TEMAT: Zapraszam do Hanutkowa

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 07 Paź 2012 08:57 #75806

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Oj aż teraz ciutkę żal hihi że mieszkam tak daleko od Gdańska........... Ale rabata zapowiada się atrakcyjnie.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 07 Paź 2012 08:59 #75807

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
A ta jarzębina to ma być cień dla różyczek :happy4:
No tak i róże rosną i się zagęszczają, zupełnie jakby nie myślimy o tym lokując niewielkie jeszcze krzaki zbyt blisko siebie :silly: A potem trzeba to, to oporządzić, tylko jak :rotfl1:
Pamiętam, czytałam w grubej kurtce, jako ochronie przed kolcami :funnyface:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 07 Paź 2012 09:08 #75810

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Ula - a tam daleko! W jeden dzień robię taką trasę tam i z powrotem :lol:

Jolu - teraz to mi myśl poddałaś! Może będzie trochę miejsca nie dla różyczek, ale dla wrażliwych na słońce żurawek :woohoo: Teraz to sadze je po kątach, gdzie tylko odrobinę cienia jest, a tu rosły by na samym środku!
Gruba kurtka? Twardym trzeba być, a nie mnientkim! :rotfl1:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 07 Paź 2012 17:36 #75928

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Ja z iglastym pytaniem : dzisiaj w szkółce w Kowalach moją uwagę przyciągnęła spora sosna o bardzo cienkich
igłach , dość jasna .Taka delikatna.
Na papierku napisane było "Sosna modra". W internecie coś nie mogę znaleźć informacji na jej temat.

Drugie drzewko to jakaś Jodła -ona miała z kolei napisane : "Abies p.... Glauca" -to słowo na "P" było rozmazane.
Cienkie sztywne gałązki ,krótkie igły ,srebrzysty kolor. Można prosić o jakąś podpowiedź?

Oczywiście pojechałam tam ogladać liściaki ;) -jednego miałam w łapach : grab fastigiata,ale ten ,który wydawał mi
się najgęściejszy miał dwa przewodniki. I teraz muszę się dowiedzieć czy taka kolumnowa forma może mieć dwa czy lepiej ,żeby był jeden ?

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 07 Paź 2012 20:43 #75985

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Dawno mnie nie było, a tu takie zmiany. Eksmisja róż. No cóż, w sumie przestaję się dziwić. Uwielbiam je, ale coraz bardziej podobają mi się iglaki i trawy. Coraz więcej ich przybywa u mnie. Nie wtakich ilościach jak u Ciebie, ale jednak.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 07 Paź 2012 20:55 #75992

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Magdo - przyznam, że pierwszy raz słyszę o sośnie 'modrej', ale czego to ludzie nie wymyślą ;) Trudno wyrokowac co autor miał na myśli. Co do drugiego pytania to "p" może oznaczać "procera" lub "pinsapo". Myślę, że raczej chodzi o to pierwsze, czyli jodłę szlachetną.
Grab fastigiata fajnie wygląda i już kiedyś się do niego przymierzałem. Generalnie dwa przewodniki to za dużo szczęścia, ale jak trzyma kształt to można zostawić.

Gosiu - ha! Czyli podążasz w dobrą (czyli iglakową) stronę mocy ogrodowej :lol: Trawek też u nas trochę rośnie, ale właśnie zastanawiam się nad kolejną eksmisją. Tym razem szansę na zamieszkanie w doniczkach ma miskant olbrzymi rosnący nad oczkiem. Na jego miejsce już czai się leszczyna Contorta :whistle:
A róż zostało całe 6 krzaków! Z 30 ... :whistle:
Ostatnio zmieniany: 07 Paź 2012 20:56 przez rispetto.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 07 Paź 2012 21:11 #76000

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Paweł - jednak to było "Pinsapo ", bo tak wyglądały mi te literki jak "pinus" ,ale myślę sobie "Abies i pinus"??
Coś mi nie pasowało.

Czyli Jodła hiszpańska. Co o niej sądzisz? Jakie w ogóle są ładne jodły (duże jodły :lol: :P )

Co do Grabu -rozumiem ,że jednak lepiej jak jest jeden przewodnik. :)
Ostatnio zmieniany: 07 Paź 2012 21:12 przez magdala.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 07 Paź 2012 21:23 #76004

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Na wieczór chciałbym Was zabrać do szkółki, którą miałem okazję odwiedzić w piątek. W drodze do domu zajechałem do Czechowic-Dziedzic do gospodarstwa p. Sylwestra Tomszaka. Gospodarz znalazł chwilkę czasu, żeby oprowadzić mnie po swoich włościach i tradycyjnie jak to bywa w takich przypadkach ilość widzianych obrazów przerosła moje możliwości ich rejestracji :lol: Dobrze, że pod ręką był aparat to czasami udało się coś pstryknąć :lol: Szkoda, że nie miałem dyktafonu, żeby również zarejestrować mnóstwo bardzo ciekawych informacji o najróżniejszych roślinach, którymi jak z rękawa sypał gospodarz.

DSC_0036.JPG

Iglaki ... gdzie okiem sięgnąć iglaki ...

DSC_0038.JPG

Sosny, świerki, jodły, czego tylko iglasta dusza zapragnie

DSC_0037.JPG

Trzeba jednak dodać, że gospodarstwo specjalizuje się także w magnoliach i różanecznikach, a ostatnio także w powojnikach, które uprawiane są w widocznych tunelach

Jest też mała część ozdobna :)

Wg mnie największy w Polsce okaz sosny Penaz, a pewnie i jeden z większych na świecie.

DSC_0041.JPG

DSC_0044.JPG

DSC_0042.JPG

DSC_0056.JPG

Pierwszy raz w życiu widziałem dwumetrowe pierisy :eek3:

DSC_0060.JPG

Na koniec wspólnie orzekliśmy, że najlepiej wybarwiającą się odmianą sosny jest pinus mugo Jalubi :cool3:
Ostatnio zmieniany: 07 Paź 2012 21:26 przez rispetto.
Za tę wiadomość podziękował(a): dorota

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 07 Paź 2012 21:45 #76013

• Roma
  • Roma's Avatar
Widzę Pawle, że nie próżnujesz :bravo: jak ja zazdroszczę takich wycieczek :( mój wredny kręgosłup dłużej jak godzinę nie wytrzymuje w żadnym środku lokomocji :placze:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 07 Paź 2012 22:52 #76056

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Niedaleko Czechowic Dziedzic w Pisarzowicach także mają niesamowity ogród pokazowy i piękne, stare okazy iglaków. Byłam tam na święcie azali ale niestety nie miałam przy sobie aparatu fotograficznego :unsure:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 08 Paź 2012 09:37 #76129

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
rispetto wrote:

DSC_0042.JPG

WOW :woohoo: a co to za cudo :happy-old:
Ty to masz szczxęście w podróży :happy4:
U mnie Jalubi zaczyna dopiero się wybarwiać, ta w cieniu jeszcze zielona bardziej, niż zółta tak wczoraj patrzyłam :lev: . W miejscu słonecznym kolor postępuje.
Bardziej zachwyca teraz Dezember Gold :think:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 08 Paź 2012 12:04 #76186

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Magdo - o pinsapo trzeba w naszych warunkach zadbać po posadzeniu. W pierwsze zimy trzeba ją jednak okryć, ale później radzi sobie całkiem dobrze. U mnie rosną chyba ze trzy odmiany i póki co żadnej nic się nie stało, a jak sama doświadczyłaś wieje u mnie praktycznie cały czas. Duże jodły??? My tu wszyscy wyszukujemy mikrusy, a Ty chcesz duże? :eek3: Jak to miło usłyszeć, że ktoś ma jeszcze tyle miejsca :lol: Zerknij do naszej bazy na gatunki lasiocarpa (np Compacta, Argentea) i concolor (Compacta, Violacea)

Roma - z kręgosłupem póki co jeszcze (odpukać) nie najgorzej, ale cztery litery to po tylu godzinach za kółkiem porządnie dają znać :lol:

Iwa - kiedyś byłem w tym ogrodzie w Pisarzowicach, ale zjechało się tam tyle ludzi, że czym prędzej uciekłem. Wolę pokontemplować sobie roślinki w bardziej kameralnych warunkach :lol:

Jolu - wg słów właściciela to cyprysik Chirimen. Jak dla mnie wygląda SZOKUJĄCO :woohoo:
W kwestii żółtych sosenek to mogliśmy porównać, bo kilka rosło obok siebie w niemal takich samych warunkach nasłonecznienia. U mnie np mugo Wintergold dopiero co zaczyna się przebarwiać ;)

Przy okazji zapraszam do obejrzenia małego 'update'u' bazy iglaków :)

Beztytuu_2012-10-08.jpg
Ostatnio zmieniany: 08 Paź 2012 12:14 przez rispetto.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 08 Paź 2012 12:18 #76189

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
rispetto wrote:
Jolu - wg słów właściciela to cyprysik Chirimen. Jak dla mnie wygląda SZOKUJĄCO :woohoo:
Dla mnie podobnie :woohoo: Szkoda, że nie mieszkam w okolicach Wrocka :rotfl1:
Jak pogoda dopisze pocykam moje żółtki. Jednak chyba jako pierwszy zaczał się wybarwiać Ophir :think:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 09 Paź 2012 21:35 #76666

• sure
  • sure's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23
Paweł, wpadam na chwilę, żeby donieść, że krzaczorki posadzone. Jeszcze tylko muszę podrzucić Ci złotówki, żeby nowe nabytki dobrze rosły! ;)
pozdrawiam, Agata
mój ogród

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 09 Paź 2012 21:47 #76673

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu - Ja już mam takiego maleńkiego Chirimena, ale kiedy on tak będzie wyglądał? :(
Aga - niech Ci zdrowo rosną :)

W ogrodzie coraz mniej rzeczy do fotografowania ... Jesień, zimno, deszcz, wieje, ale niektóre kolory ...

DSC_0342.JPG

W domu ciepło, więc zaczyna się sezon leniuchowania :lol:

DSC_0343.JPG

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 09 Paź 2012 21:50 #76675

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Puchaty przerywnik jest super !
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 09 Paź 2012 21:53 #76679

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
rispetto wrote:
Jolu - Ja już mam takiego maleńkiego Chirimena, ale kiedy on tak będzie wyglądał? :(
Aga - niech Ci zdrowo rosną :)
U siebie raczej bym zapytała czy kiedykolwiek :funnyface: Ale jakbyś spotkał na swej drodze ;) wiesz co robić :rotfl1:
A takiego, jak na ostatniej fotce biorę w ciemno

Czy on będzie w donicy i na zewnątrz zimował :unsure:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 09 Paź 2012 21:53 #76680

• sure
  • sure's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23
Kotka w klasycznie brytkowej pozie! :D
pozdrawiam, Agata
mój ogród