TEMAT: Zapraszam do Hanutkowa

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 10 Maj 2012 06:16 #34555

• Joyce
  • Joyce's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33
rispetto wrote:
Jeszcze słówko do Agi - tak mi się wydaje, że te szlachetniejsze liściaki to kolejny etap po iglakowych maleństwach :lol:
Coś mi się zdaje, że jak zawsze masz rację :whistle: ta śliczna ostatnia tawułka też dopisana do listy :silly:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 10 Maj 2012 07:29 #34565

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
A ja wystąpię w obronie psiaków :wink4: - to bieganie przy płocie ma swoje dobre strony :whistle: . U mnie przy płocie tuje, chłopaki "gadają" z każdym przechodniem... przy okazji wyrywają wszelkie ziele, które tam rośnie :rotfl1: .

Z racji mojej ostatniej choroby :whistle: - omijam Hanutkowo szerokim łukiem :whistle: - bo mi zeszyciku na iglaczki zabraknie... a później funduszy na ich kupienie :rotfl1: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 10 Maj 2012 07:36 #34567

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
rispetto wrote:
Iwa - na tym zdjęciu na pierwszym planie to rododendron, ale z tyłu to sasanki. Nigdy nie sprawdzałem pH gleby, ale u mnie sama glina. Pod iglaki nigdy nie sypałem kwasnego torfu, a jedyne zakwaszenie może pochodzić z kory, którą tam wysypuję. Nieskromnie powiem, że sasanki mojego wysiewu :whistle:

Ostatnio zapadłam na chorobę sasankową, wie rododendronu nawet nie zauważyłam na tym zdjęciu :rotfl1: A więc masz podobne podłoże jak u mnie - bo sam opad igiełek lekko zakwasza ziemię. Posadziłam moje nowe nabytki w towarzystwie kosodrzewiny - mam nadzieję, że im się spodoba :garden1:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 10 Maj 2012 09:02 #34593

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Pawle, mam tą tawułą, kupiłam w zeszłym roku w Krzywaczce ;) Niestety kiepsko przezimowała, ale teraz odbija w miare. Tak więc jakies zabezpieczenie zimowe wskazane.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 10 Maj 2012 11:11 #34626

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Aga (sure) - drapanie paznokciem wystarcza (czasami) w przypadku Kreski, ale Dolcia (czyli Brytka) jest niewyuczalna :mad2:
Co do koreanki to swego czasu próbowałem ją identyfikować, ale nic z tego nie wyszło :(

Romku - idąc wczoraj spać zerknąłem na termometr i było ... 15 stopni :eek3: W takich warunkach to rośliny na pewno szybko odrobią straty. Dzisiaj też pięknie, ale pod wieczór ma pokropić.

Aga (Joyce) - są tacy, którzy mówią, że idealnie skomponowany ogród powinien mieć 30% iglaków i resztę liściaków. Hanutkowo na pewno takie nie będzie, ale stosunek jednych do drugich poprawia się :)

Doroto - takie psiaki przy płocie to można rzec - najbardziej ekologiczny roundup :rotfl1:
Co tam fundusze! Znaleźć miejsce na kolejne zakupy to jest problem!

Iwa - sasanki to takie zwykłe i nawet nie znam odmiany. Bardzo podobają mi się Papageno, ale chyba nie umiałbym ich upilnować, żeby gdzieś nie zginęły w gąszczu :oops:

Doroto - dzięki za ostrzeżenie. Tawułka rośnie w dosyć zacisznym miejscu (jak na lokalne warunki), ale dam jej jeszcze ciepłą czapkę na pierwszą zimę.

Tulipanowiec wypuszcza listki :)

Ostatnio zmieniany: 10 Maj 2012 11:12 przez rispetto.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 10 Maj 2012 11:33 #34634

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
To ja sie pospieszę jechac do Krzywaczki już w sobotę, bo forumki mnie ubiegną i nic nie zostanie ciekawego. :evil:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 10 Maj 2012 19:10 #34742

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
W tym roku mam jakieś niepohamowane tulipanowe zapędy ;) tak tez i pierwsza fotka mnie rozwala :happy4: pośród tych tulipanów rośnie Sośnica japońska Sternschnuppe ? bo tak nie mam pewności, a chyba wspominałeś że robisz z nią drugie podejście :)
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 10 Maj 2012 19:26 #34746

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Danusiu - po odwiedzinach z lubelskiego może wiele nie zostać :lol:

Sylwek - ta sośnica co Gruene Kugel, Sternschnuppe rośnie w trochę bardziej zacisznym miejscu :) Wszystkie sośnice przeżyły bez najmniejszego uszczerbku i powoli szykują się do rośnięcia :)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 10 Maj 2012 19:28 #34747

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
Faktycznie, Gruene Kugel też była ;) gubię się Paweł, oj gubię :D :D
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 10 Maj 2012 20:05 #34757

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Paweł, jakbyś nie miał gdzie sadzić, tego co kupujesz, to ja chętnie miejsca użyczę :whistle: :devil1:
A co to za piękność na ostatniej fotce? :blink: - mówiłam, że muszę omijać ten wątek :hammer:
Świat Dorci 2016

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 11 Maj 2012 14:55 #35055

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Sylwek - ja też :lol: Wczoraj pstrykałem sośnice, ale zapomniałem o jednej i galeria będzie trochę spóźniona ;)

Dorcia - będę pamiętał :lol: Na ostatniej fotce to świerk biały Daisy's White :)

Ostatnio zmieniany: 11 Maj 2012 14:56 przez rispetto.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 11 Maj 2012 16:43 #35075

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Przepiękny widok z wielkimi kępami sasanek, tych kwiatów nie można nie kochać B) :happy:
Wspaniałe łany tulipanów, jeszcze kwitną? u mnie już tylko najpóźniejsze odmiany, pozostałe już ogłowione ....strasznie szybko wszystko idzie w tym roku przez upały....kwiaty zakwitają w mgnieniu oka i tak samo przekwitają....jedynie zdjęcia są dowodem, ze w ogóle były :blink:
Kicia śliczniutka, pamiętam jak mieliśmy akwarium to kociaste też wiecznie przylepiały nosy do szyby :happy:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 11 Maj 2012 18:57 #35094

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Pawełku - no to luz :whistle: , bo 'Daisy's White' dostałam od Marzenki przy okazji ostatnich zakupów :thanks: - więc nie wpisuję do zeszyciku :P .
A teraz na ostatnim to 'Acrocona' ? - bo jeśli tak, to znów luz, bo właśnie wróciłam z nią z ogrodniczego :rotfl1:
O sosenki nie pytam, choć cudne są... bo udaję, że ich nie widziałam :whistle:
Świat Dorci 2016

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 11 Maj 2012 21:25 #35140

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Aga - tulipanów jeszcze całkiem sporo, a ostatnie dopiero rozkwitają. Tak jakoś fajnie się złożyło, że pierwsze zaczynają kwitnąć już pod koniec marca razem z krokusami, a ostatnie będą kwitły niemal do końca maja :)
Kiedyś na tym stołeczku przed akwarium siadał nasz dziadek i godzinami patrzył się w rybki, a teraz jego miejsce zajęła Dolcia :lol:

Doroto - to dwa iglaki masz z głowy, bo drugiego prawidłowo rozpoznałaś :) Jeden i drugi wyróżniają się wyjątkową urodą i poczyniłaś świetny zakup :)
Na sosenki przyjdzie czas :lol:

Dzisiaj padł rekord temperatury od kiedy ją mierzymy, czyli od 5 lat. W ciągu dnia było +26.8, co jak na pomorskie warunki jest wartością szokującą. Parno jest strasznie, ale na deszcz się niestety nie zanosi :( Spadło parę kropel jakby wróble sikały i tyle. Jeśli w nocy nie popada to od rana czeka mnie podlewanie, bo roślinki już ledwo zipią.

Picea glauca Dendrofarma Gold

Acer platanoides Pink Puget

Fagus sylvatica Dawyck Gold

Wrzosy przeżyły kolejną zimę i ruszają ze wzrostem :)

Syringa vulgaris Aucubifolia

Moje notatki mówią, że to picea abies Sasa (Clement)
Ostatnio zmieniany: 12 Maj 2012 22:26 przez rispetto.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 11 Maj 2012 21:35 #35148

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Paweł - na sosenki już czas przyszedł :whistle: - 'Oculus draconis' już rośnie w ogrodzie od ponad tygodnia :silly: . Ale jeszcze mi się marzy tej wiosny 'Geant de Suisse' i 'Oregon Green' :oops: . No i do Acrocony i Rydala jeszcze bym chciała 'Pusch' :oops: .

A teraz Pawełku - kolejny dla mnie egzamin z umiejętności odróżniania sosny od świerka :rotfl1: ... to na pierwszym zdjęciu to świerk biały, prawda? :oops: A na ostatnim? co to za cudo? :woohoo:

Podpisuj zdjęcia :hammer: , to Ci nie będę gitary zawracała :whistle: :rotfl1:

edit: odszczekuję brak podpisów bo się pojawiły :wink4: :thanks:
Świat Dorci 2016
Ostatnio zmieniany: 11 Maj 2012 22:01 przez dorciaj.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 11 Maj 2012 21:44 #35160

• sure
  • sure's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23
No właśnie, a co to za jeżyk na ostatnim zdjęciu?
A btw, nie wiem, jak u Ciebie teraz, ale tu się właśnie rozpadało... :)
pozdrawiam, Agata
mój ogród

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 11 Maj 2012 21:56 #35173

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
Ładny problem ;) ale identyfikować w tym stanie, fazie, wielkości - to nie wiem kto chciałby się porwać na to :D :D
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 11 Maj 2012 21:58 #35175

• Joyce
  • Joyce's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33
rispetto wrote:
są tacy, którzy mówią, że idealnie skomponowany ogród powinien mieć 30% iglaków i resztę liściaków. Hanutkowo na pewno takie nie będzie, ale stosunek jednych do drugich poprawia się :)
to u mnie proporcje będą odwrotne :happy4: 30% lisciaków i reszta iglaków ;)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.527 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum