TEMAT: Ogrodowe pasje Gosi.

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 24 Sty 2013 14:30 #114820

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Małgoiu zimowała i owszem kilka lat do poprzedniej bezśnieżnej zimy. :angry:

Romo nasiona kupuję w swoim ulubionym sklepie ogrodniczym, czasem wysyłkowo, ale rzadko. Kupuję głównie nasiona firmy PNOS lub PLANTICO.

Ewuniu rzeczywiście kwiatostan budlei nie ma równego sobie i warto jest posiadać ten krzew w ogrodzie. Trzymam kciuki za udaną uprawę. :lol:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 24 Sty 2013 15:12 #114833

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Ewo ja myślę, że może budlei pomóc lepsze okrycie. Ja już straciłam 3 różne budleje, mam jeszcze dwie, które ledwie się wykaraskały po poprzedniej zimie. W tym sezonie okryłam je gałązkami, może to pomoże. :)

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 25 Sty 2013 00:01 #115061

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
Solidne okrycie budlei na pewno nie zaszkodzi. :wink4:
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 25 Sty 2013 00:04 #115064

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Byłe budleje kopcowałam i nakrywałam agrowłókniną. U mnie bywa okropnie zimno :unsure:

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 25 Sty 2013 00:07 #115065

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
Ewo agrowłóknina to może być trochę za mało, a nie rozważyłabyś zastosowania maty słomianej, jest znacznie lepsza do okrywania roślin, choć też niestety kosztowniejsza. A jeśli nie to, to może udałoby Ci się zdobyć belkę słomy od jakiegoś rolnika i zakopczykowaną roślinę dodatkowo opatulić taką słomą, ja tak robię z wrażliwymi roślinami.
Ogrodowych pasji Gosi

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 25 Sty 2013 07:38 #115095

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Budlejom robiłam ze świerkowych gałęzi chochołki i ubiegłej zimie która w porywach miała -32 dały radę :)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 25 Sty 2013 09:11 #115131

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
To prawda, agro to zdecydowanie mało dla budlei :blink:
Chyba jednak najważniejsza jest bryła korzeniowa, a więc solidny kopiec.
Przycięta wiosną pięknie odbija do sporych rozmiarów.
I jeszcze najważniejsza uwaga, nie wykopywać za wcześnie, bo budleja długo sprawia wrażenie martwej, a potem nagle startuje :lol: od dołu.

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 25 Sty 2013 10:25 #115160

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Mnie się tez wydaje, że agro przy budlei nie zdaje zupełnie egzaminu. Konkretny kopiec, u mnie dwa razy większy niż sypię różom ;) , a wiosną i tak krótko przyciąć "na jeżyka". No i zgadzam się z Jolą - nie spieszyć się z wykopywaniem :teach:

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 25 Sty 2013 10:37 #115164

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Qrcze, moje kopców nie mają (zapomniałam :oops: )ale po czubki przykryte snegiem. Może wystarczy :think:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 25 Sty 2013 10:52 #115176

• lizz
  • lizz's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30
U mnie budleje mają solidne kopczyki usypane, bo po poprzedniej zimie tylko 2 się uchowały.
Dorotko, przy odśnieżaniu specjalnie zasypałam śniegiem budleje w nadziei, że pomoże to im przetrwać zimę.
W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci.... Leopold Staff

Zapraszam do "Ogrodowe potyczki Małgorzaty"

Pozdrawiam
Małgosia

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 25 Sty 2013 11:16 #115187

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
Jeżeli budleje zasypane są śniegiem to nie macie się o co martwić, to najlepsza okrywa i bezpieczna, trzeba tylko pilnować jak śnieg stopnieje i przyjdą mrozy, bo taka opcja też jest możliwa. I rzeczywiście nie należy się spieszyć ze spisywaniem budleii na straty, bo ona rusza późno, nawet w połowie maja.
Ogrodowych pasji Gosi

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 25 Sty 2013 20:02 #115399

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
puk puk......rewizyta :kiss3: :hug:
jejku śliczną masz działkę :woohoo: - tyle kolorów i w ogóle tyle wszystkiego :kiss3:

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 25 Sty 2013 20:14 #115410

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Piękne kwiaty masz w ogrodzie, miód na serce - takie fotki :kiss3:

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 25 Sty 2013 20:22 #115413

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
Martusiu ale mi niespodziankę zrobiłaś swoją rewizytą, zapraszam częściej. :lol:

Alinko miód na serce to Twoje uznanie. :kiss3:
Ogrodowych pasji Gosi

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 25 Sty 2013 20:27 #115414

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
A ja grzecznie już poczekam na wiosenne piękne zdjęcia

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 25 Sty 2013 20:36 #115420

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
Uleńko to jeszcze będziesz musiała sporo czekać, u mnie leży gruba warstwa śniegu, o wiośnie mogę pomarzyć. :wink4: :rotfl1:
Ogrodowych pasji Gosi

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 25 Sty 2013 20:46 #115426

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Gosiu, obawiam się, że słusznie się obawiasz ;) nornic... One przecież przy takiej pokrywie śniegu nie mają szans, by wyjść na powierzchnię... Harcują pod ziemią... Ty drżysz o lilie, a ja o hosty najbardziej... Jak to każdy kij ma dwa końce... Cieszymy się, że śnieg zabezpiecza nam rośliny, ale stwarza też "podziemny" problem...
Mi też lobelie poległy ostatniej zimy...A wcześniej przez kilka zim dziarsko się trzymały i już się dość solidnych kęp dorobiłam...
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia

Odp: Ogrodowe pasje Gosi. 26 Sty 2013 00:56 #115563

• Roma
  • Roma's Avatar
Ze względu na nornice,moje ostatnie hosty które dostałam od Polli posadziłam w donice,szkoda by było aby mi zginęły

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.686 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum