TEMAT: Ogród Kasi

Ogród Kasi 25 Kwi 2014 10:32 #247220

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
O, jacy mili goście :)
Moniko, pamiętasz, że to ja o borówkach :kiss3: . Na dwie odmiany na pewno znajdziesz słoneczne miejsce. Np. odmiana Bluecrop ma wzniesiony pokrój, zresztą lubiana i polecana. Ważne, żeby miały dobry start w kwaśnej ziemi. U mnie na działce rekreacyjnej dają sobie świetnie radę. Nie zwlekaj, bo na owoce trzeba trochę poczekać :lol:

Dana miłośniczko brzóz, witaj :flower1: . Widzisz, też ich u mnie nie brakuje, ale gleba piaszczysta i bergenie pod nimi nie urosną ;). A u Ciebie się w nich zakochałam . Ciesze się, że Ci się u mnie spodobało :) .

Aga, co do tulipanów nie poradzę, bo to moje pierwsze. Jesienią sadziłam po raz pierwszy, wiesz działka rekreacyjna, bardziej wakacyjno-weekendowa, wiec unikałam wiosennych kwitnień. Ale teraz rozhulałam się ogrodniczo :happy3: , częściej jeżdżę tam wiosną... Te tulipany to Exotic Emperor z Biedronki.
Też na mozgę mam baczenie.
Miłego dnia, Aguś. W Warszawie ostatnio pogoda, jak marzenie :)

:bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Kasi 26 Kwi 2014 06:34 #247620

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Szafirki Ci zakwitły :woohoo: Z przesyłki z Bylinowego Raju też byłam zadowolona, choć niektóre rośliny jeszcze czekają na posadzenie. A raczej na reorganizację skalniaka, który już w ubiegłym roku wyglądał jak obraz nędzy i rozpaczy, a teraz woła o pomstę do nieba. Mam zamiar się tym niedługo zająć, muszę całość przekopać i pozbyć się dzwonka skupionego, który mi wszystko zadusił.
Werbena wygląda wspaniale, moje się nie wysiały-znalazłam raptem dwie siewki :cry2: W zeszłym roku było tego całkiem sporo, w tym obejdę się bez werben (chyba że od Ciebie wysępię :)). Mogę się podzielić żeniszkiem (białym i niebieskim), wschodzi też biała szałwia omączona.

Ogród Kasi 26 Kwi 2014 08:52 #247683

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Szafirki... widać od serca dane :kiss3:. Trochę roboty ze skalniakiem Cię czeka, zapamiętałam go nie jako obraz nędzy i rozpaczy, tylko jako zbiór bogactwa wszelakiego :rotfl1: . Dzwonka skupionego to i u mnie z roku na rok więcej :devil1: .
Werbenę masz, jak w banku, tylko trzeba jej transport zapewnić :think: , bo do lata czekać nie może.

Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Kasi 26 Kwi 2014 16:22 #247851

• gosiap32
  • gosiap32's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 685
Kasiu pozwoliłam sobie na mały spacerek po Twoim ogrodzie. Pięknie i kolorowo, uwielbiam tulipany a Twój domek... to marzenie w sam raz na weekendowe wyjazdy.

pozdrawiam
Gosia
Za tę wiadomość podziękował(a): katja

Ogród Kasi 27 Kwi 2014 16:13 #248532

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
Musiałaś patrzeć w innym kierunku :rotfl1: Skalniak był tragiczny, a teraz nadaje się tylko do reorganizacji.
Za werbenę dziękuję z góry :hug:

Ogród Kasi 27 Kwi 2014 19:17 #248669

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosiu, witaj :flower1: Bardzo mi miło, zapraszam. Tulipanów nie mam za dużo i tylko te, uwiecznione na ostatnich fotkach, zakwitły podczas ostatniego pobytu na działce. W maju mam nadzieję zobaczyć kwiaty pozostałych.

Ewcia, kiedy się z nim rozprawisz? :devil1:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Kasi 27 Kwi 2014 23:05 #248930

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Oczywiście, że pamiętam :flower2: Dzięki Twoim namowom doszłam do wniosku, że może warto spróbować. Jeszcze muszę zdecydować się na jakieś miejsce i w tym roku na pewno posadzę. Tym bardziej jestem zmobilizowana, że w pobliskim sklepiku ogrodniczym sa borówki całkiem dorodne- znacznie ładniejsze, niż mizeroty w większych centrach- no sama powiedz..przeznaczenie :laugh1:
W sprzedaży mają Bluecrop i jeszcze jedną, ale nie pamiętam teraz, jaką.. Czytałam, że trzeba posadzić dwie różne odmiany, żeby owocowały- to będzie akurat każda z innej parafii. :P

Ogród Kasi 28 Kwi 2014 20:40 #249300

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
Mam do opielenia jeszcze 1,5 rabaty, potem zacznę rewolucję. Z przerwami na warzywnik, jemu też już się należy przekopanie :)

Ogród Kasi 28 Kwi 2014 20:52 #249318

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Czy mozga się sieje? Obok mojej "pięknej" są łany zwykłej zielonej :whistle: Podejrzewam, że to jej siewki.

Ja też miałam na nią uważać :hammer: A teraz powłaziła w środek różnych roślin, np. miskanta....
Jak ją stamtąd usunąć? Tylko chemią :club2:

Ogród Kasi 07 Maj 2014 21:05 #254822

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzisiaj dostałam przesyłkę :kiss3:

Ogród Kasi 07 Maj 2014 21:14 #254835

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Kasiu, a co to za zwały pięknych kamulców? :woohoo: Nie pokazywałaś chyba dotąd, teraz też jakby przypadkiem ;) Będziesz miała skalniak? Miej skalniak! :)
A wiecie, że ja też mam mozgę? Nie sadziłam, a mam... Od sąsiadki mi przelazła i muszę się na nią z Roundupem zasadzić, bo inaczej to chyba nie ma sensu, niestety...
No i co z tym obiecanym murkiem?
Kasiu, ja pamiętam, ale nie wtedy, gdy trzeba :angry: Ale w końcu mi się uda przypomnieć sobie, gdy będę na działce, słowo! :)

Ogród Kasi 07 Maj 2014 22:28 #254931

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewa, mam nadzieję, że zdatna do użycia :happy: . Dobrze, że padało, bo mam wrażenie, że znowu deszczowo nie jesteśmy uprzywilejowane :jeez: .
Marta, widać rzadko robię fotki północnej strony domu, kamulce leżą przy cokole od początku, działka jest pochyła. Można powiedzieć, że to skalniak :) w dodatku opanowany przez bodziszka korzeniastego, który rośnie na autentycznym piachu, takim, jak w piaskownicy :woohoo: . Polecam :devil1: .
Wiem, wiem Siberię też przed nią ostrzegałaś :teach: . Od sąsiadki przeszła skubana :angry: , póki co wydaje mi się, że nad moją jeszcze panuję :flower: .
Murek pokażę, jak go trochę dopieszczę :happy3: i okryję okrywowymi ;) :happy4: .

Za 3 dni jadę na dwa tygodnie :dance: .

Monika, nie zastanawiaj się, kupuj i sadź. Przeznaczenie :lol: .
Siberio, nie wiedziałam, że to taka cwana bestia, w dodatku zielenieje. Może kosiarką ją :garden:

Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi
Ostatnio zmieniany: 07 Maj 2014 22:36 przez katja.

Ogród Kasi 09 Maj 2014 15:46 #255803

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Witaj Kasiu!
Podziwiam Twój ogród, kolejny na Warmii i już wiem, że będzie mi się podobać! Są piękne brzozy…kolorowe, naturalny rabaty i ….róże :woohoo:
Zaglądam w oczekiwaniu na świeże fotki i pozdrawiam serdecznie :bye:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Ogród Kasi 09 Maj 2014 16:06 #255813

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Cześć Kasiu ,obejrzałam Twój ogród .Jest taki swojski i spodobało mi się u Ciebie .
Twoje zakupy z Bylinowego bardzo udane .Ja też tam zamawiałam przedsezonowo i tak się zastanawiam ,czy zaczynać się martwić ,bo do tej pory nie dostałam przesyłki :mad2: Czy Ty długo czekałaś ?Ja to już zapomniałam ,co zamawiałam :cry2:
Pozdrawiam :flower2:

Ogród Kasi 09 Maj 2014 19:59 #255895

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzisiaj pakowanie. Jutro wyjeżdżam na dwa tygodnie :dance: . Całe dwa tygodnie dla ogrodu :woohoo:.

Kasiu, witam serdecznie :flower1:, cieszę się z Twojej wizyty :), znam Twój ogród... na tamtym forum nie miałam wątku i głównie czytałam :coffe:. U mnie z racji odległości, fotki opóźnione, chyba że na wsi internet pozwoli.

Ewo-Nowinko, miło Cię gościć :flower2:. Większa część zamówienia z BR już w ziemi, ale zachciało mi się zamówić rozplenicę i na nią jeszcze czekam. Zależy co zamawiałaś, prawda zapomniałaś :think: . Wiesz, Ty najlepiej to do nich zadzwoń :wink4: .

Udanego weekendu :bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Kasi 09 Maj 2014 20:07 #255898

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Dziewczyny, ja z BR też jeszcze nie dostałam roślin :evil:
Kiedy w kwietniu napisałam mejl z pytaniem KIEDY WRESZCIE, dostałam odpowiedź, że chyba czytałam w opisie, że niektóre rośliny będą dostępne dopiero w maju. Bo taki np. miskant późno wychodzi po zimie :blink:
Dziś napisałam im, że moje miskanty na Suwalszczyżnie mają już 20 cm wysokości :jeez:

Ogród Kasi 09 Maj 2014 20:52 #255940

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie śpieszy im się :angry: . Ostatnio też pytałam, kiedy reszta. Dostałam odpowiedź, że delospermy i rozplenice nie nadają się jeszcze do wysyłki :blink: . Ja im na to, dla pewności, że czekam na rozplenicę Hameln, żurawkę Southern Comfort i na reklamowany krwawnik Summer Fruits Carmine, a nie na delospermy. Dostałam odpowiedź, że oczywiście, że podali te, które jeszcze nie mogą być wysłane. Miskantów nie wymienili :devil1: .
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Kasi 09 Maj 2014 21:09 #255965

• wanda7
  • wanda7's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53
Kasiu, zdążyłam jeszcze Cię odwiedzić przed Twoim wyjazdem. Dobra pora dla naszych ogrodów. Ciepło i wilgotno. Wszystko rośnie w oczach. Rano spoglądam na rośliny, a wieczorem już mi się wydają większe. Tylko pielić trzeba bo i chwaściki rosną na potęgę.
Cudna jest ta twoja chałupka. Gdy widzę takie domy, to jakoś mi się zawsze kojarzą z malwami i słonecznikami. Masz może malwy i słoneczniki?
Miłego wypoczynku Ci życzę :)
Ostatnio zmieniany: 09 Maj 2014 21:11 przez wanda7.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.642 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum