TEMAT: Ogród spełniających się marzeń

Ogród spełniających się marzeń 13 Lut 2013 16:05 #123218

• Małgorzata124
  • Małgorzata124's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 67
Bardzo dziękuję.
Wiolu bardzo cieszę się ,że do mnie zajrzałaś, też bardzo Lubię rudbekie, floksy, zwłaszcza cynie tak bardzo rozświetlają nasze ogrody mieniąc się cudnymi kolorami, w tamtym roku sporo nazbierałam nasionek więc w tym roku będę mieć swoje cynie.
Jagódko floksy też pięknie pachną podczas kwitnięcia, kiedyś siedziałyśmy z koleżanką w ogrodzie jak one kwitły, powiedziała ,że
pachnie jak w perfumerii, o mały włos byśmy się spóźniły do pracy,tak żeśmy się zatraciły w tym spokojnym u mnie miejscu. :ohmy:
Haniu skalniaczek może być malutki i też będzie piękny, tylko trzeba sobie dobrać odpowiednie roślinki, takie jakie ci się będą podobały.
Martusiu na tym skalniaku mam różne marcinki ten też bardzo mi się podobał dlatego go wkopałam w nietypowym miejscu, żeby troszeczkę rozświetlił jesień, kiedy mało co tam kwitnie.
Margolko bardzo dziękuję.
Pamelko kwitną , nawet na tak ubogiej ziemi ,że się to głowie nie mieści, zlepek różności.
Gosiu bardzo dziękuję :hug:
Danielo bardzo dziękuję , postaram się coś wynaleźć ciekawego. :kiss3:
Troszeczkę żurawek mam sporo malutkich bo w ostatnim czasie zabrałam się z rozmnażanie, zobaczymy co przeżyje po tej zimie.

Ostatnio zmieniany: 13 Lut 2013 16:07 przez Małgorzata124.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród spełniających się marzeń 13 Lut 2013 16:46 #123226

• lizz
  • lizz's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30
Śliczna rabatka,a malutkie żurawki pięknie wyglądają. Myślę, że tegoroczna zima nie powinna im zaszkodzić.
W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci.... Leopold Staff

Zapraszam do "Ogrodowe potyczki Małgorzaty"

Pozdrawiam
Małgosia

Ogród spełniających się marzeń 13 Lut 2013 17:27 #123233

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
I mnie zachwyciła rabatka a szczególnie cudna brunnera :hug:
Za tę wiadomość podziękował(a): Małgorzata124

Ogród spełniających się marzeń 13 Lut 2013 18:18 #123240

• Jurek
  • Jurek's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 66
Ogród piękny ,spacerując po nim coraz większego przekonania nabieram do żurawek

Ogród spełniających się marzeń 13 Lut 2013 22:33 #123382

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Cudnie kolorowe te żurawkowe zdjęcia :hearts: . Tak miło popatrzeć na inny kolor niż biały :mad2: .

Ogród spełniających się marzeń 14 Lut 2013 21:48 #123739

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Tworzysz piękne kompozycje Małgosiu .Jakoś nie umiem chociaż bardzo sie staram i sama ze sobą rozmawiam z kim jaka roślinka powinna rosnąć .Czasem wychodzi dobrze ,a innym razem jako tako .W przyrodzie wszystkie rośliny ze sobą pasują,
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Ogród spełniających się marzeń 14 Lut 2013 22:30 #123760

• liliowiec01
  • liliowiec01's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 63
Małgoś jak tak sobie pospaceruje po Twoim ogrodzie to mi od razu humor się poprawia.Czekam z niecierpliwością na wiosne , aby ogladac Twój ogród i te ciągłe zmiany. Furki nie zamykam za jakiś czas znowu zajrzę :)
Pozdrawiam :) lila

Zapraszam :) Działka-hobby, relaks hm...i co jeszcze

Ogród spełniających się marzeń 15 Lut 2013 14:17 #123989

• Małgorzata124
  • Małgorzata124's Avatar
  • Platinum Boarder
liluś dziękuję za odwiedzinki, nie wiem gdzie jest Twój wątek , czy go Założyłaś :search: :hug:
Jagódko ja tez podobnie, próbuję zawsze coś tam pomieszać, raz się udaje, a czasami po roku przekopuję. :)
Edytko tez lubię różne kolorki zwłaszcza czerwony, według feng shui, warto go mieć w pobliżu , przyciąga do nas bogactwo, dostatek, symbolizuje władzę. :)
Jurku dziękuję za odwiedzinki, żurawki są śliczne, mają piękną fakturę liści, nawet kwitną. :)
Margolko , ta duża bardzo mi się rozrosła dostałam ją od koleżanki z innego forum, ta mniejsza brunera, jest prze zemnie kupiona, ma dużo mniejsze liście i jakby się słabiej rozrastała. :hug:
Lizz też tak myślę , ale boję się o wiosenne przymrozki, może na zapas,ale sporo roślinek straciłam przez nie, zimę przetrwały a wionę nie. :think:
Może pokażę moje żurawki, oczywiście bez nazw bo nie trzymają mi się w głowie, wszystkie rosną w słońcu, nic im się nie dzieje z tego powodu.

Ostatnio zmieniany: 15 Lut 2013 14:22 przez Małgorzata124.

Ogród spełniających się marzeń 15 Lut 2013 14:39 #123997

• liliowiec01
  • liliowiec01's Avatar
  • Gold Boarder
Małgorzta124 wrote:
liluś dziękuję za odwiedzinki, nie wiem gdzie jest Twój wątek , czy go Założyłaś

Jeszcze Małgosiu nie zakładałam wątku, jak popatrzę na te ogrody tutaj to mój roczniak :oops:
Żurawki to fajne kolorowe cudeńka, zdobią ogród przez cały rok swymi kolorowymi liśćmi. A na dokładkę Twoje nie poddają się prawidłom i rosną w słońcu, u mnie jedna zielonolistna najlepiej sobie radzi na słońcu. Szybciutko przybiegłam :happy3: pomimo tych swoich nastu lat.

Ogród spełniających się marzeń 15 Lut 2013 14:55 #124002

• Roma
  • Roma's Avatar
Moje żurawki jeszcze siedzą pod śniegiem.Ciekawe jak sobie poradziły :think: Niczym ich nie zabezpieczyłam, jedynie przedszkolaki dostały pierzynkę z igliwia.

Ogród spełniających się marzeń 17 Lut 2013 10:57 #124888

• Małgorzata124
  • Małgorzata124's Avatar
  • Platinum Boarder
liluś czekamy na Twój wątek :teach: :teach: :hug:
Romciu może będzie dobrze, też się zastanawiam co będzie wiosną, już nie mogę się doczekać tym bardziej ,że tyle planów mam :jeez: , chyba jak Wszyscy tutaj.
hibiskus bylinowy-błotny

hibiskus

hortensje przybyło mi w tamtym roku dwie

wiosna 2012
Ostatnio zmieniany: 17 Lut 2013 11:25 przez Małgorzata124.

Ogród spełniających się marzeń 17 Lut 2013 11:31 #124899

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Małgosiu a u Ciebie już fotka wiosna :lol: u mnie pada śnieg :blink:
Jednak coś czuję, że obie wyglądamy kolejnej pory roku z utęsknieniem, choćby promieni słonecznych, które skutecznie pobudzą nas do życia :lol:

Ogród spełniających się marzeń 17 Lut 2013 12:15 #124922

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Małgosiu, czy hibiskus błotny zimuje Ci w gruncie?
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Ogród spełniających się marzeń 17 Lut 2013 13:49 #124994

• Małgorzata124
  • Małgorzata124's Avatar
  • Platinum Boarder
Pamelko bardzo dziękuję czekam z utęsknieniem,u nas też pada śnieg i od paru tygodni nie ma słońca,w sumie jak na zimę jest bardzo ciepło, dawno nie było takiej zimy.
Gosiu, bardzo ładnie zimuje, jesienią przycinam do ziemi całą roślinkę i przykrywam, jak miną przymrozki, zależy w kwietniu odkrywam i nazwożę kompostem , rośnie nawet całkiem ładnie.
Pewnego pięknego roku omal jego nie wyrzuciłam, pierwszy rok miałam go w doniczce,w domu nic nie wychodziło, roślinka jakby zamarła , wyniosłam ją na mróz przed dom , tam stała zapomniana przez wszystkich, od marca,pewnego razu pomyślałam ,że się jej pozbędę bo tylko patyczek stoi w doniczce i nic się nie dzieje, jeszcze nie wiedziałam jak się z nim obchodzić, i nie widziałam ,że to hibiskus bylinowy, kupiłam go przez przypadek bo podobał mi się kwiat bardzo duży, ale przy wyrzucaniu z doniczki zauważyłam coś zielonego malutkiego, wsadziłam go do ogrodu i już został, później troszeczkę poczytałam, i wiem że już z nami zostanie. :flower2:
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia

Ogród spełniających się marzeń 17 Lut 2013 20:27 #125323

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Na tych wiosennych fotkach to kolor ziemi widać na rabatach? Czy może ściółka jakaś :think: , bo to nie do wiary, żeby taką mieć ziemię :think: . A jeśli to ziemia, to ja już w ogóle się nie dziwię, że tak Ci wszystko pięknie rośnie :lol:

Ogród spełniających się marzeń 17 Lut 2013 21:50 #125399

• Małgorzata124
  • Małgorzata124's Avatar
  • Platinum Boarder
Martusiu ziemia, paskudna okropna gliniasta, górska, brak na nią określeń, ale jakoś rośnie nie wiem dlaczego, może nawożenie kompostem, plackami krowimi, czasami woda z oczyszczalni biologicznej.
Mówiąc szczerze to u mnie trudno jest wbić łopatę w ziemię, jak byłam u kuzynki nad morzem, to nie mogłam się nadziwić, jak powiedziała mi ,że idzie pielić bez narzędzi w rękach, normalny szok przeżyłam. :jeez:
u niej wyrywałam chwasty z ziemi , bez niczego , później troszeczkę rękoma spulchniłam ziemię, oczywiście pomagałam jej, marchewkę wyrwałam z ziemi normalnie za nać. :jeez: :jeez: :ohmy:
U mnie trzeba cały arsenał, żeby ziemię uprawić choć troszeczkę, do jarzyn mam specjalną kopaczkę a w zasadzie taką "wyciągaczkę", nawet nie wiem jak to nazwać, ziemia musi być czymś rozluźniana, albo piaskiem albo popiołem z drewna, do tego sporo kompostu.
Po prostu ziemia górska jest ziemią bardzo trudną do uprawy, ale jakoś się udaje. :dance:

Ogród spełniających się marzeń 17 Lut 2013 21:55 #125404

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
No coś takiego :blink: , a na zdjęciu wygląda jak czarnoziem :supr3: . Aż Ci pozazdrościłam :oops: ;)

Ogród spełniających się marzeń 17 Lut 2013 21:59 #125410

• liliowiec01
  • liliowiec01's Avatar
  • Gold Boarder
Małgorata124 wrote:
Po prostu ziemia górska jest ziemią bardzo trudną do uprawy, ale jakoś się udaje

Małgosiu jak się tyle serca i pracy wkłada to nie ma co się dziwić, że roślinki takim kwieciem odpłacają.

Za tę wiadomość podziękował(a): Małgorzata124

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.455 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum