TEMAT: Ogród spełniających się marzeń

Ogród spełniających się marzeń 17 Lut 2013 22:03 #125416

• Małgorzata124
  • Małgorzata124's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 67
To tylko pozory ziemia na tych zdjęciach przeważnie jest po deszczu , lub rosie i tak ładnie wygląda,Zobacz to zdjęcie z żółtą żurawką, taka jest naprawdę. :sad2:, klepisko. :sad2:
Ostatnio zmieniany: 17 Lut 2013 22:05 przez Małgorzata124.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród spełniających się marzeń 18 Lut 2013 19:17 #125813

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Miałam zadać to samo pytanie co Marta co do gatunku ziemi ,ale już nie muszę bo odpowiedż była .Ona i na mnie wywarła wrażenie .Ostatnie zdjęcie poglądowe :thanks:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2
Za tę wiadomość podziękował(a): Małgorzata124

Ogród spełniających się marzeń 18 Lut 2013 22:28 #125995

• Małgorzata124
  • Małgorzata124's Avatar
  • Platinum Boarder
I jeszcze coś dla pokrzepienia ducha, bo z tym duchem to u mnie nie za dobrze, brak słońca okropnie doskwiera. :garden1:
lato na skalniaczku

Ostatnio zmieniany: 18 Lut 2013 22:28 przez Małgorzata124.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia, Margolka

Ogród spełniających się marzeń 18 Lut 2013 23:41 #126044

• Daniela
  • Daniela's Avatar
To ciepło epatuje ze zdjęć. Nawet trytomowe pochodnie zapalone. Oby do wiosny!
:)

Ogród spełniających się marzeń 19 Lut 2013 16:29 #126310

• Martina
  • Martina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 85
Małgosiu wypatrzyłam na pierwszej fotce dwa piękne krzewy jasno i ciemnoróżowe. Cóż to jest? :flower2:
Pozdrawiam Marta.

siedlisko

Ogród spełniających się marzeń 19 Lut 2013 19:06 #126390

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Cudne zdjęcia Gosieńko - ależ u Ciebie kolorowo w lecie :hug:

Ogród spełniających się marzeń 19 Lut 2013 22:19 #126562

• Małgorzata124
  • Małgorzata124's Avatar
  • Platinum Boarder
Danielo to prawda aby do wiosny , bo u nas wciąż zima okrutna, dzisiaj dopadało jeszcze śniegu ,żeby było "weselej" :mad2:
Margolciu, to zależy jaki rok, czasami jest bardzo sucho i wtedy miej wszystko kwitnie, i też zależy od wiosny, czy jest ciepła, bo 2 lata temu 3 maja mieliśmy -7C* , przy gruncie musiało być więcej, że przeżyłam szok.
to zdjęcie z tego okresu

Martusiu to krzewuszki, bardzo ładnie kwitną, umieściłam zdjęcia w dziale "Drzewa i krzewy liściaste" w temacie krzewuszka cudowna,Możesz sobie obejrzeć je z bliska, tam ładnie widać jak kwitną.
Tak na koniec zamówiłam dwa klony, które u mnie nie zmarzną , już się bardzo cieszę będę je miała dopiero w połowie maja, chciałam je zamówić później ale pan powiedział,że zamówienia już przyjmuje , więc zamówiłam.
Jeden klonik to, klon pospolity Drumandii- koszt 30.00 zł, drugi to klon pospolity czerwony Crinson sentry- koszt 25.00 zł, szczepione, więc nie urosną do nieba , pan mnie zapewnił, że Drumandii, po szczepieniu urośnie nie więcej jak 4m,w długim przedziale czasowym.:dance: :hearts:
Ostatnio zmieniany: 19 Lut 2013 22:25 przez Małgorzata124.

Ogród spełniających się marzeń 20 Lut 2013 12:00 #126750

• Martina
  • Martina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 85
Małgosiu ja też mam krzewuszki, ale u mnie jakieś małe, twoje to prawdziwe giganty.Ciesze się, że zamówiłaś klony. To moje ulubione drzewa, uwielbiam ich wybarwienia na jesieni. Jesienią posadziłam trzy szczepione na pniu, a teraz zamówiłam cztery: Klon jawor Simon louis Freres, klon jesionolistny Odessanum, klon flamingo( mam już takiego szczepionego na pniu, ma 6 lat, jest super),klon palmowy odm. purpurowa. W większości to będą dosyć duże drzewa, ale właśnie mi o to chodzi.Moje drzewka przyjdą po 20 marca. Ciekawa jestem jak wyglądają twoje. Mam nadzieję, że pokażesz. :)
Pozdrawiam Marta.

siedlisko

Ogród spełniających się marzeń 23 Lut 2013 20:38 #128283

• Małgorzata124
  • Małgorzata124's Avatar
  • Platinum Boarder
Martusiu tez lubię bardzo kloniki, miałam trzy teraz mam dwa, bo jeden mi zmarzł, zobaczę co będzie po zimie z pozostałymi i będę czekać na nowe. :bye:
Moje hosty, czekam na 5 nowych, strasznie rozrosła się ta zielona z ostatniego zdjęcia, muszę przesadzić ją w tym roku pod drzewa, zrobi się miejsce na nowości.

Ostatnio zmieniany: 23 Lut 2013 21:03 przez Małgorzata124.

Ogród spełniających się marzeń 23 Lut 2013 21:04 #128297

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Ślicznie te hosty wyglądają razem. Te z jasnymi dodatkami wręcz rozświetlają rabatę. U mnie powoli się coraz więcej pojawia, ale takich jeszcze nie mam. :)

Ogród spełniających się marzeń 23 Lut 2013 21:35 #128318

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Hostowisko w rosie i w ciemnościach piękne! W ogóle, Małgosiu, Ty robisz piękne zdjęcia... Ta żurawkowa rabata z poprzedniej strony mieniąca się kolorami super! Poczytałam to, co piszesz o swojej glebie, może i trudna, ale urodzajna! ;)
Przeczytałam też, co Ci ten pan powiedział o klonie Drummondii... Hm... Czy wcześniej powiedziałaś, że zależy Ci na niewielkim wzroście? ;) :rotfl1: Bo to są bzdury... Wiadomo, że jest szczepiony, bo z siewek się go nie produkuje... I niezależnie, na jakiej wysokości jest szczepiony, to korona i tak będzie rosła normalnie... ZSP podaje 12 metrów wysokości i 7 szerokości.... Wiadomo, że nie w dwa, trzy lata... ;) Ja roczne przyrosty mojego oceniam na jakieś 40-50 cm... A widziałam u koleżanki chyba siedmioletniego... Był już potężnym drzewem...

Ogród spełniających się marzeń 23 Lut 2013 22:01 #128329

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Hosta z białymi końcówkami z 1 fotki śliczna chociaż nie przepadam za hostami .U Ciebie Małgosiu mają dobrą ziemię i dlatego wszystkie ślicznie rosną
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Ogród spełniających się marzeń 23 Lut 2013 22:12 #128338

• Małgorzata124
  • Małgorzata124's Avatar
  • Platinum Boarder
Danielo coś pomyślimy na wiosnę.
Martusiu to już się martwię :think: ,bardzo duże przyrosty :supr3: ale za bardzo to bym nie chciała wielkiego
drzewa, może będę ciąć mocno czy coś pomoże bo bardzo mi się podoba ?, ten właściciel szkółki mnie zapewnił ,że nie widział większego u nas jak 4m, przy drzewku zaszczepionym, może szczepią na jakiejś wolno rosnącej podkładce?, bo 12m szok, też czytałam coś o jego wzroście ale miałam nadzieję ,że będzie inaczej. :ohmy:
Ziemia może jest urodzajna, bo gliny chyba takie są :think: , ciężkie ale urodzajne i zachowują wilgoć, chociaż z tą urodzajnością , to bym troszeczkę dyskutowała,bo muszę ziemię bardzo dobrze uprawić ,żeby mi coś urosło, głównie kompost i piasek, lub popiół z drewna.
Jadziu a hosty są takie śliczne, jeszcze się Zarazisz, ja też za niektórymi roślinkami nie przepadałam kiedyś. :)
Martusiu, hosty są po deszczu i zdjęcie jest robione wieczorem, bo jak zwykle mam mało czasu po pracy jak wracam np. z rannej zmiany lubię wtedy robić zdjęcia bo nie ma na zdjęciach blasku słońca deformującego całokształt kompozycji, lub często nie widać roślinek a jedynie blask słoneczny.
Najlepiej robić zdjęcia wczesnym rankiem , lub po zachodzie słońca, kiedy indziej jest różnie.
Ostatnio zmieniany: 23 Lut 2013 22:42 przez Małgorzata124.

Ogród spełniających się marzeń 23 Lut 2013 22:22 #128342

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Małgosiu, ja nie w takim celu pisałam. Coś tam już mam, tylko wolno się rozrastają jeszcze. :) :ouch:

Ogród spełniających się marzeń 23 Lut 2013 22:30 #128347

• Małgorzata124
  • Małgorzata124's Avatar
  • Platinum Boarder
Danielo nie ma problemu ,u mnie mocno rozrastają się i bardzo chętnie podzielę się , obiecałam też Dorotce to przy okazji coś też uszczypnę dla Ciebie, bo i tak muszę przekopać część w inne miejsce a część przesunąć. :)
Ostatnio zmieniany: 23 Lut 2013 22:34 przez Małgorzata124.
Za tę wiadomość podziękował(a): Daniela

Ogród spełniających się marzeń 23 Lut 2013 22:56 #128363

• Annes 77
  • Annes 77's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 69
Cudnie u Ciebie .... :)

Ogród spełniających się marzeń 23 Lut 2013 23:28 #128371

• Małgorzata124
  • Małgorzata124's Avatar
  • Platinum Boarder
Agnieszko bardzo dziękuję :) , tak sobie troszeczkę lat już mam ten ogród i troszeczkę się rozrósł, i ciągle w nim jest coś nie tak jak na inne patrzę. :rotfl1: :rotfl1:
Martusiu miałam kiedyś koło domu samosiejkę klonu takiego zwykłego co rośnie w polach u nas, też rośnie olbrzymi, Wyobraź Sobie , że przez jakiś czas go przycinałam nie rósł taki wielki, tylko pień powiększał obwód, w końcu któregoś dnia go wycięliśmy, bo wysiał się akurat na wjeździe " na moje hektary" i zaczął przeszkadzać.
Ale ciągle mam nadzieję,że ten piękny klonik , tak duży nie urośnie jak będę go cięła , jeszcze zadzwonię do tego szkółkarza w razie czegoś mogę zmówić jakiś inny, mniejszy wzrostem, tylko nie wiem jaki? :think:

Ogród spełniających się marzeń 24 Lut 2013 05:43 #128383

• Jurek
  • Jurek's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 66
:jeez: Kolorowo to jest u Ciebie u mnie dopiero będzie :) ,podobają mi się te kamienne budowle z takimi grubymi fugami fajnie to się komponuje z resztą ogrodu

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.326 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum