Ana-Art, witaj! Poznaję nicka, miło mi, że wpadłaś. U Was też pewnie obfite relacje z wystawy? Chętnie zajrzę poczytać o wrażeniach Danusi.
Monika, fajnie czytać o Waszych wrażeniach, bo tak naprawdę każdy odbiera ogrody inaczej..mamy odmienne poczucie estetyki, co innego podpala nasze zmysły i to jest piękne! Mam nadzieję, że zainspirowała się ta wirtualna wycieczka i być może jakiś ślad inspiracji pojawi się w Twoim ogrodzie? Motywów wodnych masz do wyboru całe mnóstwo

Zakupów nie robiłam, z dość prozaicznych względów - niewiele się zmieści do bagażu podręcznego w samolocie..
Aguśka, mój M też mnie odpowiednio podsumował.. że teraz róże są passé i ogród będę urządzać od nowa

No tak, trzeba było do Londynu jechać, żeby dostrzec urok w trybuli z okolicznych rowów
AgaNet, witaj! Oglądałam relacje w BBC codziennie i żałuję, że u nas nie można ich obejrzeć. Pewnie nie doczekamy się jakiejś skromnej migawki w tv. No trudno, pozostają nam zdjęcia

Pytałaś o odrębny wątek poświęcony wystawie z tymi zdjęciami - już jest
RHS Chelsea Flowers Show 2014
Asiu, powojniki wystawiało kilka szkółek, szukałam celowo polskich odmian, bez skutku. Skąd masz takie info?
Julek, z przyjemnością czytam Twoje spostrzeżenia i bardzo cieszy mnie praktyczny wymiar relacji. Mam nadzieję, że inspiracja pozwoli na dokonanie zmian w Mini, które Cię zadowolą, choć wiem, że łatwo nie będzie

Ja też mam kilka pomysłów na zmiany w rabacie purpurowej, muszę tylko nabyć odpowiednie trawki… i wykopać kilka róż
Doris, te poidełka mnie urzekły. Widziałaś te żabki? A tego gigantycznego ślimaka w tle?
AnaAn, super, że jesteś Aniu!

Te kompozycje w pąsach również mnie urzekły i dlatego poświęciłam tek ekspozycji sporo czasu - chciałam chłonąć każdy detal! Tak naprawdę jednak dopiero na zdjęciach mogę się spokojnie przyjrzeć i dostrzec kunszt komponowania w najmniejszym szczególe….
Rzeźby Helen Sinclair fantastyczne, nie mogłam oczu oderwać. Pokażę dzisiaj też inne ciekawe rzeźby w tym stylu, tylko poszukam zdjęć..
Monika, ogród Laurent-Perrier faktycznie wyjątkowy…mi też przypadł do gustu! O kutych podporach już myślałam, kilka pomysłów mi się spodobało i będę musiała teraz przełożyć je na możliwości mojego ogrodu..coś na pewno przybędzie
Daisy, dziękuję! Zdjęcia z mojego ogrodu też mam, sprzed 2 dni, ale jeszcze nie zładowane

Strasznie czasochłonne to ładowanie, pomniejszanie, edycja i wrzuta na serwer..ale będą, słowo skauta
Pamelko, mam ponad 350 krzaków, więc na jednym zdjęciu druzgocących efektów zarazy nie zobaczysz

Poza tym nie będę fotografować tych najbardziej poszkodowanych..a na pewno nie teraz. Wystarczy że ja mam dolinę, Was już dołować nie będę

Sporo róż jednak kwitnie bez zarzutu, pokażę jakieś fotki wieczorem…choć mam wątpliwości czy powinnam..jak ostatnio pokazałam pięknego, zdrowego New Dawna, to po 3 dniach był skasowany….

Kawę piję hektolitrami, a
Keetee mi dolewa

Ale to żadne siekiery, raczej latte
Bozuniu, fajnie, że jesteś

Ta trawka to prawdopodobnie śmiałek darniowy, a ta tojeść - jak pisała
Constancja - purpurowa, czyli Lysimachia atropurpurea 'Beaujolais' . Poza tym w tym projekcie została wykorzystana trawka Luzula sylvatica "Select" (kosmatka olbrzymia). W ogrodzie szampanem płynącym - The Laurent-Perrier Garden - są naparstnice, floksy, przywrotnik ostroklapowy, irysy, łubiny i trybula leśna. Wszystkie kupisz na lokalnym targu

Tylko po szampana trzeba do Francji skoczyć

Gwiezdny pył w ogrodzie nocnym najlepiej widać było w ocnym słońcu - miedziane gwiazdki połyskiwały żywym złotem!
Cieszę się, że relacja Ci się podoba, zapraszam na kolejne smaczki już za chwilę

Keetee, haha to by był dopiero wypad
Jonatanko, róże będą - z Londynu i ode mnie
Constancjo, 
ciekawa jestem czy na żywo odebrałabyś te ogrody podobnie, nie wszystkie wrażenia udaje się przekazać obiektywem..no chyba że w Twoich rękach

Mi niezwykle bliski wydał się ogród Adama Frosta i Hugo Bugg'a, wspominałam też jakie wrażenie wywarły niektóre ogrody artystyczne. Ogród A. Ttchmarsha też miałw sobie coś magicznego…ale przekazać magię na zdjęciach nie zawsze się udaje, zwłaszcza w tłumie i w biegu. Mam jednak jeszcze coś w zanadrzu, ciekawe czy spodoba Ci się biały ogród, który pokażę dzisiaj ...
Uwaga,
ogłoszenie parafialne dla wszystkich Zainteresowanych

Odrębny wątek poświęcony wystawie z tymi zdjęciami już jest
RHS Chelsea Flowers Show 2014