TEMAT: Ogród Aguniady

Ogród Aguniady 01 Maj 2014 09:01 #250393

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Siberio, czyli intuicja właściwie mi podpowiada?
Super, to już śpię spokojniej :)

PS. Znowu śniła mi się dziś katastrofa lotnicza :unsure:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady 01 Maj 2014 09:46 #250420

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Ochłodzenie i mnie straszy, ale nie mam w gruncie nic wrażliwego. Poza hostami :cry2: Jest ich na tyle dużo, że nie dam rady wszystkich okryć. Jak zdecydować, którą lubię bardziej? Oby skończyło się na strachu... Prognozowane -3 to nie jest tak dużo, jak potrafi u mnie być wiosną, ale uszkodzenia mogą już powstać.
Dzień chłodny, ale słoneczny, idę dziubać :)

Ogród Aguniady 01 Maj 2014 09:53 #250422

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Ula, dzień dobry! Witam Cię serdecznie pod brzozami :)
Moja relacja z aparatem fotograficznym jest dość bliska, ale wciąż fotografuję bardziej używając intuicji, niż techniki :)
Ale, to też jest sposób :)
Zdjęcia robię aparatem fotograficznym Nikon D 5100. Poza obiektywem kitowym, mam obiektyw makro.
Pozdrawiam Cię!
Ewo, nie lubię tych zapowiedzi przymrozków, bo tak naprawdę nigdy nie wiadomo czy skończy się na strachu, czy też konkretnie przymrozi.
Oby w tym przypadku ochłodzenie przeszło gdzieś bokiem.
Nie wiedziałam, że akurat hosty są takie wrażliwe... Ja muszę okryć jednoroczne i zebrać je gdzieś w kupie, przy ścianie domu.
Ja już jestem po obchodzie... ślicznie dziś!

Ogród Aguniady 01 Maj 2014 09:59 #250425

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Aga, masz sny jak mój M. :huh: Od lat bardzo często śniła mu się katastrofa lotnicza, w której on sam nie uczestniczy. Po "smoleńskiej" przeszło....proroczo??
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Ogród Aguniady 01 Maj 2014 10:01 #250426

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Iwonko, ja mam tak po 11 września... katastrofa, którą widzę, ale w niej nie uczestniczę, chociaż czasem jestem na tyle blisko, że budzę się i staję na baczność - jak dziś.
Ostatnio zmieniany: 01 Maj 2014 10:01 przez Aguniada.

Ogród Aguniady 01 Maj 2014 10:19 #250434

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Współczuję i wiem jak to jest, bo M. często budził się w nocy dosłownie mokry. Twoje sny pewnie mają podłoże mocno emocjonalne (mama chyba mieszka w Stanach?)...Nie wiem jak Ty, ale ja mocno wierzę w siłę podświadomości.
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Ogród Aguniady 01 Maj 2014 11:01 #250449

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Piękny słoneczny dzień choć poranek nie zapowiadał tak bezchmurnego nieba.
Te prognozy przymrozków są nieciekawe, liczę na to że znowu im się nie sprawdzi to wróżenie z fusów.
Jednoroczne mam tylko w gruncie samosiewy to może przetrwają, ale o hosty się obawiam, o świeże przyrosty jodły kalifornijskiej no i o kwiato-pąki różane bo to już lada moment rozwiną się niektóre.
A tak ogólnie to zaczyna robić się sucho, bo pomimo zapowiedzi deszczów i burz u nas nie padało i to już dość dawno.

Takich koszmarnych snów to Ci współczuję :hug: miewałam w młodości ale nie aż tak katastroficzne, zresztą kto w latach 60-tych słyszał o samolotach i terrorystach.

Julek przyjeżdża na spotkanie z całą czeredą ? A ja ciągle myślę :cool3:

Ogród Aguniady 01 Maj 2014 11:13 #250454

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Monika-Sz wrote:
Słyszałam w radio, że lewobrzeżna strona Wawy ma dyspensę na piątkowego grilla
Lewobrzeżna? A dlaczego? A prawobrzeżna już nie? Ja tych katolików nigdy nie zrozumiem. :silly:

Aguniu - chyba się okazało, że to jakieś bzdury, ta prokuratura mnie wystraszyła, ale coś już potem słyszałam, że nie stwierdzono znamion czy cośtam-cośtam. Całe szczęście, bo dość tego stresu dla maturzystów i ich rodzin bez dodatkowych zawirowań.
Kocham maturzystów, co roku ich kocham, uwielbiam na nich patrzeć, jak chodzą tacy uroczyście wystrojeni, jadą autobusem, wsiadają/wysiadają. Piękni są!

Robię w polu - posadziłam 40 porów i 30 selerów, przygotowuję sobie zagonki pod dynie i ogórki, a teraz wpadłam po herbatę i lecę odchwaszczać lawendę (czyli: siedzę na ziemi i wyskubuję chwaścik po chwaściku).

Ogród Aguniady 01 Maj 2014 11:53 #250476

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Dziewczyny nie straszcie przymrozkami, wystarczą te z zeszłego roku, ma być pięknie :)
Agnieszko artykuł bardzo mi się podoba, fotki do niego również :)
Zapowiada się piękny weekend, słonecznie i ciepło u nas, podpatrzyłam tu na wątku, ten przepis, więc dzisiaj będą świeże, zebrane prosto z ogródka.....
Agulinka wrote:
Moje ulubione szparagi to skropione olive oil ,lekko posolone i do piekarnika na 15 min na wysoka temperaturę ( u mnie 400 F.). Szparagi nie mogą leżeć jedna na drugiej !
:bye:
Ostatnio zmieniany: 01 Maj 2014 11:54 przez zielonajagoda.

Ogród Aguniady 01 Maj 2014 12:26 #250490

• -Piotr-
  • -Piotr-'s Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17
Witaj Aguniu, znalazłem Cię tu, i pozdrawiam. :)
Pozdrawiam Piotr
Nasz kochany ogródek

Ogród Aguniady 01 Maj 2014 14:14 #250516

• Agulinka
  • Agulinka's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 19
tilia66 wrote:
Dziewczyny nie straszcie przymrozkami, wystarczą te z zeszłego roku, ma być pięknie :)
Agnieszko artykuł bardzo mi się podoba, fotki do niego również :)
Zapowiada się piękny weekend, słonecznie i ciepło u nas, podpatrzyłam tu na wątku, ten przepis, więc dzisiaj będą świeże, zebrane prosto z ogródka.....
Agulinka wrote:
Moje ulubione szparagi to skropione olive oil ,lekko posolone i do piekarnika na 15 min na wysoka temperaturę ( u mnie 400 F.). Szparagi nie mogą leżeć jedna na drugiej !
:bye:

Iwonko, szparagi pronto z ogrodka...to dopiero bedzie uczta! Zajrzyj do piekarnika tak po 10 min,moga byc juz gotowe. Rożnie to z piekarnikami bywa! Szparagi maja być takie chrupkie ,ale nie daj Boże spalone!
Ostatnio zmieniany: 01 Maj 2014 14:14 przez Agulinka.

Ogród Aguniady 01 Maj 2014 15:39 #250529

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
U nas właśnie wyszło słońce, a do tej pory było wietrznie i pochmurno, a tak zmarzłam w tym polu, że piję teraz herbatę za herbatą.
Mieliśmy robić grilla, ale w tej sytuacji zdecydowałam się na piekarnik :)
Aguniu - nie gniewaj się, że na taki Hyde Park tu sobie pozwalam... :hug: dopóki nie mam swojego wątku...

Ogród Aguniady 01 Maj 2014 17:13 #250548

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 293
Witaj Agnieszko,
ja Twój ogród już trochę znam,więc się tutaj szybko wpisuję,żeby dalej śledzić Twoje poczynania.
:)
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

Ogród Aguniady 01 Maj 2014 17:20 #250551

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Ewo-terlico, serdecznie witam i zapraszam! Ja Twoją buzię znam, ale ogrodu nie - chętnie to zmienię! :)
Małgosiu,wiesz przecież, że lubię z Wami rozmawiać, więc pisz ile tylko masz ochotę :)
Ochłodziło się u nas mocno... słońce w większości schowane za chmurami plus zimny wiatr nie skłaniają do wyjścia na zewnątrz. A planowałam spacer... no nic, może się ciepło ubierzemy i wyjdziemy do lasu.
Z maturami musi być wszystko ok. Moja Nisia po chorobie blada i chudsza niż była - w ubraniu tylko 47kg. Muszę ją doprowadzić do formy. W poniedziałek już pierwszy egzamin... kasztany zakwitły :)
Agulino, szczerze żałowałam że nie pojechałam wczoraj po zakupy z samego rana... po południu szparagów już nie było.
Może jutro coś dostanę, to wypróbuję Twój sposób :)
Piotrze, bardzo się cieszę z Twoich odwiedzin na Oazie i w moim wątku!
Mam nadzieję, że się tu szybko zadomowisz. U mnie zawsze jesteś mile widziany!
Iwonko, masz własne szparagi? Trochę zazdroszczę! Czy one są skomplikowane w uprawie? Może przeznaczyłabym na nie za rok jedną skrzynię...
Straszą tymi przymrozkami, a przyroda już tak rozbuchana... oby się nie sprawdziło!
Januszu, myślę, że nie ma co tu o dyspensach rozprawiać - każdy robi to, co mu odpowiada, czyż nie?
Ja nie rozumiem dyspensy akurat na ten piątek... to już za tydzień nie ma problemu?
Majutku, dzień dziś dziwny - przedpołudnie śliczne, popołudnie chłodne i zmienne.
Mimo to, udało nam się upiec kiełbaski na ognisku i zjeść smaczny posiłek z sałatką a la raita plus caprese.
Czas chyba na spacer :)
Jule już u mnie była, to i łatwiej o decyzję :)
Myśl, myśl :)
Iwonko, koszmarne są te sny i nijak nie można nim zaradzić :/
Ale w siłę podświadomości i ja wierzę...
Ostatnio zmieniany: 01 Maj 2014 17:22 przez Aguniada.

Ogród Aguniady 01 Maj 2014 17:29 #250552

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Agusiu, u mnie po słonecznym poranku pogoda się popsuła i pada delikatny deszczyk...I dobrze, roślinkom przyda się podlewanie :)
Ja przez wiele lat matury przeżywałam co roku jako ...nauczyciel licealny, a teraz jeszcze jako korepetytor :idea1:
Miło, jak moi uczniowie dobrze zdają egzaminy, a potem język obcy przydaje się im na studiach i w życiu...
W ogrodzie eksplozja kolorów, soczystość zieleni i mnóstwo zapachów :flower2: Maju, trwaj!
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Ogród Aguniady 01 Maj 2014 18:59 #250571

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Maju, trwaj wiecznie!

Cóż za cudowny to miesiąc.
Byliśmy na spacerze - ja o kijach, PanM z Sarą na smyczy. Las o tej porze roku pachnie niesamowicie, dostarczając niezwykłych dla spacerowicza wrażeń. Odczucia potęguje cisza przerywana jedynie szczególnym, bo wydającym lekkie echo, śpiewem ptactwa.
Wypogodziło się, a wiatr wyciszył.
Z przyjemnością posiedzieliśmy też na ogrodzie.

Dalu, matura to ważna rzecz. Wiem, że krąży wokół niej wiele banałów, ale z pewnością taki egzamin ma na młodego człowieka wpływ i daje mu pewność siebie na studiach, a potem na pierwszych rozmowach kwalifikacyjnych u pracodawców.
Moja córka podchodzi do wszystkiego na względnym luzie. Wierzę w nią mocno :)
Deszcz u nas nie spadł mimo, iż czasowo aura mocno się pogorszyła... teraz jednak wchodzimy w pogodny wieczór.
Maj - cudowny miesiąc!

Zapraszam do obejrzenia świata z bliska:

Ogród Aguniady 01 Maj 2014 19:26 #250590

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Dziś będąc z psem na szybkim spacerku w pobliskim lasku sosnowym miałam te same refleksje ;) , co za zapach :woohoo:
Do samego wieczora pogoda piękna, ja w stroju raczej letnim trochę spiekłam sobie ramionka :tongue2:
Azalie i rododendrony masz jednak szybsze niż u mnie :silly:

Ogród Aguniady 01 Maj 2014 19:42 #250598

• Malgocha1960
  • Malgocha1960's Avatar
  • Platinum Boarder
  • http://forumogrodniczeoaza.pl/​index.php/forum/33-m
  • Otrzymane dziękuję: 45
Aguś,zdjęcia jak zwykle zachwycają.Widzę,że u ciebie rh budzą się już do życia.U mnie na razie biały jest w pełni rozwinięty,reszta w nabrzmiałych pąkach.Miłej majówki życzę.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.422 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum