TEMAT: Zapraszam do Hanutkowa

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 21 Paź 2012 00:45 #79650

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Jakąś różę dostrzegłam. Czy ta zostanie ocalona?
czy też już czeka na ścięcie? A raczej na wycięcie.
Ostatnio zmieniany: 21 Paź 2012 00:46 przez Margo2.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 21 Paź 2012 21:45 #79826

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Marto - teorii na temat powiązania mojej miejscowości z pobliskim lotniskiem jest przynajmniej kilka. I co jedna to bardziej fantastyczna :rotfl1: Ostatnio dowiedziałem się, że samoloty zrzucają na nas paliwo przed lądowaniem :blink: Jak tylko usłyszałem to zaraz wszystkie garnki wystawiliśmy na zewnątrz :rotfl1: A jak już mówimy o pogodzie to w piątek ma być u nas -5 :angry: Pomyśleć, że dzisiaj było +20 i chodziłem w bluzce z krótkim rękawem B)

Jadziu - ale porzeczki atakują tylko sosny pięcioigielne, więc pozostałe są bezpieczne :)

Gosiu - no pewnie, że 'wreszcie' o Tobie :rotfl1: A co do martowego lotniska to może tam samoloty nie zrzucają paliwa? :rotfl1:

Pawle - jak tylko spadnie śnieg to zrzucam go na te ostrokrzewy i tak bezpiecznie trwają do wiosny. Jak owijałem je włókniną to zimowały o wiele gorzej ;)

Gosiu - ta biała róża zostanie, bo to 'babciowa' :) A poza tym rośnie na rabacie, gdzie są same lisciaki, więc pasuje jej tam :)

DSC_0849_wm.jpg

Nie tylko liściaki zachwycają o tej porze roku - pinus parviflora "Dr Landis Gold'

DSC_0851_wm.jpg

Quercus palustris Green Pillar - na zielonego to on nie wygląda o tej porze roku :supr3:

DSC_0852_wm.jpg

A tu pochwalę się moim weekendowym wysiłkiem - wyciąłem kępy miskantów, które przez cztery lata ani razu nie zakwitły, a ponadto kosaćce syberyjskie (chyba?), które już mi się znudziły :P W to miejsce powędruje leszczyna Contorta. Postanowiłem mocno prześwietlić oczko, bo tych traw wokół zrobiło się trochę za dużo.

DSC_0866_wm.jpg

DSC_0894_wm.jpg

DSC_0898_wm.jpg

Dobrze, że rozwalił mi się dziś but do pracy w ogrodzie, bo ruchome skalniaki nieco zarosły i trzeba robić miejsce na nowe :lol:

DSC_0908_wm.jpg

Preziosa płonie

DSC_0928_wm.jpg

Tak mi się podoba ta jabłonka, że opóźniam maksymalnie chwilę zbioru :lol:
Ostatnio zmieniany: 22 Paź 2012 07:39 przez rispetto.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 21 Paź 2012 21:54 #79829

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Posadziłam w tym roku mojego pierwszego miskanta. Ciekawe, czy kiedykolwiek zakwitnie. Ale u Ciebie inne trawki mają się całkiem dobrze.
Widzę, że Ty tak jak ja nie możesz mieć chwili spokoju w ogrodzie. Ciągle coś nowego wymyslasz

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 21 Paź 2012 22:06 #79837

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosiu - niektóre miskanty kwitną nawet w moim klimacie bardzo pięknie! Widać z resztą po prawej stronie tego zdjęcia. W zeszłym roku zakwitł nawet ten olbrzymi po lewej stronie, ale teraz chyba już nie zdąży :(

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 21 Paź 2012 22:11 #79841

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Pawełku zadziwiłeś mnie tym kwiatkiem Litodory . :woohoo: O tym czasie :jeez: .Moja też mocno sie rozkrzewiła ,ale ani ,ani kwiatuszka :( No to trzeba sie zastanowić nad jakąś malutką sosenką .
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 21 Paź 2012 22:24 #79846

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Ciekawie się zwiedzało :flower1:
Inne klimaty, ale kolorów nie mniej niż u mnie :happy4:

Chwilo trwaj...

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 21 Paź 2012 23:21 #79868

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2490
Paweł, za kilka lat to tylko takie wąskie ścieżki w buszu będą jedyną drogą komunikacji w naszych ogrodach :rotfl1:
Trawiasta rabata ładna,ale czytam, że zmiany szykujesz.
U mnie miskanty rok były i zmarzły... teraz są nowe zadołowane w szklarni, jakoś nie mogę z nich zrezygnować. :wink4:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 22 Paź 2012 07:28 #79887

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Paweł, przytoczę znów odstępstwo od normy, mój niby łagodny klimat wycina w pień wszystkie ostrokrzewy jakie do tej pory sadziłem u siebie, osłonięte miejsca nic nie dały, a szkoda bo one tak pięknie prezentują się w ogrodzie :/ muszę zrobić kolejne podejście. "Dr Landis Gold' zjawiskowa !!!
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 22 Paź 2012 08:47 #79895

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Jadziu - to chyba żadne zaskoczenie skoro nawet rododendron kwitnie :lol: Tak w ogóle to dziękuję za nazwę tej bylinki :)

Iwono - Chwila chyba długo nie potrwa, bo w piątek ma już być regularny mróz, a gdzieś w Twoich stronach ma już śniegiem sypnąć ;) Co by jednak nie mówić - początek jesieni mamy wymarzony.

Igorze - muszę chyba zacząć się rozglądać za jakąś poręczną maczetą :lol: Zmian 'likwidacyjnych' na rabacie już nie będzie. Przesadzę tylko leszczynowca i wczoraj wpadł mi jeszcze do głowy pomysł, że na brzegu można podosadzać hostki. Myślę, że w takim prześwitującym cieniu będzie im bardzo dobrze :)

Sylwek - to może w końcu z mamutowcem spróbuję :lol: W zeszłym roku posadziłem cedra Karl Fuchs i w tym roku już nie dostanie czapki. Niech sobie radzi :) Co do Dr Landisa to w tym roku dała czadu :eek3: A tak w ogóle to okazało się, że Goldilocks to to samo :)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 22 Paź 2012 17:38 #80032

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
Paweł, cedry to już totalna abstrakcja jednak :/ efekt ich sadzenia jest taki, że pod śniegiem radzą sobie świetnie, przemarzają jeśli śniegu brak, wiosna pozostaje jedynie czekać na ich niesamowitą zdolność regeneracji i tak w skrócie określam przygodę z cedrami ;)
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 22 Paź 2012 22:46 #80194

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
rispetto wrote:
Co do Dr Landisa to w tym roku dała czadu :eek3: A tak w ogóle to okazało się, że Goldilocks to to samo :)
Jak to to samo :supr3: O co kaman :think:
U mnie obok rosną i inne są.
Powiem tak ... jedną zacieniła nadmiernie wyrywna hostka i ta jest zupełnie zielona :blink: Goldilocks znaczy :lol:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 23 Paź 2012 07:46 #80234

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu, jak też słyszałem jakiś czas temu, że wspomniane odmiany to jedynie 'dubel', ale z własnej obserwacji przyznam, że dla mnie różnica jest spora.
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 23 Paź 2012 08:59 #80254

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Sylwek - z cedrami jest dokładnie tak jak mówisz :lol: Muszę jednak przyznać, że ostatnia zima, którą wiele osób nazwało najgorszą dla roślin od wielu lat, nie zostawiła najmniejszego śladu na moich egzemplarzach :crazy: Nic już nie rozumiem :devil1: Może znowu zrobię eksperyment z araukarią? :lol: Widziałem w szkółce całkiem spore sadzonki po 30 zł!

Jolu - coś jest na rzeczy z tymi nazwami. Na razie szukam jeszcze potwierdzeń, ale już w kilku miejscach spotkałem się z taką opinią. Żeby było łatwiej, to ponoć Tensyu-Kazu to też to samo :lol: Tu znajdziesz więcej na ten temat.

Sylwek - to tak samo jak dyskusja na temat tego, czy Lopalpun i Logan Pass to jedna i ta sama odmiana. Pewnie bez ingerencji specjalistów się nie obędzie. A popatrz na dęby 'Jan Zamojski' i 'Furst Schwarzenberg' :crazy:
Ostatnio zmieniany: 23 Paź 2012 09:31 przez rispetto.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 23 Paź 2012 19:17 #80342

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Jeszcze kilka fotek z ostatniej niedzieli

DSC_0762_wm.jpg

DSC_0774_wm.jpg

DSC_0845_wm.jpg

DSC_0847_wm.jpg

DSC_0848_wm.jpg

I kącik iglasty
abiesKamon_wm.jpg

Picea abies 'Kamon'

pungensSestersDwarf_wm.jpg

Picea pungens 'Sester's Dwarf'

strobusUCONNGold_wm.jpg

Teraz wiem dlaczego ta wejmutka ma złoty kolor w nazwie :) - Pinus strobus 'UCONN Gold'

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 23 Paź 2012 20:48 #80404

• katik
  • katik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 84
Paweł piszecie o cedrach to się zapytam jak mam postąpić , kupiłam tydzień temu wyprzedażowy Karl Fusch , nawet ładny okaz, ma chyba z 80 cm ; i co ja mam jakoś zabezpieczyć na zimę i kiedy? , posadzony jest blisko maty bambusowej więc od wiatru będzie chroniony
Pozdrawiam Kasia

Mała działka Katik

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 23 Paź 2012 20:52 #80406

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Kasiu, mój ma jakieś 40 cm i na zimę nakryłem go wiadrem :lol: Owiń go włókniną i po pierwszym śniegu obsyp ile się da :)

DSC_0855_wm.jpg

DSC_0861_wm.jpg

DSC_0867_wm.jpg

DSC_0869_wm.jpg

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 23 Paź 2012 21:11 #80419

• katik
  • katik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 84
Dziękuję , to tak zrobię , mam nadzieję że da radę bo jest prześliczny

a na tym ostatnim zdjęciu to jakaś trzmielina ?
Pozdrawiam Kasia

Mała działka Katik

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 23 Paź 2012 21:34 #80431

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak, to trzemilina i to chyba Sunspot jeśli dobrze pamiętam. Mam ją zaszczepioną na pieńku i w przeciwieństwo do rosnącej obok (również na pieńku) Emerald Gold świetnie znosi zimy :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.583 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum