TEMAT: Zapraszam do Hanutkowa

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 29 Wrz 2012 21:37 #73483

• Pawel_K
  • Pawel_K's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23
Łoooooooooo-co Ty tam jeszcze ukrywasz. A tu się człowiek cieszy że trafi w szkółce na jakąś paskowaną sosnę...Za kilka lat to i ja zacznę szkółking uprawiać :D Ciekawe jak to wszystko będzie się prezentować za 10, 20 lat.
Oj zarażasz tymi cudami, zarażasz.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 29 Wrz 2012 21:43 #73485

• dorota
  • dorota's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
Oj Paweł, ładnie to tak wieczorem wstawiać takie okazy i porządnych ludzi z premedytacją na bezsenność narażać ? Picea pungens Szpaczek i pinus uncinata Klubicko , dla mnie obłędne :woohoo:
Pozdrawiam- Dorota
Mój ogród- po prostu

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 29 Wrz 2012 21:52 #73490

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Poczeklaniowa :think: no ładnie, ładnie a ile tam jeszcze w tej poczekalni :rotfl1:
Picea pungens Szpaczek rewelacyjna, biorę jeśli można :happy4:

A u mnie poczekalnia dzisiaj się baaardzo zmniejszyła :funnyface:
Jak dobrze pójdzie jutro będzie pusta :silly:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 29 Wrz 2012 22:18 #73505

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Paweł - nie ma opcji... do pierwszych śniegów się nie wyrobisz z tą poczekalnią :funnyface: .
Swoją drogą ja się stresuję, że mam od piątku nie posadzone dwie jukki, taka poczekalnia jak Twoja chyba by mnie wykończyła :rotfl1:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 01 Paź 2012 10:14 #73849

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Nemo - Thank you Edwin :lol:

Pawle - to już koniec 'ruchomości' w ogrodzie, przynajmniej tych do posadzenia. Paskowana sosna??? To od razu ją za pazuchę i do własnego ogrodu! :rotfl1:

Doroto - i jak tam iglaste sny? :rotfl1: Takie maluchy to pewnie i pod pierzyną dałoby się upchnąć :rotfl1:

Jolu - nie wiem, czy 'stety', czy 'niestety, ale to już koniec rabatki poczekalniowej ;) Do tego po ostatnim weekendzie bardzo się ona skurczyła, bo wreszcie zebrałem się w sobie i przekopałem kawałek trawnika. 'Szpaczek' niestety póki co w ilości jeden i już rośnie na 'mateczniku'.

Doroto - już szykuję wariant awaryjny, gdybym jednak miał się nie wyrobić przed śniegami :lol: Wczoraj nawet uprzątnąłem kącik z donicami, żeby było gdzie zadołować nieposadzone rośliny, ale (jak mawiał trener Górski) 'dopóki piłka w grze ..." :lol:

I trawiastej ścieżki nie ma :P

I tak prezentuje się cała rabata po 'upgradzie' :)

Przybyło chyba ze 3 m2 rabaty!

Wreszcie trochę miejsca dla:

Picea omorika Treblitsch

Picea glauca Julian Patis Monstrosa

Abies pinsapo Horstmann

Doszło do tego kilka maluchów, jak np wspomniany Szpaczek, ale sadziłem je już po ciemku, więc zdjęć nie udało się zrobić ;) Do tego wreszcie uporałem się z tawułkami japońskimi, które rozrosły się do niebotycznych rozmiarów pomimo regularnego wiosennego cięcia. A ile pod nimi siewek :eek3: Niektóre to już całkiem spore sadzonki :)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 01 Paź 2012 11:08 #73865

• Pawel_K
  • Pawel_K's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23
I tak też zrobiłem-kupiłem sobie sosnę densiflora Golden Ghost.
Może w ten weekend na kiermaszu coś fajnego upoluję.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 01 Paź 2012 11:21 #73868

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Ścieżki trawiastej nie ma, rabata się rozrosła, ale za to maliny chyba trudniej będzie zbierać ;)
I na skróty przejść się nie da... niedługo trzeba będzie kilometry "trzaskać", żeby obejść naokoło Twoje rabaty :rotfl1:
Pozdrawiam - Gosia

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 01 Paź 2012 11:52 #73871

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Oj kurczy się ta trawka , kurczy ;) :happy: No ale przecież trzeba stworzyć miejsce nowym iglastym cudeńkom :P Pawełku jeszcze masz mnóstwo ich do wysadzenia, Twoja kolekcja naprawdę wzbudza zachwyt ...

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 01 Paź 2012 12:08 #73877

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Pawle - dobry zakup :bravo: Zachęcam Cię jednak do przebierania sadzonek w szkółce. Czasami z takich roślin masz więcej radości niż z tych 'etykietkowanych' ;)

Gosiu - iglaczki na nowej 'rabacie' zostały posadzone w ten sposób, aby spokojnie można było wpasować cztery litery celem oberwania malinek :) Potwierdziłem to empirycznie :rotfl1: Co do skrótów to masz rację. Jak się człowiek przyzwyczaił do ścieżek to teraz zaczyna ich brakować :lol: A może zrobię w końcu wersję ekstremalną i zlikwiduję wszystkie ścieżki oznaczając tylko miejsca, gdzie można stawać? :rotfl1:

Aga - przynajmniej połowa już posadzona, więc może uda się z resztą przed zimą :lol: Jak piszesz o trawie to wczoraj zauważyłem, że ta dalej rośnie! I to w jakim tempie! Mam miejsca, gdzie przez tydzień urosła prawie 10 cm :supr3: Tylko jak? Ktoś mi nawóz podsypuje?

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 01 Paź 2012 12:25 #73882

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
rispetto wrote:
Gosiu - iglaczki na nowej 'rabacie' zostały posadzone w ten sposób, aby spokojnie można było wpasować cztery litery celem oberwania malinek :) Potwierdziłem to empirycznie :rotfl1:
Wiesz... gabaryty mogą ulec zmianie :whistle:
Mam na myśli iglaki, oczywiście :rotfl1:
Pozdrawiam - Gosia

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 01 Paź 2012 12:30 #73884

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Powiedzmy, że jeszcze jest sporo miejsca na elementy samby z wykorzystaniem czterech liter :rotfl1:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 01 Paź 2012 13:48 #73897

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Paweł, Abies pinsapo Horstman rosnie całkiem duży. Docelowo 5 m średnicy. :lol:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 01 Paź 2012 14:00 #73898

• dorota
  • dorota's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
Kawał porządnej roboty , ja z kolei mam odwrotny problem , niby jeszcze trochę miejsca mi zostało, ale nie mam nic w poczekalni :think: do posadzenia . I siedzę po nocach i knuję , jakby ten stan rzeczy zmienić :evil: :rotfl1:
Na razie jest lista chciejstw i ona trzyma mnie przy życiu :wink4: , ale być może, za dni parę ,jeszcze zdązę kilka pozycji z tej listy zrealizować :whistle:
Pozdrawiam- Dorota
Mój ogród- po prostu

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 01 Paź 2012 14:11 #73902

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Pawle, ja tam nie chciałam straszyć ;) - jesień ma być dłuuuga. Do śniegów jeszcze daleko :devil1: - Ty nie dołuj, tylko kasuj te ścieżki i sadź na miejsca docelowe :silly: .
Świat Dorci 2016

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 01 Paź 2012 14:24 #73908

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Danusiu - Horstmann przyrasta jakieś 5-10 cm rocznie, więc 5 metrów na pewno nie doczekam :lol: Z resztą za dwa miesiące ma być koniec świata to o czym my mówimy? :lol:

Doroto - już nie pamiętam jakie to uczucie 'mieć miejsce i nie mieć co posadzić' :rotfl1: Jak przez mgłę coś mi tam świta, ale nie wiem, czy to prawda :rotfl1: Po forumowych wojażach to już chyba niespecjalnie jest co wybierać w szkółkach i trzeba będzie zaczekać do następnego sezonu :rotfl1:

Doroto - za oknem ciepło i słonecznie, więc we wczesny śnieg nie chce się wierzyć. W ostatnich latach na początku października zdarzało mi się mieć zlikwidowane dalie i aksamitki, bo przymrozki zdążyły je ściąć, a teraz? Wczoraj 'orałem po fildzie' w bluzce z krótkim rękawem :woohoo:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 01 Paź 2012 14:37 #73914

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Paweł, u mnie wczoraj już nie było tak ciepło - choć nadal słonecznie. Dziś do 13 bardzo fajna pogoda, cieplutko, bezwietrznie... a teraz właśnie skończyło padać :blink: i zrobiło się zimno :unsure: . Mam jednak nadzieję, że październik da jeszcze popracować w ogrodzie :woohoo: - czego i Tobie życzę :) .
Świat Dorci 2016

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 01 Paź 2012 19:40 #73975

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Paweł, piękna igła na Picea glauca Julian Patis Monstrosa :) coś nie mogę wyszukać w sieci innych jego zdjęć :/
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 01 Paź 2012 22:12 #74010

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
rispetto wrote:
ale sadziłem je już po ciemku
Ale zielonym do góry? :lol:
Paweł, z tymi nowymi odmianami to jest kłopot, człowiek chce coś wygooglować na ich temat, a tu nie ma... I to na tych, co je mają jako pierwsi, spoczywa obowiązek ;), by coś było... Dla przyszłych pokoleń maniaków! :P
Uczucie "mieć miejsce i nie mieć co posadzić" jest Ci obce? A uczucie "nie mieć miejsca, a jednak posadzić"? ;) :rotfl1: :rotfl1:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.544 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum