TEMAT: Pielęgnacja róż

Pielęgnacja róż 27 Lip 2025 12:38 #881220

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 12360
Też mi się takie zmiany wydały wirusowe, chociaż z wirusami u róż się nie spotkałam jeszcze.
Czytając dużo o wirusach w odniesieniu do piwonii, natrafiłam na taką niepocieszającą wiadomość, że badania w Stanach wykazały, że 40% roślin ozdobnych jest zainfekowanych wirusami (u piwonii ten odsetek jest wyższy o kilka %). Chyba musimy się przyzwyczaić, bo tę wojnę przegraliśmy na całej linii.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, MARRY, Nimfa, Babcia Ala, Klarkia25

Zielone okna z estimeble.pl

Pielęgnacja róż 27 Lip 2025 14:40 #881227

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3675
Fafka, może nie zauważyłaś. Tu bardzo ciekawie, w sumie optymistycznie, właścicielka opowiada i pokazuje swoje róże zainfekowane wirusem
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Nimfa, Babcia Ala

Pielęgnacja róż 16 Paź 2025 21:06 #884223

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Ostatnio czytam o jesiennych opryskach mocznikiem w odniesieniu do róż. Znam ten sposób w sadzie, jako metodę na zredukowanie chorób grzybowych drzewek owocowych. Nigdy natomiast nie robiłam tego różom.
Czy ktoś stosuje? Jeśli tak, to podzielcie się swoim doświadczeniem.
Pozdrawiam. Jola

Pielęgnacja róż 22 Paź 2025 19:24 #884453

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Nikt chyba nie stosuje tego mocznika. To ja w ramach eksperymentu zastosowałam na dwóch najbardziej zagrzybionych różach. Pryskałam dzisiaj owocowe i resztką oprysku potraktowałam 'Heidi Klum' i 'Schneewittchen'. Ta pierwsza, jak mi przez dwa pierwsze i suche lata nie chorowała, tak tej jesieni cała czarna od plam CP. Druga nie tak bardzo, po prostu tradycyjnie jesienią ma brzydkie liście.
Natomiast zaskoczył mnie 'Alchymist'. Zwykle o tej porze stał łysy, a już od dwóch lat w okres spoczynku wchodzi ulistniony, a plamy ma sporadycznie gdzie niegdzie. Chce mnie zawstydzić, bo tak go obgadywałam.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Łatka
Wygenerowano w 0.796 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum