TEMAT: Ogród Aguniady

Ogród Aguniady 26 Kwi 2014 14:58 #247814

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
A u nas przecudne słonko (specjalnie dla Danusi :hearts: ) i jak robiłam zdjęcia to parzyło mnie w plecy :woohoo: Trawa schnie błyskawicznie. Tylko chwasty rosną w oczach :jeez:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady 26 Kwi 2014 14:58 #247815

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Aguniu witaj w pracowitą sobotę :kiss3:
Widzę, że już obsadziłaś letnimi kwiatami donice..... ja jeszcze się waham, jeszcze czekam.... tak pięknie kwitną brateczki, że aż mi żal przenieść je do ogrodu...
Twoje kompozycje wyglądają przepięknie.... jak zawsze :hearts:
Deszczowe fotki cudne, do mnie deszczyk jeszcze nie dotarł.... jest znacznie chłodniej i słonko przyświeca tylko od czasu do czasu..... na deszcz czekam, bo w ogródku bardzo już sucho.... Dziś porządkowałam ostatnią z rabat i ziemia tak sucha, aż się pyli...

Ogród Aguniady 26 Kwi 2014 15:53 #247835

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Agniesiu, u mnie sobota pracowita, ale tylko z ołówkiem w ręku. Niestety ogród musi poczekać - leje jak z cebra.
Jednoroczne wsadziłam już do donic, ale głównie obsadziłam taras. Front domu wciąż z drobnymi brateczkami i stokrotkami - ta kompozycja wygląda wciąż bardzo świeżo i nie ma potrzeby jej zmieniać. Mam jeszcze kilka miejsc do obsadzenia, więc pracy nie zabraknie.
U Ciebie sucho, a u mnie po dzisiejszych opadach już nadmiar wody... Ogród za to aż świeci soczystą zielenią.
Pozdrawiam Cię serdecznie!
Aniu, ale zamówiłaś pogodę! Zawsze to w słońcu inaczej się zwiedza - ja już kiedyś oprowadzałam po swoich zakątkach z parasolem. Chyba średnie wrażenia ;-)
Miłego spotkania!
Dorotka, zmokłam dziś dwa razy, ale czego się nie robi... ;-)
Kurczę, te mszyce mnie denerwują - tak mi obsiadły niektóre rośliny, że aż mną telepie, że nie mogę opryskać.
Bardzo nie lubię szkodników w ogrodzie... ja wiem, że to naturalny obieg materii, ale mimo wszystko wolę czyste i zdrowe listki.
Na Roseum u mnie dla odmiany nic nie ma, ale tylko patrzeć...
Nie rozpadało się u Ciebie do tej pory?

Dosłownie w mgnieniu oka zrobił się busz, a w ogrodzie widoki jak w maju... łącznie z pierwszym kwitnącym różanecznikiem!

Ogród Aguniady 26 Kwi 2014 18:01 #247907

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
U mnie niestety tak jak u Agness :( , susza masakryczna :sick: , tylko popiół i kurz :jeez:
Żeby nie myśleć o pogodzie cały dzień tyrałam i to ciężko :tongue2: . O takich soczyście zielonych widokach to mogę sobie pomarzyć :dry:

Ogród Aguniady 26 Kwi 2014 18:22 #247928

• Keetee
  • Keetee's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 128
:think: cós mi sie zdublowały posty :funnyface:
Ostatnio zmieniany: 26 Kwi 2014 18:45 przez Keetee.

Ogród Aguniady 26 Kwi 2014 18:29 #247934

• Keetee
  • Keetee's Avatar
  • Platinum Boarder
Agusia :jeez: jak jest cunie...ja sie gapie jak sroka wiesz w co :supr3: Brzozy są cudniste ,a od conic to w ogóle trudno mi odejść...ręce same się rwą do głaskania tych ślicznot :flower1: :ouch:
Ja dzisiaj w deszczu posadziłam paprocie i zmokłam do majtek :funnyface:
Te jednoroczne to fajniusie przytachałaś,szczególnie podoba mi się ta surfinia z białym obrzeżeniem i wielka fuksja.... :bravo: U mnie bratki i stokrotki rules :dance: Ale jak podjadś na targ w Bedzinie to pewnikiem coś przywlokę...mam nadzieję ,że będą laurencje i miniaturowe surfinie ;)
Czytałam u Agness,ze myslisz o pierwiosnkach....do Ciebie to by sie nadały połacie japońskich...miałam takie cudne i cós mi zginęły...polecam Ci piękniste są, albo taka Franceska ;)
Ostatnio zmieniany: 26 Kwi 2014 18:42 przez Keetee.

Ogród Aguniady 26 Kwi 2014 19:25 #247979

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Doris, wiesz jak to jest - w kwestii brzóz nie jestem obiektywna. Mieszkam w ich otoczeniu, uważam za najlepsze drzewiaste (obok klonów!) towarzystwo dla człowieka, w związku z czym, hołduję im ogromnie.
Ostatnio PanM pytał, czy nie będziemy ich przycinać od góry, ale chyba jeszcze nie - jakoś sobie nie wyobrażam.
Co prawda te rosnące na granicy działek są już tak ogromne, że wyzwalają wyobraźnię, jak nasze za jakiś czas będą wyglądać, ale martwić się będziemy później.
Pierwiosnki japońskie? Pierwsze słyszę! Idę popatrzeć kto zacz.
Lubię jeździć na targ... wybieram się w najbliższą środę - po warzywa, owoce i właśnie kwiaty :)
Wysuszyłaś się? :)
Marta, widziałam, jak się utyrałaś, dziewczyno! Zasłużyłaś na mega relaks wieczorem, wanna, winko i te sprawy :)
Chętnie bym Ci podesłała dawkę deszczu, bo u nas dziś przesadził! :mad2:
Ostatnio zmieniany: 26 Kwi 2014 19:25 przez Aguniada.

Ogród Aguniady 26 Kwi 2014 19:31 #247985

• beata68
  • beata68's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 24
Zrobiłam steki wołowe z pieczonymi ziemniakami i szparagami. Obżarta jestem, jak norka i czuję, że waga skoczyła o kilogram. B)

Ogród Aguniady 26 Kwi 2014 19:34 #247990

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Niesamowite widoki :woohoo: I taki piękny, skoszony trawnik :wink4: U nas się dzisiaj nie dało nic robić, trawa nie koszona :( Pada jak i u Ciebie, ale ja nie mogę pochwalić się widokami :tongue2:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Ogród Aguniady 26 Kwi 2014 19:44 #248000

• Keetee
  • Keetee's Avatar
  • Platinum Boarder
No...sucham już :happy3: ...co się wypogodzi to wyskakuję choć na chwilkę ...dzisiaj pykałam fotki astiboildes...bo tak szybko rozwiją listki ,że szok normalnie w łoczach :jeez: i hosty...te to gnają jak nie wiem co.... :supr3:
Pierwiosnki japońskie chyba mi się najbardziej podobają ze wszystkich...i bardzo długo kwitną,postaram się je znowu zaprosić...a może mi się wysiały... :think: Kandelabrowe też są niesamowite :supr3:
Zamyśliwujecie się cichaczemnad cięciem brzóz.... :cry3: no nie mów :cry3: co właża na siebie ...

Ogród Aguniady 26 Kwi 2014 20:07 #248029

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Twój ogród kipi bujną zielenią. Czy to purpurowe drzewko przy ogrodzeniu to jabłoń ozdobna ?

Ogród Aguniady 26 Kwi 2014 20:11 #248033

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Moni, to prawda - zieleń zrobiła się bardzo nasycona. Uwielbiam ten czas...
To jabłoń Royalty. Lubisz jabłonie?
Doris, nasze brzozy mają jakieś 10m wysokości, a te 'za miedzą', są dwa razy większe. Ogromne po prostu. Zastanawiam się, że jak nasze tak urosną, to będzie masakra ;-) A to kruche drzewa są...
Śliczne te pierwiosnki japońskie!
Marysiu, właśnie trawnik we wtorek był koszony i już tego wymaga - zobacz, jakie mam fale... ale co zrobić, gdy dziś cały dzień lało...
Beti, a ja dziś bez obiadu! Szparagi kocham nieprzytomnie :) Podałaś je saute czy z sosem holenderskim albo masełkiem? :yummi:
Ostatnio zmieniany: 26 Kwi 2014 20:12 przez Aguniada.

Ogród Aguniady 26 Kwi 2014 20:15 #248036

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Aguś już drugi raz dzisiaj podchodzę do pisania i chyba w końcu nikt mi nie przeszkodzi.
U nas co prawda wielkich opadów nie było ale i tak zieleń jest powalająca. Wszystko rozwija się w tak szybkim tempie, że trudno nadążyć. Wczoraj ze zdziwieniem zauważyłam że buki mają już spore listki i nawet dęby się zazieleniły a kasztan zakwitł :woohoo:

Ogród Aguniady 26 Kwi 2014 22:56 #248228

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Majutku, dobry wieczór!
U nas kasztany idealnie się wstrzelą z kwitnieniem w matury :)
Popadało dziś na tyle, że za deszczem długo nie zatęsknię. Wiem oczywiście, że dzięki niemu wszystko rośnie i rozwija się w oczach, ale wody mamy aż nadto - chlupało mi dziś pod nogami.
Liczę na przejaśnienia jutro... Amerykanie pokazują jeden lub dwa opady ;-)
Spokojnej nocy!

Ogród Aguniady 26 Kwi 2014 23:20 #248249

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
A u mnie dzisiaj nie padało :unsure:
Liczę, że może jutro :think:
Pięknych snów :)

Ogród Aguniady 27 Kwi 2014 08:07 #248295

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Dzień dobry!
Dziś od rana pada i u nas.
Dlaczego piękne słońce świeci tylko kiedy jestem w pracy?
Życzę pogodnej niedzieli :bye: !

Ogród Aguniady 27 Kwi 2014 08:45 #248311

• Semper
  • Semper's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 85
Ja już ochłonąłem więc mogę spokojnie rozejrzeć po Twoich włościach.
Piękny, klimatyczny ogród.Taki własnie chciałbym mieć.
Brzozy uwielbiam.Całe dzieciństwo spędziłem w ich cieniu.
Ja mam tylko modrzewia, który zaśmieca Moje chwastowsko.
Wyrywacz ekstra. Mój kręgosłup podpowiada "kup", rozum pyta "za co".
Niestety urodziny i imieniny już miałem.Trzeba będzie czekać na Mikołaja.
Pierwiosnki to Mój nowy fijoł.W zeszłym roku wrzuciłem parę nasionek do pojemniczka
z ziemią.Sam byłem zaskoczony efektem, bo mam teraz kilka różnokolorywch roślinek.
Prymulek jest masa odmian.Są łatwe w hodowli i szybko sie rozrastają.
Najlepiej wyglądają gruzińskie.
Pogoda w Górkach jak marzenie.
Pozdrawiam,
Jurek z Górek :)
Ostatnio zmieniany: 27 Kwi 2014 08:47 przez Semper.

Ogród Aguniady 27 Kwi 2014 09:50 #248360

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Niedzielne dzień dobry!

Pogoda nieco lepsza, a przynajmniej nie pada. Mam nadzieję, że deszcz już nas dziś oszczędzi i pójdzie sobie tam, gdzie byłby mile widziany - np. do Marty :) EDIT: swoje oczekiwania muszę chyba zweryfikować - widziałam prognozę :mad2:

Obejrzałam dziś sobie z przyjemnością Maję w Ogrodzie. Ogród w Bydgoszczy, na trzech hektarach, całkowicie zagospodarowany! To zrobiło na mnie duże wrażenie, zwłaszcza, że uprawiany rękami właścicieli, a nie ekipą fachowców. Mnóstwo roślin okrywowych sprawia, że ogród jest niemal bezobsługowy. Poza typowo wiosennymi, porządkowymi czynnościami, nawożeniem i koszeniem, ogród nie wymaga wielogodzinnego, codziennego poświęcenia. Naprawdę piękny zakątek, bardzo różnorodny.
Przy okazji, dowiedziałam się o nowości. Jestem fanką wilczomlecza Diamond Frost, który stanowi wspaniałe uzupełnienie kompozycji donicowych. Powstała nowa odmiana - Diamond Star - która jest bardziej zwarta, przez co wrażenie białej mgiełki silniejsze. Piękna roślina - polecam!

Jeśli pogoda pozwoli, trochę dziś pochwastuję.

A Wy co macie w planach?

Jurku, dziękuję, że zajrzałeś! Pogoda jak marzenie? Pozazdrościć! :)
Jeżeli lubisz brzozy, to namawiam do posadzenia kilku sztuk. Te urocze drzewa błyskawicznie rosną i szybko ucieszą Cię swoją ażurowością i romantycznym wydźwiękiem. Może odmiany niższe, typu Youngii?
Wyrywacz naprawdę wart jest zakupu... jeżeli wcześniej się nie uda, to rzeczywiście umieść go w liście do Mikołaja ;-)
Pierwiosnki badam, póki co... rzeczywiście odmian jest mnóstwo, ja chciałabym takie bardziej stonowane wynaleźć.
Gruzińskie? Zaciekawiłeś mnie!
Miłej niedzieli!
Asiu, dzień dobry!
Pada, powiadasz? Na mapie pogodowej były zdaje się tylko dwa miejsca na południu, bez deszczu.
Ech, a ja tak tęsknię za słońcem...
Udanego dnia mimo wszystko!
Jolu, zapowiadali dla Twojego rejonu deszcz, więc chyba możesz się go spodziewać :)

Miłej niedzieli wszystkim życzę!

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.435 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum