TEMAT: Ogrodowe pasje Gosi.

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 30 Sty 2013 18:59 #117155

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Gosiu, przejrzałem wszystkie zdjęcia od kwietnia do czerwca z 2011 roku i niestety nie znalazłem kuklika zwisłego :( Jedyny jaki znalazłem to szkarłatny, który także jest z prezentowany od forumowiczów po powodzi. Prawdopodobnie nie przyjął się i nie przetrwał zimy.
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 31 Sty 2013 07:25 #117308

• Poll
  • Poll's Avatar
Gosia wrote:

Geum rivale

Piękny Gosiu :bravo: ...narobiłyście mi z Tabazellą ochoty a dodatkowo , a Ty potrafiłaś podkreślić jego urodę ładnym ujęciem. Jak to możliwe,ze do tej pory był wypielany w wielu ogrodach? :( Wpisuje się, jako chętna na jego siewki w każdej ilości. :hug:

Znam 'ten stan', :whistle: który opisujesz anegdotycznie - czołganie się po ziemi, aby zrobić ładne ujęcie roślinie. Najgorzej, jeśli trzeba wyłowić jakis mały detal.Kiedyś kilkanaście minut leżałam i próbowałam sfotografować mały pastorałek , jaki pokazał się u podstawy języcznika 'Cristata' :blink: . Sprzęt wariował , bo to miejsce jest dość ciemne, w dodatku bardzo przybliżając aparat, zabierałam resztę światła. Kiedy w domu zgrałam fotki na lapka, okazało się,że z ponad 50 zdjęć, tylko dwa są jako/takiej jakości, nawet niezbyt dobrej. :( Tak więc , bycie artystą fotografem :silly: mi nie grozi , ale podziwiam ładne fotki u innych. :lol:

W temacie 'ugryźć się' , wybierz Gosiu :hug: jednak paluszki ...najlepiej solone. :lol: Ja tez obiecałam do Ciebie wczoraj zajrzeć, ale ponownie, po 23 wyłączyli w naszym miasteczku prąd i tyle było z mojej obietnicy. :coffe:
Ostatnio zmieniany: 31 Sty 2013 07:38 przez Poll.

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 31 Sty 2013 08:16 #117316

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Poll wrote:
Znam 'ten stan', :whistle: który opisujesz anegdotycznie - czołganie się po ziemi, aby zrobić ładne ujęcie roślinie. Najgorzej, jeśli trzeba wyłowić jakis mały detal.Kiedyś kilkanaście minut leżałam i próbowałam sfotografować mały pastorałek , jaki pokazał się u podstawy języcznika 'Cristata' :blink: . Sprzęt wariował , bo to miejsce jest dość ciemne, w dodatku bardzo przybliżając aparat, zabierałam resztę światła. Kiedy w domu zgrałam fotki na lapka, okazało się,że z ponad 50 zdjęć, tylko dwa są jako/takiej jakości, nawet niezbyt dobrej. :( Tak więc , bycie artystą fotografem :silly: mi nie grozi , ale podziwiam ładne fotki u innych. :lol:

Wcale nie był to taki zły wynik... Pamiętam, jak jakiś czas temu zmieniłam aparat kompaktowy, który robił zdjęcia przecudnej urody (jakby powiedział Bałtroczyk), wszystko ostre i pięknie kolorowe, na lustrzankę. W ramach prób poszłam do ogrodu zoologicznego - aura niezbyt sprzyjająca, koniec listopada, bardzo pochmurno - i zrobiłam 300 ujęć. Po powrocie do domu zadowolona byłam z chyba dwóch zdjęć (na jednym z nich krokodyl), wtedy uznałam, że mnie nieźle "przeczołgało". :oops: :P

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 31 Sty 2013 21:03 #117539

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Gosia wrote:
Marto zupełnie nie wiem jak Ci pomóc, sama do tej pory nie podejmowałam walki z tymi gryzoniami
Gosiu, zupełnie się tym nie przejmuj, nie zawsze będę przychodziła do Ciebie po pomoc! :) W sprawie nornic to chyba nikt nie potrafi pomóc... Na razie testuję odstraszające właściwości czosnku... Tylko przysknerzyłam ;) trochę i nie wystarczyło mi tego czosnku na powtykanie przy wszystkich hostach... Ale czosnek sadzi się chyba jesienią? To on mi się rozrośnie i będę miała w przyszłym roku dużo! :woohoo: I tym sposobem zaczęłam uprawiać warzywa, uświadomiłam sobie! :rotfl1:
A co do kuklika, jakie fajne są teraz nowe odmiany! :garden1:

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 31 Sty 2013 21:26 #117556

• Roma
  • Roma's Avatar
Czyżby gospodyni wątku wraz ze śniegiem zniknęła? :think: szkoda by było :devil1:

Ogrodowe pasje Gosi. 03 Lut 2013 19:17 #118918

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Śliczne to Geum Rivale sama bym sobie go sprawiła dla tych dzwoneczków .Trzeba odświeżyć wszystkie wąteczki, bo jakiś czas mnie nie było .Gosiu jak zwykle piękne widoczki nam serwujesz
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Ogrodowe pasje Gosi. 03 Lut 2013 19:32 #118927

• kasia
  • kasia's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33
Gosiu jak pięknie i baśniowo u Ciebie, aż dech zapiera. :) Roślinki piękne i zdrowe. :bravo:
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...32091-ogrod-w-gorach

Pozdrawiam serdecznie i cieplutko. Kasia.

Ogrodowe pasje Gosi. 04 Lut 2013 10:35 #119237

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
"Przywiedzion" tu z ogrodów Danieli przeczytałem wątek od deski do deski. Ściągnąłem sobie przepis na środek przeciw mączniakowi i mszycom. Wypróbuję go w tym roku. Muszę tylko wyczaić, gdzie można to mydło kupić. Czosnek można zapewne uzupełnić wyciśniętym, świeżym sokiem.
Kompost dotychczas robiłem na stercie w niewidocznym zakamarku ogrodu. W ubiegłym roku zainwestowałem w dwa 800-litrowe kompostowniki, niestety tylko plastikowe. Do takich to pewnie dżdżownic kalifornijskich nie ma po co wprowadzać.

Zauroczyła mnie mnogość i różnorodność bylin i przede wszystkim róże i lilie. :eek3:
Ostatnio zmieniany: 04 Lut 2013 10:36 przez rm27.

Ogrodowe pasje Gosi. 04 Lut 2013 11:02 #119246

• Roma
  • Roma's Avatar
Romku-mydło wyczaiłam w necie :)

Ogrodowe pasje Gosi. 05 Lut 2013 10:44 #119599

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
d_jolu, Jagódko, Kasiu dziekuję za odwiedziny mojego skromnego ogrodu i za miłe słowa pod jego adresem. :kiss3:

Pollinko przy podziale kuklika będę mieć Cię w serdecznej pamięci, tylko bliżej dzielenia poproszę o adres. :wink4:
artam wrote:
Gosiu, zupełnie się tym nie przejmuj, nie zawsze będę przychodziła do Ciebie po pomoc!

Martusiu serdeńko przychodź, przychodź, tylko pewnie nie zawsze będę umiała pomóc. :wink4: A co do czosnku to sadzi się go również wiosną tylko odmiana musi być wiosenna nie zimowa. :lol:

Romciu gospodyni nie zniknęła tylko wsiąkła w ogrody użytkowników, a że do tego miała problemy z dyskiem na którym znajdują się zdjecia to i do wątku własnego jej nie ciągnęło. :rotfl1:

Romku witaj w moich progach. :flower2: Jeżeli to nie są termokompostowniki to można spróbować podjąć kompostowanie przy pomocy dżdżownic kalifornijskich, nie wiem tylko czy uda Ci się je przezimować w takim kompostowniku, nie mam w tej kwestii żadnego doświadczenia. Ale jeśli podejmiesz takie próby to o wynikach proszę poinformuj nas na forum, zawsze to jedno doświadczenie więcej. :lol:

Obiecałam kiedyś w ogrodzie Pollinki pokazać moje roślinne maluchy. Bylinki może niewielkich rozmiarów ale nie wyobrażam sobie bez nich ogrodu. Świetnie wypełniają puste miejsca między wyższymi roślinami, robią jako cieniówka gleby, utrzymują wilgoć w glebie a przy tym wnoszą dużą wartość estetyczną do ogrodu.

Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tabaaza

Ogrodowe pasje Gosi. 05 Lut 2013 10:49 #119602

• Wolusia
  • Wolusia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Gosiu, ogród masz nadzwyczaj piękny :thanks: Rosły w niej takie rośliny, których nie znam, ale mnie zachwyciły :garden1:

Ogrodowe pasje Gosi. 05 Lut 2013 12:09 #119633

• Roma
  • Roma's Avatar
Bardzo ciekawe te maluchy,większość z nich jest mi nieznana ale postaram się nadrobić te zaległści :think:
Gosiu-podpowiedz mi proszę,co masz posadzone pomiędzy różami, u mnie jak na razie mam powojniki bylinowe i kilka floksów ale jest tego za mało.

Ogrodowe pasje Gosi. 05 Lut 2013 17:17 #119709

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
Witaj Wiolusia cieszę się, że odwiedziłaś mój wątek, zapraszam częściej. :flower2:

Romo moim różom towarzyszą byliny, cebulowe, głównie lilie i krzewy. Z bylin towarzystwem dla róż są: Achillea ptarmica- Krwawnik kichawiec, Alchemilla mollis- Przywrotnik ostroklapowy, Aquilegia- Orlik w odmianach, Aster amellus- Aster gawędka, Campanula persicifolia- Dzwonek brzoskwiniolistny, Centranthus ruber- Ostrogowiec czerwony, Delphinium- Ostróżka w odmianach, Digitalis purpurea- Naparstnica purpurowa, Echinacea- Jeżówka w odmianach, Geranium- Bodziszek w odmianach, Hemerocallis- Liliowiec w odmianach, Iris w odmianach, Lamium- Jasnota, Lavandula- Lawenda w odmianach, Lychnis viscaria Plena- Firletka smółka, Monarda- Pysznogłówka w odmianach, Nepeta faassenii- Kocimiętka Faassena, Perovskia atriplicifolia 'Blue Spire', Phlox w odmianach, Physostegia virginiana- Odętka wirginijska, Polemonium coeruleum- Wielosił błękitny, Przetacznik- Veronica w odmianach, Salvia nemorosa- Szałwia omszona, Stachys byzantina- Czyściec wełnisty, Stachys grandiflora- Czyściec wielkokwiatowy, Tanacetum parthenium- złocień maruna, Thalictrum deavayi- Rutewka delawai. :lol:
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Daniela

Ogrodowe pasje Gosi. 05 Lut 2013 17:33 #119717

• darob66
  • darob66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 366
Gosiu,piękne są Twoje kwiatuszki,szczególnie campanule wpadły mi w oko :hearts:

Ogrodowe pasje Gosi. 05 Lut 2013 19:04 #119742

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Gosiu, a czy krwawnik kichawiec nie panoszy się za bardzo u Ciebie?
Ja też posadziłam niedaleko róż, po kilku miesiącach opanował ze dwa metry kwadratowe :blink: , a najbardziej pcha się między korzenie róż :jeez: . Teraz, żeby się go pozbyć, muszę wykopać ogromną Pirouette i wydłubać go z korzeni :mad2:
I pomyśleć, że tak mi się podobał :pinch:

Ogrodowe pasje Gosi. 06 Lut 2013 10:02 #119899

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Takie kolorki, że żyć się chce :happy4:
Goździki ... wczoraj oglądałam, jak wychyliły się zieloniutke spod śniegu :lol:
Chciałabym już poczuć ich zapach.
Tymczasem znowu straszą śniegiem :supr:
Ostatnio zmieniany: 06 Lut 2013 10:02 przez pamelka.

Ogrodowe pasje Gosi. 06 Lut 2013 14:25 #119945

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
Witaj Marzenko, ja też darzę dzwonki szczególną sympatią. :wink4:

Marto nie wiem co to za odmiana, bo dostałam go od koleżanki, ale nie narzekam na jego ekspansywność. Owszem trochę się rozrasta, bardziej wysiewa, ale jest do utrzymania w ryzach i mimo dużej bliskości róż to jakoś w nie nie wrasta. :lol:

Jolu a ja bym chciała nawet by ten śnieg spadł, syn ma przerwę na uczelni (ominęła go sesja) to by poodśnieżał, a ja bym miała pewność, że rośliny nie zmarzną jak wróci zapowiadany mróz, a tak boję się powtórki z zeszłego roku.

I kolejne maluchy do kolekcji zdjęciowej. :wink4:

Niestety nazwy nie pamiętam

Ogrodowych pasji Gosi

Ogrodowe pasje Gosi. 06 Lut 2013 15:28 #119959

• Roma
  • Roma's Avatar
No toś mi koleżanko dała zadanie domowe na kilka dni :kiss3: już idę to wszystko pooglądać do wujka Google :P

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.503 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum