TEMAT: OGRÓD W CIENIU SOSEN

OGRÓD W CIENIU SOSEN 05 Mar 2013 21:59 #131383

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
czyli sezon rozpoczęty z hukiem i cięciem :hug:
po to czekamy całą zimę.....by znowu szaleć B)

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD W CIENIU SOSEN 05 Mar 2013 22:46 #131439

• Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 979
Ano można powiedzieć ,ze rozpoczęty :ouch: ! Gdy jest taka pogoda to aż żyć się chce :) A na dodatek - widziałam wczoraj w ogrodniczym sadzonki BRATKÓW ! Życie jest piękne !!!
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, waldek727

OGRÓD W CIENIU SOSEN 08 Mar 2013 09:09 #132295

• REJA
  • REJA's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 26
Witaj Ewelinko! Od jakiegoś czasu podglądam sobie Twój ogródek nieśmiało zza płotka, ale wreszcie się odważyłam zapukać i się przywitać:) Piękny masz ogród, zauroczył mnie winobluszcz trójklapowy - zaraziłam się nim i nawet napisałam na tym forum ogłoszenie, że jak ktoś ma sadzonki (nie wiem, czy Ty masz?) to bardzo chętnie kupię:) Tworzy piękną ścianę i na takiej właśnie mi zależy w moim ogrodzie. Piękne zielone tło do malowania roślinami:)

Ja w swoim ogródku mam tylko jedną sosnę, ale i ona potrafi nieźle igłami naśmiecić... Czym ci panowie wyczesywali ten susz? Bo nieraz zachodziłam w głowę, jak się tych suchych igieł z gałązek pozbyć...
Pozdrawiam - Renata
Za tę wiadomość podziękował(a): Ewelina

OGRÓD W CIENIU SOSEN 08 Mar 2013 13:15 #132342

• Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Platinum Boarder
Trzy dni temu napisałam:Ewelina wrote:
Ano można powiedzieć ,że rozpoczęty (sezon ogrodowy) ! Gdy jest taka pogoda to aż żyć się chce :) A na dodatek - widziałam wczoraj w ogrodniczym sadzonki BRATKÓW ! Życie jest piękne !!!
Dziś MARZEC -FIGLARZEC pokazał,że to jednak on ma ostatnie słowo do powiedzenia i , jak pewnie w większej części kraju,znowu otulił ogród białą kołderką . No, może nie kołderką lecz prześcieradłem , bo warstwa śniegu nie jest gruba, ale jest !

Witaj Renatko:) WINOBLUSZCZ , o którym mówisz , to rzeczywiście roślina , która powinna znaleźć się w każdym ogrodzie.W tej chwili nie mam sadzonek, ale gdy się ociepli i zacznę wiosenne porządki sprawdzę ,bo pewnie coś będzie :)Jeśli - to dam Ci znać.
Z kolei SOSNY potrafią nieźle dać w kość , bo jak nie pylą na żółto podczas kwitnienie , to gubią stare szyszki, albo na jesieni zaściełają trawnik i rabaty dwuletnimi igłami... No i jeszcze masa tych suchych gałęzi wewnątrz koron, które co jakiś czas tez spadają na ziemię , zwłaszcza po często się ostatnio zdarzających wichurach :jeez: Ale... ja mimio wszystko bardzo je lubię.
Pytasz:REJA wrote:
Czym ci panowie wyczesywali ten susz? Bo nieraz zachodziłam w głowę, jak się tych suchych igieł z gałązek pozbyć...
Niczym nie "wyczesywali" , po prostu zawieszeni na linach wewnątrz koron,obłamywali gałązki ręcznie lub używając sekatora teleskopowego na długiej rączce (tzw. bocian) . Dość żmudne i czasochłonne :(
Za tę wiadomość podziękował(a): REJA

OGRÓD W CIENIU SOSEN 08 Mar 2013 17:49 #132397

• REJA
  • REJA's Avatar
  • Senior Boarder
Ewelina wrote:
Niczym nie "wyczesywali" , po prostu zawieszeni na linach wewnątrz koron,obłamywali gałązki ręcznie lub używając sekatora teleskopowego na długiej rączce (tzw. bocian) . Dość żmudne i czasochłonne :(
Czyli jednak nie ma mocnych na polskie sosny:) Ja, jeszcze za czasu swojej naiwności, te niższe gałązki (które dostałam z ziemi i z drabinki) oczyszczałam palcami ze starych igieł. Ale to była walka z wiatrakami, a sosna i tak była niewielka :lol: Myślałam, że może ktoś już wynalazł sposób na te igły, w końcu wszystko tak szybko się zmienia i do przodu pędzi... Ale wspaniały klimat te sosny tworzą Ci w ogrodzie, więc rozumiem skąd Twoja miłość do nich :flower2:
Pozdrawiam - Renata

OGRÓD W CIENIU SOSEN 09 Mar 2013 08:28 #132559

• Mutari
  • Mutari's Avatar
  • Gold Boarder
  • GG 501225
  • Otrzymane dziękuję: 41
Witaj Ewelino ;)
Ty już widzę, że rozpoczęłaś wiosenne zakupy, ale za oknem znowu zima :P Ale mam nadzieję, że to jej ostatnie podrygi. Te biały puch już działa mi na nerwy. Człowiek by już chciał coś podzióbać w ziemi , a tu na trzeba dać na wstrzymanie.
Ja jeszcze nie planuję szaleństwa w ogrodniczych :D Poczekam aż się trochę ociepli :P

OGRÓD W CIENIU SOSEN 10 Mar 2013 12:22 #132955

• Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 571
Ewelinko ja też pełna optymizmu , sezon rozpoczęłam , a tu od wczoraj sypie na biało aż się kurzy . Dobrze że mam wolne bo nie chciała bym wychodzić z dom w taką kurzawę .

OGRÓD W CIENIU SOSEN 11 Mar 2013 19:37 #133421

• Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Platinum Boarder
Znów zasypało wszystko na biało...

Ponieważ jeszcze tego nie zrobiłam, proszę bardzo : kilka zdjęć z akcji cięcia sosen.
Ale najpierw - jak było przed: Widok na północną, stronę ogrodu z balkonu (zdjęcie zrobionejakoś w lutym)- ogromne korony sosen niemal się stykają ,a w sezonie baaaardzo zacieniają trawnik i rabaty.

Kiedy już niemal stopniał śnieg:

A potem zaczęła się OPERACJA SOSNA i nie tylko, bo przy okazji "pod nóż" poszły 4 brzozy i dwa wielkie świerki.

OGRÓD W CIENIU SOSEN 11 Mar 2013 19:39 #133422

• Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Platinum Boarder
I dalej:

Człowiek - wiewiórka w akcji !

Ścięta została o 0,5m - 1 m. część zielonych gałęzi z zewnątrz korony, z samej góry doświetlono korony usuwając co nieco , a także w miarę możliwości oczyszczono wnętrze koron sosnowych z suszu.

W zasadzie na drzewie siedział jeden człowiek, a dwu panów na bieżąco wynosiło gałęzie na podjazd i tam szatkowano je w rębaku. Wszystkie śmieci zostały wywiezione , więc nie miałam kłopotu. ;:224
Operacja trwała trzy dni i całe szczęście ,że już się zakończyła ! Teraz mogę spokojnie czekać na wiosenną wertykulację trawnika ...
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a, dkny, waldek727, REJA

OGRÓD W CIENIU SOSEN 11 Mar 2013 19:45 #133428

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Bardzo ciekawe, dziękuję za Twoją relację :kiss3:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRÓD W CIENIU SOSEN 11 Mar 2013 19:51 #133432

• REJA
  • REJA's Avatar
  • Senior Boarder
I od razu się jaśniej w ogrodzie zrobiło:)

Aż się bałam, żeby Ci tych pięknych dzbanów - z których latem w magiczny sposób wysypują się kwiaty - nie potłukli...
Pozdrawiam - Renata

OGRÓD W CIENIU SOSEN 11 Mar 2013 20:03 #133441

• Roma
  • Roma's Avatar
Ewelino-teraz widać,że masz sąsiadów :wink2: a tak na poważnie to prześwietlenie drzew wszystkim wyjdzie na dobre.Drzewom,trawnikowi a także gospodyni tego pięknego miejsca,będzie mogła zażywać kąpieli słonecznych.

OGRÓD W CIENIU SOSEN 11 Mar 2013 20:08 #133447

• Martina
  • Martina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 85
Witaj Ewelino. Spaceruję po Twoim ogrodzie od dawna, bo od zawsze lubię azalie i rododendrony. U siebie ich już nie sadzę, ten etap już za mną. Okazuje się, że nie można mieć wszystkiego, dlatego też mam kilka ogrodów w Oazie, w których mogę nacieszyć nimi oczy między innymi w Twoim. Jest piękny, no i te sosny. Czekałam na relacje ciecia sosen, bo wiem jak trudna to czynność, ale chyba nieunikniona jak widać. Ale teraz masz fajną przestrzeń, no i chyba nowe możliwości. :)
Pozdrawiam Marta.

siedlisko

OGRÓD W CIENIU SOSEN 11 Mar 2013 20:15 #133452

• Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Platinum Boarder
Widzę Romuś,że byłaś u mnie , gdy ja brnęłam w zaspach po Jaśkowej Polanie :oops:
Masz rację , w ogrodzie zrobiło się jaśniej , a z pietra widać sąsiadów .Co do kąpieli słonecznych - ja rzadko ich zażywam , za to moja córuś i owszem , wiec na pewno ucieszy się z większej ilości słońca w ogrodzie , podobnie jak roślinki.
Reja , dzbany są całe i zdrowe , czekają tylko na wiosenne szorowanie :)

OGRÓD W CIENIU SOSEN 11 Mar 2013 20:23 #133462

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
To jakaś specjalistyczna firma ogrodnicza zajmowała się tymi sosnami czy sama wskazywałaś, które gałęzie trzeba usunąć? To prześwietlenie wygląda bardzo naturalnie :flower2:

OGRÓD W CIENIU SOSEN 11 Mar 2013 20:46 #133487

• Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Platinum Boarder
To była trzyosobowa ekipa specjalizująca się w wycince i przycinaniu drzew technikami alpinistycznymi. Oczywiście wyjaśniłam wcześniej o co mi chodzi, ale panowie znali się na rzeczy; jeden śmigał po drzewach niczym wiewiórek ( ;) ), dostając się do samych czubków ! Zawieszeni na linach wewnątrz koron,obłamywali gałązki ręcznie lub używając sekatora teleskopowego na długiej rączce(tzw. bocian). Dość żmudne i czasochłonne .
Zrzucali z koron sosen susz ,cięli, prześwietlali, skracali gałęzie i sosen , i brzóz, formując nieco także wielkie świerki... Czasem na wyraźne życzenie docinali jeszcze coś, co "wskazałam paluszkiem ". Gałęzie lądowały potem w rębaku i na wywrotce.
Przy pracy korzystali z jednej drabiny i lin,oraz całej baterii narzędzi :piła spalinowa i ręczna, sekatory-bociany, nożyce i inne takie...Trawnik ucierpiał mniej niż przewidywałam :)

OGRÓD W CIENIU SOSEN 11 Mar 2013 21:02 #133499

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
No widzisz jak ładnie masz prześwietlony ogród....aż miło popatrzeć a trawa będzie teraz ładniej rosnąć..

OGRÓD W CIENIU SOSEN 11 Mar 2013 21:11 #133508

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
No tak,na dworze biało i zimno a u Ciebie zielono i ciepło ;)Przycinka fajna,udana,a taka pracę to trzeba lubić,takie wspinanie łażenie,po drzewach,na wysokościach,,, ale jakże i porzyteczną pracę wykonują

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.836 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum