TEMAT: Zapraszam do Hanutkowa

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 29 Kwi 2012 21:44 #31115

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
No tak, ta biedronka wiedziała, gdzie i kiedy się znaleźć! :rotfl1:
Zawilców greckich szczerze zazdroszczę...Sadzę i sadzę i nie ma... :angry:
Magnolie...Trzeba było mieć zainteresowanych ogrodnictwem przodków i mieszkać na ojcowiźnie ;) Innego sposobu na posiadanie dużych magnolii nie znam... :lol:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 29 Kwi 2012 22:05 #31127

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Remont niby skończony, ale 'niby' ;) Pozostały jeszcze drobnostki jak np powieszenie obrazków, ale musimy się z tym przespać, bo trzeba przemyśleć miejsce, gdzie mają zawisnąć :lol: Ważne, że wreszcie we własnym łóżku!
Parkowe magnolie na pewno stareńkie, bo założenie powstało w końcu XIX wieku. Czy wtedy już rosły? Chyba nie, ale sporo jednak pochodzi z tamtego okresu. Rośnie tam np mamutowiec, tak na oko 20-metrowy. Dotąd sądziłem, że ich uprawa nie udaje się w pomorskim klimacie, a jednak myliłem się.
Pomysł z przodkami niezły, ale lekko spóźniony :rotfl1: Może moi potomkowie będą mieli więcej szczęścia ;)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 29 Kwi 2012 22:50 #31151

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Paweł, odmiana magnolii "Susan" rośnie w miarę szybko i obficie kwitnie.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 29 Kwi 2012 22:58 #31152

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Moja magnolia niby kwitnie, ale nieliczne kwiay się rozwijają, pozostałe zasychają, brązowieją, jakby gniły. Czy to może byc grzyb?
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 30 Kwi 2012 09:55 #31221

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
rispetto wrote:
Geniu - jeśli już byłaś w Krzywaczce to wiesz, że jadąc tam trzeba mieć miejsce na 20 kulek, a nie na dwie :rotfl1:

Paweł zgadzam się , ale jak bym się uparła to po tych zimowych stratach i 20 by się zmieściło , gorzej z funduszami :rotfl1: .

ale to nie znaczy że do Krzywaczki kiedyś nie zawitam . :rotfl1:

Genia

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 30 Kwi 2012 20:40 #31344

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Romku - u mnie Susan rośnie piąty rok i zgodnie ze 'stażem' ma pięć kwiatów. Od lat głowię się nad przyczyną takiego oszczędnego kwitnienia i nic nie przychodzi mi do głowy. Dwie pozostałe magnolie w ogóle kwiatów nie mają. Tylko stellata ratuje ich honor ;)

Danusiu - nie wiem. Podziwiam kwitnące okazy w innych ogrodach i zastanawiam się nad sekretem tego faktu

Geniu - no tak, przy wyjeździe do Krzywaczki to zawsze jest problem zasobności portfela. Ile bym ze sobą nie wziął to wydam wszystko co do złotówki. Dobrze, że za paliwo w drodze powrotnej można płacić kartą :lol:

Dzisiaj mieliśmy bliskie spotkania trzeciego stopnia :)

Ruszyły szczepione buczki :woohoo:

Fagus sylvatica 'Franken' - o dziwo kolorowe listki pojawiły się od razu, dużo szybciej niż na egzemplarzu matecznym :)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 30 Kwi 2012 20:54 #31350

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Ja tez chyba mam w ogrodzie jeża. Coś dziś strasznie fuczało pod tarasem :)
Liściak :bravo: To szczepiony przez ciebie?
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 30 Kwi 2012 20:54 #31351

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
Widzisz, jaki z Ciebie czarodziej! :) A i roślina mateczna takich ślicznych czerwonych pędów pewnie też nie miała! :rotfl1:
A jak się skończyło spotkanie sierściucha ;) z iglakuchem? :P

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 30 Kwi 2012 21:07 #31365

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Doroto - nie wiem, czy to konkretnie ten jeż, ale w zeszłym roku rozkopał mi duże połacie trawnika ;) Liściak mój :) Inne też powoli ruszają.

Marto - z kolorem pędów masz rację :rotfl1: Może by chociaż je jakąś wstążką przewiązać? :rotfl1:
Dolcia obwąchała jeża i obejrzała z zainteresowaniem i poszła w swoją stronę :)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 30 Kwi 2012 21:18 #31376

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Paweł u mnie także jeż dostał się na działkę :lol:
Czym prędzej psy do domu, a jeża w koszyk i wyniosłam za ogrodzenie, nie wrócił więcej na szczęście :lol:
Wiesz .... ja mam Amstaffa jakby złapał w zęby ... psa szkoda i jeża także :rotfl1:
Franken u mnie jeszcze nie puścił pąków :whistle: ten pierwszy listek dobrze zapowiada drzewko :woohoo:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 03 Maj 2012 21:59 #32296

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
To ja z życzeniami przychodzę...Udanych zakupów! ;) Myślałam, że już śpisz przed drogą...Zazdroszczę! Proszę pozdrowić i zapowiedzieć nasz najazd! ;) I nie wykupić wszystkiego! :)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 04 Maj 2012 13:43 #32400

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Paweł, ten weekend to Twoja zmiana na warcie ;) szkoda, że się minęliśmy u Janusza, ale myślę, że to kwestia czasu jedynie jak zjedziemy tam większą grupą :)
Dziś postaram się wrzucić u siebie część nabytków właśnie z Krzywaczki, przekaż pozdrowienia dla gospodarzy :drink1: :drink1:
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 06 Maj 2012 07:47 #32895

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Pawełku widzę, że jesteś :woohoo: to teraz się chwal :happy4: co tam ciekawego przywiozłeś ;)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 06 Maj 2012 08:20 #32902

• sure
  • sure's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23
Moja Susan ucierpiała przy przesadzeni, myślałam, ze tak mały krzaczek lepej to zniesie. Potwierdzam, że to prawda, że magnolie tego nie lubią...
Widzę, że wypuszczasz swoje kocille do ogrodu? Pewnie są szczęśliwe z tego powodu! :)
A btw, ta kotka mojej koleżanki dopiero teraz ma kociaki, więc dobrze, ze nie czekałeś. Ale fajne maluszki, w różnych kolorach i większość płci męskiej...
pozdrawiam, Agata
mój ogród

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 06 Maj 2012 08:24 #32903

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu - z jeżem jest jeszcze taka sprawa, że chyba dwa lata temu zdewastował nam trawnik szukając pod ziemią przysmaków. Od kiedy sypiemy mu kocich chrupek do żarcia problem ustał :lol: Amstaff dałby mu radę? Takiej iglastej kulce? Chciałbym widzieć jego minę :lol: Już cztery Frankeny puszczają pąki :woohoo:
Wróciłem. Przejażdżka niesamowita. Oprócz naszej "Częstochowy" odwiedziłem po drodze jeszcze jeden ogród z niesamowitą ilością niezwykłych okazów i z jednej strony ucieszyłem się widząc je dorosłe, ale z drugiej ... patrzę na moje maluchy rosnące w ogrodzie, perspektywę 20 lat ... oj będzie ciężko.... Muszę naostrzyć sekator :lol: No i jak zwykle było mnóstwo bardzo ciekawych dyskusji o roślinach i życiu :drink1: Zły jestem tylko, że zarówno w jednymi miejscu, jak i drugim zapomniałem o pewnych roślinach. W Krzywaczce zapomniałem o hortensji Bombshell, a w Kopienicy o buku 'Dziadowa Kłoda' :hammer: No ale jak zobaczyłem Brynka metrowej średnicy to już o niczym innym nie pamiętałem :lol:
A! W drodze do domu zepsuła mi się nawigacja, a mapy oczywiście nie miałem. Jechałem cały czas bocznymi drogami (poza autostrada na końcu), więc był dodatkowy element przygody. Pamiętałem tylko, żeby jechać na północ. Przy każdym postoju patrzyłem więc z której strony jest mech na pniach drzew :lol:
Jeśli ktoś zastanawia się dlaczego wegetacja u nas taka opóźniona to wczoraj był dobry dzień, żeby to pokazać. Wyjazd z rana: +18, około południa: +24, dojechałem do Torunia około 20:00 było +21, zajechałem do domu ok.21:45 to było ... +7

Sylwek - podążam Twoimi śladami :lol: Napisz gdzie jedziesz następnym razem, żebym zaplanował sobie grafik :lol: jeśli gospodarze nie umieszczą mojego zdjęcia z podpisem "Tych klientów nie obsługujemy" :lol: to zarówno do Krzywaczki, jak i do Kopienicy zawitam pewnie jeszcze nie raz.

Marto - zakupy bardzo udane, ale jak sama najlepiej wiesz to tylko ułamek przyjemności związanej z wizytą :) Spać jeszcze nie spałem, ale ostatnimi czasy na siedzenie przed komputerem coraz mniej czasu. Niby człowiek się starzeje i od pewnego momentu obowiązków powinno być coraz mniej, a tu cały czas dzieje się odwrotnie. Może ja jeszcze mam tendencję wznoszącą? :happy4:

Aga - kociaki latają po ogrodzie, ale bardzo ostrożnie. Kreska zapuszcza się trochę dalej, ale Dolcia (brytyjka) to tchórz jakich mało :lol: Usłyszy tylko jakiś nierozpoznany dźwięk i od razu mknie do domu :lol: W sumie to dobrze, bo wałęsa się tu trochę bezpańskich kotów, a te nasze to jeszcze maluchy i w walce o teren mogłyby zostać poturbowane.
Ostatnio zmieniany: 06 Maj 2012 08:29 przez rispetto.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 06 Maj 2012 10:02 #32958

• Poll
  • Poll's Avatar
Hej Pawle,świetna objazdówka, zwłaszcza bocznymi drogami, w czym i ja celuję ( bez względu na to,czy z nawigacja czy bez :happy: ). :rotfl1: Twoja kolekcja pewnie nieźle się rozrośnie, więc choć u Ciebie będę nadal podziwiać to, czego - póki co - brakuje w moim ogrodzie... Potem wezmę karteczkę, przelecę się po Twoim wątku i ściąga gotowa. :hug:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 06 Maj 2012 11:14 #32991

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Najlepsze jest to, że przejazd bocznymi drogami zajął mniej czasu, niż głównymi. Ruch na nich nieporównywalnie mniejszy, widoki ciekawsze, za każdym krzakiem nie czai się policja z suszarką, nikt nie wyprzedza na trzeciego, omijają je tiry i auta służbowe - naprawdę można odpocząć w czasie jazdy.
Zapomniałem o zdjęciu :lol:

Roślinek na razie nie fociłem, bo stoją w samochodzie. Leje i nie bardzo chce mi się wyłazić na zewnątrz ...
Ostatnio zmieniany: 06 Maj 2012 11:19 przez rispetto.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 06 Maj 2012 12:02 #33009

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Fajnie, że już wróciłeś cały i zdrowy, zwłaszcza że trasa spora, a pewien byłem, że zatrzymasz się u Janusza. Co do Brynka to już pisałem o nim u siebie, ale niestety nie robiłem zdjęć, tu jeszcze podpowiem Joli że w wyszukiwarce graficznej ten największy okaz to pochodzący właśnie od Sławka. Z Oberonem tez byłem bardzo zaskoczony, ale też ocenić można, że to wypiętrzanie się przewodnika następuje po spoooooorym czasie, więc w moim przypadku jeśli już to i tak przyjdzie jeszcze trochę poczekać, wygląda to rewelacyjnie.
'Dziadowa Kłoda' to przecież Ci mówiłem Paweł co i jak ;)
ja np zapomniałem o Marit, ale następnym razem muszę sporządzić jakąś listę, a nie liczyć na niezawodność pamięci ;)
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek
Ostatnio zmieniany: 06 Maj 2012 12:03 przez Sylweste.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.434 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum