TEMAT: Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ...

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 06 Maj 2014 18:30 #254042

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Muszko :placze: Na pewno wypuszczą nowe kły, ale nie będą już takie dorodne w tym roku. A może właśnie nadrobią straty? Masz takie doświadczenia? Straciłam sporo roślin przez takie wiosenne atrakcje, ale nie miałam host. Tak lubię Górkę :flower2:

Poluś, jakiej włókniny używałaś? Zimowej czy tej cienkiej?

:bye:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): muchazezlotym

Zielone okna z estimeble.pl

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 06 Maj 2014 18:38 #254047

• muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2547
Nie mam takich doświadczeń - zawsze o tej porze roku moje hosty dopiero zaczynały wypuszczać kły i przymrozki nie były im straszne.
pozdrawiam
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): hanya

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 06 Maj 2014 19:52 #254101

• agutek
  • agutek's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 36
Oj, smutno to wygląda. Tulę Was mocno, Dziewczyny! Oby hościska odbiły podwójnie! :garden1:

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 06 Maj 2014 20:00 #254111

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Polu, podobno w ogrodzie było -2.
Straty w hostach niewielkie. Jedna rozdeptana :silly: (dopiero dziś odkryłam), kilka urosło dwukrotnie pod kopczykiem i wylazło kłami na świat :jeez: Ale jestem dobrej myśli.
4 dni w ciemnicy nie zaszkodziły roślinom :devil1: Większość liści jak nowa. Może z czasem coś tam zbrązowieje, ale na razie jestem zadowolona z efektów.

Miejscami troszkę przedobrzyłam, bo na kopczyk z ziemi i ściółki położyłam folię (reklamówkę) i dopiero to przykryłam donicą. Na noc OK, ale w słoneczne dni było tym hostom za gorąco, a nie miałam możliwości dojeżdżania i odkrywania roślin.

Elu, :placze: :placze: :placze: :hug:
Ostatnio zmieniany: 06 Maj 2014 20:02 przez sd-a.

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 06 Maj 2014 23:04 #254278

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
No to dramat... :(

A tak się cieszyliśmy z wczesnej wiosny :ouch: :ouch: :ouch:

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 06 Maj 2014 23:28 #254294

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Polu, Elu, współczuję mrozowej demolki. Kraków na szczęście przemrozki ominęły. Teraz drżę jeszcze tylko przed gradem. I susza daje się porządnie we znaki.

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 07 Maj 2014 09:11 #254396

• muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Platinum Boarder
Poll wrote:

Elu, tym hostom, które całkiem przemarzły, wycięłam kły zupełnie...Szczególnie tym, które miały ich mało.Przy dużej ilości host nie jest możliwe wycięcie kłów wszystkim uszkodzonym hostom. :dry:

Polu, myślę, że należy wyciąć wszystko, co przemarzło - zarówno liście jak i kły. Martwa tkanka to idealna pożywka dla grzybów. Ten rok jest już dla nich stracony - brak liści to brak fotosyntezy i asymilacji - a co za tym idzie pewnie i brak wzrostu kłącza.... :jeez: Nasze hosty będą o rok młodsze. Grzyb już nam z pewnością nie jest potrzebny. Co o tym sądzisz? :think:
pozdrawiam
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): waldek727

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 07 Maj 2014 09:16 #254402

• Adrian
  • Adrian's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1031
Ojej, czytam ze smutkiem Wasze opowieści o stratach - liście host są jednak bardzo wrażliwe :placze:
Przy moich kilku-kilkunastu dałem radę nakryć wiaderkami ale nie miałem też tak zimno.
Mogę Was tylko wirtualnie przytulić :hug: i pocieszyć, że może w przyszłym roku przyroda nie będzie wariować i Wasze hostowiska pokażą pełnię urody?
Poll, 400-500 host? :woohoo: :woohoo:
Nawet nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić (takiej kolekcji oraz widoku przemrożonych)

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 07 Maj 2014 11:39 #254472

• muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Platinum Boarder
Ludziska piszą, że wiele roślin można ochronić przed przemrożeniem za pomocą hm... szlaucha - podlanie i opryskanie wodą niektórych upraw może im uratować życie.
W przypadku host nie miało to żadnego znaczenia. W sobotę porządnie nawodniłam jedno z moich hostowisk - pod modrzewiami (najbardziej suche). Noc z soboty na niedzielę niestety była mroźna (wbrew zapowiedziom) i wydaje mi się, że najbardziej zabójcza dla moich host - wtedy te pod modrzewiami miały mokre liście i kły. Po wczorajszych oględzinach stwierdziłam, że zarówno podlane, jak i suche identycznie zniosły przymrozki - % strat jest bardzo zbliżony.
pozdrawiam
Ela

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 07 Maj 2014 13:41 #254526

• Jacekop71
  • Jacekop71's Avatar
  • Gold Boarder
  • Pozytywnie zakręcony
  • Otrzymane dziękuję: 416
Elu,Polu-współczuję :(
Na szczęście jak na razie przymrozki omijają Opole,co nie znaczy ,że opolszczyzna ich nie było.
Pozdrawiam ;)

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 07 Maj 2014 18:38 #254702

• muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Platinum Boarder
Polu, smutny widok .... , :cry3: bardzo ... :hug: Widzę, że grzybki już zrobiły sobie ucztę... Myślę, że trzeba nasze zmarzlaki spryskać czymś grzybobójczym. :think:

Muszę koniecznie jakoś się przemóc ( na razie nie jestem w stanie) i pojechać z nożykami na działkę. Ja także miałam przeprowadzać część host w nowe, lepsze miejsce, na razie te plany poszły w odstawkę. :angry:
pozdrawiam
Ela

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 07 Maj 2014 18:54 #254719

• muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Platinum Boarder
:think: Polu, myślę, że założyć sztormiak i pryskać w momencie jak najmniejszych opadów. Trochę na pewno zadziała - lepszy rozcieńczony środek niż żaden, najwyżej później się powtórzy.
pozdrawiam
Ela

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 07 Maj 2014 19:24 #254746

• muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Platinum Boarder
Znam lepsze opryskiwacze. :wink4:
Kurcze, żeby to się znów jakąś powodzą nie skończyło. :jeez: U mnie dopiero przed chwilą zaczęło padać - to tej pory susza jak na pustyni.
Zastanawiam się, czy nie najlepsze by tu było Polyversum - rozcieńczenie mu nie zaszkodzi. Tylko, że jet piekielnie drogie. :jeez:
pozdrawiam
Ela

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 07 Maj 2014 19:51 #254767

• danutal
  • danutal's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1269
Kochane dziewczyny, aż serce ściska się z żalu na taki smutny widok. :placze: Tyle host podmarzniętych to zgroza !!! Czeka Was bardzo ciężki sezon...., ja bez względu na wszystko czekam na zdjęcia Waszych ulubionych roślin.
Czy macie jeszcze ledwie pokazujące się kły, bo u mnie takich jest sporo. Może chociaż one się uratowały i będą nas cieszył widok ich na fotkach?
Pozdrawiam.Danuta

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 07 Maj 2014 19:53 #254771

• lucy09
  • lucy09's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 445
Bardzo, bardzo Wam współczuję.W ubiegłym roku miałam tak po gradobiciu. Smutno.

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 07 Maj 2014 21:36 #254860

• muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Platinum Boarder
Danusiu, ja trochę jeszcze mam host w kłach, ale niewielki %. :( Fotki na pewno będą.

Lucynko, pamiętam Twoje hosty po ubiegłorocznym gradobiciu, pamiętam także, że pięknie odrosły.
pozdrawiam
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): danutal

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 07 Maj 2014 21:50 #254879

• muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Platinum Boarder
Tylko 2? :woohoo: Kurcze, jednak u Was wegetacja rusza dużo wcześniej. Ja dziś musiałam odkopać ( dla poprawienia humoru)obie piękności o których piszesz + jeszcze parę innych. Ale to pod domem. Na działce były bardziej zaawansowane rozwojowo. W piątek może się przełamię i zajrzę do nich.
pozdrawiam
Ela

Nasze hostowe historyjki i inne luźne gadki ... 07 Maj 2014 23:32 #255001

• jar222
  • jar222's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11
:( Strasznie wam współczuję.
Na Mazowszu aura była łaskawsza, u mnie słupek rtęci zatrzymał się między 1 a 0.
Chyba pierwszy raz sprawdziła się przepowiednia z IMiGW
pozdrawiam

Jarek

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.831 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum