TEMAT: Ogród Aguniady

Ogród Aguniady 01 Maj 2014 20:23 #250632

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Małgosiu, u mnie jeden różanecznik już kwitnie, a drugi szykuje się do rozchylenia pąków.
Maj to magiczny czas, właśnie między innymi ze względu na różaneczniki i azalie. Bzy i konwalie też kocham :)
Miłej majówki również i oby się nie ochłodziło!
Marto, zapachy majowe urzekają - my też nie mogliśmy się nimi nacieszyć.
Jak to człowiekowi niewiele do szczęścia potrzeba. Dla mnie przyroda to ogromna część radości życia. Kocham ten otaczający świat!
Pontyjskie za chwilę rozkwitną... mam przy nich ustawioną ławeczkę, więc będę się odurzać zapachem :D
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady 01 Maj 2014 20:33 #250640

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Wiosenno, majowo, burzowo, mokro, deszczowo, wieczorowo Agus :bye: witac sie nie bede, bo juz sie witalam. Jak podleje MINI, to zawsze pada :happy3: juz sasiedzi sie ze mnie smieja :devil1:
Foty jak zwykle czad, napatrzec sie czlek nie moze ... aaaa przypomnialo mi sie, jak zobaczylam - wiesz, zakupilam sobie do tych duzych donic na Taras kloniki palmowe B)
Jakos tak wzielo mnie na zmiane dekoracjones i zapodalam sobie jednego czerwonego i jednego zielonego.

Ogród Aguniady 01 Maj 2014 20:34 #250642

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Aga, cudne te wszystkie klonowe listeczki :)
I u nas dziś piękna pogoda, az się nie chce wierzyć, że jakieś ochłodzenie nadciąga, a tych zapowiadanych przymrozków to w ogóle nie przyjmuję do wiadomości :angry:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 01 Maj 2014 20:34 przez dodad.

Ogród Aguniady 01 Maj 2014 20:55 #250663

• beata68
  • beata68's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 24
Małomówna Aguniu, ani się waż mówić więcej, bo jak tylko odejdę od komputera to w życiu nie nadążę za Tobą. :rotfl1: Wiesz w pracy to chociaż mogę Cię podglądać, a jak mam wolne gonię. Dobrze wątek nadrobię niebawem, na razie obejrzałam zdjęcia i mogę spokojnie się relaksować-nadal jest pięknie. :kiss3:

Ogród Aguniady 01 Maj 2014 21:37 #250709

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
też kocham maj......bo jak tu tego miesiąca nie kochać?
kwitną bzy, rodusie, azalie....i pojawiają się pierwsze róże....ach....no jak w gaju :hearts:

Ogród Aguniady 01 Maj 2014 22:16 #250736

• ursulka
  • ursulka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 207
Witaj Aguniu
Pooglądałam sobie porządnie Twój ogród i wiesz co? - jest inny od wszystkich.
Zastanawiałam się, na czym to polega, ale jakoś mi się to wymyka ocenie...
Najbardziej ujmująca jest ta przestrzeń, w której szumią brzozy. Ta zieloność i oddech, spokój i szeleszczące na wietrze listki. Niewymuszone założenie ogrodowe na dużym obszarze. Zapomniałam, jak duża jest Twoja działka, ale widać, że spora.
W Twoim ogrodzie widać bardzo wyraźnie, że inaczej projektuje się ogród mały, a inaczej duży. Skala jest całkiem inna.

Piszesz o ozdobach ogrodowych... Aż jestem ciekawa, na jakie byś się zdecydowała.. kute? drewniane? ceramiczne?
Sama nie umiałabym wybrać, bo wszystkie pasują :)
Z pozdrowieniem pierwszomajowym :) Ula
Zielonym do góry!
Ogród Ursulki

Ogród Aguniady 01 Maj 2014 22:17 #250738

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Dziś nie potrafię zachwycać się z Tobą majem, a na pewno nie pięknym wieczorem.
Niestety ucichło, niestety niebo bezchmurne, niestety jest tylko 3 stopnie, niestety zapowiadają mroźną noc :angry:
Od 16- tej zaczęłam okrywanie winorośli i innych wrażliwych roślin. Tuż przed zachodem widząc jak temperatura gwałtownie spada wzmocniłam okrycia, niestety drzew nie uratuję.
Mam nadzieję, że pomidory i winogrona w szklarni przeżyją. Podlane i okryte podwójną agro.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Ogród Aguniady 01 Maj 2014 23:00 #250760

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Ja już panikuję z powodu ochłodzenie od kilku dni. Na razie jeszcze ciepło, ale donice i włóknina w gotowości.
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Ogród Aguniady 01 Maj 2014 23:45 #250784

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Danusiu, ja także jestem przygotowana do nadchodzącego chłodu. Miejmy nadzieję, że temperatury będą jednak łagodne.
Aguśka, wierzę, że się poważnie obawiasz o rośliny - u Ciebie zapowiedzi przymrozków nie wolno bagatelizować.
Tu u nas ma być najchłodniej w nocy z 5ego na 6ego - przewidują -1st.
Nie najgorzej, ale jestem w gotowości z agrowłókniną.
Trzymam kciuki, by u Ciebie temperatura spadła w granicach przyzwoitości :kiss:
Ursulko, dziękuję za wiwisekcję mojego zakątka :)
Fakt, że wymyka się Twojej ocenie nieco mnie płoszy - nie wiem, czy jest tak dobrze, czy może... lepiej nie komentować ;-)
Moja droga, zdaję sobie sprawę, że jest u nas mniej kwitnących bylin niż w większości ogrodów. Jednak tak naprawdę, gdy rozkręcą się różaneczniki, azalie, róże, hortensje czy wrzosy - jest na co popatrzeć. Obiecuję, że popracuję nad bylinami :)
Co do ogrodowych dekoracji, najbliższy jest mi kamień. Duże donice, poidełka, granitowe kule, ozdoby z piaskowca - to wszystko bardzo mnie porusza, a najbardziej... ceny ;-) Jednak powolutku, do celu...
Spokojnej nocy!
Martusia, z tymi różami kwitnącymi w maju, to aż za dużo szczęścia :) Niech tylko nie chorują, bo to mnie bardzo frustruje!
Beti, udałam się do alkowy, tak więc na parę godzin zamilknę :) Tobie życzę tego samego :)
Dorota, u nas też było w przeważającej części dnia bardzo przyjemnie... po co komu to ochłodzenie? Chyba po to, by pogrozić takim raptusom jak ja, którzy jeszcze przed 'ogrodnikami' wyskoczyli z jednorocznymi ;-)
Klony dosłownie mienią się listeczkami... jak tu nie kochać maja?
Julek, to działo się u Ciebie w pogodzie! Nos spalony i burza na deser ;-)
A wiesz, że w myślach mi przeczytałaś jeśli chodzi o te klony palmowe w donicach. W takim kompaktowym ogrodzie, to idealny mocny punkt!
Jakie odmiany kupiłaś? Ja mam największą do klonów słabość, jeśli chodzi o drzewa, palmowe szczególnie.
Rany, jak dobrze z Tobą pogadać :)

Dobranoc!

Ogród Aguniady 02 Maj 2014 00:05 #250786

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzięki za wsparcie duchowe. Na razie jeszcze na plusie, ale tylko ciut. Nie mam złudzeń, że przymrozi, ale oby łaskawie.

Piękny artykulik wysmarowałaś :flower2:
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Ogród Aguniady 02 Maj 2014 07:54 #250818

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Świat z bliska jest piękny i fascynujący, niestety część ludzi nie potrafi zatrzymać się w biegu i spojrzeć na ten świat, tak z bliska właśnie. U nas pogoda się pogorszyła więc ze spacerów nici, a chciałam zajrzeć co słychać w czosnkowym lesie.
Agnieszko, szparagi same rosną, nie ma z nimi żadnego problemu, nawet jak nie są wyplewione, tak jak moje w tym roku :oops:
a najważniejsze że wiesz co jesz, zrywasz świeże i zjadasz, wcześniej często zdarzało mi się kupić w sklepie łykowate, pewnie stare, a że szparagi bardzo lubię, więc założyłam sobie małą szparagarnię :) Miłego dnia.

Ogród Aguniady 02 Maj 2014 08:01 #250822

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Skoro już tak namarudziłam u Ciebie, to tylko napiszę, że tym razem mi się upiekło, było 1,5 i oby tak dalej.
Teraz zmykam do murarki, bo mi chcą betoniarkę dziś zabrać.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Ogród Aguniady 02 Maj 2014 08:48 #250839

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Ja mam nadzieję, ze jednak przymrozki sobie nas odpuszczą. Dziś zrobiłam u siebie porównanie mojej działki poprzez 3 lata i nie chcę stracić połowy roślin.

Ogród Aguniady 02 Maj 2014 09:13 #250851

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
Okrutnie zimno ale juz sucho Agus :bye: Kloniki zapodalam sobie - czerwony popularny Atropurpureum a zielony Sango Kaku. Czerwony juz siedzi w donicy, bo roze przesadzilam do innej a zielony musi poczekac na D., ktory musi mi pomoc przeflancowac Limelight, bo sama nie dam z nia rady. W gruncie rzeczy moglam sie wstrzymac, bo ostatnio jak bylam u siebie w Centrum, to rozmawialam z wlascicielem i mowil ze jedzie Transport z Holandi i beda dwa razy wieksze niz te co sa na sklepie - pytalam czy jeszcze inne bedzie mial ... moje, nie sa moze takie znowu malusienkie ale chude strasznie hihi, no nic juz po ptakach, kupilam i musza juz byc.
Ale nie ma co sie przejmowac, bo znajac moje MINI, to dwa sezony i trzeba bedzie maczeta je potraktowac :lol:

Ogród Aguniady 02 Maj 2014 09:29 #250859

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry drugomajowo, chłodno i pochmurno :mad2:

Nie mogło zostać tak, jak było wczoraj? Komu przeszkadzała ta przyjemna dla człowieka i zwierzęcia aura?
Buu.

Mam w planach pomalowanie ławeczek, li tylko. No chyba, że się wypogodzi :)

Julek, jak zobaczysz co się porobiło z moimi Atropurpureum, to się chyba będziesz musiała głębiej zapoznać ze sztuką bonsai :D Olbrzymki normalne. Jeden wystaje ponad trejaż o jakieś 1,3m. Nieważne, i tak dobrze zrobiłaś decydując się na kloniki. Widzę, że ten drugi przebarwia się podobnie do mojego Orange Dream. Summa summarum, będzie Pani zadowolona! :D
Ula, ja też drżę przed tymi przymrozkami, ale z nadzieją liczę, że nic złego się nie wydarzy. Przyroda już bardzo rozbuchana i naprawdę byłoby żal, gdyby pomroziło nam rośliny!
Chciałabym nadrobić Twój wątek, ale widzę, że nie piszesz chyba teraz... będziesz aktualizować? :)
Aguśka, uff, pierwsza noc bez przymrozku za nami... u mnie tak naprawdę pokazują go tylko z 5 na 6 maja, ale może jednak temperatura nie spadnie poniżej zera. Co murujesz? Idę do Ciebie.
O, przeczytałaś artykulik - dzięki! :)
Iwonko, dziękuję za miłe słowa pod adresem zdjęć!
Wiesz, ja bardzo lubię fotografować z bliska. Często dopiero na zdjęciu mam okazję przyjrzeć się niewidocznym dla oka detalom. Te żyłki, meszki, specyficzny układ liścia czy kwiatu = warto podchodzić do rośliny w tej skali.
Szparagami mnie bardzo zaciekawiłaś. Muszę poczytać o uprawie, ale skoro ona nieskomplikowana, to może i mnie coś się uda!
Byłoby super mieć własne na talerzu...

Ogród Aguniady 02 Maj 2014 09:29 #250860

• ursulka
  • ursulka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 207
Oj tam, oj tam, zaraz wiwisekcja :wink4:
I oj tam, oj tam, zaraz, że Cię płoszy :laugh1:

W nieśmiały sposób dałam wyraz uwielbieniu dla Twojego ogrodu. Miło popatrzeć i odetchnąć w perfecyjnym przestronnym wnętrzu.

Dzis niestety jestem w pracy i tylko przemknęłam cichutko przez forum
Pozdrawiam tych, co na wolności
Ula
Zielonym do góry!
Ogród Ursulki

Ogród Aguniady 02 Maj 2014 09:46 #250872

• Fiwonka
  • Fiwonka's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 39
Witaj Aguniu, cieszę się, że Cię tu odnalazłam, bo zdążyłam zatęsknić za Twoim ogrodem, no i oczywiście jego wspaniałą właścicielką ;)
Pozdrawiam, Iwonka

Ogrodowe szaleństwa Fiwonki

Ogród Aguniady 02 Maj 2014 09:49 #250876

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
A tak, z tym nie ma problemu, wiesz ze ja z sekatorem sie nie rozstaje :happy3: zreszta pierwsze co zrobilam, to je uchlastalam :devil1: bo chude byly a jak postawilam na donicach, to wystawaly za maty ogrodzenia, to chlast-chlast (ikonka zaopatrzona w pile spalinowa)i po sprawie.
Zimno brrr, nie lubie takich wahan temperatury - nie wiem co ze soba zrobic kurna - czy zabrac sie za zmycie podlogi czy oblozyc sie paszczakami i wlezdz pod koc.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.414 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum