TEMAT: Uwaga na wirus HVX !!!

Uwaga na wirus HVX !!! 28 Kwi 2014 21:00 #249323

• Jacekop71
  • Jacekop71's Avatar
  • Gold Boarder
  • Pozytywnie zakręcony
  • Otrzymane dziękuję: 416
Polu rozumiem... W ubiegłym roku na Lecie Kwiatów w Otmuchowie jeden ze sprzedawców wciskał mi zarażoną hostę jako uzyskaną u siebie nową odmianę...Zgroza...W Dobrzycy w ogrodach tematycznych wiele host ma HVX ale Maja Popielarska i inni prowadzący programy ogrodnicze problemu tam nie dostrzegają.Przykladów medialnych można by przytaczać wiele. Szkoda,że tak niewiele mówi,pisze się o profilaktyce. Wydaje mi się,że watro założyć Towarzystwo Pasjonatów Host u nas w kraju.Polu,Elu,Andrzeju Pach...pomyślcie.Ja się na to pisze.Może wówczas łatwiej było by propagować kolekcjonerski stosunek do host, czy uświadamiać tych dla których hosta z HVX jest ,,bajerancka''... Żadne miesięczniki ogrodnicze nie napisały dotychczas porządnych art o HVX, MOZAJCE itd.A nie każdy ma dostęp do internetu i naszego zacnego forum. TPH,dawało by możliwość ,wydania choćby biuletynu...Czyto tylko moje życzeniowe myślenie?...
Pozdrawiam ;)
Ostatnio zmieniany: 28 Kwi 2014 21:01 przez Jacekop71.

Zielone okna z estimeble.pl

Uwaga na wirus HVX !!! 28 Kwi 2014 21:12 #249343

• muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2547
Jacku, pomysł świetny, tylko przedsiewzięcie wymagałoby dużego nakładu czasu. :jeez:
Maja Popielarska nie mówi o HVX, bo nie ma chemii, którą by można przy okazji "lokować" w programie. :mad2: Więc lepiej przymknąć oko na problem :evil: i udać, że go nie ma.
Poza tm nie dalej jak parę minut temu była mowa tu na naszym forum o zakupie bardzo tanich host. Widzisz więc, że nie kazdy bierze do głowy jakieś tam "maziaje" na liściach.
pozdrawiam
Ela

Uwaga na wirus HVX !!! 28 Kwi 2014 21:26 #249371

• muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Platinum Boarder
Polu, pewnie, że pamiętam nasze rozważania.
Martwi mnie tylko, :( że wielu hostowych "wyjadaczy" jak Pidżama czy obaj Tomasze przestają odwiedzać fora, przynajmniej te polskie. Ich wiedza i doswiadczenie są nie do przecenienia.
pozdrawiam
Ela

Uwaga na wirus HVX !!! 28 Kwi 2014 21:31 #249377

• Jacekop71
  • Jacekop71's Avatar
  • Gold Boarder
  • Pozytywnie zakręcony
Zgadzam się,że poświęcenie sporej ilości czasu i nakład finansowy grają tu główne skrzypce...Ale wierzę,że kiedyś uda się coś zorganizować. Tak jak Polu napisałaś.Cieszmy się ,że w forum jest co raz większa rzesza sympatyków host (żeby tylko jeszcze chcieli dokładnie czytać wątki,np ten )...
Mi udało się w pracy przekonać dwóch kolegów do host w ogrodzie.Jednemu hosty kojarzyły się jedynie z cmentarzem i kościołem (tam widział ich najwięcej ) i miał rację,bo sam pamiętam hosty przy kościele w moim rodzinnym Świeradowie Zdroju...które wiele lat temu już tam były.
Tak czy inaczej warto propagować hostowariactwo :whistle: :evil: na wszelki dostępny sposób,bo to ciekawe hobby i pozytywnie uzależnia.Można w sobie odnaleźć słabą silną wolę np. do ich zakupu :club2:
Pozdrawiam ;)

Uwaga na wirus HVX !!! 28 Kwi 2014 21:41 #249391

• Jacekop71
  • Jacekop71's Avatar
  • Gold Boarder
  • Pozytywnie zakręcony
Stanę w obronie Tomka,tego ,,mojego" Sporo pracy zawodowej na dzień dzisiejszy.Ale uwierzcie mi,nie zapomina o Nas :bye:
Pozdrawiam ;)

Uwaga na wirus HVX !!! 28 Kwi 2014 21:47 #249401

• muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Platinum Boarder
Jacku, "Twojego" Tomka nie miałam na myśli, :kiss3: ale miło, że o nas pamięta. Chodziło mi o TomaszaII i Tombeata ze starego forum. A swoją drogą sporo Tomków pasjonuje się hostami. :dance:
pozdrawiam
Ela
Ostatnio zmieniany: 28 Kwi 2014 21:48 przez muchazezlotym.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jacekop71

Uwaga na wirus HVX !!! 30 Kwi 2014 14:30 #250112

• agutek
  • agutek's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 36
Czy to to, co myślę...? :flower:

Ostatnio zmieniany: 30 Kwi 2014 14:37 przez agutek.

Uwaga na wirus HVX !!! 30 Kwi 2014 20:52 #250203

• muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Platinum Boarder
Agutku, na moje oko to zdrowe liście. :flower2: Burchle na drugim wyglądają na naturalne. :)
pozdrawiam
Ela

Uwaga na wirus HVX !!! 02 Maj 2014 22:27 #251341

• Nati
  • Nati's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Kocham ogród!
  • Otrzymane dziękuję: 65
jednak pokazała się kolejna zarażona smutno:(

potwierdźcie proszę, obcinałam jesienią kwiatostany tej hosty akurat po cięciu kwiatów tej chorej :club2:

IMG_1820.JPG

IMG_1829.JPG

Uwaga na wirus HVX !!! 02 Maj 2014 22:29 #251345

• Nati
  • Nati's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Kocham ogród!
jednak pokazała się kolejna zarażona smutno:(

potwierdźcie proszę, obcinałam jesienią kwiatostany tej hosty akurat po cięciu kwiatów tej chorej :club2:

IMG_1820_2014-05-02.JPG

IMG_1829_2014-05-02.JPG

a to jest ta co wcześniej pokazywałam kropki białe na liściach ale tu jakoś nic nie widać

IMG_1823.JPG
Załączniki:

Uwaga na wirus HVX !!! 03 Maj 2014 07:33 #251469

• muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Platinum Boarder
Nati, ta pierwsza ma wyraźne objawy wirusa. :(
pozdrawiam
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Nati

Uwaga na wirus HVX !!! 03 Maj 2014 08:38 #251501

• strange
  • strange's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13
Jacekop71 wrote:
Zgadzam się,że poświęcenie sporej ilości czasu i nakład finansowy grają tu główne skrzypce...Ale wierzę,że kiedyś uda się coś zorganizować. Tak jak Polu napisałaś.Cieszmy się ,że w forum jest co raz większa rzesza sympatyków host (żeby tylko jeszcze chcieli dokładnie czytać wątki,np ten )...
Mi udało się w pracy przekonać dwóch kolegów do host w ogrodzie.Jednemu hosty kojarzyły się jedynie z cmentarzem i kościołem (tam widział ich najwięcej ) i miał rację,bo sam pamiętam hosty przy kościele w moim rodzinnym Świeradowie Zdroju...które wiele lat temu już tam były.
Tak czy inaczej warto propagować hostowariactwo :whistle: :evil: na wszelki dostępny sposób,bo to ciekawe hobby i pozytywnie uzależnia.Można w sobie odnaleźć słabą silną wolę np. do ich zakupu :club2:

Ja bym nie był tak pesymistyczna - ludzie się uczą jednak - choć trwa to powoli...
W piątek pokazywałam koleżance w pracy zdj chorych host w encyklopedi host- artykuły tam są całkiem przystępne - a ona chciała zobaczyć czym tak straszę!
Kolejna osoba kupująca hosty na ryneczkach/w biedronkach i gdzie popadnie

Ludzie przychodzą, odchodzą a potem wracają (choć czasu wolnego większość z nas ma coraz mniej)

Nati niestety hosta pierwsza na pewno do zniszczenia :(
pozdrawiam
S

Uwaga na wirus HVX !!! 03 Maj 2014 08:42 #251510

• Nati
  • Nati's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Kocham ogród!
miałam troche roundapu, polałam ja troche kilka dni temu i nic, to trzeba kilka razy??

Uwaga na wirus HVX !!! 03 Maj 2014 08:48 #251513

• muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak - hosty to twarde bestie - trzeba je pryskać po liściach ( nie podlewać) ze 3 razy, a i tak obumierają powoli.
pozdrawiam
Ela

Uwaga na wirus HVX !!! 03 Maj 2014 08:55 #251518

• Nati
  • Nati's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Kocham ogród!
ło matko, dostałam troche w słoiku i już nie ma :P jakaś inna rada, boję się że korzenie się rozrastają i plączą się obok innych zdrowych host, i chcę je szybko wyeliminować

Uwaga na wirus HVX !!! 03 Maj 2014 09:49 #251556

• muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Platinum Boarder
Innej rady nie ma - można wykopać, jeśli masz pewność, że nie uszkodzisz jednocześnie korzeni innych host, ale z tego co piszesz to masz już ich plątaninę. Korzenie rosnąc obok siebie nie tycane nie zarażą zdrowej hosty - tylko ich sok - czyli uszkodzenie np. podczas wykopywania.
pozdrawiam
Ela

Uwaga na wirus HVX !!! 03 Maj 2014 09:54 #251560

• Nati
  • Nati's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Kocham ogród!
nie wiem co robić bo te chore posadzone były w zeszłym roku, to chyba się nie rozrosły mocno, ale to już moje ryzyko rendgena w ziemię nie zrobię :tongue2:

Uwaga na wirus HVX !!! 03 Maj 2014 12:55 #251742

• lucy09
  • lucy09's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 445
Wiem, że to wirus. Środko ostrożności podjęte. Ale pokazuje ku przestrodze. (Zdaje się, że to sławetna pomyłka z ubiegłego roku która miała być WAR PAINT)
P1010095.JPG

P1010091_2014-05-03.JPG

P1010094_2014-05-03.JPG

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.570 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum