TEMAT: Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady.

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 20 Sty 2020 12:37 #688142

  • newrom
  • newrom's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 609
  • Otrzymane dziękuję: 769
"Naturalny" ciąg jest półtorak->dwójniak->trójniak->czwórniak + modyfikacje. Czyli niby im więcej miodu, tym lepiej. Nie spotkałem się ani w prasie, ani w internecie by ktoś podważał ten ciąg. A mnie to nie pasuje.
Osobiście tego nie widzę, owszem kieliszeczek trójniaka jest ok. Ale nie zapominajmy że miody w Polszcze pijano w dużych ilościach w czasie uczt. Tu zdecydowanie lepiej komponuje się napój z mniejszą ilością cukru resztkowego :)
Nie zamierzam oczywiście przekonywać zdecydowanych, chodziło mi o zachęcenie tych którzy mówią że nie lubią miodu by poszukali w trunkach wytrawnych i półwytrawnych.
No i najlepiej niesyconych, bo sycenie niszczy aromaty :(

Wina słodkie kiedyś miały branie, bo przecież ludzie mieli niewiele opcji na coś słodkiego. Dodawano zresztą i do win miodów oraz innych przypraw. Reszta to komercja. Np źle przechowywane wino z Porto. Trzymane na poddaszach w upałach, żeby się do reszty nie zepsuło zaprawiano destylatem. Obecnie to modny trunek. Z rumem było podobnie, gorzała biedoty - a dziś droższa od czystej.
Czy akurat wytrawne były dla biedoty? Nie sądzę. Biedota piła biedne wina, kwaśne, chrzczone wodą i również związkami o których dziś wiemy że są toksyczne. Zresztą w krajach winiarskich wino jest tanie. Najtańsze _w_sklepie_ w drogiej Francji kosztuje poniżej 2eur za butelkę. W Hiszpanii bodajże ok 1eur. Tam w przydomowym ogródku dało się zrobić wino, u nas nie bardzo.
U nas biedota pijała wodę i piwo, miód przez cenę był trunkiem na stoły szlachty i bogatych mieszczan (może z pominięciem bartników).

Trawę cytrynową sobie wysiej, bo żadne kupna nie będzie miała tak pięknego aromatu jak ta z ogródka.
Razem z kotkiem, łapka w łapkę.
Wódz się schował pod kanapkę
- Bukartyk
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, ewakatarzyna


Zielone okna z estimeble.pl

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 20 Sty 2020 15:22 #688179

  • tadeo68
  • tadeo68's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 373
  • Otrzymane dziękuję: 958
Oczywiście każdy pije co mu smakuje. Nie twierdzę że miód wytrawny jest zły mi również trójniaczek smakuje. Uważam jedynie że dwójniaka czy półtoraka dobrego jest trudniej skosztować ze względu na trudniejsze wykonanie i czas potrzebny na leżakowanie. Osobiście nie przepadam jednak za miodami chmielonymi ale z dodatkiem soków są ok :)
A na marginesie polecam naleweczkę czeremchową...pycha.
Ostatnio zmieniany: 20 Sty 2020 15:23 przez tadeo68.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, ewakatarzyna

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 20 Sty 2020 16:28 #688190

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 704
  • Otrzymane dziękuję: 979
newrom mam do Ciebie prośbę , czy możesz podzielić się inf. jak chmielisz trójniaczka ?
Zdaje mi się że poza winami gronowymi to wszystko jest na bazie wody .?
tadeo68 czeremchę zrobiłem pięć lat temu ale nadal jest jeszcze nie całkiem sklarowana , ale robiłem na bazie samego soku , przeznaczeniem na kupaż
Na tą chwilę smak SUPER :drink1:
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Za tę wiadomość podziękował(a): tadeo68, ewakatarzyna

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 20 Sty 2020 18:11 #688208

  • newrom
  • newrom's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 609
  • Otrzymane dziękuję: 769
Lubię chmiel, zwłaszcza goryczkę. Dlatego używam chmielu goryczkowego Marynka w formie granulatu. Porcję dawałem mniejszą niż na piwo, około 1/3. Chmielenie było w czasie pierwszej fermentacji, aby dekantując usunąć opadnięty chmiel.
Po około roku doszedłem do wniosku że może warto by użyć do fermentacji cichej chmielu aromatycznego, ale wtedy chmielu goryczkowego dałbym mniej. Następne testy robiłem już z miodami półwytrawnymi, a tych nie chmieliłem bo nie trzeba :)
Jednak chmielony miód nie jest dla każdego, kolega uznał że zepsułem go tą goryczą :-D

Nalewkę czeremchową robię na owocach (jeśli zdążę przed kwiczołami, kosami, szpakami etc.), bez rozgniatania ich. Po kilku tygodniach jest kolorowa, klarowna i pyszna, po kilku miesiącach dochodzi jeszcze posmak migdałów (jak ktoś pije litrami to zapewne trucizna).
Razem z kotkiem, łapka w łapkę.
Wódz się schował pod kanapkę
- Bukartyk

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 20 Sty 2020 18:54 #688217

  • tadeo68
  • tadeo68's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 373
  • Otrzymane dziękuję: 958
Ja również robię na owocach :). Chmielić miód łatwiej jest przy syconych, chmieli się wtedy przy samym syceniu i do fermentacji idzie już brzeczka nachmielona.
Ostatnio zmieniany: 20 Sty 2020 18:56 przez tadeo68.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 20 Sty 2020 19:07 #688219

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 704
  • Otrzymane dziękuję: 979
newrom ja nic nie napisałem ze szanowny pan coś popsuł ,jedynie napisałem
mi miody wytrawne nie smakują , są nie pijalne
. :bye:
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 20 Sty 2020 21:56 #688262

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 687
  • Otrzymane dziękuję: 1040
Ja odzielnie gotowałem szyszki chmielowe i wystudzony wywar dodawałem do nastawu.
Ostatnio zmieniany: 20 Sty 2020 21:59 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, bietkae

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 21 Sty 2020 07:22 #688276

  • newrom
  • newrom's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 609
  • Otrzymane dziękuję: 769
Pszczelarz5, ale nie pisałem o Tobie tylko o koledze który pił chmielonego trójniaka :-D
Zalecam ostrożność i zaczęcie od małej ilości ;-)
Razem z kotkiem, łapka w łapkę.
Wódz się schował pod kanapkę
- Bukartyk

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 01 Lut 2020 09:41 #690516

  • anaka
  • anaka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 947
  • Otrzymane dziękuję: 5437
anaka wrote:
W sobotę 9 listopada rozmrożone owoce dzikiej róży zalaliśmy syropem i dzisiaj zauważyłam ,że sobie pyka :dance: Na razie jest OK.
Proporcje
6 kg owoców
11 litrów przegotowanej wody,wystudzonej
5 kg cukru
Teraz :lev: :lev:

26 grudnia wino zostało zlane do drugiej butli.
Wydawało nam się za mało słodkie,więc 20 stycznia zlaliśmy ok 2 litrów i w podgrzanym płynie rozpuściłam 0,5 kg cukru i wlałam do reszty.

Owoce róży w butli ponownie 26 grudnia zalaliśmy syropem 11 litrów wody z 6 kg cukru.Pyka sobie.

Wczoraj była udana degustacja wina z pierwszego nastawu.Smak dymny,raczej półsłodki,lekkie,ale zawróciło w głowie :oops: :drink1:
100_4273.jpg
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): tadeo68, JaNina, ewakatarzyna

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 01 Lut 2020 12:11 #690556

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 687
  • Otrzymane dziękuję: 1040
Podobno najsmaczniejsze jest wino z 2 obciągu. Można zalać i 3 raz ale wtedy wino jest już mało ekstraktywne (puste) i dla poprawy smaku można go połączyć z winem z pierwszego obciągu.
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, ewakatarzyna

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 01 Lut 2020 14:41 #690592

  • newrom
  • newrom's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 609
  • Otrzymane dziękuję: 769
KaLo, to jakieś mity. Ekstraktywność wina zależy od składu i równowagi, nie od ilości dekantacji. Chyba że w czasie dekantacji nie dbasz o zminimalizowanie kontaktu z powietrzem (przelewasz wiadrem, albo z dużej wysokości).
Razem z kotkiem, łapka w łapkę.
Wódz się schował pod kanapkę
- Bukartyk

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 01 Lut 2020 15:10 #690597

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 687
  • Otrzymane dziękuję: 1040
:ohmy: Czy ja coś wspominałem o dekantacji? Odniosłem się do tego zdania napisanego przez anaka i nic wiecej.
Owoce róży w butli ponownie 26 grudnia zalaliśmy syropem 11 litrów wody z 6 kg cukru.Pyka sobie.
Amen.
Ostatnio zmieniany: 01 Lut 2020 15:11 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 01 Lut 2020 15:49 #690607

  • newrom
  • newrom's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 609
  • Otrzymane dziękuję: 769
Nie doczytałem że chodzi o powtórne użycie owoców, nigdy tak nie robiłem. Przypomina "dolewkę" do parzonej kawy ;-)
Obciąg znałem wyłącznie jako ściąganie wina ze zbiornika w ten sposób by pozostawić w nim martwe drożdże i inne osady.
Razem z kotkiem, łapka w łapkę.
Wódz się schował pod kanapkę
- Bukartyk

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 01 Lut 2020 17:08 #690626

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 687
  • Otrzymane dziękuję: 1040
Sposób z kilkukrotnym zalewaniem owoców nie zawsze działa. Wszystko zależy od ilości owoców i wody z cukrem. Jeżeli ktoś robi wg. starych zasad, że syropu jest tyle aby "objął" owoce, to trzykrotne ich zalanie nie jest przestępstwem. W tym przypadku trzeci nastaw na te same owoce może być pijalny pod warunkiem zwiększenia ilosci cukru i destylacji otrzymanego "wina". :rotfl1:
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, ewakatarzyna

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 03 Lut 2020 11:16 #690983

  • anaka
  • anaka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 947
  • Otrzymane dziękuję: 5437
Wino z róży z drugiego nastawu jest lżejsze,bardziej owocowe w smaku,deserowe.Pierwsze jest dymne,jakby podpalane,ciemniejsze .Nie robiłabym kolejnego,bo byłoby zbyt cienkie,a mieszanie dwóch obciągów nie ma sensu.
Takie podwójne wykorzystanie owoców praktykujemy tylko z różą i polecam.Wychodzą dwa różne wina.
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, ewakatarzyna

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 03 Lut 2020 12:46 #690996

  • ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 441
  • Otrzymane dziękuję: 2629
Mąż jesienią ubiegłego roku nastawił wino z dziekiej róży i ciemnych winogron ( balon 30 litrowy)

Lekka przewaga dzikiej róży. Od miesiąca delektujemy się jego wyrafinowanym smakiem.
Jest półwytrawne i dość mocne.

DSC03521.jpg
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, anaka

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 03 Lut 2020 13:01 #690998

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 687
  • Otrzymane dziękuję: 1040
anaka wrote:
Pierwsze jest dymne,jakby podpalane,ciemniejsze .Nie robiłabym kolejnego,bo byłoby zbyt cienkie,a mieszanie dwóch obciągów nie ma sensu.
Nie wszystkim ta dymność pasuje więc robią nastaw nr 3 ale z połową syropu a następnie kupażują z nastawem nr.1 dla złagodzenia jego smaku.
Jest jeszcze w piwnicy jedna butelczyna dzikiej róży z 1981 roku. :)
Ostatnio zmieniany: 03 Lut 2020 13:01 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, anaka

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 03 Lut 2020 21:00 #691073

  • tadeo68
  • tadeo68's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 373
  • Otrzymane dziękuję: 958
A ja namawiam Was do nastawienia wina z jarzębiny, ale uprzedzam - wino wg. mnie dla cierpliwych, moje stało i dojrzewało 5 lat. Warto było.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, anaka


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.126 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum