TEMAT: Ogrodowe pasje Gosi.

Ogrodowe pasje Gosi. 10 Lut 2013 16:33 #121748

• Daniela
  • Daniela's Avatar
I ja tam byłam i te cuda widziałam - rzec by się chciało. Pobyt u Gosi przekonał mnie do tego, że nie ma co się bać uprawy klematisów i do tej pory całkiem niepotrzebnie ich u siebie nie wprowadzałam (poza jednym czy dwoma). Obecnie i u mnie rodzina klematisów się rozrasta, choć na takie spektakularne występy, to muszę jeszcze poczekać. Nabyłam tam przekonanie, że nie ma takiego małego ogrodu, w którym nie zmieści się jeszcze jeden klemek (albo dwa). ;) :flower2:

Zielone okna z estimeble.pl

Ogrodowe pasje Gosi. 10 Lut 2013 16:42 #121754

• Roma
  • Roma's Avatar
Gosiu-czy to już wszystkie Twoje powojniki czy jeszcze chowasz coś w zanadrzu :) Moja przygoda z "climkami " rozpoczęła się w ubiegłym roku,myślę,że w tym roku będą mogła i ja pochwalić się choć namiastką tego co Ty nam zaprezentowałaś.

Ogrodowe pasje Gosi. 10 Lut 2013 16:45 #121756

• darob66
  • darob66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 366
Gosiu,jak tak patrzę na Twoje piękne powojniki to coś mi mówi,że muszę parę dokupić do mojego ogrodu :)
Ostatnio zmieniany: 10 Lut 2013 16:45 przez darob66.

Ogrodowe pasje Gosi. 10 Lut 2013 17:39 #121775

• xMonia
  • xMonia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Gosiu, dzięki za informacje o nachyłku .Clematisy masz piękne,a szczególnie ten japoński Fujimusume.

Ogrodowe pasje Gosi. 10 Lut 2013 17:46 #121784

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Gosiu, powojniki masz przepiękne :bravo: Zdradź nam, w czym tkwi tajemnica ich uprawy :flower2:
Pytam, bo u mnie akurat powojniki nie bardzo się udają, albo inaczej - większość kaprysi :(
A pnącza to jest jedna z moich ulubionych grup roślin i praktycznie nie mam w ogrodzie nie zarośniętej przez nie ściany, nie mówiąc o bramkach, trejażach, kratkach B)
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Ogrodowe pasje Gosi. 10 Lut 2013 18:56 #121835

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Gosiu, nie miałam okazji gościć w Twoim ogrodzie, ależ wiele straciłam :jeez: . Cóż za bogactwo roślin :ohmy: . Powojniki przepiękne :woohoo: - jestem ich fanką :woohoo: . Zachwyciły mnie również róże ... zresztą wszystko chyba mnie zachwyciło :blink: . A na koniec tylko dodam, że do tej pory obojętna byłam na lilie ... rany, jak mi nie przejdzie do wiosny, to mam przechlapane :pinch: . Kiedyś tak samo zaraziłam się różami :unsure: .

Cuda masz w ogrodzie :thanks: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Ostatnio zmieniany: 10 Lut 2013 18:57 przez dorciaj.

Ogrodowe pasje Gosi. 10 Lut 2013 19:04 #121844

• d_jola
  • d_jola's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5
Gosiu :bye: ogród cudowny a clematisy aż dech zapiera... :lol:

Ogrodowe pasje Gosi. 10 Lut 2013 20:10 #121890

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
U mnie ostatnia zima i z kilkoma powojnikami się rozprawiła...
Gosiu, niesamowicie piękne Twoje powojniki! A to dopiero sztuka mieć takie powojniki! Wydaje mi się, że dużo łatwiej dochować się dorodnych róż niż powojników... Ja niby sadzę "książkowo", porządny dołek, wymiana ziemi, głębiej niż w doniczce, ale jakoś nie mogę się doczekać takiej masy kwiatów... Ile lat mają te największe? I poproszę o kilka informacji na temat tego, jak o nie dbasz, że masz takie efekty! :bravo: :bravo:

Ogrodowe pasje Gosi. 10 Lut 2013 20:12 #121892

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Gosiu, istna burza kwiatów. Nie wiem, czy mam szansę, żeby u mnie kiedykolwiek tak wyglądały :think: .

Ogrodowe pasje Gosi. 10 Lut 2013 22:15 #122005

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Danielo to prawda, mało tego im mniej miejsca w ogrodzie tym chętniej sadzę powojniki, w górze nad rabatami miejsca dość i one pięknie zapełniają tą wolną przestrzeń. :wink4: :rotfl1:

Romo oczywiście, że to nie wszystkie clematisy jakie posiadam, ale tak od razu nie chcę zanudzić zdjęciami powojników. :happy: Poza tym nie wszystkie zdjęcia wyszły mi na tyle dobrze by móc się tu nimi pochwalić, także niektóre clematisy pokażę dopiero w sezonie. :wink4:

Marzenko jak najbardziej zachęcam Cię do sadzenia w ogrodzie powojników tym bardziej, że pięknie komponują się z iglakami. :wink4: Ja uwielbiam te rośliny, są dla mnie jak tańczące panny, lekkie, zwiewne w letnich kwiecistych sukienkach. :flower2:

Moniko ślicznie dziękuję. :kiss3:

Dalu to tak jak ja, gdzie się da, a nawet tam gdzie wydaje się, że się nie da, sadzę pnącza. :rotfl1: Mam wrażenie, że dodają ogrodowi lekkości.
Pytasz w czym tkwi tajemnica uprawy moich powojników. Po pierwsze w odpowiednim na czas wykonanym cięciu odkażonym sekatorem. Potem oprysk Asahi i obornik granulowany pod korzenie i przysypanie lekkie ziemią, nie ruszam ziemi wokół korzeni. Potem jeśli powojnik rośnie wsród innych roślin przy których muszę pracować to pilnowanie by nie uszkadzać pędów rośliny. W sezonie kilkakrotne opryski sodą z mydłem potasowo czosnkowym, ten sam oprysk co do róż. Odpowiednie utrzymywanie wilgoci i podlewanie biohumusem no i to właściwie chyba wszystko. :wink4:

Dorotko dziękuję za tak miłe słowa, które podnoszą na duchu kiedy człowiek zaczyna wątpić czy idzie w słusznym kierunku. :kiss3: Jak widzę nie mieszkamy od siebie daleko, jeśli więc weźmie Cię na lilie to służę nadwyżkami. :wink4:

Jolu :kiss3:

Marto to ja za łatwiejsze w uprawie uważam powojniki, nigdy żaden mi nie wypadł, czego nie mogę powiedzieć o różach. Jak pielęgnuję napisałam wyżej. :wink4: Najstarszy 'Dzieci Warszawy' jest z 2006 roku. :lol:

Edytko szansa zawsze istnieje, wystarczy stworzyć im tylko odpowiednie warunki. :lol:

To na koniec kilka botanicznych z siewu, odmiany będę rozpoznawać w tym sezonie.

Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.
Ostatnio zmieniany: 10 Lut 2013 22:16 przez Gosia.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Ogrodowe pasje Gosi. 10 Lut 2013 22:53 #122024

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Gosiu,
na końcu to co tygryski lubią najbardziej. Ślicznoty no! :flower2:

Ogrodowe pasje Gosi. 11 Lut 2013 00:22 #122066

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Masz pięknie ukwiecone powojniki Gosiu jestem pod wrażeniem . :thanks: Muszę w tym sezonie tez tak o moje zadbać może i ja doczekam się takich pięknych kwitnień u swoich powojników .Większość moich powojników to 2-3 letnie egzemplarze
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Ogrodowe pasje Gosi. 11 Lut 2013 01:00 #122070

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Powojniki zaczęłam sadzić nie tak dawno temu, ale bardzo mi się podobają :) Moje największe rozczarowanie to Asao-w zeszłym sezonie zakwitł dwoma kwiatkami. Obok rosną inne i nic im nie przeszkadza.

Ogrodowe pasje Gosi. 11 Lut 2013 12:11 #122163

• JaDorka
  • JaDorka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
Oj potrafisz zarażać, potrafisz Gosiu :) Powojniki, które u mnie zaczęły się pojawiać to Twoja nieświadoma sprawka, wiesz? A tak jakoś nie byłam do nich wcześniej przekonana. Teraz mam już/ aż trzy i chcę więcej ale wszystko w swoim czasie, no i "w kasie" ;)
Pozdrawiam i zapraszam Tam, gdzie czas płynie inaczej oraz do mojego Robótkowa
Dorota

Mój blog: Dorja Design

Ogrodowe pasje Gosi. 11 Lut 2013 13:55 #122214

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Gosiu zachwyciły mnie Twoje clematisowe zdjęcia, piękne :bravo: dodatkowo tak nasycone barwami, że skutecznie pokolorowały ten pochmurny, szary dzień :woohoo:
Powiedz proszę, jak u Ciebie sprawuje się Bluish Violet?
U mnie ledwo odskoczył od ziemi :oops: a miał się płożyć pomiędzy rozami.

Ogrodowe pasje Gosi. 11 Lut 2013 14:28 #122230

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Jaaa warzywnik tunel z warzywami moje klimaty! na pewno będę wpadał :)

Ogrodowe pasje Gosi. 11 Lut 2013 14:49 #122238

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Danielo cieszę się, że zaspokoiłam Twoją potrzebę roślinną. :wink4:

Jagódko nie wiem z jakiego źródła kupujesz, moje powojniki pochodzą ze szkółki pojemnikowej Clematis i dwu, trzyletnie rośliny w moim ogrodzie to już pięknie rozrośnięte i bogato kwitnące pnącza. :lol:

Ewo 'Asao' i u mnie potrzebował dwóch lat intensywnej opieki i dopieszczania by wreszcie okryć się szczelnie kwiatem, wcześniej tworzył pojedyncze kwiatuszki do tego krótko kwitnące. Daj mu szansę, naprawdę warto, to piękny powojnik. :flower2:

Dorotko cieszę się, że zaraziłam Cię powojnikami, one zasługują na to by towarzyszyć nam w ogrodzie. A kasa no cóż, mało kto nie narzeka na jej brak, ja do tych szczęśliwców niestety nie należę. :wink4:

Pamelko 'Bluish Violet' to pierwszy powojnik bylinowy u mnie. Rośnie zdrowo i bujnie. Dorasta do ok 1 m. Przez wiele lat prowadziłam go w pionie w specjalnej podporze, aż jednego roku zapragnęłam by płożył się między różami i to był błąd. Wyglądał nieciekawie, dzwonkowych kwiatów w ogóle nie było widać, ginęły gdzieś przy ziemi w gęstwinie liści. Po tym doświadczeniu powróciłam do prowadzenia go w pionie, tak dużo ładniej wygląda. Natomiast w formie płożącej z bylinowych ładnie wśród róż wygląda 'Arabella', jej niebieskofioletowe kwiaty tworzą gęsty zwarty dywan kwiatowy. Do róż polecam właśnie tą odmianę.

Adrianie witam i zapraszam do kolejnych odwiedzin. :lol: A co do warzyw to za chwilkę dosłownie idę wysiać sałatę i kapustę wczesną. :wink4:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Ogrodowe pasje Gosi. 11 Lut 2013 15:34 #122257

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Gosiu, o, to się nie dziwię, że Twoje powojniki są takie piękne!
Naprawdę - dbasz o nie nadzwyczajnie, a one to doceniają i odwdzięczają Ci się niesamowitym kwitnieniem :flower2:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.739 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum