TEMAT: Ogród Kasi

Ogród Kasi 06 Sie 2013 10:19 #184396

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Zamieniłabym się z Tobą od ręki na ogrody,ta róża w świetlistym cieniu przy domku,malwy,oj cudnie,relaks,niczym nie zakłócany.Domek fantastyczny,gdybym mogła teraz myśleć o nowym domu,to drewno albo kamień,żadne tam cegły,bloczki itp badziewia.Uchyliłam teraz okno a tu zgiełk od szosy a ja juz starzeję się i najbardziej potrzebuję ciszy :rotfl1:

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Kasi 06 Sie 2013 12:58 #184414

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Gosiu, witaj serdecznie! Miło mi, że Ci się podoba :kiss3: .
Malw to Ty masz dużo :) . Jak zobaczyłam Twój obelkowany sufit, myślałam, ze to moja chałupa :happy:

Ewcia, miła jesteś :kiss3: , ale gdzie mojemu do Twojego :happy4: . Też cenię sobie ciszę, ale czasem okoliczni letnicy ją zakłócają :screem: . Zaletą chałupy, w takie upały, jest przyjemny chłodek w środku. Wewnątrz mam tynk gliniany, bo stare bale nie były za piękne.

Na działce jest córka, więc rabaty podlane i wiem, że werbena patagońska urosła, już sięga kolan :happy3:
Teraz siedzę w Warszawie, ale tylko do soboty, wiec zdjęcia nie będą za aktualne

IMG_8141.JPG

IMG_8169.JPG

IMG_8178.JPG

IMG_8216.JPG

IMG_8217.JPG

IMG_8228.JPG

IMG_8235.JPG

IMG_8257.JPG

:bye:
.
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi
Za tę wiadomość podziękował(a): EmTe

Ogród Kasi 06 Sie 2013 13:41 #184421

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Kasieńko - :hug: - ależ urocza ta Twoja malwa - moje wszystkie "zardzewiałe" Ostróżki fajnie wyrosły - dlaczego ja ich jeszcze nie mam :think:

Ogród Kasi 06 Sie 2013 14:26 #184428

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Małgosiu, moje też rdzewieją. Nie ma rady, obrywam liście, a one rosną i kwitną, jak gdyby nigdy nic. Te ostróżki już przycięte przy gruncie. Zwykle pojawiają się młode, będą niższe, ale zakwitną. Dla mnie niekłopotliwa roślina, przywiązuję ją do płotu na wypadek burzy czy wichru. W zeszłym roku pojawił się na dole rośliny pod koniec kwitnienia mączniak.
Chociaż, mam jeden problem z nimi. Po przycięciu zostaje "dziura" w rabacie, bardzo mądrze podsadziłam je bodziszkami :devil1: , które też trzeba było przyciąć w tym samym czasie :happy: . Myślę posadzić z przodu jakąś niższą piwonię, ona daje ładną kępę zieleni przez całe lato.
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi
Za tę wiadomość podziękował(a): Margolka

Ogród Kasi 06 Sie 2013 15:51 #184442

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Kasiu :bye:
Piękne to ostanie zdjątko ;) Lubię takie malowane kwiatami,,,naturą zakatki :)
Malwy .lilie sliczne i tez je lubię :wink2:

Ogród Kasi 06 Sie 2013 20:50 #184493

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu :kiss3:

Wyleciało mi z głowy :club2: . Chciałam napisać, że siedząc w Warszawie, wcale nie próżnuję B) . W sobotę wyciągnęłam M do Pęchcina do szkółki Szmitów. Oprócz wymiernych korzyści :P , nasyciłam wzrok pięknymi rabatami :woohoo:.
A to łupy:

IMG_20130803_114340.jpg

IMG_20130803_114753.jpg

A dzisiaj kurier przywiózł z e-clematis trzy dorodne winorośle japońskie :dance:
Dobrze, że przyszły tydzień ma być chłodniejszy. Będę sadzić :flower1:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Kasi 06 Sie 2013 21:06 #184495

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Łupy godne pozazdroszczenia :woohoo: jak ma na imię ta cudnie kwitnąca hortensja i co tam jeszcze upchane na wózku - dużo tego wybrałaś :bye:

Ogród Kasi 06 Sie 2013 21:20 #184503

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Bukietówek jest tam 5. Ta najobficiej kwitnąca to Magical Candle, ta z jednym kwiatem na drugiej fotce to Polar Bear. Oprócz tego niewidoczna kwitnąca Kyushu, niekwitnąca Wim`s Red i mała Little Lime.
Trawa to proso rózgowate Rehbraun. Upchnęłam jeszcze bez Eva. Na wózku nie ma wielkiej kępy werbeny patagońskiej :flower2: , bo po nią wróciłam się do szkółki po obejrzeniu jej łanów w ich ogrodzie pokazowym :woohoo:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Kasi 06 Sie 2013 21:27 #184506

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Kasiu, hortensjowe łowy godne pozazdroszczenia! Prawie same nowości cudne! Ja kupiłam Polar Bear i jestem niesamowicie szczęśliwa, a Ty aż tyle! :eek3: To jak szczęśliwa Ty jesteś? ;)
A tak przy okazji mogę spytać, po ile w Pęchcinie te cuda?

Ogród Kasi 06 Sie 2013 21:45 #184510

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta, szczęśliwa jestem niesłychanie. Co prawda planowałam kupić trzy, ale same się w ręce pchały B).
Oprócz Kyushu w 3-litrowej doniczce, duża, rozrośnięta, kwitnąca, która kosztowała 12 zł, reszta w 5-litrowych po 30-35zł. Little Lime mimo, że mała sadzonka też 35zł.
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Kasi 06 Sie 2013 21:47 #184512

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Polar Bear bardzo fajna nazwa ;) , ale kwiat taki puchaty, pasuje :silly: . Oj, chyba też się rozejrzę :rotfl1:

Ogród Kasi 06 Sie 2013 21:56 #184516

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta, Miś aktualnie w kolorze takim bardziej seledynowym, podobno ma nie różowieć, albo bardzo delikatnie. Magical Candle też aktualnie seledynowa, później zbieleje i następnie zróżowieje. A, i Miś, jak dorośnie będzie miał większe kwiatostany :woohoo:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Kasi 06 Sie 2013 22:06 #184524

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Kasiu, no takich cen się spodziewałam...To naprawdę super odmiany, poza Kyushu, która też jest super, tylko już od jakiegoś czasu ;) I z tego, co czytałam, to one bardzo długo zachowują biel i zanim zróżowieją, to zzielenieją, to mi się podoba! Kiedy sadzenie?

Ogród Kasi 06 Sie 2013 22:14 #184532

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Lubię też te ażurowe, jak Kyushu, Tardiva.
Przyszły tydzień jestem na działce i sadzę :bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Kasi 22 Sie 2013 21:01 #187845

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Kasiu już 2 tygodnie sadzisz ,to pokaż co tam wymysliłaś,zakupy i owszem ale te Pęchcińskie rabaty,z chęcia obejrzałabym na żywo,szkoda,że mam daleko,warto zrobic taka wycieczkę i mieć wzorce do wykorzystania.

Ogród Kasi 22 Sie 2013 23:03 #187926

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dobry wieczor, Kasiu!
Nareszcie moge podziwiac Twoj ogrod pelen drzew i kwiatow! 250km odleglosci to sporo, ale wzamian zyskalas pierwszej klasy miejsce odpoczynku. Podziwiam je!

Ogród Kasi 23 Sie 2013 11:13 #187992

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Hej, hej, kończy się drugi tydzień, w niedzielę wracam do Warszawy. Nie napiszę nic odkrywczego - susza :mad2:. Fatum jakieś zawisło nad tą wsią, ostatni tydzień pełen deszczu w całej Polsce, rodzina w Warszawie przemaka do suchej nitki, tu 2-3 krople, dosłownie. Jak zawieje wiaterek, z brzóz spadają żółte liście... To mnie natchnęło do zrobienia jeszcze jednej "tuby" z siatki do kompostowania liści. Rok temu za radą Mag :kiss3: kompostowałam liście w czymś takim, gdzieś w wątku jest zdjęcie. Teraz mam cud miód próchnicę liściową.

Ewa, wszystko posadzone, nie obyło się bez pomocy M przy kopaniu dołów, taka skała.
Ode mnie z Warszawy do Pęchcina jest 100km z górką. Ale co tam, dziewczyny jeżdżą po całej Polsce do szkółek, ogrodów :) Zapytałam tamtejszego pracownika, co robią, że mają takie łany dorodnej werbeny. Sama się wysiewa, a wiosną azofoska, azofoska, azofoska... :unsure: Wody też nie oszczędzają, byłam tam w suchy upalny dzień, a wróciłam z przemoczonymi butami ;)

Aga witaj! Cieszę się z Twoich odwiedzin :) Fajnie, że odświeżyłaś tutejszy watek, a bloga też poczytuję.

Zdjęć teraz nie będzie, bo co rusz mi zrywa internet.
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi
Ostatnio zmieniany: 23 Sie 2013 11:16 przez katja.

Ogród Kasi 23 Sie 2013 19:13 #188054

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Witaj Kasiu :bye:
Ale piękne,dorobne,duże te Twoje "łupy" :bravo:
A co to za hortensja,,,ma duże kwiatostany,,,piękna :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.697 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum