TEMAT: OGRÓD W CIENIU SOSEN

OGRÓD W CIENIU SOSEN 11 Mar 2013 21:21 #133514

• Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 979
Bardzo się bałam , co z tej operacji wyniknie ... Ale teraz jestem bardzo zadowolona ,że mam to już załatwione i na jakiś czas (2-3 sezony) na pewno- z głowy .Jest jaśniej i bardziej przejrzyście, może trochę "łysawo" , ale przecież niebawem drzewa i krzewy pokryją się liśćmi i wtedy ogołocone korony sosen nie będą razić.

Tę sosnę z prawej też mocno podcięto i prześwietlono - rośnie bardzo blisko domu i ostatnio przy byle wietrze gałęzie szurały po dachu...

A dziś i sosny i trawnik, i chodniki i rabaty pokrywa bialutki puch...O wiośnie na razie trzeba zapomnieć :(

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD W CIENIU SOSEN 11 Mar 2013 21:36 #133526

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Małe drzewa - mały kłopot, duże drzewa - duży kłopot :-)
Ja mam małe :happy3: żenująco małe, więc jeszcze trochę spokoju.

Tobie ogród wydaje się łysawy, a z mojego punktu widzenia to tajga :happy: Wszystko jest względne ;-)
Ostatnio zmieniany: 11 Mar 2013 21:37 przez sd-a.

OGRÓD W CIENIU SOSEN 12 Mar 2013 08:50 #133619

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Ewelino takie duże drzewa to ozdoba ogrodu do tego daje cień tak potrzebny latem ,ja nie mogę sadzić takich drzew bo ogród maleńki , wąski nawet owocowe drzewa trzeba było wyciąć .

OGRÓD W CIENIU SOSEN 12 Mar 2013 08:53 #133622

• REJA
  • REJA's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 26
To co mnie najbardziej ujmuje w Twoim ogrodzie to harmoniczne proporcje między wysokością i ilością drzew (ich stymulującą energią) a otwartymi przestrzeniami w ogrodzie (ich spokojem i kojącym oddziaływaniem)...
Pozdrawiam - Renata

OGRÓD W CIENIU SOSEN 12 Mar 2013 09:27 #133640

• Kalmia
  • Kalmia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 209
Witaj Ewelino!
Bardzo ciekawa relacja z prześwietlenia sosen :bravo:
Ciekawa jestem ile te Twoje sosny mają lat? Pamiętam z poprzednich Twoich wątków, że juz rosły na zakupionej działce.
Ja bardzo lubię sosny, chociaz ostatnio juz nie sadzę tych, co wyrastaja na wielkie drzewa, kupuję już tylko odmiany miniaturowe. Ale w zeszłym roku jednak posadziliśmy z synem taką malutką ... pinus sylvestris musi być! :)
Pozdrawiam serdecznie :)

OGRÓD W CIENIU SOSEN 12 Mar 2013 12:10 #133698

• Roma
  • Roma's Avatar
Nas niestety czeka podobna operacja.na przeciw domu mamy ogromne akacje(samosiejki)które skutecznie ograniczają dostęp słońca na polanę.Na szczęście dogadałam się z Lasami Państwowymi i ich fachowcy wytną nam te akacje tylko nie wiem kiedy.Mieli już to zrobić późną jesienią,obiecują,że zrobią to w najbliższym czasie.

OGRÓD W CIENIU SOSEN 12 Mar 2013 17:22 #133789

• Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 571
Ewelinko , te wielkie drzewa tworzą fantastyczny klimat Twojego ogrodu , poezja .

OGRÓD W CIENIU SOSEN 12 Mar 2013 17:43 #133795

• dorota
  • dorota's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
Moim zdaniem te prześwietlone sosny wcale nie wyglądają na łyse, tylko bardzo naturalnie, a w rezultacie całej operacji ogród tylko zyskał .Przynajmniej na kilka najbliższych lat będziesz mieć spokój ;) z ciężkimi pracami ogrodowymi.
Pozdrawiam- Dorota
Mój ogród- po prostu

OGRÓD W CIENIU SOSEN 12 Mar 2013 21:58 #133867

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Cięcia tych sosen i wszystkie przeprowadzone prace pielęgnacyjne podkreślają bardzo ich urodę. Bardziej widoczne są kształty pni i rozgałęzienia. W pierwszym momencie tylko jest takie "dzikie" wrażenie, ale szybko się człowiek oswaja. Lubię to! :)

OGRÓD W CIENIU SOSEN 18 Mar 2013 20:13 #135872

• Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Platinum Boarder
Kalmia wrote:
Ciekawa jestem ile te Twoje sosny mają lat? Pamiętam z poprzednich Twoich wątków, że już rosły na zakupionej działce.
Dobrze pamiętasz. Sosny były na działce , gdy ja kupiliśmy. Miały ok. 12-15lat, więc teraz, gdy minęło dalszych 15 mają pewnie "pod trzydziestkę" ;) Trudno to dokładnie określić.

Natomiast do trochę zmienionego wyglądu sosen po kilku dniach zupełnie się przyzwyczaiłam, więc będzie dobrze.Niech no tylko skończy się wreszcie ta upierdliwa tegoroczna zima , bo mam jej już dość !!!
Niby wiosna (przynajmniej ta kalendarzowa)tuż,tuż...a tu ogród przysypany nadal śniegiem , a na noc zapowiadają kolejne opady :supr: Trudno uwierzyć ,że kiedyś się ociepli i zazieleni !!! Na razie M. szykuje się na kolejne poranne odśnieżanie i zgrzyta. Zębami. :rotfl1:

/ J.Iwaszkiewicz/

" Nim przyjdzie wiosna,
nim miną mrozy,
w ciszy kolebce -
nade mną sosna,
nade mną brzoza
witkami szepce (...)"

OGRÓD W CIENIU SOSEN 19 Mar 2013 09:45 #135989

• Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Platinum Boarder
Witaj Ewelinko . Też czekam na wiosnę i była tuż tuż , aż tu dziś rano z nieba biały puch zaczoł sypać i sypie i sypie i końca nie widać i roślinek z pod śniegu nie widać , tylko wiatr ucichł.

OGRÓD W CIENIU SOSEN 19 Mar 2013 13:41 #136049

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
U mnie jest tak samo, : :supr3: nie dość,że wszędzie śniegu pełno,to jeszcze od rana ciągle pada białe pierze :mad2: :mad2: I jak tą wiosnę witac,chba bałwany trzeba lepić :rotfl1:

OGRÓD W CIENIU SOSEN 20 Mar 2013 13:56 #136453

• Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Platinum Boarder
A miało być tak pięknie...

ASTRONOMICZNA WIOSNA rozpoczęła się dziś o godz. 12:02 . Z tej okazji wszystkim wytęsknionym rozpoczęcia prac ogrodowych forumowiczom dedykuję kilka wiosennych zdjęć z mojego ogrodu :wink: :

Chyba tylko sunia cieszy się z zalegającego jeszcze na trawniku śniegu- przecież tak przyjemnie jest się wyturlać w białym puchu !!!

OGRÓD W CIENIU SOSEN 20 Mar 2013 18:00 #136497

• xMonia
  • xMonia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Witaj Ewelino,

od dłuższego czasu odwiedzam Twój ogród -jest to cudowne miejsce na ziemi.
Cień sosen i krzewy różaneczników są lekarstwem na wyciszenie się i zastanowieniem nad swoim ogrodem.
Jak widać nie potrzeba całego mnóstwa wyszukanych roślin aby cieszyć się pięknem.
Harmonia barw roślin i architektury ogrodowej cudownie uzupełniają się.
Głazy granitowe i wazy z gliny to strzał w dziesiątkę, te wazy są ponad czasowe.
Mieszkasz w Poznaniu, może znasz Centrum Ogrodnicze Floria P. Wioletty od dłuższego czasu kupuję w tym centrum
rośliny (nowinki).
Przeczytałam Twoje rady,co do różaneczników będą mi bardzo pomocne ,gdyż w ubiegłym roku zakupiłam większą ilość.

Pozdrawiam Monika
Ostatnio zmieniany: 20 Mar 2013 18:02 przez xMonia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ewelina

OGRÓD W CIENIU SOSEN 20 Mar 2013 18:25 #136504

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
Takiej wiośnie to DZIĘKUJEMY! Gdzie jest ta PRAWDZIWA??? :search:

OGRÓD W CIENIU SOSEN 22 Mar 2013 13:23 #137162

• aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
Witam .Jestem tu pierwszy raz i jestem pod wielkim wrażeniem bardzo ładny ogród ,piękne dekoracje ,dom z duszą co świadczy o ciekawej osobowości Pani domu. :flower1: :thanks: Pozwolę sobie zaglądać uczyć się od mistrzów.POZDRAWIAM :thanks: :thanks:
Za tę wiadomość podziękował(a): Ewelina

OGRÓD W CIENIU SOSEN 07 Kwi 2013 13:42 #142075

• Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewelinko , zimowe zdjęcia piękne, ale przegoń już tą zimę . Czas na zieloną trawkę i kolorowe kwiaty .

OGRÓD W CIENIU SOSEN 07 Kwi 2013 13:47 #142078

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
U mnie niestety też jeszcze dużo,dużo śniegu :mad2: zdjątka chociaż ładne to już te zimówki przyjadły mi się :angry: ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): waldek727

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.735 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum