TEMAT: Ogród Kasi

Ogród Kasi 19 Mar 2015 07:38 #350406

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Kasiu, świetne wysiewy! Ostnice są bardzo wdzięczne. Moje przezimowały, ścięłam je nisko i czekam co dalej z nimi będzie..
Moje w tym roku mniej udane, ale coś się zieleni na parapetach ;-) W weekend wysiałam też pomidorki :garden1:
Werbeny w ogrodzie sprawdzałam, żyją :dance:
Pozdrawiam wiosenne!
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Za tę wiadomość podziękował(a): katja

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Kasi 19 Mar 2015 11:59 #350449

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ja pierwszy raz posiałam trawki, ostnice i jęczmień grzywiasty. Właśnie zaczynają wyłazić :woohoo: . Ale mam radochę :dance:

Ogród Kasi 19 Mar 2015 13:33 #350461

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Siberko, jakby co, to otwarta jestem na podpowiedzi, jak urozmaicić ten 20 cm "pas zieleni". Ty teraz specjalizujesz się w cieniolubach..., może jakieś hosty nie za szerokie, ale żeby liście zachodziły na ścieżkę...raczej świetliste i lubiące cień :think: :hug:

Ewa, słońce nie rozpieszczało nas tego przedwiośnia, dopiero teraz odrabia zaległości :) . Mam taki parapet w bloku na trzecim piętrze, gdzie jak świeci, to przez cały dzień :cool3: . Może z Twoimi wysiewami nie będzie tak źle.

Elu, wiesz, jak tam jadę, to tylko to mam do roboty, tym bardziej, jak jestem sama, żadnego czasochłonnego wygotowywania :rotfl1: , praca do zmroku, później komputer, książka... Wysiewy parapetowe mam w Warszawie... ta ostnica cieniutka, nie jest kłopotliwa, ładnie wschodzi, tylko do pikowania potrzebowałam dobrego światła :devil1:

Kasiu , super, że werbeny sobie poradziły, moje jak wyjeżdżałam tydzień temu nie dawały znaku życia, ale jestem dobrej myśli :). Ostnic w ogrodzie praktycznie nie mam, to będzie moje pierwsze zaostnicowanie na większą skalę :happy3:. Pomidory też już wysiane. Kasiu, jęczmień grzywiasty siejesz? Może przezimował :think: .

Marta, u mnie ostnice cieniutkie okazały się wdzięczniejsze do siania, jęczmień słabiej mi kiełkował, wolniej rośnie, gdzie mu do ostnicy... Fakt, te popikowałam kilka razem, to wyglądaja dorodniej. A siewka jęczmienia to jedna pionowa nitka od której co 5-7 mmm odrastają na boki tez takie cienkie nitki... :think: . Daj znać, jak u Ciebie przyrasta.

:bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Kasi 19 Mar 2015 17:06 #350494

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
A gdzie ja się tam specjalizuję :jeez: Ja tylko kupuję hosty :devil1: Zresztą, już przestałam :whistle: :whistle: :whistle:

Nie umiem doradzać :( Posadź po prostu to co lubisz i nie czytaj krytykanctwa :happy4:
Będzie pięknie B)

Ogród Kasi 19 Mar 2015 19:03 #350529

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Mój jęczmień dopiero przebił ziemię :happy3: , gdzie mu tam do rozgałęzień :rotfl1: . Ale będę uczciwie donosić jak się sprawy mają :P

Ogród Kasi 20 Mar 2015 09:05 #350722

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Kasiu, co za pamięć.. :woohoo: , rzeczywiście siałam Jana z nasionek od Wiesi... i to one wzeszły mi 2, jedna widzę przezimowała a za druga popatrzę. Posadziłam ja w miejscu narażonym na zdeptanie :club2: , innych ostnic nie siałam albo nie pamiętam..... :oops: :oops: :oops: .Parę lat temu wsadziłam kupione sadzonki jakiejs ostnicy ale ? może przypomnę sobie nazwę :devil1: , te zimują, może kiedyś coś urodzą :devil1: , nasionek nie zbierałam nigdy :hammer: .Wystawiłam sobie piękne świadectwo tą wypowiedzią.... :oops: :oops: :oops:

Ogród Kasi 20 Mar 2015 18:25 #350851

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Kasiu w końcu zrobiłam obiecane zdjęcia, kępki dość spore i ładnie się zielenią od dołu.

Po 3 latach i dwóch zimach mam nadzieję że zakwitną w tym roku :)

Ogród Kasi 20 Mar 2015 19:24 #350861

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Siberko, no dobra, nie bądź taka skromna :wink4: . Nie kupujesz :dazed: , dlatego, że sama produkujesz :garden1: ?

Marta, ciekawa jestem, czy też będzie taki powolny :happy:. U mnie, jak zbiorę wszystkie siewki to kupy, to może jakaś kępka pod koniec lata z tego będzie :devil1:

Ewa, poczekaj 3 lata, to może będziesz miała takie kępy jak Majka, fotki powyżej.
Jakie świadectwo..., że pamięć szwankuje :bad-idea: :happy: ..., czy, że ostnicę naraziłaś na zdeptanie i to w dodatku ostnicę Jana :rotfl1: ?

Majka, warto było czekać :bravo: . Piękne, szerokie kępy :dazed:.
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Kasi 20 Mar 2015 19:55 #350871

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Kasiu tych cieniutkich piórek było dość sporo, a że nie wiedziałam jak z nimi postępować to podzieliłam je na 3 pęczki i tak posadziłam. Tym sposobem są już dość spore. :lol:

Ogród Kasi 20 Mar 2015 20:18 #350886

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
To chyba jedyny sposób na ostnice, żeby mieć w miarę szybko :wink4: solidne kępy.
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Kasi 21 Mar 2015 05:27 #350986

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Dopiero niedawno nadrobiłam nieobecność na forum, a znów się narobiło zaległości :oops: Najładniejsze dni zeszły mi na byle czym czyli na porządkach poremontowych i zakupach do domu. Firany śniły mi się w charakterze koszmaru :unsure: Teraz dom odrobinę ogarnięty, a zapuszczony ogród czeka na zmiłowanie boskie, bo mojego jakoś doczekać się nie może. Wegetacja ruszyła jak szalona-pokazały się pierwsze hostowe kły, co napełnia mnie obawą o los roślin. Przymrozki mają się dobrze :angry: Powojniki żal ciąć, bo pełne pąków (choć są i maruderzy, chyba nie wszystkie krzaczki przeżyły-ale o tym pomyślę jutro ;)). Róż jeszcze nie cięłam, próbuję doprowadzić ogród do porządku. Z miernym skutkiem :unsure:
Kot Hamlet dostał zastrzyk z antybiotyku i środka przeciwbólowego, miał działać przez dwa dni, bo kota bolała przednia łapa. Synowa się zdziwiła, że kotu odmieniło się usposobienie i to chyba w sposób trwały, bo nadal bryka :)
Dzidzia ma chyba znajomy domek, w którym ktoś ją dokarmia. Kto wie, może nawet na stałe gdzieś mieszka :) Moja kotka Łasica w zeszłym roku przepadła na całe lato, powróciła w sierpniu i teraz siedzi raczej w domu, niechętnie wychodzi na dwór.

Ogród Kasi 21 Mar 2015 06:35 #350991

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewa, widzę, że ranny z Ciebie ptaszek :) . Nie myśl, ze firany usprawiedliwią Twoją nieobecność na forum :happy-old: ;) . Ogród masz pod nosem, to sukcesywnie, nawet w drodze do pracy ;) go ogarniesz :happy4: .
A propos cięcia powojników, a konkretnie żółtego Billa... oglądałam, jak p. Marczyński przycinał go wiosną na wysokości mniej więcej 30 cm, ale nie usuwał od razu tej całej góry, czyli masy puszystych kwiatostanów. Dobry sposób, jeśli chcemy, żeby dłużej coś zasłaniał.
Ciekawa sprawa z Hamletem :hearts:..., ważne, ze bryka, czyli go nie boli.
Z Dzidzią może tak być :think: , zimą z głodu nie przymierała, ładnie wygląda... tylko uszy wyczyściłam jej kocim żelem do uszu, bo brudne były :woohoo:. W zeszłym roku miała świerzbowca, wyleczony co prawda, ale sprawdzam jej te uszy od czasu do czasu.
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Kasi 21 Mar 2015 21:00 #351161

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Nie zamierzam się opamiętywać :P Kasiu, to miejsce jest za ładne dla runianki... Runiankę pod jakieś drzewo, tam też Cię nie zawiedzie ;) Tak, uważam, że lepiej tam posadzić hostki! :lol: A najlepiej to byłoby epimedia :rotfl1: :rotfl1:
Ale posadzisz to, co lubisz, oczywiście :) Ale hostki lubisz :lol:

Ogród Kasi 21 Mar 2015 21:17 #351174

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
No ja nie wiem... :think: Ja onegdaj uratowałam z trawy ostatni kawałek runianki :blink:
U mnie jest to roślina zanikająca, więc pod ochroną :devil1:
A jest zimozielona!!! To atut, zanim wyjdą hosty! A nadmiar zawsze można pod drzewo ;-)

Ogród Kasi 22 Mar 2015 07:45 #351278

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta, przyznam się, że kierowało mną wygodnictwo :coffe: . Ta odmiana runianki to takie 3xZ zawsze zielona,zdrowa i zwarta, w przeciwieństwie do odmiany pstrolistnej, której dłuższe pędy, przynajmniej u mnie, rozkładają się na boki. Miało być bezobsługowo... wyszło monotonnie. Dzięki za przypomnienie, że są jeszcze inne cieniolubne. Będę myśleć..., epimedia mówisz :think: B).

Siberko, u mnie odwrotnie, ma się całkiem dobrze :happy3: , więc służę kawałkiem, a nawet dwoma :) . Ciekawe, jak dałyby sobie radę hosty wśród runianki :think: . Fakt, ta jej zimozieloność jest nie do przecenienia.
Czy jak się dzisiaj obudziłaś, zobaczyłaś świat w zimowej scenerii? W Warszawie delikatnie poprószyło.
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Kasi 22 Mar 2015 09:05 #351302

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Billa przycinam na wysokość 1,50, choć można niżej. Z kwiatostanami jeszcze się nie uporałam, zalegają na glebie. Choć po wczorajszej wichurze mogą być w całym ogrodzie :unsure: Padał śnieg, zima wróciła, ale mam nadzieję, że to już jej ostatnie podrygi ;)

Ogród Kasi 23 Mar 2015 12:24 #351773

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
katja wrote:
Marta, z tą architekturą ogrodową miałam zagwostkę.
Przepraszam, powinno być zagwozdka, zagwozdkę, bo zagwoźdźić :oops: :hammer: :club2:

Ewa, mam nadzieję, że wicher i śnieg poszły już sobie precz ;) . W Warszawie mroźne noce, ale dzisiaj piękne słońce.
W sobotę wyjeżdżam na działkę... na długo... na święta i jeszcze trochę :dance:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Kasi 23 Mar 2015 21:16 #351919

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Świetnie, będziesz miała udane święta na łonie natury, z dala od harmidru....z Dzidzią pewnie.... w takim razie przydałaby się pogodna wiosna.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.693 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum