• Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady.

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 05 Wrz 2018 21:23 #624220

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 611
  • Otrzymane dziękuję: 836
EWA1 wrote:
Nastawiłam na próbę w 5l baniaczku wino ze śliwek .

Ja bez prób nastawiłem 6 fermentatorów. Poszczególne odmiany to :
Dąbrowicka i Jubileum .

Przed fermentacją zaaplikowałem rozdrobnionym śliwkom pektolazę i wówczas nie ma większych problemów z klarowaniem win śliwkowych.


IMG_1334.jpg
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): EWA1


Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 05 Wrz 2018 22:53 #624227

  • tadeo68
  • tadeo68's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 214
  • Otrzymane dziękuję: 401
Jeśli z pektolazą to rzeczywiście nie problem.
Ostatnio zmieniany: 07 Wrz 2018 16:08 przez Adasiowa.

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 06 Wrz 2018 07:07 #624230

  • EWA1
  • EWA1's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 101
  • Otrzymane dziękuję: 43
W zasadzie to nie piję win ,
pamiętam że ojciec robił kiedyś wino ze śliwek więc chciałam spróbować swoich sił po sukcesie s czarnym bzem.
"pektolaza" gdzie to można kupić ?
Nie znam odmiany tych śliwek , zrobiłam z węgierek jakie mam.

Wlałam drożdże i chodzi , mnie się do niego nie pali więc może się klarować ile chce. :drink1:
Ostatnio zmieniany: 06 Wrz 2018 07:09 przez EWA1.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 06 Wrz 2018 10:28 #624241

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 577
  • Otrzymane dziękuję: 631
EWA1,witam pektoenzym , pektolazę kupisz w sklepie z akcesoriami winiarskimi .No i masz absolutną rację w produkcji win , nalewek nie należy się spieszyć :bye:
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 06 Wrz 2018 21:56 #624304

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 611
  • Otrzymane dziękuję: 836
Hiacynta wrote:
W powieści 'Miasteczko hibiskus' chińskiego pisarza Gu Hua bohaterowie często popijali wino dyniowe i narobili mi apetytu :happy:

Alina, żaden problem zrobić wino z dyni, ale żeby nie było "puste w smaku" należy wybrać dynię aromatyczną.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 06 Wrz 2018 23:23 #624309

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 13026
  • Otrzymane dziękuję: 8169
Jakiś czas temu dostałam przepis na takie wino, ale nie miałam odwagi, żeby go wypróbować :)
Wyglądał on tak:
酿造1加仑(3.8升)的南瓜酒所需材料:

  3磅(1.36千克)南瓜,切碎或者磨成很小片, 除去里面的籽(我使用的是 南瓜,任何甜的南瓜都可以);

  2个苹果,切碎、去核(我用的是绿苹果{澳大利亚的一种青苹果}和蜂蜜);

  1/2磅(0.23千克)葡萄干,切碎(我用的是50:50的金黄葡萄干和黑葡萄干);
  
  1/2个柠檬的汁,去籽和果肉;

  21/2磅(1.13千克)白糖;

  1/2茶匙(2.5毫升)果胶酶;

  1茶匙(5毫升)酵母营养剂;

  1/2茶匙(2.5毫升)酵母加强剂;

  11/2茶匙(7.5毫升)混合酸;

  1粒坎普登片;

  3/4加仑(2.8升)温水;

  调味品(姜片、肉桂和丁香);

  酵母。

  任何种类的南瓜都可以用来酿酒。但切南瓜很费力,需要锋利的刀和耐心,不过很值得。酿造时不要过度添加调味料。

W tłumaczeniu brzmi to mniej więcej tak:

Jeśli chcesz otrzymać 1 galon (3,8 l) wina dyniowego weź:

3 funta (1,36 kg) slodkiej dyni, ciętej lub mielonej na drobne kawałki, ale najpierw usuń wszystkie nasiona nasiona, które w niej są);

2 jabłka drobno posiekane;

Pół funta (0,23 kg), rodzynek, też drobno posiekanych;

1/2 soku z cytryny lub 1/2 zmielonej cytryny;

2 1/2 funta (1,13 kg) cukru;

1/2 łyżeczki (2,5 ml) pektynazy;

3/4 galona (2,8 litra) ciepłej wody;

Przyprawy (imbir, cynamon i goździki);

Drożdże (71B) wyhodowane na pożywce.

Każdy rodzaj dyni może być użyty do produkcji wina dyniowego. Ale krojenie dyń jest pracochłonne i wymaga ostrych noży i cierpliwości, ale warto.
Nie dodawaj przypraw podczas gotowania wody, wsypuj je, gdy nastaw nieco przestygnie.

Rozdrobnioną dynię, jabłka oraz pokrojone rodzynki, soku cytrynowy cukier i pektynazę, zalać ciepłą wodą, dodać wyhodowane na pożywce drożdże i mieszać równomiernie aż do uzyskania jednolitej mieszaniny.

Po 5 dniach odcisnąć sok i dalej czekać, aż drożdże skończą pracować.

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 06 Wrz 2018 23:34 #624310

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 13026
  • Otrzymane dziękuję: 8169
Drugi przepis na wino dyniowe jest bardziej sprytny :)


1. Wybierz dobrą starą dynię, im większa, tym lepsza;

2, użyj noża, aby wyciąć otwór w miejscu wyrastania łodygi, usuń delikatnie z wnętrza pestki i resztki gniazda nasiennego;

3. Wlej do wnętrza wino o wysokiej zawartości alkoholu i wypełnij je. Najlepiej użyj podgrzanego wina ryżowego, jeśli lubisz słodkie wino, możesz dodać odpowiednią ilość cukru.

4, Zamknij otwór wyciętym kawałkiem dyni;

Jeśli cierpliwie poczekasz tydzień, otrzymasz pyszne, aromatyczne, słodkie i smaczne wino z dyni Stare i młode kobiety mogą je pić dla obniżenia ciśnienia krwi.

Ale jakie wino pili bohaterowie "Miasteczka hibiskus'?

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 07 Wrz 2018 16:50 #624341

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 611
  • Otrzymane dziękuję: 836
Drugi przepis wg mnie jest "od czapy", pierwszy może być.
Liczę TUTAJ na Lucynę, że pomoże w doborze aromatycznej dyni.
Wówczas stworzę przepis, ale na pewno bez żadnych dodatków smakowych.

Ja w tej chwili dysponuję: Uchiki Kuri, Lungo di Napoli i Galeux d'Eysines.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 11 Wrz 2018 19:25 #624669

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8204
  • Otrzymane dziękuję: 9624
Nie masz Piotrze zbyt dużego wyboru. W/g mnie ani Uchiki Kuri , ani Galeux d'Eysines. nie sa na tyle słodkie aby nadawały się na wino. To wytrawne dynie nadające sie do mięs, na zupy. A przy tym sa ciężkie, masłowe, Lungo di Napoli jest chyba taką dynią o która Ci chodzi. Zupa z niej wlanie mi nie smakowała , bo była zbyt owocowa. Piszę chyba , bo ja już od 20 lat nie robię win. Z tego co pamiętam im bardziej soczyste owoce tym lepsze wino. Tzn ja robiłam wina z wyciskanego soku, bez miąższu. Miałam taką starą stuletnią prasę i nia wyciskałam sok. dlatego do wina cenię owoce soczyste. Lungo di Napoli ma mało suchej masy i ona będzie w/g mnie OK.
Za tę wiadomość podziękował(a): Biotit

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 11 Wrz 2018 19:50 #624670

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 611
  • Otrzymane dziękuję: 836
Utwierdziłaś mnie w przekonaniu, aby zrobić winko z Lungo d'Napoli.
Na pewno będzie z soku z wyciskarki ślimakowatej , a nie zmielonego miąższu. Ustawię je na dość mocne, bo 16% i półwytrawne.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 11 Wrz 2018 20:27 #624672

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8204
  • Otrzymane dziękuję: 9624
Ciekawe jak Ci wyjdzie, zdaj potem relacje, pewnie nie wcześniej jak na wiosnę.

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 11 Wrz 2018 21:26 #624677

  • Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 233
  • Otrzymane dziękuję: 510
Wstyd się przyznać. Pierwszy raz w życiu nastawiłam wino. Nie jest to takie jak wasze z różności tylko z winogron. Wyszło dość spore wiadro fermentacyjne. Po 7-10 dniach zamierzam przelać do szklanego galona. Czy się uda, hm zobaczymy. :think:
Cieszę się jak małe dziecko, które dostało ulubioną zabawkę. :wink4:
Pozdrawiam Alicja

Człowiek całe życie się uczy i głupi umiera, Rodzi się nagi i też nagi umiera,
Nie zabierze nic z tego świata, nie zbuduje złotej trumny,
Pozostaje tylko wpis w aktach ur...zm.... i pamięć....
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, pszczelarz5

  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.127 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum