TEMAT: Dwa ogródki

Dwa ogródki 05 Mar 2013 22:54 #131444

• Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 979
Uprawa , pielęgnacja , jednym słowem opieka nad dwoma ogrodami to jak praca na dwa etaty ! Jestem więc pełna podziwu, bo te Twoje ogrody to cacuszka : zadbane , czyściutkie, dopieszczone w każdym calu, z mnóstwem pięknych , zdrowych roślin ładnie skomponowanych w rabaty.Nie mogę się zdecydować ,który jest ciekawszy... :bravo:
Powiedz , proszę ,czy ten błękitny "powojnik botaniczny z grupy Atragene o nazwie Cecile" długo kwitnie ? Czy trzeba go jakoś specjalnie przycinać ? Piękny jest !
Ostatnio zmieniany: 05 Mar 2013 22:57 przez Ewelina.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Dwa ogródki 06 Mar 2013 08:37 #131494

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Ewelino,
ja nie mam problemu z wyborem, bo najwięcej pracy i radości daje nam działka. Może też jest tak, że kojarzy mi się z wypoczynkiem, wolnym czasem, oderwaniem od spraw codziennych. Tam po prostu jest więcej roślin, większa różnorodność. Jednak w miejscu gdzie mieszkam też mam potrzebę ładnego otoczenia, tym bardziej, że mieszkamy w starym przeszło stuletnim domu, który - choć ciągle w remontach, ciągle jest przed najważniejszym. I ja choć na to otoczenie mam wpływ - nawet gdy robię to tylko sama. :)

Co do Cecile to kwitnie wcześnie od maja do czerwca, ale powtarza później też. Postaram się przejrzeć archiwa - jak będę w domu - i może dokładniej coś napiszę o tych powtórzeniach, bo literatura tematu jakoś mało wspomina o tym. Ten powojnik nie wymaga cięcia wcale, odbija po zimie na całej długości swych zasuszonych badylków. ;)

Klematis Cecile 06 Mar 2013 22:18 #131836

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Przeszukałam swoje zdjęcia klematisa Cecile i potwierdza się kwitnienie od kwietnia do maja. Przy okazji zauważyłam, że za mało robię ujęć Cecile z oddali (co jest do naprawienia w tym sezonie). Ona się tak rozbujała u mnie dopiero w 2011 roku. Wcześniej była wątlutka, sięgała do 80 cm i miała 3-4 odnogi. Nigdy jej nie obcinałam, bo nie wiedziałam za dobrze jak to zrobić - i DOBRZE! Ona nie wymaga cięcia, bo okazuje się, że kwitnie na zeszłorocznych pędach, jeśli byłaby przycięta nie kwitłaby tak obficie.
Po pierwszej fali kwitnienia, powtórzyła jeszcze pojedynczymi kwiatami w sierpniu i wrześniu.

Klematis Cecile z bliska

Po prawej ten wyrośnięty klematis to Cecile, tak wyrósł w sezonie 2011, ponowne kwitnienie w sierpniu.

Po ciężkiej zimie, wczesny kwiecień 2012

Ozdobne owocostany

Dwa ogródki 06 Mar 2013 22:48 #131863

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Tez mam Cecile i jestem nim oczarowana Szczególnie obfitym kwitnieniem .Mój jest rozpostarty na siatce wraz z różą Maigold tworzą fajną wcześnie kwitnącą parkę .Piękne są te cięte iglaczki chciałam też przyciąć jałowca ,ale boję sie ,że coś pójdzie nie tak i zamiast go upiększyć to go zniszczę .Jestem w rozterce, a chciałabym mieć na wrzosowisku takiego na nóżce Twoje ogrody Danielo są zachwycające :thanks:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Dwa ogródki 08 Mar 2013 22:22 #132522

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Jadziu,
bardzo dziękuję za miłe słowa. :)
Jeśli chcesz mieć drzewko przycinane, to nie ma się co bać. Warto spróbować, nie święci garnki lepią... Jeśli jednak nie jesteś pewna, jest jeszcze inne wyjście - zrób zdjęcie drzewka/krzewu w całości, z 2 - 3 stron. Wstaw zdjęcia i może uda się podpowiedzieć, jaki efekt mogłabyś osiągnąć. Ja od dawna przestałam się obawiać i tnę. Daje to bardzo dużo satysfakcji, a i wprawy przybywa.
:)

Dwa ogródki 09 Mar 2013 08:47 #132569

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
O ładny niebieściutki powojnik :) Mam trzy ale takiej niebieskości delikatnej nie mam :(

Dwa ogródki 09 Mar 2013 11:58 #132624

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
ale ten klematis Cecile ma kolorek.....no cuudny :hearts:
wygląda jak z bibułki....... :hearts:

Dwa ogródki 09 Mar 2013 19:54 #132779

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Aniu,
to bardzo niekłopotliwy klematis i to od niego zaczęłam swoją przygodę z nimi. Powodzenie zachęca do powiększania stanu posiadania, tym bardziej, że w pionie miejsca jeszcze sporo. ;) :flower2: Mam chęć do Cecile dokupić Albę, no i jeszcze marzy mi się Princess Diana (może przy okazji zakupów żurawiny). :whistle:

Shirall,
rzeczywiście jak bibułka, albo jakiś delikatny, cieniutki filc, bo ma "włoski". ;)

Dzisiaj troszkę zdjęć drzewek. Doszłam do wniosku, że fotografuje się głównie kwiaty, a drzewa w ogólnych planach. Zdjęcia są z kilku lat.

Picea glauca Daisy White

Leszczyna pospolita Contorta

Jabłoń Genewa

...jej kwitnienie

Jabłoń ozdobna purpurowa

Tutaj z magnolią gwiaździstą

Kwitnienie jabłoni purpurowej

Złotokap waterera Vossii

Po prawej jabłoń Genewa, po lewej grusza lukasówka

Dwa ogródki 09 Mar 2013 20:01 #132782

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Powojnik śliczny, ależ wyrósł z niego prawdziwy kolos :woohoo: I kwiatuszki ma takie niebieściutkie, delikatne. Bardzo mi się podoba..... ależ żałuję, ze ja już nie mam miejsca w ogródku :dry:

Dwa ogródki 11 Mar 2013 08:35 #133207

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Agness,
ja myślę, że Cecile podpasowało w końcu miejsce. Wcześniej miała mniej słońca, schowana za wiatą (od wiatrów), ale słońce było po 12-tej. Obecnie jest na południowej ścianie domku gospodarczego, co prawda jest tam przewiew, ale słonko operuje cały czas. Ja sobie myślę, że w ogrodzie zawsze się w pionie miejsce znajdzie. Ale jakby co, to nie chcę podjudzać. ;) :flower2:

Dwa ogródki 11 Mar 2013 08:59 #133213

• Kalmia
  • Kalmia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 209
Witaj Danielo!
Od dawna podglądam Twoje roslinki, bardzo ładnie zrobiony ogród, widac, że robicie to z wielkim zaangażowaniem i miłością :bravo:
Niestety, znowu zima wróciła, a było już tak ładnie ... 2-go marca "wpadły" mi w ręce piła i sekator, no i mocno poobcinałam jałowiec, rosnący przy wejściu do domu. He he, newiele z niego zostało, ale to nie był jego pierwszy raz :) Zawsze odrastał ze zdwojoną siłą. Teraz trochę się niepokoję, czy nie zrobiłam tego zbyt wcześnie, no bo zima wróciła i jakies straszliwe mrozy zapowiadają po nocach ... Mam jednak nadzieję, że jałowce są wytrzymałymi roślinami i nic mu nie będzie.
Pozdrawiam serdecznie :)

Dwa ogródki 11 Mar 2013 12:11 #133267

• JaDorka
  • JaDorka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
Danielo w Twoich rejonach zazwyczaj chłodniej niż u mnie to pewnie dlatego te białe śniegowe plamy jeszcze można znaleźć. Lada dzień będzie cieplej.
Zauroczyła mnie Twoja Picea glauca Daisy White, niesamowita.
Pozdrawiam i zapraszam Tam, gdzie czas płynie inaczej oraz do mojego Robótkowa
Dorota

Mój blog: Dorja Design

Dwa ogródki 11 Mar 2013 12:20 #133272

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
O jaki śliczny maj u Ciebie, nie to co na dworze :angry: drzewka kwitną,ładnie,zielono,suuuper :)

Dwa ogródki 11 Mar 2013 20:03 #133442

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Kalmio,
dziękuję za uznanie. :)
Co do Twojego cięcia jałowca, to cóż - nie da się tego odwrócić - należy więc być dobrej nadziei. :lev: Soki nie krążą teraz zbyt żwawo, więc może być szansa, że jałowiec przeżyje bez specjalnego uszczerbku. Chyba, że przesadziłaś z cięciem. Cierpliwości! :lev: :)

Dorotko,
Daisy to bardzo wdzięczne, wolnorosnące drzewko. Gdy ma świeże przyrosty jest cudna. Mam nadzieję, że już niedługo będziemy podziwiać nowe, taka malutka była 2 lata temu, teraz podrosła. Aha, może to być ważne, :teach: nie odnotowałam żeby szkodziła jej silna ekspozycja słoneczna, co w przypadku jasnych igieł się zdarza. U mnie Daisy rośnie na pozycji słonecznej (stok południowy) i nic jej nie zasłania. W tym miejscu jest także narażona na silne wiatry. :)

Aniu,
ciągle wracam pamięcią do archiwów, jeszcze nie ma u mnie czego pokazywać - bo raczej zima niż wiosna. :mad2:

Poza tym nie byłam na działce już dwa tygodnie. Tadziu poddawał się "remontowi" w szpitalu, może pojedziemy pod koniec tygodnia. :)

Dwa ogródki 11 Mar 2013 20:15 #133451

• Martina
  • Martina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 85
Danielo czy złotokap jakoś okrywasz na zimę? Ja nie mam szczęścia do niego i przeważnie mi wymarza.Picea glauca Daisy White rzeczywiście pięknie się prezentuje z nowymi przyrostami. :)
Pozdrawiam Marta.

siedlisko

Dwa ogródki 12 Mar 2013 06:23 #133590

• tengel27
  • tengel27's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 37
Ten świerk z młodymi przyrostami wygląda rewelacyjnie. Miło znów pobuszować w Twoim ogrodzie. ;)
Pozdrawiam,

Dawid

Mój wiejski ogródek

Dwa ogródki 12 Mar 2013 09:02 #133625

• JaDorka
  • JaDorka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
To tym bardziej Daisy zasługuje na uwagę. U mnie, gdybym miała ją sobie sprawić tez byłaby narażona na słońce przez cały dzień prawie bo nie miałabym gdzie jej posadzić, tylko właśnie w miejscu dość nasłonecznionym. Bardzo mi się spodobała.
Pozdrawiam i zapraszam Tam, gdzie czas płynie inaczej oraz do mojego Robótkowa
Dorota

Mój blog: Dorja Design

Dwa ogródki 12 Mar 2013 11:45 #133686

• Roma
  • Roma's Avatar
Danielo-również zapyta Cię o złotokap.Rośnie u mnie od 5-ciu lat i ani jednego kwiatka :( Rósł w słońcu.Jesienią wkurzyłam się i przesadziłam w inne miejsce.Jak z nim postępować aby wreszcie zakwitł.
Ostatnio zmieniany: 12 Mar 2013 11:45 przez Roma.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.619 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum