TEMAT: Dwa ogródki

Dwa ogródki 22 Lut 2013 19:10 #127853

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Będę zgadywać - miskant :think: ?
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Dwa ogródki 22 Lut 2013 19:32 #127872

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Ewelino, bardzo ładny ten bodziszek, oby nam się dobrze sprawiły. :) Mam też kolejne zamówione. ;) Rzeczywiście do cięcia trzeba trochę wyczucia, akurat do moich założeń japońskich jest potrzebne cięcie i formowanie. Omalże jest ich istotą.

Tomex, bardzo się cieszę, że się podoba - zapraszam jak najczęściej. :)

Do tej pory nie padła prawidłowa odpowiedź w mojej zagadce. Dlatego kolejna podpowiedź.

Druga podpowiedź.

Osioł ze Shreka biegał i szukał, wciąż powtarzając: niebieskie kwiaty, kolce - niebieskie kwiaty, kolce (...) [bez kolców]

+ jest to bylina

;)

Dwa ogródki 22 Lut 2013 20:35 #127903

• Martina
  • Martina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 85
Parzydło leśne?
Pozdrawiam Marta.

siedlisko

Dwa ogródki 22 Lut 2013 21:27 #127916

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Niestety nie parzydło. Raczej nie ma niebieskich kwiatów...

Dwa ogródki 22 Lut 2013 21:55 #127931

• annawu
  • annawu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 534
Witaj Danielo odwiedziłam 'dwa ogródeczki'i na dłużej zatrzymałam się w mini ogródeczku stylizowanym na japoński,
też takie coś myślałam u siebie zrobić więc coś nie coś odgapię. :dazed:

A co do zagatki, stawiam na mikołajka. :flower1:
Pozdrawiam Ania
Zapraszam do mojego ogrodu

Dwa ogródki 22 Lut 2013 22:09 #127944

• Jatra
  • Jatra's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25
Danielo niesamowicie przerobiłaś ogród , a działeczka wydmuchana i wychuchana na cacy , w pełni zasłużony . :thanks: :thanks:

Pozdrawiam

Dwa ogródki 22 Lut 2013 22:17 #127952

• Daniela
  • Daniela's Avatar
To nie jest mikołajek.

Trzecia podpowiedź.
Liście "trawiaste", ale to bylina nie trawa. Rośnie w kępach.

Jatro,
dziękuję za takie miłe słowa - to miód na serce ogrodnika, który po pierwsze ogród robi dla siebie. Jeśli się ten spodoba innym, to już wielki bonus. :flower2:

Annawu,
cieszę się, że Ci się spodobał, korzystaj, podpatruj. Pomysł mój, ale nie jest zastrzeżony w Urzędzie Patentowym. ;) :flower2:

Dwa ogródki 22 Lut 2013 22:55 #127969

• annawu
  • annawu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 534
Daniela wrote:
To nie jest mikołajek.

Trzecia podpowiedź.
Liście "trawiaste", ale to bylina nie trawa. Rośnie w kępach.

To w tym wypadku stawiam na liliowca, chociasz nie pasuje mi tu kolor i kolce. :hammer:
Pozdrawiam Ania
Zapraszam do mojego ogrodu

Dwa ogródki 22 Lut 2013 23:01 #127973

• Roma
  • Roma's Avatar
Mogą to być Marcinki? :think:

Dwa ogródki 22 Lut 2013 23:17 #127975

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Annawu,
było napisane, że bez kolców. Liście podobne jak u liliowca, węższe.

Romko,
to nie marcinki.

Dwa ogródki 23 Lut 2013 09:16 #128038

• Ewa58
  • Ewa58's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 44
A może irys syberyjski?

Dwa ogródki 23 Lut 2013 09:41 #128045

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Bingo!!!!! :thanks: :) :whistle:

To właśnie łodygi irysów syberyjskich weszły w skład makatki.

Dwa ogródki 23 Lut 2013 14:58 #128118

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
No to chyba Ewie należy się tu jakaś nagroda. :wink4: :happy:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Dwa ogródki 23 Lut 2013 17:47 #128157

• Roma
  • Roma's Avatar
Ewo-gratuluję :bravo: w życiu na to bym nie wpadła ;) mi po głowie chodziły piwonie :P

Dwa ogródki 23 Lut 2013 17:58 #128160

• dorotak
  • dorotak's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11
Danielo wspaniale pokazałas ogród i jest piekny :) powiem tobie że sie troche na śmiałam z tych twoich lepianek glinianych a jednoczesnie to jest dzieło zdolna jesteś i wzruszyły mnie zdjecia z parku twoje jako mała dziewczyna z tatą i pieskiem pekińczykiem tez miałam pekinczyka stąd moze to wzruszenie na razie tak pobieżnie przeleciałam co nie co przeczytałam ale wszystko poczytam bo jest tego wart twój wątek dziękuje za miłe towarzystwo :kiss3:
Pozdrawiam Dorota

Dwa ogródki 23 Lut 2013 19:00 #128197

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Gosiu, w sprawie nagrody wysłałam PW do Ewy. :)

Romo, piwonii to nie miałabym tylu gałązek, bo u mnie jeszcze tak obficie nie kwitły. Ale łodygi też by się mogły nadawać. :)

Doroto, cieszę się, że odwiedziłaś mój wątek. Było mi miło poznać Ciebie i zapraszam do moich ogródków częściej. :)

Dwa ogródki 23 Lut 2013 19:24 #128211

• dorotak
  • dorotak's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11
Będę zaglądać a teraz z uwagą czytam twój wątek :hug:
Pozdrawiam Dorota

Cisy - cięcie 23 Lut 2013 19:34 #128226

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Pisałam kiedyś o akcji cięcia cisów sąsiadki. Dzisiaj zrobiłam zdjęcia dla zobrazowania jak to wyglądało.

Pierwszy z cisów znajduje się tuż za naszym płotem, u sąsiada. Rosły tam wielkie cisy, nigdy nie ograniczane, prawie przewracały stare ogrodzenie. Sąsiad bardzo mocno je przyciął. Na poniższym zdjęciu jest cis w kształcie kulki na pniu.

Początkowo pozostał tylko sam widoczny pień, a ok 15 cm od góry wyrastały dwie małe gałązki. Drzewo jest tak żywotne, że zbudowało małą koronę. Obecnie nie widać miejsca ucięcia pnia.

Na kolejnych dwóch zdjęciach są dwa cisy ok. 50 letnie, znajdują się w ogrodzie mojej koleżanki. Zdjęcie zrobiłam z drzwi wejściowych do jej domu i pokazuje, że jest tam niewielka odległość dla tych drzew. Były dotychczas formowane, strzyżone powierzchniowo i tworzyły wielkie bryły. Jeden z braci jest pokazany na ostatnim zdjęciu i innej sąsiadki. One wyglądały podobnie, ale były jeszcze większe.

Koleżanka chciała je ograniczyć (jeden zasłaniał furtę i napierał na ogrodzenie), ale nie wiedziała jak to zrobić. Cięcie zasadnicze było wykonane w zeszłym sezonie.
Usunęliśmy bardzo dużo gałęzi krzyżujących się, nakładających się na siebie. Cięcie o bardzo dużym zakresie. Teraz będziemy chcieli formować "chmurki", ale trzeba dać im czas. Koleżankę przeszkoliłam jak mają strzyc, być może będzie jeszcze potrzebowała pomocy. Właścicielka jest zadowolona z efektu, wielkie pełne bryły cisów nie przytłaczają już ogrodu. Obecnie bardzo ładnie uwidoczniła się budowa drzewek, czyli to co kiedyś było zakryte.

Gdyby zależało ode mnie jeszcze usunęłabym więcej konarów i być może tak jeszcze się stanie. Obecnie należy czekać na rozwinięcie się nowych igieł.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.622 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum