TEMAT: Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ...

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 05 Maj 2014 11:46 #253272

• agutek
  • agutek's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 36
Muszko, moje wyglądały podobnie. Chociaż ja Figę przeganiałam bardzo z hostowisk. Ale np. taki Patriot, któ późno u mnie wychodzi skoszony równiutko... Nie martw się, jak rozwiną liscie, to tylko zewnętrzne będą poskracane. Szybko hościska nadrobią! :hug:

Zielone okna z estimeble.pl

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 05 Maj 2014 13:47 #253326

• muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2547
Dzięki za słowa otuchy - to tylko 3 sztuki na szczęcie. Mąż przeżył mój pierwszy atak furii... bo był w znacznym oddaleniu. :jeez: :happy3: Haniu, to na Górce...
Niestety, dziś na działce jest masakra - wszystkie liście zeszklone..... :cry3: :cry3: :cry3: Wskoczyłam tylko na chwile.... i na razie prędko tam nie zawitam bo się zapłaczę.... :placze: :placze: :placze:
pozdrawiam
Ela

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 05 Maj 2014 13:57 #253327

• filipkam
  • filipkam's Avatar
:cry3: Zmroziło mi jeden z pędów "Guacamole" i jeszcze jakiejś nn... Dobrze, że reszta wytrzymała, wszystko przykryte, a nowych nie posadziłem, siedzą pod folią...

Już mam zdjęcia tych dziwnych zmian:

To był pierwszy liść, drugi jest trochę lepszy:

Wygląda fatalnie, jeszcze rośnie przy schodach...
Ostatnio zmieniany: 05 Maj 2014 13:58 przez filipkam.

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 05 Maj 2014 14:04 #253328

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Muszko Złota, lepiej wyładuj złość rzucając czymś umiarkowanie ciężkim w bezpiecznym kierunku, od płaczu zmarszczki się nam porobią, a tak jeszcze mięśnie ładnie wyrobisz. Jedż na Górkę i pociesz biedne zmarzluchy. To jest tak wielka powierzchnia, że nie da się położyć włókniny? Postanowiłam, że teraz kupię włókninę i przy następnej majowej okazji nie będę wariować, tylko spokojnie rozłożę ją (włókninę nie okazję, a szkoda) na wszystko, co może ucierpieć. To szaleństwo z kartonami, gazetami, igłami, donicami umęczyło mnie okropnie. Wydałam sporo na rośliny, to teraz oszczędzam na zabezpieczeniu :woohoo: Wczoraj po ciemku złamałam kilka kłów (hostowych), ale mrozu tu nie było. Wszystkie w donicach (również za dużych :rotfl1: ) bezpieczne! Wpadłam w taką cholerę, że się zastanawiam, czy nie można uprawiać azalii wielkokwiatowych w donicach :think:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 05 Maj 2014 14:05 #253330

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Filipie, to nie są chorobowe zmiany. Dużo host ma pomarszczone liście i na tym polega ich urok. Z wiekiem pomarszczenia stają się jeszcze bardziej widoczne.
Ostatnio zmieniany: 05 Maj 2014 14:11 przez rm27.
Za tę wiadomość podziękował(a): filipkam

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 05 Maj 2014 14:37 #253348

• muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Platinum Boarder
Haniu, Brzozowej Górki nie dam rady zabezpieczyć .... tak jak piszesz - za dużo tego jest. :huh:
Pod domem też mi na wszystkie hosty nie starczyło włókniny czy innych cudactw - ale tu chyba przymrozku nie było, albo był bardzo mały - nawet nie nieokryte są nietknięte.
Nie martw się połamanymi kłami - wyjdą nowe i to w większej ilości. :flower2:
Dziś ma być -4 i diabli taniec z włóknną i kartonami w tę i z powrotem znów mnie czeka.
pozdrawiam
Ela

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 05 Maj 2014 14:53 #253358

• filipkam
  • filipkam's Avatar
Dzięki Romku, uspokoiłeś mnie. B) Ten pierwszy liść mnie tylko martwił, reszta jest ok. ;)

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 05 Maj 2014 16:40 #253399

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Muszko, szkoda, bardzo lubię Górkę :placze: jesteś pewna tych -4? Wczoraj po dzienniku moja ulubienica powiedziała, że to ostatnia zimna, mrożna noc! Muszę sprawdzić prognozę, bo posprzątałam to całe tałatajstwo do zabezpieczeń :think: Jak będzie mróz, to...jadę po włókninę :hammer: :hammer:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 05 Maj 2014 16:53 #253407

• filipkam
  • filipkam's Avatar
Sprawdziłem tu: www.meteo.pl/
Może lepiej było nie sprawdzać. :cry3:

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 05 Maj 2014 18:00 #253438

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Stanowczo trzeba zainwestować w grubą agro. Posłuży nam lata całe B)

Oto moje badziewne okrycia :devil1: Oczywiście pod donicami i workami kopczyki z gleby i ściółki :happy-old:

P1020806.JPG

P1020807.JPG

P1020822.JPG

P1020820.JPG

P1020823.JPG

P1020827.JPG

Przegapiłam tylko 2 hosty: malutką za sosenką (wysiewkę z tamtego roku) i dużą, ale na uboczu (f. Albopicta)

P1020825.JPG
mały pechowiec :hammer:

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 05 Maj 2014 20:17 #253505

• muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Platinum Boarder
Haniu, nie wiem, czy było -4, ale na Brzozowej Górce w którykolwiek zakątek nie zaszłam tam liście host przemrożone. :placze:
Dobrze, że choć pod domem hościaki przetrwały.
Tak wyglądają moje zabezpieczenia - Siberko podobnie jak Twoje : :evil:

Filip, ja tam wolę jednak sprawdzić meteo. :blink:
pozdrawiam
Ela
Ostatnio zmieniany: 05 Maj 2014 20:28 przez muchazezlotym.

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 05 Maj 2014 23:02 #253667

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Podobnie :devil1: tylko moją serduszkę szlag trafił :jeez: Zmarzła :(
Żebym wiedziała, że to taki delikates, dałabym jej pudło po kosiarce :happy3:

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 06 Maj 2014 10:13 #253831

• muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Platinum Boarder
Pod tym kartonem z lewej od serduszki była Blue Wu - rano, po zdjęciu pudła stwierdziłam, że pięknie zapowiadający się olbrzym ma przemrożone liście. :cry3:

pozdrawiam
Ela
Ostatnio zmieniany: 06 Maj 2014 10:43 przez muchazezlotym.

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 06 Maj 2014 16:19 #253963

• Poll
  • Poll's Avatar
Przykrywałam moje rośliny na różny sposób i jak moę podsumować moje doświadczenia? Najlepiej przetrzymały rosliny , wokół których wbiłam 2 do 4 patyków ( nieco wyższych od roślin) a na nie narzuciłam włókninę.Materiał przycisnęłam kamieniami.Tam, gdzie włóknina dotyka liści są spore odmrożenia.
Bardzo dobrze przetrwały też maluchy, które otaczałam czterema doniczkami, na to gałezie, drewienka i wszystko zarzuciłam sporą kupką chwastów, razem z doniczkami.

Siberka ma rację, teraz, czy latem trzeba zainwestować w włókninę, pociąć w kawałki i tak przygotowane trzymać pod ręką. Przydałoby się też przygotować różnej długości paliki, jako podpórki włókniny i kamienie.Tych mam dosyć porozrzucanych na całym hostowisku, więc nie mam chociaż tego problemu. :)

Elu, Siberko jak oceniacie temperaturę, jaka była u Was i jakie ( oby jak najmniejsze) macie straty? :hug:

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 06 Maj 2014 17:00 #253993

• muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Platinum Boarder
Polu, u mnie dziś rano o 6 na przyokiennym termometrze było -0,6, wszystko wokół było siwe: dachy, samochody, trawnik itp. Myślę, że musiłao być -2, -3 stopnie. Po powrocie z pracy stwierdziłam, że wspomnianych "zeszkleń" na Blue Wu nie ma! :eek3: Liście wyglądają NORMALNIE. :woohoo: Na żadnej innej hoście też nie stwierdziłam przemrożeń. 2 nie były nakryte, bo zabrakło mi materiału, rosną na pasku między domem a magnolią i świerkiem - pewnie było tam cieplej - są całe i zdrowe:

Nie zmarzły też: serduszka i kwiaty azalii pontyjskiej. To wszystko dotyczy posesji pod domem, na działce jest z pewnością gorzej - właśnie z duszą na ramieniu się tam wybieram. :dazed:
pozdrawiam
Ela
Ostatnio zmieniany: 06 Maj 2014 17:02 przez muchazezlotym.

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 06 Maj 2014 17:21 #254005

• Poll
  • Poll's Avatar
Z tego, co piszesz, mróz poszedł na nas, was oszczędził. :)U mnie, na kilkanaście azali , może 3 będą miały po 2-3 kwiaty, paproty, hosty i inne byliny poszły...
Ostatnio zmieniany: 06 Maj 2014 17:22 przez Poll.

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 06 Maj 2014 18:21 #254038

• muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Platinum Boarder
Na działce (pod lasem, 2,5 km od mego domu) zmrożone są wszystkie hosty, które miały liście czy większe kły.

Cesarzowa:

i inne:

pozdrawiam
Ela

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 06 Maj 2014 18:23 #254040

• Poll
  • Poll's Avatar
Współczuję Elu :hug: , znam ten widok. :dry:
Ostatnio zmieniany: 06 Maj 2014 18:24 przez Poll.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.775 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum