TEMAT: Iglaste pogotowie ratunkowe

Odp: Iglaste pogotowie ratunkowe 03 Paź 2012 21:59 #74639

• ryszar
  • ryszar's Avatar
  • Gold Boarder
  • Strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 147
Podczas sadzenia roślin z doniczek , po uprzednim solidnym namoczeniu wodą , staram się korzenie (w większości przypadków mocno skłębione)rozluźnić i maksymalnie wydłużyć.Do dołka umieszczam w zależności od systemu korzeni albo na kopczyku rozkładam korzenie albo robię szpadlem głęboką szczelinę i długi korzeń tam wprowadzam.Następnie zasypuję ziemią i obficie podlewam by ziemia przylgnęła do korzeni.W większości przypadków po wyjęciu rośliny z doniczki widać jak końcówki korzeni skierowane są na ściankach w górę .Bez uwolnienia części korzeni przed posadzeniem , roślina taka potrzebuje kilku lat na rozbudowę właściwego systemu korzeniowego lub ma szansę paść w pierwszym sezonie.Ta metoda zdała u mnie egzamin.Rośliny znakomicie się ukorzeniają i rosną.

Ryszard
Za tę wiadomość podziękował(a): artam, rispetto, waldek727, Pawel_K

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Iglaste pogotowie ratunkowe 05 Paź 2012 13:38 #75153

• Kalmia
  • Kalmia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 209
Witam!
Załączam zdjęcie mojej jodły koreańskiej 'Silberlocke' z pytaniem, czy to miejsce szczepienia będzie miało wpływ na jej dalszy rozwój? Co mam z tym fantem zrobić?
Pozdrawiam serdecznie.

DZ1B2E1.JPG

DZ25451.JPG

Odp: Iglaste pogotowie ratunkowe 05 Paź 2012 18:21 #75195

• Nemo
  • Nemo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 215
A cóż zrobisz? Przecież nie ostrugasz ;)
Ciekawe na czym szczepione. Jest możliwe, że się kiedyś wyłamie.

Odp: Iglaste pogotowie ratunkowe 05 Paź 2012 19:52 #75246

• Kalmia
  • Kalmia's Avatar
  • Platinum Boarder
Właśnie tego się najbardziej obawiam, że kiedyś zwyczajnie się złamie ... Jak na razie zrobię mocniejszą podpórkę. Muszę poczytać o szczepieniu jodeł, ale nigdy nie szczepiłam, więc jest to dla mnie wiedza tajemna... Prędzej pewnie kupię nową taką samą odmianę... A tej to szkoda bardzo, bo ma już z 5 lat ...

Odp: Iglaste pogotowie ratunkowe 05 Paź 2012 20:15 #75257

• slavko
  • slavko's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 31
Na czym szczepione, to raczej oczywiste: na jodle pospolitej jak zazwyczaj wszystkie jodły. Bo lilaka na ten przykład, to najlepiej na ligustrze.. nie wyłazi jak to lilaki w najmniej pożądanych miejscach ;) Ja się zastanawiam jak można było taki zraz wybrać? Wygodniej było szczepić to fakt. Nic się nie wyłamie. W jabłoniach często się to zdarza, bo szczepi się je na karłowych podkładkach, tylko trzeba trochę przy paliku trzymać.

Kalmia - jakichś dramatycznych różnic w grubości nie ma. To się wyrówna. Nie widać zgorzeli, ni nic niepokojącego, więc się nie niepokój. Ja to bym wykopał i zakopał głębiej, żeby prawie cała podkładka była w ziemi - szybciej się rozrośnie. A jeśli się boisz takiej operacji, to zasyp do połowy ziemią, a drugą połowę obsyp korą. I trzymaj przy paliku na wszelki wypadek ze 3 lata, co zresztą i tak będzie konieczne, bo ja tam nie widzę przewodnika, to sobie wybierz jakiś i zrób :)
Ostatnio zmieniany: 05 Paź 2012 21:08 przez slavko.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia

Odp: Iglaste pogotowie ratunkowe 05 Paź 2012 21:13 #75307

• Nemo
  • Nemo's Avatar
  • Platinum Boarder
Ano właśnie... oczywiste, mówisz. I niedobrze.
Taka "gulała" świadczy o niezgodności fizjologicznej i zaburzeniach w transporcie różnych tam składników. Efekt jak przy obrączkowaniu. Gdzieś tam w ogrodzie u mnie rośnie kilka 'Kohout's Icebreaker'®, bo ładne. Na zwyczajnej i koreance. Niebo a ziemia. I jak myślisz, które ładniejsze? :)
Ostatnio zmieniany: 05 Paź 2012 21:23 przez Nemo.

Odp: Iglaste pogotowie ratunkowe 05 Paź 2012 21:21 #75319

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Mam w identyczny sposób zaszczepionego klona 'Lewandowski WB' i przy każdej wichrze drżę, czy rano nie znajdę góry na polu sąsiada ;)

Odp: Iglaste pogotowie ratunkowe 05 Paź 2012 21:23 #75320

• Nemo
  • Nemo's Avatar
  • Platinum Boarder
Na jaworze...
Za tę wiadomość podziękował(a): rispetto

Odp: Iglaste pogotowie ratunkowe 05 Paź 2012 21:27 #75322

• slavko
  • slavko's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 31
Taka gulała, to nie gulała. Jakieś prawie zawsze są. U mnie rośnie lasiocarpa co miała pień 3x grubszy od podkładki a gula była prawie jak pięść. I jakoś rośnie :) Pewnie by tego nie było i ładniejsza by była, gdyby była szczepiona na jodle górskiej ;) W sumie jedna ch.. hodować jodłę pospolitą czy koreańską na podkładkę... ale ktoś tam wybadał, że nie ma potrzeby. Może zaburzenia w transportowaniu są, bo odcięta była część rośliny i przyczepiona do drugiej ;)

Odp: Iglaste pogotowie ratunkowe 07 Paź 2012 16:48 #75916

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Bo takich świerków nie pryskamy Promanalem ani wiosną, ani latem, wszystkie iglaki oprócz srebrnych ;)
Tyle wiem, :oops: może fachowcy dopiszą słówko.
Ostatnio zmieniany: 07 Paź 2012 16:55 przez pamelka.

Odp: Iglaste pogotowie ratunkowe 07 Paź 2012 18:48 #75943

• Pawel_K
  • Pawel_K's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23
O kurcze-kompletnie o tym nie wiedziałem-dziękuję za uświadomienie. Nie popełnię więcej tego błędu.

Odp: Iglaste pogotowie ratunkowe 08 Paź 2012 08:40 #76117

• Kalmia
  • Kalmia's Avatar
  • Platinum Boarder
slavko wrote:
Na czym szczepione, to raczej oczywiste: na jodle pospolitej jak zazwyczaj wszystkie jodły. Bo lilaka na ten przykład, to najlepiej na ligustrze.. nie wyłazi jak to lilaki w najmniej pożądanych miejscach ;) Ja się zastanawiam jak można było taki zraz wybrać? Wygodniej było szczepić to fakt. Nic się nie wyłamie. W jabłoniach często się to zdarza, bo szczepi się je na karłowych podkładkach, tylko trzeba trochę przy paliku trzymać.

Kalmia - jakichś dramatycznych różnic w grubości nie ma. To się wyrówna. Nie widać zgorzeli, ni nic niepokojącego, więc się nie niepokój. Ja to bym wykopał i zakopał głębiej, żeby prawie cała podkładka była w ziemi - szybciej się rozrośnie. A jeśli się boisz takiej operacji, to zasyp do połowy ziemią, a drugą połowę obsyp korą. I trzymaj przy paliku na wszelki wypadek ze 3 lata, co zresztą i tak będzie konieczne, bo ja tam nie widzę przewodnika, to sobie wybierz jakiś i zrób :)

Slavko, dziękuję za radę. Najpierw pomyslałam, że wykopię na wiosnę i posadzę głębiej, ale w weekend byłam na działce i zmieniłam zdanie. Miejsce szczepienia nie jest zbyt wysoko, więc dosypię ziemię i korę, jak radziłeś. Zrobiłam mocny palik i trochę wyprostowałam, wyglada całkiem nieźle.
Pozdrawiam serdecznie :)

Odp: Iglaste pogotowie ratunkowe 08 Paź 2012 11:59 #76184

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Co dolega mojej Inversie :cry3:
Bardzo proszę o diagnozę i pomoc w leczeniu :thanks:

Nie była przesadzana ostatnio, rośnie w tym miejscu już drugi :think: sezon.

Odp: Iglaste pogotowie ratunkowe 08 Paź 2012 14:01 #76223

• Pinus
  • Pinus's Avatar
A nie jest to przypadkiem przędziorek sosnowiec?
Kiedy uwidoczniły się te uszkodzenia oraz gdzie najpierw (dolne czy górne partie rośliny)?

Odp: Iglaste pogotowie ratunkowe 08 Paź 2012 14:27 #76231

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Andrzeju zaczęło się od góry w ostatnich 2 tygodniach :oops: pryskana na przędziorki ok.1, 5 m-ca temu.
Powtórzyć?

Odp: Iglaste pogotowie ratunkowe 08 Paź 2012 14:41 #76234

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Jolu, porównaj może jeszcze z objawami brunatnienia igieł świerka.

Odp: Iglaste pogotowie ratunkowe 08 Paź 2012 14:44 #76235

• Pinus
  • Pinus's Avatar
Teraz oprysk na przędziorka jest już bezcelowy.
Trzeba było pryskać w maju-czerwcu.
Przędziorek atakuje zwykle od dolnych partii rośliny.
To należy zobaczyć bezpośrednio ("dotknąć" :) )

Odp: Iglaste pogotowie ratunkowe 08 Paź 2012 18:43 #76273

• Nemo
  • Nemo's Avatar
  • Platinum Boarder
Obcego życia to ja tu nie widzę, igły czyste, żadna funga nie owocnikuje. Ze świata zwierzęcego takoż nie widać...
Raczej fizjologiczne. Przenawożone? Podsuszone? Korzenie zeżarte? Sąsiadowi podpadłaś? ;)

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.815 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum