TEMAT: Kokolidkowe zasady w kuchni - etap II

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - etap II 16 Mar 2012 09:50 #11904

  • imwsz
  • imwsz's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 34
  • Otrzymane dziękuję: 8
Włączam się w II fazę Ubytek wagi przez 7 tygodni 9,5 kg.
+++ Każdego dnia przegotowana woda, kawa czarna, 2x zielona herbata – pomiędzy posiłkami i przed pierwszym śniadaniem jabłko ze skórką
Poniedziałek
I śniadanie - 2 prostokąty chrupkiego z masłem
II śniadanie – 100 g białego serka chudego
obiad - warzywa z oliwą (czerwona kapusta, fasolka szparagowa, pieczarki) + pieczony ziemniak z ziołami
podwieczorek – kalafior bez oliwy
kolacja - warzywa z oliwą (fasolka, kalafior, pieczarki) + pieczony udziec z indyka (w żaroodpornym w piekarniku).
Wtorek
I śniadanie - 2 prostokąty chrupkiego z masłem
II śniadanie – 2 x białko z pieprzem i gałązka szczypiorku
obiad - warzywa z oliwą (brokuły,pieczarki) + zupa klopsowa bez wkładki
podwieczorek – jogurt naturalny
kolacja - warzywa z oliwą (brokuły, kalafior, pieczarki) + klops z mielonego z indyka z zupy obiadowej
Środa
I śniadanie - 2 prostokąty chrupkiego z masłem
II śniadanie – 100 g białego serka chudego + pieprz + szczypiorek
obiad - warzywa z oliwą (kalafior, brokuły) + zupa pomidorowa bez wkładki z drobnym makaronem
podwieczorek – 2 x białko z pieprzem i gałązka szczypiorku
kolacja - warzywa z oliwą (brokuły, kalafior, pieczarki) + udko od kurczaka z zupy obiadowej
Czwartek
I śniadanie - 2 prostokąty chrupkiego z masłem
II śniadanie – jogurt naturalny
obiad – sałatka taty Ali + kiszona kapusta
podwieczorek – brokuły
kolacja - warzywa z oliwą (fasolka, kalafior, ) + udko od kurczaka (pieczony z czerwoną cebulą i papryka w żaroodpornym w piekarniku).
Piątek
I śniadanie - 2 prostokąty chrupkiego z masłem
II śniadanie – 100 g białego serka chudego
obiad - warzywa z oliwą (czerwona kapusta, fasolka szparagowa, kalafior) + zupa fasolowa bez wkładki
podwieczorek – kalafior bez oliwy
kolacja - warzywa z oliwą (fasolka szparagowa, kalafior) + pieczona ryba z ziołami i czerwoną cebulą

Alu tylko nie bij za mocno :kiss3:
Pozdrawiam
Ilona
Ostatnio zmieniany: 18 Mar 2012 07:27 przez imwsz.


Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - etap II 16 Mar 2012 19:47 #12157

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
imwsz wrote:
Włączam się w II fazę Ubytek wagi przez 7 tygodni 9,5 kg. :bravo: :bravo: :bravo:

+++ Każdego dnia przegotowana woda, kawa czarna, 2x zielona herbata – pomiędzy posiłkami i przed I śniadaniem jabłko ze skórką
Poniedziałek
I śniadanie - 2 prostokąty chrupkiego z masłem
II śniadanie – 100 g białego serka chudego Z CZYMŚ I NIE MUSI BYĆ CHUDY
obiad - warzywa z oliwą (czerwona kapusta, fasolka szparagowa, pieczarki) + 100 - 150g pieczony ziemniak z ziołami
podwieczorek – kalafior bez oliwy LUB INNE WARZYWA
kolacja - warzywa z oliwą (fasolka, kalafior, pieczarki) + pieczony udziec z indyka (w żaroodpornym w piekarniku).

Wtorek
I śniadanie - 2 prostokąty chrupkiego z masłem
II śniadanie – 2 x białko z pieprzem i gałązka szczypiorku
obiad - warzywa z oliwą (brokuły,pieczarki) + zupa klopsowa bez wkładki OBIADY MAJĄ BYĆ WĘGLOWODANOWE - np GROCHÓWKA BEZ PROTEIN
podwieczorek – jogurt naturalny
kolacja - warzywa z oliwą (brokuły, kalafior, pieczarki) + klops z mielonego z indyka z zupy obiadowej

Środa
I śniadanie - 2 prostokąty chrupkiego z masłem
II śniadanie – 100 g białego serka chudego NIEKONIECZNIE CHUDY + pieprz + szczypiorek
obiad - warzywa z oliwą (kalafior, brokuły) + zupa pomidorowa bez wkładki z drobnym makaronem
podwieczorek – 2 x białko z pieprzem i gałązka szczypiorku
kolacja - warzywa z oliwą (brokuły, kalafior, pieczarki) + udko od kurczaka z zupy obiadowej

Czwartek
I śniadanie - 2 prostokąty chrupkiego z masłem
II śniadanie – jogurt naturalny
obiad – sałatka taty Ali + kiszona kapusta NIE MA POTRZEBY DODATKOWEJ KAPUSTY, PRZECIEŻ JEST W SAŁATCE
podwieczorek – brokuły
kolacja - warzywa z oliwą (fasolka, kalafior, ) + udko od kurczaka (pieczony z czerwoną cebulą i papryka w żaroodpornym w piekarniku).

Piątek
I śniadanie - 2 prostokąty chrupkiego z masłem
II śniadanie – 100 g białego serka chudego
obiad - warzywa z oliwą (czerwona kapusta, fasolka szparagowa, kalafior) + zupa fasolowa bez wkładki
podwieczorek – kalafior bez oliwy
kolacja - warzywa z oliwą (fasolka szparagowa, kalafior) + pieczona ryba z ziołami i czerwoną cebulą

Alu tylko nie bij za mocno :kiss3:

:bravo: :bravo:
DIETA UBOGA W KASZE postaraj się chociaż raz w tygodniu zrobić kaszę (jakąkolwiek).

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - etap II 16 Mar 2012 20:20 #12179

  • Roma
  • Roma's Avatar
Ilona, podaj jeszcze jadłospis na sobotę i niedzielę a będę miała problem z głowy :kiss3:

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - etap II 16 Mar 2012 20:31 #12186

  • imwsz
  • imwsz's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 34
  • Otrzymane dziękuję: 8
Dzięki Alu za korekty. Zapomniałam napisac przy zupie klopsowej bez wkładki + ugotowane ziemniaki
Romo jutro wstawię. Kompa muszę oddac eMowi, bo leci jakiś mecz. Jestem grzeczna, bo dzisiaj wydałam 150 zł na 5 pojedynczych stojaków na kwiaty z metaloplastyki. Także spadam
Buziaczki i do jutra
:kiss3:
Pozdrawiam
Ilona

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - etap II 16 Mar 2012 21:40 #12243

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
Uwaga
Proszę przeczytać pierwszy post - przeredagowany!


Czekam na pytania - już otwarte :lol:
Ostatnio zmieniany: 16 Mar 2012 21:40 przez kokolidek.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - etap II 16 Mar 2012 22:38 #12319

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
propozycja śniadania: zamiast tradycyjnego, jezeli dodamy starkowane (lub pociachane mikserem) jabłko, to nie musimy go jeść przed

SURÓWKA PIĘKNOŚCI

5-6 łyżek płatków owsianych zalać w miseczce 6-8 łyżkami zimnej, przegotowanej wody.
Dodać łyżkę miodu i kilka posiekanych orzeszków ( najlepiej laskowych ). Zostawić na jakiś
czas, dobrze na noc, a jeść na czczo z rana. Przed podaniem dodać 5-6 łyżek mleka lub
śmietanki i w zależności od upodobania : tarte jabłko, sok z cytryny, rodzynki lub sezonowe
owoce jagodowe....

Ja robię czasami troszkę inaczej: wieczorm płatki zalewam przegotowaną wodą, dodaję 2 - 3 suszone sliwki albo morele, trochę orzechów, albo słonecznika, albo pestek dyni, rano gotuję ok. 5 min., daję troszkę mleka albo jogurtu + 1 jabłko zmiksowane i mam po kokardkę.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - etap II 16 Mar 2012 23:33 #12353

  • Barabella
  • Barabella's Avatar
Ja Cię chyba Alu ozłocę..... Uwielbiam tę sałatkę! :hug: Często jadałam....... Sprawiłaś mi niesamowitą radochę...... Takie sniadanie moge jeść codziennie... tylko muszę małe jabłka wybierać :thanks:

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - etap II 17 Mar 2012 09:18 #12410

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
Barabella wrote:
Ja Cię chyba Alu ozłocę..... /quote]
Tylko bez takich zamachów na moją zieloną jejmość, bo będę się bronić :hammer: :lol: :lol:

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - etap II 17 Mar 2012 10:33 #12444

  • Barabella
  • Barabella's Avatar
Alu - waga rośnie.... mam dziś 89,0 i wcale mi się to nie podoba.... Wczoraj z braku razowego makarony wzięłam zwykla nitki na obiadek do warzyw.... i wypiłam o połowę wody za mało........
Masz jakis szybki sposób na zrzucenie tego?! Stanowczo wolę 87,5 kg :unsure:

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - etap II 17 Mar 2012 10:55 #12446

  • imwsz
  • imwsz's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 34
  • Otrzymane dziękuję: 8
Alu pytanko - czy przepis który podałaś na śniadanie można w pełni przygotowac poprzedniego dnia i schowac do lodówki a zjeśc dopiero na następny dzień? (chodzi o tydzień roboczy)

Romo no to menu do końca tygodnia
Sobota
I śniadanie - 2 prostokąty chrupkiego z masłem
II śniadanie – twaróg + pieprz + szczypior + odrobina jogurtu naturalnego do polania?? (aby było bardziej mokre)
Obiad - Kasza gryczana z warzywami + kiszona kapusta
podwieczorek – brokuły
kolacja - warzywa z oliwą (brukselka, pieczarki, brokuły) + udko od kurczaka (pieczony z czerwoną cebulą i papryka w żaroodpornym w piekarniku).

Kasza gryczana z warzywami
- Kaszę gotuję osobno (100g). Pokrojoną cebulę podsmażam na odrobinie oliwy(maźnięcie). Gdy puści sok podlewam delikatnie wodą. Dodaję pocięte pieczarki, cwiartkę papryki (kosteczki), małą cukinię (kosteczki), startą na małych oczkach marchew (średnia). Po chwili dodaję zioła prowansalskie i lubczyk. I tak się delikatnie pirczy 10-15 min. Dodaję ugotowaną kaszę, mieszam i jakieś 5 min na ogniu. Po wyłączeniu dodaję przeciśnięty ząbek czosnku, przykrywam i odstawiam na chwilę.

Niedziela

I śniadanie - 2 prostokąty chrupkiego z masłem
II śniadanie – surówka piękności Ali
obiad - warzywa z oliwą (fasolka szparagowa, kalafior, pieczrki) + rosół z własnym makaronem bez wkładki
podwieczorek – fasolka szparagowa bez oliwy
kolacja - warzywa z oliwą (kalafior, brukselka) + mięsko z rosołu

U siebie zauważyłam: twarożek najlepiej na śniadanie, gdy zjadłam go na podwieczorek byłam bardziej pełna
Pozdrawiam
Ilona
Ostatnio zmieniany: 17 Mar 2012 11:09 przez imwsz.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - etap II 17 Mar 2012 11:17 #12452

  • Barabella
  • Barabella's Avatar
Podam przepis na pyszne warzywka do obiadu:
Cebulę pokroić w świartki i plasterki i udusić na oliwie z odrobiną wody - przykryć
Cukinię umyć i pokroić ze skórą na półksiężyce - położyc na cebuli i przykryć
Paprykę czerwoną umyć, pokroić na kwadraty i położyć na cukinię - posypać ziolami, solą, pieprzem - przykryć
Cały czas dusimy i nie mieszamy!!!!!!
Pieczarki obrać, oczyścić (nie myć!!!) i pokroić na duże plastry. Upiec na teflonie na złoty kolor z odrobiną masła. Położyć na warzywa. Czas wykonania 25 minut.
Doskonała baza z warzyw do kaszy, makaronu i ziemniaków.
Smacznego

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - etap II 17 Mar 2012 12:22 #12468

  • fiołka
  • fiołka's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • fiołkowy fioł fiołki
  • Posty: 202
  • Otrzymane dziękuję: 27
Muszę się wpisać żeby po cichu Was podczytywać,ja ciągle w I fazie i chyba mi zajmie to więcej czasu.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - etap II 17 Mar 2012 13:09 #12490

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
Barabella wrote:
Alu - waga rośnie.... mam dziś 89,0 i wcale mi się to nie podoba.... Wczoraj z braku razowego makarony wzięłam zwykla nitki na obiadek do warzyw.... i wypiłam o połowę wody za mało........
Part of the message is hidden for the guests. Please log in or register to see it. :club2:

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - etap II 17 Mar 2012 13:14 #12491

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
Barabella wrote:
Podam przepis na pyszne warzywka do obiadu:
Cebulę pokroić w świartki i plasterki i udusić na oliwie z odrobiną wody - przykryć
Cukinię umyć i pokroić ze skórą na półksiężyce - położyc na cebuli i przykryć
Paprykę czerwoną umyć, pokroić na kwadraty i położyć na cukinię - posypać ziolami, solą, pieprzem - przykryć
Cały czas dusimy i nie mieszamy!!!!!!
Pieczarki obrać, oczyścić (nie myć!!!) i pokroić na duże plastry. Upiec na teflonie na złoty kolor z odrobiną masła. Położyć na warzywa. Czas wykonania 25 minut.
Doskonała baza z warzyw do kaszy, makaronu i ziemniaków.
Smacznego

NO, ZWŁASZCZA Z TYM MASŁEM, A PÓŹNIEJ BĘDZIE "ALU WAGA ROŚNIE" :bravo: :club2:
Ostatnio zmieniany: 17 Mar 2012 13:14 przez kokolidek.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - etap II 17 Mar 2012 13:15 #12492

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
fiołka wrote:
Muszę się wpisać żeby po cichu Was podczytywać,ja ciągle w I fazie i chyba mi zajmie to więcej czasu.
GRAŻYNKO - ALE TY JUŻ DŁUGO JESTEŚ W TEJ I FAZIE, PRZEJDŹ DO DRUGIEJ, BO PO 6 TYGODNIACH WAGA PRZESTAJE SPADAĆ.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - etap II 17 Mar 2012 13:24 #12495

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
imwsz wrote:
Alu pytanko - czy przepis który podałaś na śniadanie można w pełni przygotowac poprzedniego dnia i schowac do lodówki a zjeśc dopiero na następny dzień? (chodzi o tydzień roboczy)
Part of the message is hidden for the guests. Please log in or register to see it.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - etap II 17 Mar 2012 14:29 #12506

  • fiołka
  • fiołka's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • fiołkowy fioł fiołki
  • Posty: 202
  • Otrzymane dziękuję: 27
Alu jestem od 18 lutego ,jutro będzie 4 tygodnie.Mam problem jemy to samo z mężem ,jemu waga spadła 9 kg a mnie jak stanęła 9.03 na 77,1 /wyjściowa była 80,4/za nic nie chce się ruszyć.Jeszcze dwa tygodnie będę w I fazie a później zobaczymy co dalej.

Odp: Kokolidkowe zasady w kuchni - etap II 17 Mar 2012 18:41 #12554

  • imwsz
  • imwsz's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 34
  • Otrzymane dziękuję: 8
Alu przed poniedziałkiem napisałam "+++ Każdego dnia przegotowana woda, kawa czarna, 2x zielona herbata – pomiędzy posiłkami i przed pierwszym śniadaniem jabłko ze skórką"
Podam 2 proste przepisy na sałatki, które uwielbiam, ale ze względu na zawarty majonez nie jadłam ich od początku roku. Czy można coś z tym zrobić, zastosować jakiś zamiennik?

Sałatka z kalafiora
Ugotować kalafior aldente.
Sos - jogurt naturalny, trochę majonezu, pieprz, sól, przeciśnięty ząbek czosnku, pokrojony koper - wymieszać.
Połączyć z podzielonym na „różyczki” kalafiorem
Odstawić do lodówki, aby się „przegryzło”

Sałatka z brokułów i jaj
Ugotować brokuły aldente.
Ugotować 2 jaja na twardo. Pokroić w kostę
Sos - jogurt naturalny, trochę majonezu, pieprz, sól, przeciśnięty ząbek czosnku, pokrojony koper - wymieszać.
Połączyć brokuły podzielone na „różyczki” + jaja + sos
Odstawić do lodówki, aby się „przegryzło”
Pozdrawiam
Ilona
Ostatnio zmieniany: 18 Mar 2012 07:29 przez imwsz.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.413 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum