TEMAT: Zapraszam do Hanutkowa

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 09 Maj 2012 08:41 #34239

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Piękne zakupy poczyniłeś, szczególnie w oko wpadła mi tawuła - Spirea vanhouttei Pink Ice. Jestem tego samego zdania co ty na temat liściastych - są prawdziwą ozdoba ogrodu i nawet w zimie ich bezlistne korony dodają uroku kompozycjom.

Chyba masz też racje z tymi sprawdzonymi szkółkami - byłam znowu w Łosiowie na Wiośnie Kwiatów - aż przyjemnie jest gdy trafisz na sprzedawcę, z którym możesz porozmawiać, a tych którzy robi taka minę :supr3: na pytanie o odmianę omijam z daleka. Bardzo szkoda, że szkółkarze nie maja takich wymogów żeby każda doniczka była szczegółowo opisana :dry: Kupiłam buczka - opisanego jako purpurea pendula, ale jakoś nie jestem pewna - czy on teraz na wiosnę ma jaśniejsze - takie bardziej brązowe niż bordowe listki?
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 09 Maj 2012 09:16 #34255

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Ula - na pewno coś sobie wybierzesz :)

Ewa - wreszcie ciepło wróciło, ale ostatnie noce to bardziej, niż zimne były. Temperatura oscylowała wokół zera, ale na szczęście nic nie zmarzło. To szkółkowanie tylko w określonych miejscach to pewnie też po części wynik rosnącej wiedzy i tego, że ni damy sobie wciskać byle czego ;)

Aga - bagażnik ledwo się domknął :lol: No ale jak jadę 500 km w jedną stronę to trudno jechać po jedną doniczkę ;) Miałem trochę zamieszania i dopiero dzisiaj czekają mnie prawdziwe oględziny tego co kupiłem :)

Iwa - tawułka to chyba dla mnie największe zaskoczenie :) Jeszcze nie doczytałem jaka rośnie, ale zapowiada się bardzo fajnie. To co piszesz o sprzedawcach robiących wielkie oczy na pytanie o jakiś odmiany to święta prawda. Ja też omijam ich szerokim łukiem, bo to zwykli handlarze, a nie szkółkarze :dry:
Co do buczka to bardzo prawdopodobne, że to Purpurea Pendula. U mnie listki jeszcze w pełni się nie rozwinęły, ale wiosną są właśnie takie :)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 09 Maj 2012 09:57 #34276

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Zapomniałem o aktualnych zdjęciach :)

I na koniec strażniczka rybek akwariowych :lol:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 09 Maj 2012 10:07 #34280

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
rispetto wrote:
A cóż to za kotreanka tak pięknie przyrasta :woohoo: :bravo:
Widze fotki na konkurs w zasięgu ręki ;)
Strażnik pięknie uchwycony :happy4:
Ostatnio zmieniany: 09 Maj 2012 10:38 przez pamelka.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 09 Maj 2012 10:24 #34291

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Koreanka kupiona jako Brevifolia, ale Edwin stanowczo to zdementował. Ma powywijane igły (koreanka, nie Edwin :lol:) i płaski kształt. Do tego obficie szyszkuje.
A strażnik ... Czasami sporo nerwów kosztuje :evil: Wczoraj np małżonka weszła na piętro i zobaczyła jak koty bawią się wykopaną draceną :lol:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 09 Maj 2012 10:54 #34300

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
No wreszcie dotarłam z rewizytą i zwiedziłam całość :bye:
Lata świetlne dzielą mnie od Ciebie, ale w końcu trzeba mierzyć wysoko :woohoo: :ouch:

A kociaste mamy prawie takie same :silly: , tylko mój niebieski jest rosyjski, a Twoja widzę brytyjka. A ten stołeczek to specjalnie dla niej :rotfl1:
Moje koty nic nie niszczą, tylko czasem stara kocica gdzieś nasika :whistle: po złości, bo strasznie jest humorzasta :evil: . Za to nowy pies :jeez: , właśnie odkryłam dół pod magnolią :hammer:

Chciałam zapytać, czy to jakiś barwinek, ten o złotych listkach :think: , bo śliczny jest :tongue2:
I czy w związku z kolorkiem, musi być w cieniu :huh:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 09 Maj 2012 11:12 #34305

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Paweł :comp: co to za krzew na pierwszym zdjęciu, post z 9 maja godz.9.57?

Fajne zdjęcie z kotkiem na krzesełku ,ogląda telewizję :rotfl1:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 09 Maj 2012 11:44 #34315

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Marto - witaj w Hanutkowie :) Właśnie przez to kopanie dołów i tratowanie wszystkiego wzdłuż płotu na razie nie będziemy mieć psiaka :( A kocury to przede wszystkim drapią meble oraz dywan i nie sposób ich tego oduczyć. Mają drapaki, ale tylko jedna z niego korzysta. Prośby, groźby - nic nie pomaga. Koty są NIEWYUCZALNE :hammer:
Odpowiem Tobie i również Geni - to barwinek Variegata i pełne słońce ma przez większą część dnia.

Geniu - kocia psychika jest dla mnie niezbadana. Wczoraj Kreska bawiła się przez długi czas kawałkiem bandaża. Skakała jak oszalała :lol:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 09 Maj 2012 11:47 #34320

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Na 5 zdjęciu te piękne kępy - to sasanki? Powiedziano mi, że one lepiej rosną na zasadowej glebie, a y ciebie przy iglakach to raczej kwaśna będzie?

Dzięki za uspokojenie mych nerw w sprawie penduli :kiss3:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 09 Maj 2012 11:52 #34323

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Paweł, pozwól, że się z Tobą nie zgodzę w kwestii wyuczalności kotów :teach: . Koty mam 20 lat, a moja obecna najstarsza kocica ma 15 lat. Na początku też drapała meble, bo kiedyś nie było takich wypasionych drapaków :rotfl1: .
Ale kiedy kociostan się powiększył kupiłam takowy i początkowo rzeczywiście mijały, jakby był niewidzialny :happy3: , dopóki nie pokropiłam odrobinę kroplami walerianowymi :tongue2: ...
Ach, cóż za miłość wybuchła do drapaka :rotfl1:
I wystarczyła jedna taka akcja, do dziś nic nie drapią :P

Cieszy mnie informacja o barwinku :yummi: , już wciągam na listę :whistle:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 09 Maj 2012 11:57 #34326

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
On się też tak rozrasta jak ten zwykły ? ładnie wygląda ,podejrzewałam że to jakiś krzew .

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 09 Maj 2012 21:37 #34459

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Iwa - na tym zdjęciu na pierwszym planie to rododendron, ale z tyłu to sasanki. Nigdy nie sprawdzałem pH gleby, ale u mnie sama glina. Pod iglaki nigdy nie sypałem kwasnego torfu, a jedyne zakwaszenie może pochodzić z kory, którą tam wysypuję. Nieskromnie powiem, że sasanki mojego wysiewu :whistle:

Marto - no to pozostańmy przy swoich zdaniach na temat kotów :lol: Jest drapak na ścianie, drugi jest przy ich 'domku' i nic nie pomaga. Musieliśmy zakryć kanapę kapą, bo zaczynały ją drapać. Pufy niestety nie udało się ochronić :club2: Z tą walerianą to jednak ciekawe. Drapak nią skropiłaś? Barwinków mam kilka na zbycie :)

Geniu - póki co jest zdecydowanie mniej ekspansywny, ale może to kwestia wieku? Podoba mi się kontrast między kwiatkami i kolorowymi listkami :)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 09 Maj 2012 21:47 #34465

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Potwierdzam Pawle skuteczność tych kropli :devil1: koty szaleją dosłownie za nimi

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 09 Maj 2012 21:50 #34467

• Joyce
  • Joyce's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33
Paweł, skrop drapak walerianą - tylko nie przesadź :P - koty uwielbiają zapach kociej miętki a waleriana jest zbliżona zapachowo ;)

U mnie żaden z dziesięciu kotów nie drapie nigdzie poza drapakami, nigdy nie zdarzyło się im czegokolwiek zniszczyć ;) ale to kwestia jak długo kocięta są z matką - bo to ona je uczy wszystkiego, również drapania w drapaki ;)

A zdjęcia cudowne, coś ostatnio zaczynam niepokojąco często oglądać zdjęcia innych roślin niż iglaki :ouch: ale czasu to generalnie mam za mało na ogród :(

PS. Jakby zostało barwinka to ja też reflektuję :)
Ostatnio zmieniany: 09 Maj 2012 22:00 przez Joyce.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 09 Maj 2012 21:59 #34475

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
No widzisz, dziewczyny potwierdzają :silly: , co Ci szkodzi spróbować :happy4:
Tylko nie za dużo, dosłownie 3-4 krople, koty wyczują, a Wy unikniecie wątpliwego zapaszku :whistle:

A ten barwinek to kiedy najlepiej dzielić :whistle: , bo jakby jakoś niedługo, to nawet miałabym pewien pomysł ;)
Ale najpierw musiałabym spytać, czy pewne koleżanki, z którymi chyba się spotkasz niedługo, wyświadczyłyby mi przysługę :oops:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 09 Maj 2012 22:12 #34488

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziękuję Wam bardzo za walerianowe sugestie :) Jutro podjadę do apteki :)
Barwinka mam kilka sadzonek w doniczkach, więc powinno dla wszystkich wystarczyć :) A nowe już się ukorzeniają :whistle:
Jeszcze słówko do Agi - tak mi się wydaje, że te szlachetniejsze liściaki to kolejny etap po iglakowych maleństwach :lol:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 09 Maj 2012 22:13 #34489

• sure
  • sure's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23
Z tą walerianą moi znajomi również kota nauczyli używać drapaka. Ja nie próbowałam, bo moim wystarczyło podrapać paznokciem, żeby rzucały się na ten drapak w euforii... :)
Paweł piękna ta pomylona koreanka, przyrosty ozdobne.. ciekawe, co to za jedna?
pozdrawiam, Agata
mój ogród

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 10 Maj 2012 00:07 #34543

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Pawle, rośliny szybko nadrabiają utracony czas. I iglaki wypuszczają młode przyrosty. Za tydzień, dwa wszystko się zrówna.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.477 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum