TEMAT: Mój fijoł

Odp: Mój fijoł 28 Gru 2012 23:57 #105270

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Słońce dziś świeciło, przydałoby się trochę koloru :)

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Mój fijoł 29 Gru 2012 01:43 #105279

• markussch01
  • markussch01's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1262
Pamientam pierwsze "galazki" powojnika Jackmanii na "plocie" :) bardzo ladnie sie rozkrzewil
Powinno sie ciac mlode sadzonki wysadzane wiosna(dwa trzy pedy) powojnika jesienia na 15 cm/puszczaja nowe,zageszcza sie
:) superowe fotki w tym niby zimowym czasie - bedzie latwiej przetrwac do wiosny :)

Pozdrawiam Markus

Odp: Mój fijoł 29 Gru 2012 09:15 #105288

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
O, moja ulubiona podłużna rabata z widokiem :search:.
Ale Ty masz jeszcze wolnego miejsca :woohoo: !
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Odp: Mój fijoł 29 Gru 2012 10:31 #105302

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Takie wysepki koloru wśród zieleni są odlotowe :-)

Ile powojników... :eek3: :supr3: :eek3: :supr3:

Odp: Mój fijoł 29 Gru 2012 11:31 #105321

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
Markus, czas biegnie tak szybko, że za nim nie nadążam :) W tym roku część powojników przycięłam, zobaczymy, co pokażą. Jeden położyłam na ziemi i obsypałam kompostem.
Kasia, miejsca jest sporo, teraz martwię się, jak tego nie zepsuć ;)
Siberia, rabata z makami sukcesywnie się wydłuża B) W powojnikach miałam straty :cry2:

Odp: Mój fijoł 29 Gru 2012 13:09 #105359

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Robiłaś zdjęcia swoim nowym nabytkom hościanym?
Lub starym gigantom?

Boshhh, chyba do warzywniaka pójdę po jakaś główkę sałaty lub kapusty czy co? :crazy:
Ostatnio zmieniany: 29 Gru 2012 13:11 przez sd-a.

Odp: Mój fijoł 29 Gru 2012 14:59 #105393

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
Znalazłam takie hosty, najczęściej nn :angry:

Za powojnikiem Fujimusume Patriot.

Jedna Erromena, drugą wykopałam tej wiosny i poszła w ręce dobrych ludzi :)

Posadziłam nn na początku rządzenia się w ogrodzie. Ta niebieska Big Daddy.

Albomarginata? Aureovariegata? W tym przypadku można mi mówić sto razy-nie zapamiętam. Rozumiejąc znaczenie określeń:hammer: Kompletne zaćmienie umysłu w tym wycinku rzeczywistości :(

Blue Mouse Ears :hearts:

Tegoroczne chudziaki do przesadzenia na prawdziwą rabatę :unsure: Mają być duże :woohoo:
Ostatnio zmieniany: 29 Gru 2012 15:07 przez ewamaj66.

Odp: Mój fijoł 29 Gru 2012 23:39 #105577

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Ewa, jakie Ty masz dorodne kępy maków! :woohoo: Zazdroszczę! Moje niespełnione marzenie! Okazało się, ze to przysmak pędraków, tyle kupiłam, nic nie mam... Znaczy, Twoja ziemia wolna od tej plagi, ciesz się!

Odp: Mój fijoł 30 Gru 2012 00:11 #105591

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta, nie wiem, czy moja ziemia wolna od pędraków :unsure: Ostatnio znalazłam bestię w kompostowniku, znajduję paskudy także przy przekopywaniu nowych rabat. Może coś innego makom szkodzi? Moje sadziłam jako jednoroczne siewki.

Takie niedojrzałe przebieram :)

W tym roku przy Semiplenie posadzę kilka lilii więcej.

Róża nn, kwitnie tylko raz.
Ostatnio zmieniany: 30 Gru 2012 08:43 przez ewamaj66.

Odp: Mój fijoł 30 Gru 2012 07:59 #105619

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewa, Semiplena tegoroczna? Moja wiosenna tylu pąków nie miała, rośnie rozłożyście na wszystkie strony, na razie. Mam ją zamiar skierować w jednym kierunku, na drzewo. Jakie lilie wsadziłaś/wsadzisz koło niej?
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Odp: Mój fijoł 30 Gru 2012 09:00 #105621

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
Kasia, to cała historia ;) Kupiłam Semiplenę jesienią 2010 r. i posadziłam pod kratką -bo się bałam, że pod świerkiem (po to ją kupiłam :hammer:)nie zechce rosnąć. Pięknie przez cały rok się rozrosła, a jesienią, w listopadzie, postanowiłam, że jednak posadzę ją pod świerkiem (po to ją kupiłam :hammer:). Przy przesadzaniu drastycznie skróciłam pędy, jeden miał prawie 3 m :cry2: Zakwitło to, czego nie obcięłam poprzedniego roku. Jeśli nie zmarznie, a na to liczę, będzie cała w kwiatach-teraz, w czwartym roku po posadzeniu :mad2:

Stanwell Perpetual. Jak widać, rośnie w bardzo żyznej glebie :rotfl1:

Rose de Resht. Uwielbiam jej zapach-bo go czuję :)

Posłonki i dzwonki :)

Lykkefund już pokazywałam-to wszystkie jej kwiaty w tym roku. Sadzona w zeszłym, więc teraz się pokaże :)

Odp: Mój fijoł 30 Gru 2012 15:02 #105703

• Babopielka
  • Babopielka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Kocham hortensje
  • Otrzymane dziękuję: 691
Ewka - ja widzę u Ciebie bardzo dużo trawnika, który można na rabaty przekształcić ;)
U mnie trawki z roku na rok coraz mniej, natomiast rabaty poszerzają swoją objętość. Jeszcze trochę to trawka zniknie bezpowrotnie, chyba że mój M będzie mocno protestował, to coś tam zostanie :whistle:

Piękne kolorki masz na tej długiej rabacie. :) Wiedziałam, że lubisz róże, ale nie miałam pojęcia, że na hosty też chorujesz ;)
Pozdrawiam, Bożena
Babopielki prawie park
Hortensje Babopielki Picasa Web Album
hortensjebabopielki Blog

Odp: Mój fijoł 30 Gru 2012 15:52 #105722

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
Bożena :bye: Ciągle tę trawę wycinam, z roku na rok jej mniej :) W tym sezonie też planuję nowe miejsce na róże i hosty.
Uwielbiam byliny, teraz zakręcają mnie liliowce, choć mogłabym wymienić mnóstwo innych roślin, koło których nie umiem przejść obojętnie-hosty, epimedia, paprocie, dzwonki, brunnery, irysy syberyjskie, lilie, powojniki, hortensje, piwonie mocno mi się na mózg rzuciły, najbardziej te pojedyncze i półpełne, trawy, najchętniej te wysokie, dalie się zaczęły, begonie...Łatwiej by było wymienić to, co mnie nie bardzo interesuje :rotfl1: W skrócie rośliny domowe i iglaki (poza pendulami :)).

Odp: Mój fijoł 30 Gru 2012 15:54 #105726

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewa, jest coś, czego nie masz? :rotfl1: Posłonki ładniusie... idę poczytać co to w ogóle jest :oops: .
RdR pachnie pięknie, ale trzeba się schylać :rotfl1: , przynajmniej u mnie. Tej wiosny posadziłam Semiplenę i Lykkefund. Porosły długie pędy, kwitła tylko Semiplena. Ze swoją trochę się nalatałaś :club2:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Odp: Mój fijoł 30 Gru 2012 16:01 #105730

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
ewamaj66 wrote:
Albomarginata? Aureovariegata? W tym przypadku można mi mówić sto razy-nie zapamiętam. Rozumiejąc znaczenie określeń:hammer: Kompletne zaćmienie umysłu w tym wycinku rzeczywistości :(

Albopicta :-)

Pokaż ją w wątku wirusowym, bo coś mi się ona nie podoba miejscami :jeez:

Odp: Mój fijoł 30 Gru 2012 16:03 #105731

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
Kasia, za to mogę powiedzieć, że to róża, która ma swoją historię :) Historię niezdecydowania, żeby nie powiedzieć głupoty :rotfl1: Pytałaś wcześniej, co rośnie obok Semipleny, zapomniałam odpowiedzieć-lilia Flashpoint. Zaczęła kwitnąć, kiedy róża przekwitła i jest w tym świadomy zamysł. Mają się mijać :) Jeszcze nie przemawia do mnie wspólne kwitnienie lilii i róż na jednej rabacie. Może do tego się przekonam, bo widziałam u kogoś takie zestawienia. Obok zamierzam posadzić lilię Nymph i jeszcze kilka, które sobie upatrzyłam u Rozanki.
W zeszłym roku kupiłam pełny posłonek, nie mogę się doczekać kwitnienia :woohoo:

Odp: Mój fijoł 30 Gru 2012 16:11 #105738

• Babopielka
  • Babopielka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Kocham hortensje
  • Otrzymane dziękuję: 691
O ile mnie pamięć nie myli, to Ty miałaś do mnie przyjechać :unsure:
Część z Twojej listy chciejstw mogłabyś wykreślić, gdybyś przyjechała ;)
Żeby Cię zachęcić pokażę Ci starą różę z Babcinego ogrodu. Daje masę odrostów, więc nie ma problemu z
jej rozmnożeniem. :P

Pozdrawiam, Bożena
Babopielki prawie park
Hortensje Babopielki Picasa Web Album
hortensjebabopielki Blog

Odp: Mój fijoł 30 Gru 2012 16:23 #105749

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
Siberia, nic nie będę pokazywać, tylko wyrzucę ten egzemplarz :( Teraz widać, jak stronniczo się przyglądam swoim roślinom-mszycę na róży to pojedynczą dostrzegę, a ewidentnie chorej hostki nie :oops:
Bożena, M nadal jeździ co jakiś czas do Lipna ;) Tylko już mi się nie zgub :) Wiosną mam nadzieję trafić na taki wyjazd.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.679 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum