TEMAT: Ogród Aguniady

Ogród Aguniady 27 Kwi 2014 19:33 #248683

• beata68
  • beata68's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 24
Aguś melduje się pechowiec. Wczoraj nic nie zrobiłam i dziś byłam na tyle zdesperowana, że rano chociaż było bardzo pochmurno pojechaliśmy na działkę. Nie brałam aparatu, bo po co....zanosiło się na taką pogodę, jak wczoraj. :hammer: Narobiłam się na maxa, bolą mnie nawet włosy. Musiałam podciąć prawie wszystkie róże, zupełnie tego nie rozumiem, niby zima nie była mroźna, a niektóre musiałam ciąć do ziemi. :dry: Trochę powalczyłam z chwastami i zrobiliśmy oprysk nawozem. Przy okazji odkryłam, że nimułka grasuje w najlepsze. Dobra wiadomość, glicynia na 100% będzie miała przynajmniej jeden kwiatek. Trzy lata czekania i jest.
Piękną masz łąkę mniszka u sąsiada.....współczuję, jak mnie odwiedzisz pokażę Ci pokaźną kolekcję chwastów za ogrodzeniem, które próbują przełazić do mnie, co trochę wyrwę mam dwa razy więcej. Aguś, jaki Ty masz piękny ogród, niby widzę go co roku, a za każdym razem odkrywam coś nowego. Boję się, że się przerazisz moją pstrokacizną i będę Ci się śnić po nocach, jako mistrzyni kiczu.
A szparagi podgotowałam i dorzuciłam do pieczonych ziemniaków i tam doszły. Mam w lodówce coś na odprężenie i chyba sobie zapodam. B)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady 27 Kwi 2014 19:36 #248685

• eda_s
  • eda_s's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 241
Jestem pod wrażeniem etapu rozwoju Twoich cudownych klonów. Kompozycje donicowe bardzo przypadły mi do gustu. Wiesz, że bardzo lubię stokrotki ;) Mleczy za płotem nie zazdroszczę, jak dobrze by było, gdyby sąsiad je teraz skosił. Kupiliśmy fiskarsa do mleczy, świetne urządzenie ;)

Ogród Aguniady 27 Kwi 2014 20:02 #248708

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Eda, rzeczywiście z dumą mogę powiedzieć, że klony rosną w naszym ogrodzie wyjątkowo dobrze. Nie tylko te palmowe, te pospolitsze także. Napawa mnie to dużą, wręcz ogromną radością, ponieważ drzewa, a właśnie w szczególności klony, kocham miłością wielką. Jakoś ogród bez drzew byłby dla mnie niepełny, ale tak to już w mojej głowie jest ułożone, nic nie poradzę.
Rozumiem, że pierwsze udane fiskarsowanie za Wami :) Super, że jesteś zadowolona!
Poproszę sąsiada przy najbliższej okazji o skoszenie... może się odważę :)
Beti, w środę jadę na targ i nie wracam bez szparagów. Uwielbiam wiosnę, lato i jesień, właśnie za bogactwo warzyw i owoców. W zimie cierpię, bo nic mi nie smakuje... teraz staniały pomidory malinowe i wcinamy je regularnie z mozarellą, bazylią i oliwą, czy na kanapkach.
Jakże mi miło, że Ci się u nas podoba. Mam nadzieję na nasze wzajemne odwiedziny w tym roku - ogromnie ciekawa jestem Twojej działki! Chyba umówimy się na czerwiec, kiedy róże będą w rozkwicie :) A u mnie ponownie w sierpniu, przy kwitnieniu hortensji. Zgadzasz się? :)
Mniszki - czarna rozpacz... dopiero co się nafiskarsowałam, a dziś znowu trawnik kwitnie :mad2:
Szkoda, że nie udało się zabrać aparatu, ale rzeczywiście dziś w zapowiedziach był deszcz. Aura zrobiła nam miłą niespodziankę.
Teraz kąpiel, jakiś rozdział do przeczytania ;-), i relaks.
Majutku, to podobnie spędziłyśmy dzień - na błogim odpoczynku ;-) Ja trochę pochwastowałam, bo dzień zachęcał do spędzenia czasu w ogrodzie.
Mniszki wkurzają mnie okrutnie. Już mam je wszędzie, w kostce też. Trzeba wziąć taki szpikulec i wyrywać, wyjścia nie ma.
Moniko, cieszę się, że już bliżej niż dalej w urządzaniu własnego gniazdka :) Zdaję sobie sprawę, że pracy przy przeprowadzce jest mnóstwo i wysiłek włożony przeogromny, ale już za chwilę mieszkanie na wsi i śniadanie na trawie zrekompensują wszystko. Zobaczysz :)
Pogoda rzeczywiście Wam wczoraj nie sprzyjała... nie mamy jednak na to wpływu.
Niezmiennie dziękuję za serdeczne słowa. Jest mi szalenie miło, że Ci się podoba mój ogród pokazywany na zdjęciach.
Pozdrowienia i leć już odpocząć!
Marta, targi ogrodnicze, zwłaszcza o tej porze roku, powinny kipieć zielenią. Przykro mi, że wyszłaś rozczarowana.
Nie pierwszy raz jednak sama się przekonuję, że wystawy czy targi nie są dla nas, miłośników roślin i ogrodów, szczególną gratką. Najprzyjemniej spędzam czas u zaprzyjaźnionych szkółkarzy i w sprawdzonych ogrodniczych.

Ogród Aguniady 27 Kwi 2014 20:16 #248721

• beata68
  • beata68's Avatar
  • Expert Boarder
Jasne, że się zgadzam. :lol: Czytam, czytam wybrałam lekką literaturę, żebym się za bardzo nie zmęczyła, w końcu jutro do pracy. B) Aga trawa tak mi rośnie, że jestem w szoku, donoszę, że nawóz doskonale działa na powojniki, po oprysku ruszyły jak wściekłe, widzę różnicę w stosunku do ubiegłego roku.

Ogród Aguniady 27 Kwi 2014 20:19 #248724

• bozunia
  • bozunia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 145
Jak ja kocham ten odcień zieleni! Piękne zdjęcia pięknego ogrodu :hearts: Twoje klony są niesamowite. Rozrosły się bardzo :eek3: Jak tam na studiach? Czym teraz się zajmujecie?

Ogród Aguniady 27 Kwi 2014 20:33 #248744

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Piękne klony :hearts: a co to za krzew taki kwitnący na biało takimi jakby szczoteczkami na końcu??

Ogród Aguniady 27 Kwi 2014 20:37 #248746

• Kai2000
  • Kai2000's Avatar
  • Fresh Boarder
Witaj Agnieszko, na FO brnę przez kolejne części Twojego wątku, dotarłem do nr 14 :)
Na ostatniej serii zdjęć pokazałaś roślinę z białymi delikatnymi kwiatkami, co to jest?
Nie wiem też co to za drzewko, lub krzew na kolejnym zdjęciu (takie pierzaste liście), podoba mi się.
Wielkość Twoich dereni Elegantisima trochę mnie przeraziła, wsadziłem takie 2 niewielkie krzaczki w zeszłym roku na jesieni. U Ciebie dalej się rozrastają, czy już przystopowały? Będę tu często zaglądał
Grzegorz

Ogród Aguniady 27 Kwi 2014 20:39 #248747

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Grzegorzu (czy tak?), witam serdecznie na Oazie i w moim wątku!
Bardzo mi przyjemnie, że swój pierwszy post zdecydowałeś się zamieścić właśnie u mnie - dziękuję pięknie!
Naprawdę miałeś ochotę przeglądać moje wątki? Wow, trochę tego jest... jesteś pewien? ;-)
Białe delikatne kwiatki? Te szczoteczki? To Fothergilla major - urocza wiosną, pięknie wybarwiająca się jesienią.
Zielone, a właściwie seledynowe pierzaste listki należą do klonu palmowego Dissectum, który ma bardzo ażurowe, lekko postrzępione listki. To niskie drzewko. Jak się pewnie zorientowałeś, kocham klony, stąd trochę ich już posadziłam w ogrodzie.
Derenie mocno tnę co roku, a jak widzisz, wielkie są... uważaj na nie :)
Dziękuję za pozytywne wrażenia z wizyty u nas i zapraszam!
Adrianie, dziękuję w imieniu klonów! Bujnęły w ostatnich dniach niesamowicie i mają już całkiem wykształcone listki :)
Szczoteczki ma Fothergilla major :) Świetna jest, prawda?
Bozuniu, wczorajszy deszcz uwypuklił zieleń. Napatrzeć się nie można, jak szybko przyroda się rozwija.
Na studia wracam w pierwszy weekend po majówce... do oddania duża plansza z projektem, omawianie wszystkich prac i kolokwium z historii ogrodów. Poza tym, normalne zajęcia.
Z końcem czerwca, który będzie bardzo intensywny w zajęcia (dwa zjazdy) kończę ten semestr, a wracam na uczelnię po wakacjach. Projekt dyplomowy wraz z egzaminem już w lutym :)
Beti, super, w takim razie doczekać się nie mogę!
Ja dziś nic nie czytam... :whistle:
Ostatnio zmieniany: 27 Kwi 2014 20:45 przez Aguniada.

Ogród Aguniady 27 Kwi 2014 20:48 #248755

• beata68
  • beata68's Avatar
  • Expert Boarder
Błąd droga pani, czytanie pobudza wyobraźnię i ćwiczy umysł i silną wolę, by nie sięgnąć po więcej. :P

Ogród Aguniady 27 Kwi 2014 20:52 #248758

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
PanM - niemal czytelniczy abstynent ;-) - tylko pokiwał głową nad naszym losem :happy3:

Ogród Aguniady 27 Kwi 2014 20:58 #248766

• beata68
  • beata68's Avatar
  • Expert Boarder
PanM na pewno nie jest świadomy, że po intensywnym czytaniu zaczyna się rozmawiać w języku międzynarodowym o pękaniu barier i tym podobnym nie wspomnę. :happy4:

Ogród Aguniady 27 Kwi 2014 21:01 #248769

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Świadomość ma (ech, te czasy studenckie! :whistle: ), ale już zdrowie nie to ;-))
Tak czy inaczej, PanM ma swoje niebagatelne zasługi w przekonaniu mnie - zatwardziałego przeciwnika - do literatury twardej w postaci cudownego tomu zwanego Whisky ;-)

EDIT: Właśnie dostałam szklankę likieru kawowego z whisky z lodem :D
EDIT 2: PanM też czyta! :D :D
Ostatnio zmieniany: 27 Kwi 2014 21:03 przez Aguniada.

Ogród Aguniady 27 Kwi 2014 21:05 #248772

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Ja myślę, że w przypadku PanaM, możemy mówić o... wtórnym analfabetyźmie :happy3:
Oooo! Przewidział to i nadrabia braki! :devil1:
Pozdrawiam - Gosia
Ostatnio zmieniany: 27 Kwi 2014 21:05 przez gorzata.

Ogród Aguniady 27 Kwi 2014 21:05 #248774

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Właśnie Twoja teoria legła w gruzach, moja miła! :wink4:

Ogród Aguniady 27 Kwi 2014 21:13 #248782

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Czytelnictwo kwitnie :wink4: , my z eMem przy tomie Tomintoula :drink1: ....

Ogród Aguniady 27 Kwi 2014 21:15 #248784

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Oj, Panie i Panowie... Światowy Dzień Książki był 23-go ;)
Pozdrawiam - Gosia

Ogród Aguniady 27 Kwi 2014 21:15 #248785

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Ale oktawa trwa....

Ogród Aguniady 27 Kwi 2014 21:16 #248787

• Keetee
  • Keetee's Avatar