TEMAT: Żurawki w naszych ogrodach - kompozycje z żurawkami

Dyskusje na różne tematy dotyczące żurawek 18 Sie 2014 22:03 #292618

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2490
Najlepiej zadołować w gruncie :)
Za tę wiadomość podziękował(a): viola

Zielone okna z estimeble.pl

Dyskusje na różne tematy dotyczące żurawek 21 Sie 2014 19:40 #293197

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Witam serdecznie,

przede mną utworzenie nowej rabatki, która w założeniu ma składać się z żurawek rosnących do tej pory w różnych miejscach ogrodu. Mam nadzieję, że jedno miejsce dla kilku odmian pozwoli w pełni docenić ich różnorodność; porozrzucanie po działce nie daje fajnego efektu :)
I tu moja prośba do fachowców :) - podpowiedzcie proszę, jak przygotować ziemię, aby roślinki poczuły się dobrze? Zaznaczam, że będzie to miejsce półcieniste, słońce od strony zachodniej, gleba .... cóż, nieziemsko jałowa.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Dyskusje na różne tematy dotyczące żurawek 21 Sie 2014 20:09 #293208

• Elżbieta
  • Elżbieta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 580
Co dolega moim zurawkom - juz trzeciej z kolei wiedna liscie, po czym zasychaja , poczynajac od ogonkow. Probuje uratowac odmiany, robiac sadzonki , ale nie wiem , czy w ten sposob nie rozprzestrzenie chorob - albo szkodnikow

Dyskusje na różne tematy dotyczące żurawek 21 Sie 2014 20:49 #293230

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
Adasiowa, ja przesiewam kompost i dodaję trochę piasku, wykopuję większy dołek i taką mieszanką wypełniam.
Teraz dobra pora na przesadzanie! :)

Elu, u mnie to samo...nagle więdną, podstawy pędów robią się czarne... u kilku zobaczyłem opuchlaki, więc wiadoma przyczyna...ale
w dwóch nie było ani jednego robala, a także padły... Wszystkie żurawki musiałem podlać dursbanem. Z sadzonek powinnaś je odratować, jeżeli
w porę się zorientowałaś i nie zgniły do końca podstawy krótkopędów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Elżbieta, Adasiowa

Dyskusje na różne tematy dotyczące żurawek 22 Sie 2014 07:46 #293328

• Elżbieta
  • Elżbieta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 580
Opuchlakow nie widzialam, to jednak jakis plus

Dyskusje na różne tematy dotyczące żurawek 23 Sie 2014 17:05 #293681

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Igor - bardzo dziękuję za pomoc; piasku Ci u nas dostatek, jako że gleba piaszczysta jest, a i kompost się znajdzie - cała jedna komora czeka na opróżnienie - muszę tylko uważać na padalca, który uwielbia "te klimaty" :)
Jednym słowem - czeka nas pracowity przyszły weekend.
Jeszcze raz dzięki, pozdrawiam serdecznie :)

Dyskusje na różne tematy dotyczące żurawek 23 Sie 2014 21:50 #293741

• ahan
  • ahan's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 290
Dlaczego musisz uważać na padalca? To bardzo miłe stworzenie, szczególnie w dotyku - bardzo gładkie. Uważam, że miłe. Hah, żona, ma inne zdanie. Nie mam pojęcia, dlaczego.
Zapomniałem dodać, że pożera te ... (nie będę niecenzuralny) ślimory.
Pozdrawiam
Andrzej
Ostatnio zmieniany: 23 Sie 2014 21:56 przez ahan.

Dyskusje na różne tematy dotyczące żurawek 24 Sie 2014 08:38 #293787

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Ahan - no właśnie dlatego, że - podobnie jak Ty - szanuję wszelkie stworzenia małe i duże, a jaszczurki otaczam szczególną opieką ( pozostawione sterty gałązek, chrust ), napisałam, że muszę uważać, aby podczas wybierania kompostu widłami tudzież łopatą nie uszkodzić biedaka :) Nasz ogródek jest także siedliskiem zwinki i ... wg ostatnich obserwacji żyworódki, ale to ostatnie muszę potwierdzić.
Pozdrawiam serdecznie,
Adasiowa

p.s. rzeczywiście, nagich ślimaków nie uświadczysz, a tymi w skorupkach zajmują się skutecznie kosy i drozdy.

Dyskusje na różne tematy dotyczące żurawek 26 Sie 2014 23:22 #294653

• ewa1953
  • ewa1953's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Nareszcie doczekalismy sie ocieplenia bloku i remontu balkonow.Mnie sie marzy drewniana podłoga ,rośliny w drewnianych donicach /osłonkach donic/.Balkon wymiary 4,8 x 1,5 m od strony południowo-zachodniej /max nasłoneczniony ale chcę ocienić roletami bambusowymi.
Wymyśliłam ,że nie będę sadzic jednorocznych a myslę o żurawkach.Stąd moje pytanie-prośba podpowiedzcie czy w/g Waszych doswiadczeń dadzą sobie radę ? jakie wybrac odmiany -chciałabym mieć ciekawe kolorystycznie ,wiadomo ,że nie wysokie,"rosochate" nie kapryśne.Czy to realne "marzenie".Co zima czy wynosić i dołować na działce ?

Dyskusje na różne tematy dotyczące żurawek 01 Wrz 2014 21:07 #296335

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
Żurawki w donicach mogą się udać, ale na zimę trzeba lekko okryć np słomianą matą i podlewać w odwilż.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewa1953

Dyskusje na różne tematy dotyczące żurawek 06 Wrz 2014 10:28 #297223

• andrzejek
  • andrzejek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1664
Ze 2-3 tygodnie temu wsadziłem strasznie wyrośnięta Sashay w nowe miejsce i dużo głębiej .Oto co mi się wczoraj ukazało :

IMGP8237Kopiowanie.JPG

Dyskusje na różne tematy dotyczące żurawek 14 Wrz 2014 20:16 #298886

• kaja_krys
  • kaja_krys's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 67
Nie wiem czy właściwe miejsce wybrałam na swój problem. Kilka posadzonych żurawek, które nabyłam musiało być z jakimś "gratisem"- posadzone mizerniały i po jakimś czasie okazało się, że mogłam je wyjąć z ziemi bez korzeni (jakby wyjedzone).
Żurawki wyjęłam, wsadziłam do doniczek do ukorzenienia i jakoś załapały. Na miejsca gzie rosły wsadziłam inne żurawki i historia sie powtórzyła.
Co ja mam teraz zrobić? Czyżby to były jakieś larwy opuchlaków czy też innego dziadostwa i toto zostało w ziemi?
Niby wszystko wybrałam. Co radzisz Igorze?

Dyskusje na różne tematy dotyczące żurawek 14 Wrz 2014 20:24 #298888

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
Pewnie opuchlaki...podlej Dursbanem albo jakimiś ekologicznymi sposobami, ale ja miałem marne wyniki w tej dziedzinie.
Przez jakiś czas nie sadź w to miejsce żurawek. :)
Za tę wiadomość podziękował(a): kaja_krys

Dyskusje na różne tematy dotyczące żurawek 15 Wrz 2014 21:44 #299170

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 10320
Igor wrote:
ale ja miałem marne wyniki w tej dziedzinie.

Ciekawi mnie, jak sobie w końcu poradziłeś z opuchlakami, bo mam nadzieję, że jednak udało się.
Pozdrawiam. Jola

Dyskusje na różne tematy dotyczące żurawek 05 Paź 2014 20:11 #303520

• adjapa
  • adjapa's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11
Witajcie.
Wysiałam pod koniec wakacji pierwszy raz własne nasionka.Nie oczekiwałam pozytywnych rezultatów,bo rosną sobie u mnie już kilka lat i żadna samosiejka się nie wyrosła.Może dlatego,ze rosną dość gęsto.Nie spodziewałam się ,a tu taka miła niespodzianka .W skrzyni pełno malusich żurawiątek.Tak jak przeczytałam zadołuję je(może lepiej w kompostowniku-będzie cieplej???).Nie wiem,czy przykuć i czym je przykryć jeśli trzeba.Poradźcie.
pozdrawia Kasia

Dyskusje na różne tematy dotyczące żurawek 05 Paź 2014 20:20 #303526

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu, wg moich obserwacji i doświadczeń na opuchlaki działa tylko Dursban w zwiększonej dawce... oraz Larvalen, ale to musi być określona temperatura

Kasiu, wg mnie możesz zadołować normalnie w gruncie w jakimś osłoniętym miejscu, gdzież wśród krzewów itd...nic im nie powinno być :)

Dyskusje na różne tematy dotyczące żurawek 05 Paź 2014 20:22 #303527

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Ja swoje ubiegłoroczne przez zimę trzymałam w domu, więc teraz to już duże krzaczki i jedna nawet kwitła :hearts:
Za tę wiadomość podziękował(a): adjapa

Dyskusje na różne tematy dotyczące żurawek 05 Paź 2014 20:25 #303530

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
Koniecznie pokaż w wątku o siewkach! Ja za rok będę wysiewał, bo teraz to zupełnie nie mam miejsca na "poletko doświadczalne' jednak one muszę rosnąć w gruncie, żeby ładnie rosnąć. Uprawa żurawek w donicach jeszcze mi nie wyszła :P

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.780 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum