TEMAT: Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 15 Gru 2014 18:30 #321072

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Z życia Inżyniera. Gęsi wędzone.

Było tak:
1. Inżynier postanowił zdobyć kolejną odznakę wędzarniczą i nabył 2 uda gęsie mrożone. Tak przynajmniej był na nich napisane. Faktem jest było napisane po niemiecku, czyli w języku którego Inżynier nicht fersztejen, więc mogło tam być również napisane "nogi".

2. Towar został rozmrożony koszernie, 2 dni pod zamrażalnikiem, rozmroziły sie bez puszczenia soku. Punkt dla Inżyniera.

3. Po zdjęciu niemieckiej folii okazało się, że ud jest cztery, a nie dwa. Bo były po dwa złożone "w kulkę". Tym samym przysłowie "Zawsze są dwa uda - albo się uda, albo nie uda..." okazało się nieprawdziwe. Przynajmniej na razie. Punkt dla Gęsi.

4. Ponieważ na forum WB zadawanie głupich pytań jest ostatnio ryzykowne - bo "na głównej jest wszystko" - Inżynier zapuścił forumową szukajkę i wynalazł przepis idealnie pasujący: http://wedlinydomowe...-gesie-wedzone2 . Drugi punkt dla Inżyniera.

5. Produkcja szła zgodnie z przepisem aż do punktu "wkłada do wędzarni i wędzi dymem, w temperaturze 50- 60°C przez 1-1,5 godzin, aż do osiągnięcia barwy złocistej". Kiedy po godzinie Inżynier schodził do piwnicy w celu sprawdzenia barwy ptaka, to już w okolicach parteru poczuł zapach palonego starego smalcu w budzie z frytkami na rogu. Po otwarciu wędzarni smród stał się silniejszy, zaś oczom Inżyniera ukazało się skwierczące od palącego się tłuszczu wnętrze ukochanego Borniaczka. - "Nicto Baśka..." - pomyślał inżynier, podstawił pod ptaka miskę i kontynuował produkcję. Smród narastał. Punkt dla Gęsi.

6. Prawdziwym wyzwaniem okazał się być dopiero ostatni punkt, czyli "Następnie piecze się je początkowo w temperaturze ok. 85°C, a następnie w ok. 75°C, łącz-nie przez 0,5-2,0 godzin, aż do osiągnięcia temperatury 70-75°C wewnątrz udka". Ptak okazał się oporny i po 2 godzinach odmawiał osiągnięcia temperatury wyższej niż 42C, co jasno pokazywał świeżo nabyty u Mira termometr z sondą. "Izolowany, czy co?" - pomyślał Inżynier.
7. Mijała północ, więc Inżynier podjął ostateczne wyzwanie. "Ja cię podgrzeję zarazo" - zdecydował, podkręcił Borniaczka na 95C i czekał. I czekał.... Po godzinie ptak łaskawie zgodził się podgrzać do 61 stopni. Była pierwsza w nocy, Inżynier się poddał, wyłączył wędzarnie i poszedł spać. Punkt dla Gęsi.

8. Przed chwilą nastąpiła degustacja. Ptak w konsystencji przypominał oponę letnią, twarda mieszanka dobrze wyrzeźbionego bieżnika, elastyczne wnętrze, przystosowane do przenoszenia dużych naprężeń. Smak nie odbiegał od wyglądu. Inżynier wcześniej nie wiedział, jak smakuje opona od Żuka. Teraz już wie....
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): gorzata, Krzysztofkhn


Zielone okna z estimeble.pl

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 15 Gru 2014 18:36 #321074

  • Roma
  • Roma's Avatar
Dobre,bardzo dobre :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: tylko,że ja akurat mam mięsa we wędzarni,już biegnę sprawdzić co i mnie się zalówa nie przytrafi :P

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 15 Gru 2014 19:11 #321085

  • dodad
  • dodad's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Posty: 4100
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Tomku, inżynier wymiata :rotfl1: dzięki ;)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 15 Gru 2014 19:58 #321093

  • Roma
  • Roma's Avatar
TeBe wrote:
Mielonka może być?
szynkowar1.jpg

Roma wrote:

poproszę o przepis na tę mielonkę,wygląda apetycznie,prawie jak szynkowa.
Malkar wrote:
TeBe,

A przepis na mielonkę plisss

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 15 Gru 2014 20:07 #321096

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Robiłem z tego przepisu:

wyrobydomowe.blog.pl/2013/12/10/szynka-konserwowa/


Tylko kroiłem trochę grubiej.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Ostatnio zmieniany: 15 Gru 2014 20:11 przez TeBe.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Malkar

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 15 Gru 2014 20:50 #321107

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Dziś jeszcze boczusie zrobiłem :-)

boczus.jpg
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 16 Gru 2014 23:38 #321304

  • Krzysztofkhn
  • Krzysztofkhn's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 107
  • Otrzymane dziękuję: 46
Cześć !
O mięsku gotowanym w majonezie już kilka razy słyszałem, ale nigdy nie miałem okazji sam zrobić.
W tym roku już mam ściśle zaplanowany czas do 23 bm, więc chyba w karnawał.

-
Panie Inżynierze !
To tak później jest jak Pan zadaje się z niemcamy.
Pozdrawiam Serdecznie

Krzysztof Khn.
Ostatnio zmieniany: 16 Gru 2014 23:39 przez Krzysztofkhn.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 19 Gru 2014 19:30 #321738

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Dziś szyneczki:

P1040159 by TeBeWAW, on Flickr
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 20 Gru 2014 23:30 #321903

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Ostatni wsad do wędzarni wyszedł :-)

P1040162 by TeBeWAW, on Flickr

Kiełbasa czosnkowa, 6kg. Poszła do chłodzenia i obsuszania.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 21 Gru 2014 00:05 #321904

  • Roma
  • Roma's Avatar
Bardzo smakowicie wygląda kiełbasa .Moje smakołyki już popakowane próżniowo spokojnie czekają na święta.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 25 Gru 2014 16:34 #322630

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Tak to dziś wyglądało :-)

P1040172 by TeBeWAW, on Flickr
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 14 Sty 2015 00:44 #328904

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
"Był styczniowy poranek. Inżynier zszedł do kuchni zrobić kawę i zobaczył Młode. Młode stało przed otwartą lodówką i w coś intensywnie się wpatrywało. Zaciekawiony Inżynier zajrzał Młodemu przez ramię i niczego specjalnego nie zauważył. Świąteczne wędliny jeszcze nie zzieleniały, lodówka wyglądała normalnie. Fakt, kiedyś Inżynier wyjeżdżając na 2 tygodnie wakacji wyłączył o jeden bezpiecznik za dużo i po powrocie lodówka wyglądała mocno nienormalnie, ale tym razem nic takiego nie miało miejsca.
- W co się tak wpatrujesz, Młode? - zapytał Inżynier nastawiając wodę na kawę w czajniku bezprzewodowym i po raz kolejny zadziwiła go ta nazwa, bo jako Inżynier widział przewód idący od podstawki czajnika do gniazdka.
- Lodówka jest pusta. Musisz dokupić paszy. - odpowiedziało Młode.
Inżynier przetarł okulary i popatrzył dokładniej. W lodówce było circa 5 kilogramów wędlin Inżyniera, stos serów żółtych Inżyniera oraz wiele innych produktów spożywczych o nieznanym przeznaczeniu należących do Inżynierowej.
- Jak pusta, jak pełna! - zaprotestował Inżynier.
Młode zamknęło lodówkę, nasypało do miski śmieci i zalało mlekiem.
- Jest prawie pusta. Widać tylną ścianę lodówki. Jak widać tylną ścianę lodówki to znaczy, że zaraz zapanuje głód. - powiedziało Młode. I poszło.
Inżynier zadumał się i stwierdził, że jest w tym głęboka prawda."

c.d.n. ;-)
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Ostatnio zmieniany: 14 Sty 2015 00:44 przez TeBe.
Za tę wiadomość podziękował(a): dodad, Roma, MagdaH

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 14 Sty 2015 10:02 #328939

  • Malkar
  • Malkar's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1200
  • Otrzymane dziękuję: 2347
"Jak widać tylną ścianę lodówki to znaczy, że zaraz zapanuje głód" :happy4: :happy3: :happy3:

Qrcze, to u mnie od dłuższego czasu panuje głód.
W czasie łowienia ryb trzeba zachować najwyższą ostrożność - szczególnie gdy się jest rybą.
Małgorzata

A u mnie w ogrodzie

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 14 Sty 2015 10:14 #328945

  • Roma
  • Roma's Avatar
Czy ta polędwiczka na wierzchu jest podsuszana? Widok wyjątkowo apetyczny :yummi:

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 25 Kwi 2015 00:11 #361329

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Dziś schabik dojrzewający robiony z tego przepisu:

artnow.blox.pl/2015/03/Schab-dojrzewajacy.html


poledwica_dojrzewajca.jpg
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 25 Kwi 2015 21:57 #361521

  • Krzysztofkhn
  • Krzysztofkhn's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 107
  • Otrzymane dziękuję: 46
A jak smakuje ?
Czy mógłbyś porównać ją do poprzednich ?
Pozdrawiam Serdecznie

Krzysztof Khn.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 27 Lip 2015 00:35 #391621

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Piersi kacze faszerowane nogą gęsią. Wędzone. Wyrób autorski.


kaczki.jpg
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 27 Lip 2015 08:28 #391648

  • Roma
  • Roma's Avatar
Bardzo pomysłowe wykonanie :bravo: a jak smak?


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.311 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum