TEMAT: Ogród Danusi

Odp: Re: Ogród Danusi 15 Kwi 2012 10:46 #25263

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Danusiu jakie śliczności już u Ciebie kwitną :P Co to za kwiatuszek na pierwszej fotce?

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Re: Ogród Danusi 15 Kwi 2012 13:31 #25362

• Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 571
Aga na pierwszej to goździk , ale kwiatek jeszcze schowany pod listkami i ciężko zrobić lepszą fotkę.
Kuflik już od miesiąca stoi w ogrodzie ,w domu zaczął wariować pod koniec lutego , od okna zaczął wypuszczać nowe pędy ,a od strony pokoju usychały listki , chyba miał za mało światła. Jak noc bardzo zimna z przymrozkiem to nakładam kaptur , donica bardzo ciężka.Tak było do dzisiaj . Rano wnerwiłam się bo rósł i przestał , nowe przyrosty zrobiły się anemiczne.Wywaliłam z donicy a tam tyle korzeni że ziemi już nie było wcale. Nie będę go taszczyła jesienią do domu , bo nawet nie mam miejsca na taki okaz. Wkopałam do ziemi , obsypałam kompostem i musi tam siedzieć na stałe , spróbuje rozmnożyć na wszelki wypadek gdyby nie przetrwał zimy w ogrodzie. Jesienią obłożę porządnie gałęziami sosnowymi , obsypię korą . nałożę kaptur i mam nadzieje że przetrwa. W Salonikach rosną wielkie krzaczory wytrzymują zimę , to może mój zabezpieczony też przetrwa .

DSC04638.JPG
Ostatnio zmieniany: 15 Kwi 2012 13:50 przez Tacca.

Odp: Re: Ogród Danusi 15 Kwi 2012 16:06 #25421

• tasikk
  • tasikk's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 35
:woohoo: rzodkiewka i salata z wlasnego ogrodka-nie ma nic pyszniejszego, ale jeszcze troszeczke bedzie trzeba poczekac :flower:

Kuflik fajnie wyglada, nie widzialam jescze czegos takiego :search: . Jak go dobrze na zime zabezpieczysz to zadne mrozy nie powinny byc mu straszne :P
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie
Kasia
Poczatki mojej osobistej dzungli

Odp: Re: Ogród Danusi 15 Kwi 2012 19:46 #25602

• Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Platinum Boarder
Na rzodkiewkę czekam z niecierpliwością . Co do Kuflika nie jestem do końca przekonana czy wytrzyma w ogrodzie zimą , ale jest za duży żeby taszczyć zima do domu , do dziś siedział w donicy o śr.32 cm , wysokiej jak do palm i miał strasznie ciasno. Mam tylko nadzieję że uda mi się pozyskać sadzonki, żeby się zabezpieczyć na wypadek katastrofy.
Tak wygląda kwitnący.

DSC02073.JPG

Odp: Re: Ogród Danusi 15 Kwi 2012 22:07 #25773

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Pięknie kwitnie :bravo:
Sadzonkuj więc, masz rację, że szkoda stracić takie cudo :woohoo:

Odp: Re: Ogród Danusi 15 Kwi 2012 23:07 #25834

• patkaza
  • patkaza's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 64
jaki sliczny żagwin :eek3: :whistle: i z listeczkami ozdobnymi...
przyjdę na rzodkiewkę niedługo ;)

Odp: Re: Ogród Danusi 16 Kwi 2012 07:30 #25891

• Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Platinum Boarder
Pamelko , próby przeprowadziłam w ubiegłym roku , bez powodzenia , chyba zły termin wybrałam ,albo złe gałązki uciachałam . Będą jeszcze nasiona , to się zobaczy.
Aga na rzodkiewkę też nie mogę się doczekać, ale już do sałatek jest młoda pokrzywa , podagrycznik wystartował jako pierwszy i podbiał ma się nie źle .

DSC04602.JPG

Pierwsze witaminki są.
Ostatnio zmieniany: 16 Kwi 2012 07:34 przez Tacca.

Odp: Re: Ogród Danusi 17 Kwi 2012 16:45 #26787

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Witaminki rosną u mnie też rzodkiewka się już puszcza ;) widzę ,ze i pietruszka również . Czy podbiałowe kwiaty jesz :woohoo: jeszcze tego nie próbowałam wiem ,że podbiał smakował królikom i robisz sałatkę z pokrzywy :woohoo: jej też nigdy nie próbowałam a może warto :jeez: Fajny masz inspekcik Danusiu Kuflika miał sąsiad i niestety pomimo okrycia padnął tak ,że nie ma co ryzykować ,bo to fajna roślinka
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Odp: Re: Ogród Danusi 17 Kwi 2012 19:04 #26823

• Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Platinum Boarder
Jadziu, pietruszka już się pokazała ale jeszcze troszkę trzeba poczekać do pierwszych zbiorów , myślę że za tydzień będzie pierwsza rzodkiewka, w namiociku rośnie parę krzaczków rozmarynu.dzisiaj byłam na pierwszych zbiorach pokrzywy , jest dorodna , nazbierałam sporo do suszenia , na gnojówkę dopiero będę zbierała w przyszłym tygodniu. Podbiał mam pierwszy sezon i jak najbardziej będę korzystała , dzisiaj robiłam sałatkę z e świeżego ogórka z cebulką, podagrycznikiem ,pokrzywą, mniszkiem ,doprawioną odrobiną cząbru górskiego , pychota.
Kuflik na razie wykazuje ogromne zadowolenie ze zmiany położenia .Korzeniska ma tak wielkie że nie ma szans na przechowanie pod dachem .Będzie koczował pod chmurką. Fakt jest piękny jak zakwitnie, ale zimą potrzebuje bardzo dużo światła bo inaczej ginie , łatwo go przelać , anie może być przesuszony .Za dużo kombinacji . Do zimy wymyśle coś sensownego i mam nadzieję że uda się hodowla w gruncie. W szczecinie klimat jest dość łagodny ,muszę liczyć na dobre pomysły i szczęście.

Odp: Re: Ogród Danusi 17 Kwi 2012 19:13 #26828

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Moje malinki dopiero minimalnie się budzą choć na zewnątrz nie widać jeszcze nic.

Odp: Re: Ogród Danusi 17 Kwi 2012 20:03 #26856

• Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Platinum Boarder
Ula u mnie już spore krzaczki się robią , z każdym dniem większe , nie przejmuj się u mnie pewnie cieplej niż u ciebie .

Odp: Re: Ogród Danusi 17 Kwi 2012 20:05 #26858

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
No jest całkowicie zimno dziś.

Odp: Re: Ogród Danusi 18 Kwi 2012 06:27 #27038

• Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Platinum Boarder
Jeszcze miesiąc , może mniej i będzie po przymrozkach, a za dwa będziemy narzekać na upały.

Odp: Re: Ogród Danusi 18 Kwi 2012 08:49 #27062

• Xellos
  • Xellos's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Demon
  • Otrzymane dziękuję: 21
To co tam za odmiany masz tych malin ? :P :) Bo się od Romy nie dowiedziałem :club2:
Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł :)

Odp: Re: Ogród Danusi 18 Kwi 2012 13:05 #27187

• Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Platinum Boarder
Paweł te maliny to Polana.
Ostatnio zmieniany: 18 Kwi 2012 13:05 przez Tacca.

Odp: Re: Ogród Danusi 19 Kwi 2012 00:40 #27429

• Kocina
  • Kocina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 181
Danusiu, a ja przyszłam donieść, że wczoraj włożyłam nasiona do kiełkowania, a dziś już widać kiełki :woohoo:
Idą jak burza! Rosną w oczach! Zaraz będzie zdrowa przegryzka.
Dzięki Tobie :kiss3: Sama bym się chyba nie zmobilizowała.
Pozdrawiam ciepło - Ogródek Marty
FO Oaza na Facebook'u

Odp: Re: Ogród Danusi 19 Kwi 2012 06:33 #27435

• Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś to życzę smacznego. Co kiełkujesz?

Odp: Re: Ogród Danusi 19 Kwi 2012 07:14 #27441

• kokolidek
  • kokolidek's Avatar
Dotarłam i ja Danusiu. Cudze chwalicie - swego nie znacie :club2: Ogrody za oceanem oglądam a do tego dopiero trafiłam.
Ale poprawię się i po naukę przyjdę - jeżeli pozwolisz :flower1:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.773 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum