród Aguniady

Ogród Aguniady 12 Cze 2014 20:46 #271885

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Dziś zaczyna się święto fanów piłkarskich.. oglądasz..? Pewno tak! Ja też- nie mam wyjścia :silly:

Pozdrawiam, życząc wieczoru pełnego emocji kibicowania :drink1:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady 12 Cze 2014 20:56 #271900

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Cześć Moniko! :)
Jestem przeszczęśliwa z powodu Mundialu - w końcu trochę dobrej piłki będzie można obejrzeć :)
Dzisiejszy mecz łatwo obstawić, a wygrana całego World Cup?
Ja stawiam na Urugwaj :hearts:
A Piotrek?
jeśli chodzi o pogodę, mam tak samo jak Ty, że zacytuję Niemena ;-)
Tylko słońce i ładna pogoda mnie interesuje - ewentualnie deszczyk nocą, no może czasem wiosenna, majowa burza.
Reszty nie toleruję :D
Ewa, trochę się ochłodziło, a nawet rano pokropiło - spadł u Ciebie deszcz?
Marta, ja też jestem meteopatką!
Generalnie źle znoszę wszelkie anomalie... służyłby mi bardzo klimat południa Europy :)
Julek, aura wciąż całkiem niezła!
Teraz spędzam dwa dni w terenie - szkolnie. Jutro cały dzień u Grąbczewskich, sobota w Ogrodzie Botanicznym - mam roślinoznawstwo na tapecie :) Oby było ładnie!

Ogród Aguniady 12 Cze 2014 21:05 #271910

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Coś musi być w tym klimacie południa ;) , kiedyś spędzałam sierpień we Włoszech i nie przeszkadzała mi temperatura 43* :silly: . Ktoś mi powiedział, że to kwestia ciśnienia, tam rzadko spada poniżej 1000 ;)

Ogród Aguniady 12 Cze 2014 21:30 #271930

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Mam informacje z centrum dowodzenia pilotem TV :P
Piotrek kibicuje Belgii i Francji, a wygraną obstawia dla Brazylii lub niestety Niemców, a co do dobrej piłki się zgadza, bo Polskiej Ligi nie może oglądać ;) Przekazuję pozdrowienia i życzenia wspaniałych emocji :woohoo:

Czytałaś na necie, jak bulwarowa praca zakpiła z naszych gwiazdeczek..? Jak się kobietki wypowiadały nt szans Polaków na mudnialu- że na pewno wyjdą z grupy i Lewandowski na pewno strzeli gola :rotfl1:

EDIT.. roślinoznawstwo..? Wynotuj fajne niewysokie krzewy na słońce (ślicznie proszę :flower1: ) :comp: Może coś fajnego wpadnie Ci w oko na zajęciach, bo ja co nie pomyślę, to ląduję na berberysach :hammer: Fajne zajęcia będą- całodniowy spacer w szkółce :woohoo:
Ostatnio zmieniany: 12 Cze 2014 21:33 przez Monika-Sz.

Ogród Aguniady 12 Cze 2014 21:32 #271934

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Agus i jak i jak ten bialy Leos??? ja tupcze i czekam na Twoj osadowy relacjones, bo jak by byl Taki "praktycznie niezniszczalny" o do tego ladniutki jak pierwotniak, to ja odrazu kocham go wielka nieoganiczona pragmatyczna checia posiadania :happy3:
Bardzo przyjemnie Weekend szkoleniowo Ci sie zapowiada :dance: mowisz, roslinoznawstwo w terenie ... ja sobie jutro u "Niemca" uskutecznie - zobacze co maja ciekawego w tym roku ;)
Ostatnio zmieniany: 12 Cze 2014 21:33 przez Julka.

Ogród Aguniady 12 Cze 2014 21:40 #271943

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Moniko, jest nawet takie powiedzenie, że na końcu i tak zawsze wygrywają Niemcy :)
Cóż, trudno im odmówić techniki i woli walki do ostatniego gwizdka. Podolskiego lubię, więc trochę im kibicuję :)
Oczywiście kocham Portugalię i Hiszpanię, ale gra Urugwaju na ostatnim Mundialu i fantastyczny taniec z piłką w stylu południowoamerykańskim - to mnie zachwyciło. Nie mówiąc o wyróżniających się Diego Forlán czy Luis Suarez.
No bardzo na nich stawiam!
Czyli że co, nasze celebrytki nawet nie wiedzą, że nie ma nas w Brazylii?!?
Na Lewandowskiego jestem mega cięta, tak przy okazji...
Za krzewami się rozejrzę... byłaś kiedyś u Grąbczewskich?
Marto, my dużo nie podróżujemy, ale chociażby klimat Madery czy Teneryfy był dla nas idealny.
Jeszcze się tam wyniesiemy na stałe, na emeryturę! :)
Julek, biały Leoś w ubiegłym roku (jego pierwszy sezon u mnie) był dość nieśmiały. Teraz zbudował ładny krzaczek, a sam kwiat ma prze-prześliczny... sama subtelność, no zobacz. W dodatku bardzo zdrowiutki. No kocham go po prostu!
Zajęcia zapowiadają mi się bardzo fajnie... dwa dni w terenie, a w niedzielę mam prowadzenie biura projektowego.
Cieszę się!
Daj znać, co tam u Niemców słychać :)
Ostatnio zmieniany: 12 Cze 2014 21:41 przez Aguniada.

Ogród Aguniady 12 Cze 2014 21:48 #271953

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Takie szkolenie jest super i to w dodatku w terenie. :) Liczę na zdjęcia z terenu . Zdjęć róż nigdy dosyć a jeszcze jak są tak ładnie pokazane ,to tylko oglądać. :flower2:
U mnie w ogrodzie totalna susza, niedawno skończyłam podlewanie.

Ogród Aguniady 12 Cze 2014 21:54 #271958

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Ina, właśnie dlatego nie mogę się powstrzymać przed fotografowaniem portretów różanych :)
Królewny mają tak różne, misternie ułożone płateczki, tyle tonacji - no nie można się nie zachwycić.
Zdjęcia będą :)
U nas też susza... rano pokropiło, ale tyle co nic.

Mundial! :dance:

Ogród Aguniady 12 Cze 2014 22:10 #271977

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Monika-Sz wrote:
Dziś zaczyna się święto fanów piłkarskich.. oglądasz..? Pewno tak! Ja też- nie mam wyjścia :silly:
Ja sobie kurczę wypraszam!! W "podróży poślubnej" musiałam oglądać zmagania piłkarskie (co prawda w fajnej knajpce na wielkim ekranie) a teraz w co drugą rocznicę - przechlapane ;) Dziś jednak sobie odpuszczam. :drink1: Miłego oglądania :)

U nas lało wieczorem!! Wystarczy na 2 tygodnie.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku
Ostatnio zmieniany: 12 Cze 2014 22:12 przez aguskac.

Ogród Aguniady 12 Cze 2014 22:12 #271980

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Piotrek z Urugwajem się zgadza a Suarez to w tej chwili najlepszy środkowy napastnik na świecie. Poza tym mają jeszcze Edinsona Cavaniego. My od zawsze kibicowaliśmy Francji, szczególnie za czasów Zidana i Henry'ego tym bardziej teraz szkoda, że na mistrzostwach nie zagra Ribery. Co do Hiszpanii i Portugalii- są jednymi z faworytów. Piotrek liczy, że czarnym koniem będzie Blegia.
Koniec cytatu :P

Od siebie mogę dodać, że kibicuję Francji, ale szczerze byłam za nimi w czasach Zidane'a, Jednak sentymentalnie im nadal kibicuję, bo Francja zawsze była bliska mojemu sercu... :oops:

Powiedzenie o Niemcach znam :) Też uważam, że Podolski fajny, za to folksdojcza Klosego nie tolerowałam.. Czym podpadł Lewy..?

Gwiazdeczki bardzo chcą się wypowiadać na każdy temat- takie są opiniotwórcze :happy: Błysnęły tak Ewelina Lisowska i Halinka Mlynkowa.

U Grąbczewskich nigdy nie byłam- w ogóle znam tylko okoliczne szkółki.. Zazdroszczę tak fajnych zajęć na uczelni- ech, super wycieczka.. My na studiach mieliśmy jedyną wycieczkę grupową zorganizowaną... :laugh1: do szpitala na testy gruźlicze- sprawdzali, czy nie chorujemy :silly:

O cholera- samobój?!?!

Ogród Aguniady 13 Cze 2014 11:28 #272121

• Malgocha1960
  • Malgocha1960's Avatar
  • Platinum Boarder
  • http://forumogrodniczeoaza.pl/​index.php/forum/33-m
  • Otrzymane dziękuję: 45
Aguś,twoje róże zachwycają nieustannie.U mnie też straszna susza,nie mam nawet wody w studni.

Ogród Aguniady 13 Cze 2014 13:33 #272154

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Oj tak, biały Leoś i mi wpadł w oko ;-)
Udanego weekendu Aguś, plany masz arcyciekawe :woohoo:
Ciekawe co tam Julek znowu wyhaczy u Niemców B)
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Ogród Aguniady 13 Cze 2014 18:35 #272243

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Aga, kolejny raz mi imponujesz, tym razem wiedzą o futbolu :)
Królewny szaleją :hearts: Zazdroszczę widoków i zapachów, jakie zapewne roztaczają w ciepłe wieczory.
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Ogród Aguniady 13 Cze 2014 18:52 #272248

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry!

Długi dzień za mną, niestety chłodny i deszczowy, ale spędzony w mega ciekawy sposób.
Tak jak pisałam, miałam dziś zajęcia z roślinoznawstwa w szkółce Grąbczewskich.
Oprowadzał nas Pan Jan Grąbczewski-senior, opowiadając o tajnikach uprawy szkółkarskiej.
Zwieńczeniem była możliwość zwiedzenia jego prywatnego ogrodu, który zrobił na mnie duże wrażenie.
Generalnie, ma stanowić założenie bezobsługowe, co w praktyce oczywiście nie ma szansy się sprawdzić, ale rzeczywiście dobór roślin daje ogrodnikowi nieco wytchnienia.
Od progu widać cudownie strzyżone kosodrzewiny, judaszowce, pęcherznice, sosnę czarną kolumnową wyższą niż dom, cudowną lipę, leszczyny, perukowce, różanecznik wyrośnięty na wysokość górnej framugi okna kuchennego, piękne łany kocimiętki, lawendy, berberysów, oraz dwa klony palmowe.
Mnie oczywiście zachwyca dojrzałość ogrodu. Pokażę Wam namiastkę.
Właściciele nie stresują się zbytnio chwastem tu i tam, czy glonami w oczku wodnym... wszystko rośnie tam tak, jakby było od zawsze. Na trawniku jest trochę łysych placków po walce z kretem, za ściółkę robi przeschnięta, skoszona trawa, zwraca uwagę oszczędność roślin jednorocznych oraz zero dekoracji ogrodowych (poza budką lęgową).

Kilka zdjęć, a potem odpowiedzi... przepraszam za jakość -> telefon :(

Ostatnio zmieniany: 13 Cze 2014 18:55 przez Aguniada.

Ogród Aguniady 13 Cze 2014 19:30 #272265

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Rzeczywiście bezobsługowy ogród, kwiatów nie ma prawie wcale ;) , ale rozumiem, że właściciele zajęci ;)
Kilka rozrośniętych roślin chętnie bym zaadoptowała :wink4: , ale generalnie wolę kolorowe ogrody :P

Ogród Aguniady 13 Cze 2014 19:39 #272267

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Popadało dopiero dzisiaj, a i to wcale nie tak dużo. Spieszyłam się, żeby wysadzić jednoroczne przed deszczem, a on nie przyszedł :angry: Chmury jednak biegają po niebie, może coś zgubią :)
Ogród ze zdjęć bardzo mi się podoba,mimo że nie ma w nim róż ;) Przepiękna przestrzeń.

Ogród Aguniady 13 Cze 2014 21:09 #272299

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Ewo, u mnie też dziś popadało - solidnie zmokłam na zwiedzaniu szkółki.
Roślinom bardzo się ten deszcz przydał, bo było już sucho.
Ogród Pana Grąbczewskiego, mimo minimum roślin kwitnących, robi wrażenie. Przestrzeń, spokój, ład, piękne plamy kolorystyczne, wspaniałe drzewa - to jest to!
Marto, odbiór tego ogrodu jest czysto subiektywny... nie jest pod linijkę, nie kipi kwieciem i kolorami, jednak bardzo intryguje zwłaszcza wspaniałymi okazami drzew... jeden z dębów o pokroju choiny na przykład - coś rewelacyjnego.
W każdym razie, ja byłam pod wrażeniem.
Iwonko, dzięki :)
Wiesz, ja w ogóle jestem dość wszechstronnym kibicem... sport od zawsze - jak i muzyka - był w moim domu... siłą rzeczy, zaszczepiłam w sobie dość silne umiłowanie do tych dziedzin życia. Kocham zarówno piłkę nożną, inne sporty drużynowe, jak i tenis, skoki, lekkoatletykę, czy nawet boks. Sport mnie ogromnie emocjonuje, przeżywam mocno aspekt patriotyzmu, walki w barwach ojczyzny... to są piękne emocje!
Królewny oszalały... widzę, że bardzo warto jest poczekać te 3-4 lata na spektakularny efekt kwitnienia. Moje najstarsze róże pokazują się z najlepszej strony :) Czekam jeszcze na Pashminę :)
Januszu, dzięki że się odezwałeś!
Wiesz, kocham piłkę nożną i nie mogę zrozumieć, dlaczego polska drużyna tak słabo się stara, nie walczy, asekuruje podczas kontrataków, nie daje żadnego poczucia, że im zależy... prawdę mówiąc, zawsze w nich wierzyłam, ale Euro2012 brutalnie wyleczyło mnie ze złudzeń.
Z europejskich zespołów uwielbiam piłkę w stylu Hiszpanów czy Portugalczyków, Niemcom trudno odmówić skuteczności i uporu, woli walki. Uwielbiam też południowoamerykański taniec z piłką. Wiem, że wielu znawców stawia na Brazylię w finale, jednak ja kibicuję rewelacyjnemu Urugwajowi. W ogóle, to kocham niespodzianki i uważam, że po fazie grupowej każdy może wygrać.
Za grą Łukasza Podolskiego przepadam, ale M. Klose nie darzę sympatią - jakoś z dużym dystansem go odbieram, ale to chyba kwestie charakterologiczne. Tak czy inaczej, z pewnością Niemcy zajdą daleko.
Fantastycznych wrażeń Ci życzę! :)
Kasiu, witam i również życzę miłego weekendu!
Ja ten oraz za tydzień spędzam w szkole... trochę ciężko będzie podołać, zwłaszcza że w pracy mam wycisk niesamowity, ale muszę dać radę.
Dziś było super, jutro ogród botaniczny, a po południu projektowanie wybranej rabaty.
Miłego!
Małgosiu, róże w tym roku z jednej strony mocno chorują, z drugiej zachwycają kwitnieniem.
Cieszę się, że zwróciły Twoją uwagę!
Moniko, pozdrowienia dla kibiców przesyłam :)
Oglądam już drugi mecz w dniu dzisiejszym :)
Za Francuzami niestety nie przepadam... Lewy podpadł mi przeokrutnie - uważam, że grając w reprezentacji w ogóle się nie stara, boi o kontuzję (w klubie przecież zarabia właściwe pieniądze), gwiazdorzy, jest kompletnie nieskuteczny.
Pamiętam tego chłopaka jeszcze w Lechu Poznań - wzór odwagi, precyzji i skromności... teraz to uciekło.
Wiesz, mimo, że dziś była podła pogoda, to w szkółce było świetnie. Polecam Ci wycieczkę tam, a przy okazji wizytę w Grass Factory :)
Aguśka, piłka nożna jest piękna! Tylko trzeba oglądać tę światową - wrażenia gwarantowane :)

Róże dzisiejszego poranka...

Ostatnio zmieniany: 13 Cze 2014 21:13 przez Aguniada.

Ogród Aguniady 13 Cze 2014 21:22 #272309

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
To pewnie jednym okiem patrzysz właśnie na hiszpańską tiki-takę ;)
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.608 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum