TEMAT: Zapraszam do Hanutkowa

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 28 Gru 2012 09:10 #104959

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Paweł jednakoż pewne symptomy zimy jeszcze pozostały :think: zapewne w cienistych i osłoniętych miejscach :lol:
Czy wrzosy nadal kwitną? U mnie po ustąpieniu śnieżnej osłony tak :silly:
Mam nadzieję, że święta upłynęły w rodzinnej, serdecznej atmosferze :hug: teraz wypada tylko życzyć dużo zdrówka, szczęścia i spokoju w nowym roku :)
Ostatnio zmieniany: 28 Gru 2012 09:11 przez pamelka.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 28 Gru 2012 09:46 #104970

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Sylwek - śpiewają na szczęście tylko wrony :lol: Szukałem po ogrodzie wschodzących krokusów, ale na szczęście jeszcze siedzą pod ziemią. Dziś nawet był lekki przymrozek, ale jak w święta rozmawiałem ze znajomą z Bawarii to miała 18 stopni :crazy:

Doroto - przez tą pokręconą zimę nawet żółte kosówki słabo się wybarwiają i niespecjalnie jest co pokazywać ;)

Roma - pstrokacizna ma swoje zalety :lol: Nawet w zimie jest na czym oko zawiesić ;)

Magdo - gdy mieszkaliśmy w bloku na parterze to mieliśmy taki mały ogródek przed balkonem i zaraz po Nowym Roku zaczynało się ... wyrzucanie choinek przez okno :evil: Jeszcze potrafię zrozumieć, że ktoś wyrzuci, żeby nie naśmiecić igłami na klatce schodowej i następnie wyniesie ją na śmietnik, ale często brakowało tego ostatniego etapu :evil:
A kilka takich niesprzedanych choinek chętnie bym przygarnął na zabezpieczenia roślin. No bo zima jeszcze chyba przyjdzie? ;)

Marto - nie bardzo rozumiem tą obecną zimę. U mnie na wsi wszystko stopniało, a na parkingu przed biurem mamy takie lodowisko, że na łyżwach można jeździć :crazy: I to wcale nie jest głupi pomysł, żeby przemieścić się z samochodu do drzwi wejściowych :rotfl1:
Słońce to i teraz piękne świeci, ale faktycznie ostatnimi czasy to spora rzadkość. Czasami mam wrażenie, że te chmury tygodniami wiszą nad głową i człowiek zaczyna nie odróżniać dnia od nocy ;)

Geniu - wiosna to może nie, ale jak idę wynieść śmieci do kubła to już nie muszę czapki zakładać :lol:

Iwa - zdjęcia nie są najaktualniejsze, bo teraz śnieg znikł całkowicie. Woda też już wsiąkła, choć przez parę dni robiły się spore kałuże. Ziemia była zmarznięta i nie miało gdzie wsiąkać.

Jolu - Śnieg zawsze najdłużej leży na dużym skalniaku nad oczkiem na północnym 'stoku'. Nieraz jest tak, że już nigdzie nie ma śniegu, a tam ziemia zmarznięta na kość. Wrzosy nadal szaleją, ale tylko te żółte. Fantastyczna odmiana, która trzyma kolor praktycznie przez cały rok.
Szczerze mówiąc nie pamiętam jak minęły święta, bo byłem zagłębiony w lekturze przyniesionej przez Mikołaja :woohoo:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 28 Gru 2012 09:50 #104971

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
:woohoo: moje najszczersze gratki :hug: Ten Mikołaj to ma głowę :bravo:
Także poszukiwałam kogoś do wspólnego zakupu :whistle:
Moze kiedyś ... :think:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 28 Gru 2012 10:13 #104973

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Mikołaj natrudził się, bo te dwa tomiska ważą prawie 10 kg! :lol:
Parę drobnych błędów już dostrzegłem, ale to i tak GIGANTYCZNA kopalnia wiedzy iglakowej.
Ostatnio zmieniany: 28 Gru 2012 10:15 przez rispetto.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 28 Gru 2012 11:46 #104992

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Paweł, ale czy Ty do wiosny zdołasz przebrnąć przez te 10 kg wiedzy? :whistle: :rotfl1:

Niech w Nowym Roku ogród będzie z gumy by mógł pomieścić wszystkie kulkowe marzenia :flower1: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 28 Gru 2012 12:21 #105009

• Roma
  • Roma's Avatar
Wyjątkowo domyślny był ten Gwiazdor :P Prezent okazały :bravo:
Pawle w Nowym Roku życzę Ci aby na Twojej ogrodniczej drodze stanęło wiele czarcich mioteł :kiss3:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 28 Gru 2012 21:08 #105196

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
To się nazywa ogrodniczy prezent zimą! :woohoo:
Miałyśmy z Jolą okazję potrzymać chwilę w rękach to dzieło i przerzucić kilka kartek, na więcej czasu nie było... Powiedz, są tam jakieś informacje o polskich hodowcach i odmianach?
Tak na autorów patrzę, ten Derek to z Gardenweb? A Wszechwiedzący ;) Edwin w tym palców nie maczał? To na pewno jest wiele błędów! ;) :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 28 Gru 2012 22:11 #105227

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
rispetto wrote:
Sylwek - śpiewają na szczęście tylko wrony :lol: Szukałem po ogrodzie wschodzących krokusów, ale na szczęście jeszcze siedzą pod ziemią. Dziś nawet był lekki przymrozek, ale jak w święta rozmawiałem ze znajomą z Bawarii to miała 18 stopni :crazy:

Doroto - przez tą pokręconą zimę nawet żółte kosówki słabo się wybarwiają i niespecjalnie jest co pokazywać ;)

Roma - pstrokacizna ma swoje zalety :lol: Nawet w zimie jest na czym oko zawiesić ;)

Magdo - gdy mieszkaliśmy w bloku na parterze to mieliśmy taki mały ogródek przed balkonem i zaraz po Nowym Roku zaczynało się ... wyrzucanie choinek przez okno :evil: Jeszcze potrafię zrozumieć, że ktoś wyrzuci, żeby nie naśmiecić igłami na klatce schodowej i następnie wyniesie ją na śmietnik, ale często brakowało tego ostatniego etapu :evil:
A kilka takich niesprzedanych choinek chętnie bym przygarnął na zabezpieczenia roślin. No bo zima jeszcze chyba przyjdzie? ;)

Marto - nie bardzo rozumiem tą obecną zimę. U mnie na wsi wszystko stopniało, a na parkingu przed biurem mamy takie lodowisko, że na łyżwach można jeździć :crazy: I to wcale nie jest głupi pomysł, żeby przemieścić się z samochodu do drzwi wejściowych :rotfl1:
Słońce to i teraz piękne świeci, ale faktycznie ostatnimi czasy to spora rzadkość. Czasami mam wrażenie, że te chmury tygodniami wiszą nad głową i człowiek zaczyna nie odróżniać dnia od nocy ;)

Geniu - wiosna to może nie, ale jak idę wynieść śmieci do kubła to już nie muszę czapki zakładać :lol:

Iwa - zdjęcia nie są najaktualniejsze, bo teraz śnieg znikł całkowicie. Woda też już wsiąkła, choć przez parę dni robiły się spore kałuże. Ziemia była zmarznięta i nie miało gdzie wsiąkać.

Jolu - Śnieg zawsze najdłużej leży na dużym skalniaku nad oczkiem na północnym 'stoku'. Nieraz jest tak, że już nigdzie nie ma śniegu, a tam ziemia zmarznięta na kość. Wrzosy nadal szaleją, ale tylko te żółte. Fantastyczna odmiana, która trzyma kolor praktycznie przez cały rok.
Szczerze mówiąc nie pamiętam jak minęły święta, bo byłem zagłębiony w lekturze przyniesionej przez Mikołaja :woohoo:

Paweł, a gdzie to dzieło mozna kupić?
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 30 Gru 2012 09:41 #105628

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Doroto - będę to przeglądać przez najbliższe parę lat, a nie do wiosny :lol:

Romciu - Gwiazdor za jednym zamachem załatwił mi świetny prezent i święty spokój n święta :lol: Zamiast obżerać się do bólu bigosami i sernikami to pożerałem wiedzę :lol:

Marto - dobrze, że napisałaś "trzymałyśmy to w rękach", bo w jednej ręce nie da się tego utrzymać :lol:
W książce jest sporo polskich hodowców i wśród tych europejskich 'widać nas' :) Oczywiście jest J. Szewczyk, B. Szmit, Arboretum z Kórnika i parę innych. W sumie jest 11 stron 'kolekcji źródłowych' :) Edwin 'must be written' też oczywiście jest :) Derek Spicer jest szefem Royal Horticultural Society, zaś Aris Auders jest łotewskim kolekcjonerem i fotografem.
A błędów trochę jest ;) W najmniejszym jednak stopniu nie umniejsza to wielkiej wartości tego dzieła.

Danusiu - PW :)
Na nadchodzący Nowy Rok życzę wszystkim forumowiczom samych ogrodowych sukcesów, niech Wasze kolekcje wzbogacają się o wyszukane odmiany i Wasze ogrodowe 'chciejstwa' spełniły się jak najszybciej :)

Azja Tuchajbejowicz :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 30 Gru 2012 11:39 przez rispetto.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dangar, ryszar, waldek727

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 30 Gru 2012 21:20 #105887

• Roma
  • Roma's Avatar
Paweł! ja chcę takiego skrzata, gdzie można coś takiego zdobyć? toż to toczka w toczkę mój "skrzat" :devil1:
Ostatnio zmieniany: 30 Gru 2012 21:22 przez Roma.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 05 Sty 2013 19:56 #108000

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Romciu - skrzaty chyba z jakiejś wyprzedaży w Auchan :) Lubię tam jeździć przed końcem sezonu, bo za psie pieniądze można nakupić takich ozdobników. Krasnali ogrodowych niestety nie mają :devil1:

Wiosna rozpycha się łokciami :)

Iglaki stroją czuprynki :lol:

"Zimowe" kolorki
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 05 Sty 2013 20:15 #108008

• Nemo
  • Nemo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 215
Ten skrzat od d... strony prezentuje się, no powiedzmy, nieciekawie... :whistle:
Jakoś mi go żal...
Ostatnio zmieniany: 05 Sty 2013 20:16 przez Nemo.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 05 Sty 2013 20:18 #108010

• Roma
  • Roma's Avatar
Szkoda :sad2: Polecam się pamięci :kiss3:
Twoje zimowe kolorki wcale nie jak zimowe,chciałabym mieć taki widok :thanks: Nemo, biorę takiego nawet od tyłu :tongue1: :rotfl1: :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 05 Sty 2013 20:20 przez Roma.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 05 Sty 2013 20:29 #108013

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Mirek - jak ma się prezentować skoro ma kołek w ... :rotfl1: Azja Tuchajbej na paliku też wyglądał nieciekawie :rotfl1:

Roma - teraz ten dział jest zamknięty i trzeba czekać do wiosny, ale jeśli się pojawią to dam znać :) One nawet w 'normalnych cenach" nie były drogie ;)
W sumie to już zima mogłaby się skończyć ;)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 05 Sty 2013 20:43 #108018

• Roma
  • Roma's Avatar
Chyba narażę się niektórym ale ja chcę prawdziwej zimy,takiej z mrozem do -10 i sporą pierzynką śniegową.Co to za zima jak ani razu nie uda się kulig

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 05 Sty 2013 20:48 #108019

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
- 10 może być, szczególnie z takim śniegiem :lol:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 05 Sty 2013 21:45 #108052

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
A obok tego skrzata jeszcze dwa też takie na kijkach, tylko całe zielone! ;)
Paweł, tak patrzę na te zdjęcia, gdzie nad wszystkim górują cyprysiki z pierwszych nasadzeń i tak się zastanawiam, czy Ty już nie chodzisz koło nich z piłą... ;) Albo choć z takim sekatorem do wycinania gałęzi! ;) Sam wiesz, że ładne, duże, ale miejsce drogocenne zajmują...A i pospolite, ukryć się nie da... ;) Ja już takiego jednego wycięłam... Pytam, jaki jest twój stosunek do nich? :rotfl1:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 06 Sty 2013 00:20 #108130

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Jak się Pawle patrzy na te twoje zdjęcia to nie wiadomo kiedy je robiłeś, podpisujesz zimowe a to jak wiosna :crazy: Ja też bym chciał śnieżną pierzynkę na swoich rabatkach jak Roma. Bez śniegu stada krukowatych demolują mi rabatki :angry:
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.557 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum