TEMAT: Zapraszam do Hanutkowa

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 14 Maj 2012 22:41 #36558

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
A tego ostrokrzewa to tniesz na bonsai, bo podmarza czy z pasji do bonsai? ;) No a ten modrzew żywo mi przypomina pewien słynny, kultowy wręcz ;) modrzew, co to wiemy, gdzie rośnie...Jaszcze ze 40 lat i będzie identyczny! :rotfl1:
Ja też mego Californian Sunset oglądam badawczo...no i jeszcze nie wiadomo... :angry: Tylko jak go kupowałam miał paski, spryciarz! :woohoo:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 14 Maj 2012 22:44 #36560

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Miałem ambitny plan, żeby w weekend wejść na modrzew o podwiązać go trochę do patyków, żeby nadać mu jakiś kształt, ale za mocno wiało ;)
Nie ukrywam, że jego postrzyżyny miały miejsce w wyniku bliższego oglądania tego 'kultowego' :)
Ostrokrzew przeżywa i sam go tnę, bez pomocy mrozu :lol:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 14 Maj 2012 23:43 #36581

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Paweł, dawno sadziłeś bodziszka. Uważaj bo niektóre są ekspansywne. Z moimi walczę jak z podgarycznikiem od kilku lat. Co wykopię to zostaje jakaś resztka kłącza, które się szybko rozrasta.

Ciekawy jestem wyglądu tego modrzewia za kilka lat. Będzie konkurencja dla Mirka.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 15 Maj 2012 08:11 #36612

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Niestety na mlecz chyba większość z nas narzeka. U mnie niby na ogródkach działkowych nie powinno go być. Ale niestety rozsiewa się z placu zabaw, gdzie trawa nie jest tak często koszona jak u działkowiczów. Więc nasionka fruwaja gdzie chcą

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 15 Maj 2012 08:20 #36617

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Paweł a ja tu dziś przydreptałam bo mam pewne spostrzeżenie którym sie chciałam szybciutko z tobą podzielić - chodzi mi o wiąz Wredei - jadą moja cotygodniową trasą po drodze mijam ogród z ładnym okazem - ładnym do niedawna, bo w tym roku on jest cały zielony - taki całkiem zwykło zielony. Zapomniałam sobie o tym wczoraj ale dziś idąc do pracy przypomniałam sobie, ze na przecie także rósł ten wiąz - patrze na niego a on prawie cały zielony - jedynie jeden konar zachował kolor.

Jak myślisz co może być powodem?

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 15 Maj 2012 08:47 #36631

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Paweł u mnie podobnie ostatnią szansę dostaje Ginkgo Spot Tit :angry: Nawet jak go kupowąłam nie miał pasków i nigdy potem :hammer: W tym roku również sie nie szykuje :unsure:
Pinus parviflora Tani-mano-Uki :whistle: ileż to ja już pisowni tej nazwy widziałam :lol: Ta jest poprawna mówisz?
U mnie niektóre igły równiez zrobiły się brązowe, czy to normalne zjawisko, czy mam się martwić :whistle:

Modrzewia amerykańskiego, pięknego ostatnio wydałam koleżance .... stwierdziłam, że nie mam miejsca na takie wielkie drzewa :silly: Podobnie ze sporą jodłą kalifornijską :silly:
Ale, ale nowe miejsca mi się szykują pod nasadzenia :happy4:
Kawałek ziemi wczoraj nabyłam, zostałam gospodarzem :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2012 09:09 przez pamelka.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 15 Maj 2012 10:18 #36663

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Romku - dziękuję za ostrzeżenie z bodziszkiem. Do mirkowego modrzewia jeszcze mi bardzo daleko. To jest klasa sama w sobie!

Ula - i do tego to dziadostwo zaczyna zamieniać kwiatki na dmuchawce. Jeszcze chwila i cały płot będę miał nim oblepiony.

Iwa - to ciekawostka z wiązem. Nie wiem, czym to może być spowodowane. Czasami jednak zdarza się, że roślina szczepiona wraca do matecznej postaci. Nie wiem, czy nie mylę pojęć, ale kojarzy mi się hasło 'rewersja'. Niekiedy w moich maleńkich świerkach nagle wyrasta całkiem normalny pęd (powyżej szczepienia, nie z podkładki) i też nie jestem w stanie tego wytłumaczyć.

Jolu - no to bardzo cieszę się Pani Rolniczko! :D Biorąc pod uwagę fakt, że chyba jakoś niedługo macie jechać do Krzywaczki to niech gospodarze się boją :lol:
Gingko to już raczej żadnego nie dokupię, bo rosną tak sobie w kaszubskim klimacie, a do tego są bardzo chimeryczne jeśli chodzi o te kolorki. W zeszłym roku dostałem drugiego California Sunset i też jest cały zielony. Tak się zastanawiam, czy to nie jest aby wynik ciągłego pędu ku wynajdowaniu coraz to nowych odmian. Na rynek trafiają takie nie do końca sprawdzone i później niech się ogrodnik martwi. Parę lat temu kupiłem buczka z białymi akcentami na listkach (coś jak Franken) i poza pierwszym sezonem uż nigdy nie pokazał koloru. Drugi egzemplarz trafił do Sylwka i domniemywam, że także trwa w zieloności, bo już by się pochwalił :lol:
Z nazwą masz rację i dziękuję za zwrócenie uwagi. Chyba najbardziej prawidłowa nazwa to 'Tanima-no-yuki' :thanks:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 15 Maj 2012 11:04 #36688

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
rispetto wrote:
Chyba najbardziej prawidłowa nazwa to 'Tanima-no-yuki' :thanks:
DZiękuję za potwierdzenie moich domniemań ;)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 15 Maj 2012 15:55 #36742

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Pawle, u mnie za płotem łąki i nieużytki, więc trawnik (i nie tylko) mam pełen mniszków, koniczynek, stokrotek i innych tzw. chwaściorków. Ale zamiast się stresować, wmówiłam sobie, że tak jest ładnie i jedyne co robię, to regularnie koszę trawnik, bo wszelka walka to tak jak walka z wiatrakami - musiałabym na okrągło pryskać chemią :mad2: Zauważyłam, że po majowej inwazji i w wyniku częstego koszenia latem jest już dużo lepiej i wygląd trawnika zdecydowanie się poprawia :) Wczoraj przygotowywałam już drugą porcję gnojóweczki z pokrzyw i dodałam też sporo "własnego" mniszka, który wspaniale poprawia jej właściwości.
Majowe pozdrowionka :bye:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 15 Maj 2012 18:33 #36771

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Trwa w zieloności :dazed: :dazed: podobnie jak miłorzęby moje ukochane, jednym słowem do pasiaków to ja ręki nie mam B)
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 15 Maj 2012 19:49 #36812

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu - przydałby się nam na forum taki Edwin :lol:

Dalu - każdego chwastu z trawnika też nie usuwam, bo nawet na to czasu nie mam. Poza nawożeniem i koszeniem innych zabiegów praktycznie nie wykonuję. Staram się tylko urywać kwiaty mleczom, żeby dalej się nie rozsiewały ;) Jak tak patrzę na swój ogród to najwięcej pracy jest właśnie z trawnikiem :evil:

Sylwek - tak też myślałem. W Krzywaczce usłyszałem, że to taka mocno chimeryczna odmiana. Tamtejszy okaz mateczny mający kilka metrów wysokości ma tylko jedną kolorową gałązkę. A raczej miał w zeszłym roku, bo w tym zapomniałem go zobaczyć. Franken jest w tym względzie dużo bardziej przewidywalny i cieszę się, że kilka egzemplarzy dało mi się zaszczepić :woohoo:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 15 Maj 2012 20:07 #36824

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
To na drugą wspomnianą odmianę chyba trzeba się skusić, a jak tu już nic nie wyjdzie to się poddaję :ouch: chimery najbardziej efektowne u mnie, wątpliwy zaszczyt :D
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 15 Maj 2012 20:43 #36843

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Jak ktoś z Wrocka będzie na zjeździe to mogę przekazać :)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 15 Maj 2012 21:36 #36864

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
Paweł, nie wiem co się dzieje w temacie zjazdu, musiałbym podpytać :) koduje jeszcze żeby odebrać może u Mirka jak będę, Twoje Hanutkowo, bo w Krzywaczce już brakło, albo nie dokopaliśmy się w tym zamieszaniu :) Ty pamiętaj o Dziwaczku u Mirka, mam nadzieję że się czepił ;)
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 15 Maj 2012 21:44 #36871

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Hanutkowo też jeszcze chyba mam, a dzisiaj własnie zobaczyłem, że mateczny glauca Hanutkowo zakończył żywot :( Dobrze, że dałem go do szczepienia ;)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 15 Maj 2012 21:59 #36881

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
Buuuu, szkoda, ale faktycznie dobrze o tyle że reszta szczepów :)
a u mnie Pinus parviflora Richard Lee poległa :cry3: :cry3: myślałem, że mnie trafi, zero 'zejść' jak do tej pory w parviflorach, a jak już to jeszcze musiało paść na Ryśka.
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 15 Maj 2012 22:09 #36891

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Jeszcze sesja zdjęciowa z dzisiaj :)

Rosnący za płotem quercus robur Argenteomarginata,

u którego stóp ścielą się kostrzewy w towarzystwie lilii

Z drugiej strony furtki można zobaczyć kwitnące pigwowce,

które upodobał sobie nasz dziki gość :)

Acrocona nie może przestać różowieć

Jałowcowy dywan robi się coraz okazalszy :woohoo:

Kwitnie to i owo

W wolniejszych chwilach próbuję ucywilizować niektóre iglaki ;)

Tulipanowiec, który ma zastąpić parasol ogrodowy też już się obudził :)

Zapraszam też do uzupełnionej galerii iglaków i liściaków :)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 15 Maj 2012 22:14 #36900

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Czy wiązanie do pala, to już jest przemoc? ;)
Pozdrawiam - Gosia

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.520 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum