TEMAT: Ogród Aguniady

Ogród Aguniady 13 Cze 2014 21:25 #272311

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Iwonko, dwojgiem oczu ;-)
Zerkam na forum, ale z trudnością... oba kolana zajęte - PanemM i Sarą - a w tle podwójne chrapanie! :D
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady 13 Cze 2014 21:41 #272320

• AgaNet
  • AgaNet's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 19
Aga, jak zawsze szalenie miło mi sie spacerowalo po twoich włościach ! Cudne rózane ujęcia ! Zapachu róz w ogrodzie zazdraszczam :drool: na swoje róze musze jeszcze chwilkę poczekac :)
Pozdrawiam !
Agata

Ogród Aguniady 13 Cze 2014 22:33 #272356

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Róże wszędzie.....o dziwo nie nudzą...im wiecej patrzę tym bardziej mi się podobają....jak sprawuje się Cinderella ?wydaje się zdrową i bardzo foremną różą...........ciesze się, że rosnie w moim ogrodzie.....a Ty?

Ogród Aguniady 13 Cze 2014 22:54 #272371

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Sportowe emocje kosmiczne!
Alez Holandia usadzila Hiszpanow.
Jestem przezadowolona z wyniku, z calym szacunkiem dla obu druzyn.
Reszta ogrodowych odpowiedzi pozniej, bo mnie roznosi :D

Ogród Aguniady 13 Cze 2014 23:13 #272386

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Januszu, ja takze uwielbiam sytuacje, gdy pewniakom lekko uciera sie nos!
Prawda jest taka, ze ta porazka jest szczegolnie dotkliwa, ale nie mam watpliwosci, ze Hiszpanie sie podniosa. Za to Holandia niesiona sukcesem powinna dalej blyszczec ;)
Alez cudowne bramki padaly!

Ogród Aguniady 14 Cze 2014 11:01 #272468

• PEPSI
  • PEPSI's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14
Aguś, mam prośbę. W przyszłym tygodniu będę gościła w Otwocku. Czy podpowiesz, jakie szkółki w okolicy są warte odwiedzenia?

Ogród Aguniady 14 Cze 2014 11:29 #272477

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Witaj Aguniu w tą chłodną, ponurą sobotę. Wpadam do Ciebie co kilka dni z braku czasu i nie mogę nadążyć. E tam, jaki tam ze mnie ekspert, po prostu lubię róże a one lubią moją ziemię. Na razie piłowałam aspirinę nisko a może niepotrzebnie. Ja taką większą ilość róż mam tylko w przypadku aspirin i bonici. To jedne z pierwszych nasadzeń, wtedy bałam się kombinować (taka natura :rotfl1: ). Fakt, że robią wrażenie w pełni kwitnienia białym i różowym obłokiem kwiecia ale szczerze mówiąc gdybym teraz miała zakładać te rabaty to wymieszałabym różne niskie róże z bylinami. No ale są, ładnie wyglądają w pełni kwitnienia i niech tak na razie zostanie. Oglądam Twoje portrety różane już któryś raz z kolei. Masz sporo róż, których ja nie mam więc miło mi będzie podziwiać je u Ciebie. Brother cadfael jest piękny u Ciebie - u mnie nie ma takich pięknych kwiatów ta róża. Owszem jest ich sporo ale takie jakieś pokraczne. Super relacja z wizyty w ogrodzie p. Grąbczewskiego - to jest właśnie super, że przyroda w każdym wydaniu jest piękna. Zdecydowanie podoba mi się Jego podejście do pielęgnacji ogrodu....w końcu nie musi być wszystko na tip top żeby było pięknie a w sumie o to chodzi aby ogród cieszył a nie mordował :rotfl1:
miłego weekendu :bye:

Ogród Aguniady 14 Cze 2014 15:06 #272519

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Chlodnawy, deszczowy dobry Agus :bye: Poczytalam i poogladalam Twoja relacje a teraz moja - moda na roze francuskie chyba wraca, kroluje Meiland i Châteaux de Provence w takich pnacych okazach, ze az trudno uwierzyc. Do tego rozane dodatki bylinowe - on pieknych lubinow, do tojesci, ostrozek i innych... Lubie Hornbach-a w Görlitz, bo zawsze jest super zaopatrzony a jakie Olki byly bo-ej i lawendowe stozki. Jak ja za lawenda nie przepadam, tak juz mialam kupic - tylko nie wiedzialam co z na zrobie jak kupie i juz przy kasie odlozylam :happy3: W gruncie rzeczy nic nie kupilam aaa nie przepraszam kupilam rozyczke wodna, taka juz w komplecie, z koszykiem, mieszanka i tymi bzdetami do sadzenia i suszone uszy dla paszczakow :)

Ogród Aguniady 14 Cze 2014 19:27 #272586

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry!

Spędziłam dziś bardzo fajnie sobotę, a mianowicie miałam zajęcia z roślinoznawstwa w Ogrodzie Botanicznym w Alejach Ujazdowskich, w Warszawie. To niewiarygodne, że w odległości zaledwie 5 metrów od ruchliwej ulicy, brama ogrodu przenosi nas do jakiejś niesamowitej magicznej krainy, z 200-letnimi drzewami, cudownymi kolekcjami roślin, tak perfekcyjnych w swojej naturalności, emanujących urodą i zdrowiem, że zaczynamy się zastanawiać, czy to wszystko dzieje się naprawdę.

Różanka mnie zachwyciła. Nie tyle samymi gatunkami i odmianami, ale genialną dbałością o kondycję królewien.
Zero oznak chorób, szkodników, przekwitniętych resztek kwiatów. Cudownie ukwiecone rabaty, czysta forma, zero jakiegokolwiek towarzystwa dla róż - tylko one w pełnej krasie. Zniewalający zapach o poranku cudownie pobudził zmysły, zainspirował.To się udaje!

Piękne były rabaty cieniste... wspaniałe okazy host, brunner, paproci, barwinków, parzydeł leśnych, tawułek arendsa.

Wyszłam niesamowicie podbudowana. W dodatku sama nasza wykładowczyni stanowiła cudowny wzór inspiracji: wykazywała tolerancję dla wszystkich założeń ogrodowych, nie krytykowała, a podsuwała pomysły, podpowiadała, wskazywała, bardzo pobudziła wyobraźnię jeśli chodzi o zasady kompozycji i dobory kolorystyczne. Każdy ogród to osobna indywidualność. Nie można określić, że w jakimś miejscu dana kompozycja się sprawdzi... tyle jest podstawowych spraw do zbadania, przeanalizowania, że dopiero widząc, czując, obserwując na miejscu, rozmawiając, możemy wywnioskować, co w danym ogrodzie można zastosować.
Projektuję teraz rabatę bylinową - mega ciekawe zajęcie!

No cóż, zostawię Was z kilkoma zdjęciami (z telefonu, przepraszam za jakość), a odpowiedzi postaram się napisać wkrótce (muszę odsapnąć):

Ostatnio zmieniany: 14 Cze 2014 19:28 przez Aguniada.

Ogród Aguniady 14 Cze 2014 20:43 #272619

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Przez 2 lata mieszkaliśmy z P na Mokotowie przy Czerniakowskiej/Gagarina. Prawie każdy weekend spędzaliśmy w Łazienkach Królewskich.. Do Ogrodu Botanicznego niestety nigdy nie dotarliśmy.. jednak zawsze zachwycał mnie fakt, na który i Ty zwróciłaś uwagę.. Krok od głośnej ruchliwej ulicy- oaza spokoju. Pamiętam biegające wiewiórki, pawie, nawet lisa przemykającego się nad strumykiem.. Świetna enklawa wytchnienia w sercu miasta.

Z uwagą obejrzałam zdjęcia z Ogrodu i jak widzę- mam czego żałować, że nigdy się nie wybrałam, koncentrując się na pomniku Chopina lub pałacu na wodzie, gdzie sprzedawano gofry :happy3:
Piękny efekt powstaje dzięki grupowym nasadzeniom- każda roślina zyskuje na urodzie w takiej masie, chociaż raczej utrzymane jest komponowanie w formie alejowej np hosty piękne i dorodne, a nie grup na planie trójkąta, a zamiast plam kolorów- powstały pasma koloru ;) Domyślam się, że wszystko jest kwestią powierzchni, jaką się dysponuje-w małych ogrodach, gdy rabaty są siłą rzeczy wąskie- lepiej jest trzymać się plam, niż linii.. Jak sądzisz- ciekawa jestem Twojej opinii- popartej fachową wiedzą :)

Co jest na 4 zdjęciu od końca- w głębi zdjęcia duże kępy ciemno-zielonych liści? Czyżby kanny..?

Pozdrawiam i życzę emocjonującego wieczoru.. My z P do nocy oglądaliśmy Australię- serdecznie im kibicowałam, tyle serca i walki włożyli w 2 połowę..

Ogród Aguniady 15 Cze 2014 21:27 #273077

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Zastanawiam się czy jest jakis kres w oglądaniu :rotfl1: ....ogrody, czasopisma, programy, wycieczki.........i nigdy nie nudzą......dziękuję za relację........ :thanks:

Ogród Aguniady 15 Cze 2014 21:39 #273090

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
To niesamowite :woohoo: W sobotę byłyśmy bardzo blisko siebie :woohoo: Ogród Botaniczny UW znam od zeszłego roku. W tym, dokładnie w sobotę, około południa, byłam na wystawie kaktusów w szklarniach tegoż ogrodu botanicznego. Szklarnie są na prawdę interesujące. A już lilie wodne :hearts: Potem z uwagi na pogodę odstąpiliśmy od wizyty w ogrodzie i poszliśmy na lody do Grycana :D

Ogród Aguniady 16 Cze 2014 06:43 #273216

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Aguś :bye:
Dziękuję za piękną relację..
Ja takie chwilę też bardzo lubię.
W ogrodasch takich jest zawsze dużo przestrzeni.rośliny już duże, dużo odmian,pięknych kompozycji to zawsze wpływa pozytywnie na człowieka :)

Ogród Aguniady 16 Cze 2014 19:16 #273393

• AgaNet
  • AgaNet's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 19
Aga, dzięki za świetną relację :)
Dorodne okazy, dojrzały ogród, i grupowe nasadzenia :bravo: Jest co podziwiać ! No i róze bardzo zdrowe !
Agata

Ogród Aguniady 16 Cze 2014 20:00 #273401

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Nie dopatrzyłam się, jaka róża wisi na bramce w OB? Byłażby to Venusta Pendula? Pytam z ciekawości, bo się nad tą odmianą lekko zastanawiam.
Zgadzam się, że róże koniecznie potrzebują ze trzy lata, żeby się pokazać :) Niektóre z moich dopiero teraz powalają na kolana ;)
A w ogóle to ledwie żyję-znów jestem chora i po przyjęciu dzisiaj dawki leków nie mam na nic siły :unsure: Cały dzień przebimbałam, bo nie miałam chęci się poruszyć :unsure:

Ogród Aguniady 17 Cze 2014 19:21 #273723

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry!

Mam wrażenie, że nie pisałam wieki... niestety, życie mnie pochłania z kretesem.
Przed nami długi weekend, ale ja będę korzystać jedynie z wolnego czwartku - weekend znowu spędzam w szkole.
Ale, ale - to już ostatni i do września mam wakacje :)

Zostawiam Wam różane akcenty z dzisiejszego popołudnia, trochę odsapnę i zabieram się za odpisywanie na zaległe Wasze wpisy, za które dziękuję. Proszę o jeszcze ciutkę Waszej cierpliwości i przy okazji, mam nadzieję, że wybaczycie mi nieobecność w Waszych wątkach - nie wyrabiam się absolutnie z niczym :oops:

Pozdrawiam gorąco!

Ogród Aguniady 17 Cze 2014 19:32 #273724

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Dobry zabiegana Agus :bye: ja to nawet sie nie wpisuje, zebys miala mniej do odpisywania ale nieustanie myslami jestem przy Tobie, chyba wiesz :hug: Tak, ze spokojnie zajmuj sie swoimi sprawami a zaraz wakacje beda :dance:
Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada

Ogród Aguniady 17 Cze 2014 20:48 #273766

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Januszu, jak Twoje wrażenia mundialowe? :)
Ależ Niemcy wczoraj dołożyli Portugalii, aż żal było patrzeć, jak nic nie wychodziło Ronaldo i spółce... Widziałam potem sweet focię Podolskiego z Angelą Merkel :)
Hiszpanie niesamowicie dostali lanie... Mój ulubiony Urugwaj nie istniał z Kostaryką...
Generalnie jest dużo niespodzianek i to lubię :)
Za chwilę świetnie zapowiadający się mecz Brazylia-Meksyk... Ciekawa jestem ogromnie jak się potoczy gra!
Januszu, w szkole dają nam niesamowity wycisk... Na po wakacjach mam chyba 5 albo 6 prac do oddania... teraz też na bieżąco coś robimy... najtrudniejsza jest dla mnie architektura, projektowanie ogrodów jest bardzo przyjemne, roślinoznawstwo przemiłe i przeciekawe, materiałoznawstwo przydatne, architektura wnętrz inspirująca. Po wakacjach będę też miała florystykę. Pod koniec roku zaczną się już konsultacje dyplomów. Ogólnie rzecz biorąc, bardzo trafną decyzję podjęłam rozpoczynając te studia. Sądzę, że poszerzyłam swoje horyzonty i wiedzę, w różnych obszarach. Przebywam wśród fajnych ludzi - zarówno wykładowców, jak i moich koleżanek-studentek. Nawet te, które nie do końca czuły temat, zaraziły się tą pasją!
We wrześniu będę też miała prawie dwutygodniowe praktyki - chcę połączyć projektowanie ze szkółkarstwem.
Słowem, widzę same plusy, poza moim zmęczeniem :)

Julek, dzięki kochana, że myślisz o moim wyczerpaniu również w kategoriach mniejszej ilości postów do odpisywania! :D
Ty to normalnie rozumiesz mnie bez słów :kiss3:
Padam na twarz, bo na dokładkę, oglądam non-stop mundial. Spać nie mogę: przez pracę, szkołę, piłkę nożną i pełnię.
Masakra... masakra!
Róże kwitną cudownie... Dziś popatrzyłam na Mrs. John Laing - drugi rok cała w plamistości... nie wiem, o co jej biega.
Koniecznie muszę zajrzeć do Ciebie.

Ewciu, o który łuk pytasz - o ten ze spektakularnie zwisającą białą różą?
To Semiplena... nie mogłam się na nią napatrzeć - efekt po prostu powalający...

Agata, obie wizyty - i w szkółce Grąbczewskich i w ogrodzie botanicznym, dostarczyły wielu wrażeń.
Obiecałam sobie, że będę częściej, regularniej bywać! :)

Aniu, bardzo podładowałam akumulatory... szkoda tylko, że było dość chłodno, ale najważniejsze, że nie zmokliśmy :)
Cudne wrażenia!

Aniu-sweety, jakoś przeoczyłam informację, że będziesz w Warszawie.... szkoda, miałyśmy się przecież spotkać!
Co prawda cały weekend spędziłam na zajęciach, ale może wieczorem udałoby się wykroić trochę czasu...
Ogród Botaniczny zniewalający... mamy podobne odczucia, ale przecież nie mogły być inne!

Sieriko, moim zdaniem sky is the limit, w tym przypadku :)
Nam nigdy dość widoku przyrody i to jest piękne :)
Cinderella świetnie mi się sprawuje. To piękna i bardzo zdrowa róża!

Małgosiu, polecam Ci odwiedzenie Flora Point - to trasa na Otwock, na wysokości Anina :)
Bardzo, bardzo inspirujące miejsce :) Trzymaj się za portfel mocno!

Moni, masz cudowny ogród, pod każdym względem inspirujący, w dodatku przepięknie fotografowany.
Uważam, że róże bardzo lubią towarzystwo bylin. Ostatnio jednak usłyszałam od jednej z moich pań wykładowczyń, że róża sama w sobie jest piękna i wg niej nie potrzebuje już oprawy. Co na ten temat sądzisz?
Prawdę mówiąc, popatrzyłam na takie czyste różane rabaty w ogrodzie botanicznym i czegoś mi jednak brakowało.
Jednak to przenikanie kolorów i form przemawia do mnie bardziej, niż różanka bez dodatków.
Idę pooglądać Twoje zdjęcia - jak zawsze powalający efekt można ujrzeć.
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniany: 17 Cze 2014 21:20 przez Aguniada.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.582 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum