TEMAT: Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady.

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 17 Paź 2021 09:02 #779150

  • mirzan
  • mirzan's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1099
  • Otrzymane dziękuję: 2476
Róża zielonokwiatowa.
STP62329.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Kornik


Zielone okna z estimeble.pl

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 17 Paź 2021 12:21 #779158

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4746
  • Otrzymane dziękuję: 17541
Przy okazji wyszło, że nie mam drożdży, żadnych tym bardziej aktywnych i jutro ich nie kupię.
Więc pozbierałam resztki malin i jeżyn, ugniotłam, zalałam wodą z cukrem i robię dzikusy.
Najwyżej później dam szlachetne.

20211017_120638.jpg

Oczywiście wszystko to jest moją osobistą inwencją nie popartą żadną wiedzą ani doświadczeniem, więc wszelkie uwagi przyjmę z godnością i wdzięcznością :flower2:
Ostatnio zmieniany: 17 Paź 2021 12:23 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kornik

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 17 Paź 2021 13:02 #779160

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Tak kiedyś się robiło z powodu aktywności drożdży bytujących na malinach, które fermentują zwykle dość gwałtownie ale mają kiepską odporność na alkohol. Nastaw z płatków powinnaś zasilić pożywką dla drożdży (di-Amonu wodorofosforan (NH4)2HPO4 ) w ilości 1-2 g/5 l, może też być węglan amonowy -tzw. amoniak do pieczenia w takiej samej ilości.
mirzan wrote:
STP62355.jpg
Fajny loszek :bravo:
Ostatnio zmieniany: 17 Paź 2021 13:06 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kornik

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 17 Paź 2021 13:33 #779166

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4746
  • Otrzymane dziękuję: 17541
Mam w domu amoniak :fly: taki do pieczenia ciastek, napisz proszę co z nim zrobić.
Wsypać?
Ostatnio zmieniany: 17 Paź 2021 13:34 przez whitedame.

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 17 Paź 2021 13:51 #779168

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
Sposób użycia:
Stosować w proporcji 1g Pożywki na 1,5-2,5L moszczu. Zawartość torebki wystarcza na 15-25L nastawu wina. Zalecaną ilość pożywki należy dawkować w trzech równych porcjach: I – przed zaszczepieniem drożdżami, II – po 2-3 dniach fermentacji, III – po ok. 10 dniach, gdy °Blg moszczu spadnie do 8-12. Porcje pożywki rozpuścić w ok. 100 ml moszczu, a następnie wlać do pojemnika fermentacyjnego i wymieszać.
Nie dodawać pożywki bezpośrednio do szczepionki drożdży.

Składniki:
wodofosforan (V) diamonu

ja zawsze stosuje jednorazowo, nie dzielę tego, jednak staram się nie przekraczać dawki

ale powyżej masz, jak wedle instrukcji się należy robić :)
Ostatnio zmieniany: 17 Paź 2021 14:03 przez Lukas79.
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Kornik

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 17 Paź 2021 16:00 #779186

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Wsypać do nastawu jak dodasz drożdże i zacznie się fermentacja. Jak masz wit. B1 to też możesz dodać bo doskonale aktywuje fermentację. Są gotowe pożywki od Browin z wit. B.

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 17 Paź 2021 17:04 #779195

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4746
  • Otrzymane dziękuję: 17541
Wiesz że z wit B akurat Tiaminy nie mam.
Niacynę mam, Ryboflawinę a Metylokolambiny to nawet 2 pudełka.
Aleś się uparł na te B1.

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 17 Paź 2021 19:22 #779213

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Nie ja, ja łykam wszystkie :rotfl1: .
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 17 Paź 2021 23:31 #779240

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4746
  • Otrzymane dziękuję: 17541
20211017_233257.jpg
Ostatnio zmieniany: 17 Paź 2021 23:33 przez whitedame.

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 23 Lis 2021 12:27 #782739

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4746
  • Otrzymane dziękuję: 17541
WINO Z KWIATU AKACJI Z POMARAŃCZĄ

Na 5l. baniak

3l wody
1,5kg cukru
1/3 objętości baniaka kwiatów akacji
2 pomarańcze ( wnętrze i skórka,bez bielma)
Garstka rodzynek jako nośnik drożdży

Z wody i cukru gotujemy syrop.
Do baniaka wsypujemy kwiaty akacji (bez szypułek), cząstki wnętrza pomarańczy oraz jej skórkę ( bez bielma ) I garść rodzynek.
Zalewamy wszystko ostudzonym syropem i ustawiamy w ciepłym miejscu.
Przez pierwsze 3 doby baniak zatykamy gazą, codziennie mieszamy.
Po 3 dniach wyczujemy już zapach fermentacji i wtedy zatykamy wino korkiem z rurką zapełnioną wodą do połowy.
Wino staramy się mieszać jak najczęściej!!
Ja wino z wsadem trzymam aż do zakończenia bulgotania.
Potem odcedzamy wino z wsadu,przelewamy z powrotem do baniaka.
Zatykamy korkiem z rurką i pozostawiamy do wyklarowania,nie mieszamy.
Po około tygodniu możemy rozlać do butelek.
Moje wrażenia z degustacjì, niebo w gębie.
Za rok spróbuję bo czego jak czego ale akacji u mnie nie brakuje.
Ostatnio zmieniany: 23 Lis 2021 12:29 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): Aleksandra, pszczelarz5, Kasionek, Babcia Ala, Kornik

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 23 Lis 2021 20:36 #782808

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 3185
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Ciekawe może być w smaku te wino z kwiatu akacji.A że u mnie wzdłuż pola rosną wielkie akacje to wypróbuję przepis w przyszłym roku.

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 13 Wrz 2022 15:28 #813663

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 3185
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Kochani potrzebuję przepis na wino z ciemnych winogron. W internecie jest ich wiele , ale ja chciałabym jakiś sprawdzony przepis . Może coś podpowiecie ?

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 13 Wrz 2022 22:25 #813697

  • newrom
  • newrom's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1345
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Odszypułkować i pognieść, nie uszkadzając nasion. Zasiarkować. Po 24h wycisnąć tyle by sprawdzić kwasowość i zawartość cukru, w razie potrzeby szaptalizować dla uzyskania ~12% i odkwaszać węglanem wapnia (ale nie więcej niż 1-2°N, jeśli sok jest zbyt kwaśny to lepiej iść w półsłodkie i zatrzymać wcześniej siarkowaniem), dodać drożdży i pożywki, fermentować w miazdze przez 2-7 dni w temperaturze +- pokojowej oczywiście kilka razy dziennie zatapiając czapę.
Odcisnąć sok (dość delikatnie, to nie jabłka na cydr) i niech popracuje do blg -4 (jak się nie przesadziło z dodawaniem cukru...).
Schłodzić, dekantować. Pilnując by nie napowietrzać wina.
To na czerwone wino, jak ma być różowe to cisnąć przed fermentacją.

Efekt zależy od tego jak dojrzałe są owoce i jakiej odmiany. Sporo płotowych odmian ma trudne do przełknięcia absmaki jeśli lubisz wino z vinifer.
Na każdym etapie można zrobić błąd i wino na tym bardzo ucierpi. Są też różnice w smaku, czytałem że niektórym wychodzi niezłe wino gdy zamiast w cieple, to w miazdze fermentują w chłodzie. Wtedy podobno mniej posmaków przechodzi do wina. Ale zawsze najważniejsze są owoce.
Generalnie nie istnieje jeden dobry, sprawdzony i działający zawsze i wszystkim przepis na wino. Np w jednej z apelacji nad Loarą poszli pod prąd i zamiast dekantować wino to jest zostawiają na osadzie żeby dojrzewało.
I na koniec drożdże. Są ich setki rodzajów. W naszych warunkach sporo ludzi używa drożdży lekko odkwaszających, a inni dadzą się pociąć że one niszczą aromat.
Później jeszcze decyzja czy fermentacja jabłkowo-mlekowa jest nam potrzebna/jej chcemy i można powoli po pół roku napoczynać ;-)
AAA i WSZYSTKIE przepisy mówiące o dodawaniu wody omijaj szerokim łukiem. Wino z winogron robi się z soku winogron.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek, renons, Kornik

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 14 Wrz 2022 08:27 #813707

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 3185
  • Otrzymane dziękuję: 5477
:oops:
A ja myślałam , że napisze mi ktoś proporcje : waga owoców - cukru - wody i będzie po sprawie. A to jednak bardziej złożony proces . :tongue2:

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 14 Wrz 2022 11:08 #813717

  • marekspert
  • marekspert's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 139
  • Otrzymane dziękuję: 259
Odradzam robienie wina z odmian Vitis labrusca tkj. Beta, Concord, Freonia, Ontario, Lidia itp
Owoce tych odmian mają niezrośnięty ze skórką śluzowaty miąższ.
Zawsze mają cierpki posmak za który odpowiada antranilan metylu, (przechodzi on do wina).
Antranilan rozkłada się przy destylacji lub podgotowaniu.
Ostatnio zmieniany: 14 Wrz 2022 11:09 przez marekspert.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 15 Wrz 2022 22:44 #813817

  • newrom
  • newrom's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1345
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Geny Vitis labrusca ma dziś chyba wiekszość odmian tzw 'franko-amerykanów', jak nie w bezpośrednich krzyżówkach to przez antenatów.
Beta posmaki ma faktycznie ogromne, ale znam fanów którzy je lubią (podobno też w USA te posmaki nie dyskwalifikują wina ze sprzedaży). Koledzy winiarze twierdzą że da się z wielu z nich robić akceptowalne wina, jednak wymaga to specyficznego podejścia (zbiór przed pełną dojrzałością, brak lub tylko krótka fermentacja w miazdze).
Ja tam nie odradzam, warto spróbować i to kilkakrotnie, trochę poczytać i albo się uda, albo nie. Można sadzić odmiany o lepszej jakości, ale to kosztuje później sporo pracy bo dobre winorośle wymagają ochrony przed grzybami no i nasz klimat też nie jest wymarzony.

Kasionku, wody nie dajemy. Cukru dajemy jak najmniej, ale musi być 12% żeby wino było w miarę stabilne. Jedynie przepis na "wino z buraka" można łatwo opisać formułą "1410" (1kg cukru, 4 litry wody, 10dkg drożdży) ;-)
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 15 Wrz 2022 23:23 #813819

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 3185
  • Otrzymane dziękuję: 5477
A tak orientacyjnie to na 1 litr soku z winogron ile dodać cukru ? Ja robię tak na oko , cukier dodaję 3 razy ( kiedyś mi tak ktoś poradził ) i zawsze wychodzi mi za słodkie ( ku uciesze mojego męża ). Wiem ,że może pytania trochę hm...głupie , ale ja całkowicie w temacie winiarstwa zielona jestem. Więc proszę o pobłażliwość i odpowiedź .

Jak robi się WINA DOMOWE? Sprawdzone przepisy i porady. 16 Wrz 2022 08:42 #813828

  • mirzan
  • mirzan's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1099
  • Otrzymane dziękuję: 2476
Zawsze robię wina z całych, rozdrobnionych owoców.Chodzi mi o to, aby wydobyć ze skórki wszystkie wartościowe substancje.Odrzucanie skórek,to marnowanie materiału. Nic mnie nie obchodzi,że to niezgodne z normą producentów.Zresztą w warunkach naszego klimatu i uprawianych u nas odmian, nie zrobi się wina klasy światowej. Dosłodzisz, to już fałszerstwo.
Na butlę daję ok jednej trzeciej owoców. Uzupełniam wodą z rozpuszczonym cukrem, w ilości 1kg na 5 litrów wody. W razie potrzeby, dosładzam, cukrem rozpuszczonym w tym winie.
Zacząć należy od zrobienia mocno fermentującej matki drożdżowej. Używam drożdży Bayanus.Teraz pora odpowiednia do zrobienia wina z jabłek. Jak nam przyroda przydzieliła jabłka jako owoc narodowy, to trzeba z tego korzystać.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.444 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum