TEMAT: Domowe sery

Ser smażony w 15 minut 14 Wrz 2014 20:58 #298901

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Iwonko :)
Mimo, że mój szybki żółty nie grzeszył urodą, ale w smaku jest naprawdę świetny; tak jak pisałam wcześniej, przypomina ( i twardością, i smakiem ) ser salami, z tą jednakże subtelną różnicą, że w przeciwieństwie do "sklepowego" ten domowy jest im starszy, tym lepszy :)
Do kolejnej potyczki poczekam do następnego piątku, ale w tygodniu muszę, no po prostu muszę zrobić serek topiony. Co więcej, poświęcę trochę suszonych prawdziwków ( pieczołowicie chowanych do kapusty wigilijnej ), a fotki zamieszczę ku uciesze serowarskiej braci :)

p.s. pozdrowienia dla kogucika - ale Ciacho ;-)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....


Zielone okna z estimeble.pl

Ser smażony w 15 minut 15 Wrz 2014 13:15 #299062

  • Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 894
  • Otrzymane dziękuję: 497
Witam Serowe Pospolite Ruszenie i powiem Ci Iwonko, że odkąd się tu wpisałam, to sery domowe siedzą mi w głowie cały czas. Teraz poczytałam i wiem, że wystartuję razem z Wami i zdjęcia oczywiście też będę robić.
Twoje pisanie o tym robieniu serów jest równie smaczne, jak same sery :) Uwielbiam to czytać!

Ja lubię gotować i tworzyć w kuchni różne wyroby artystyczne, więc jeśli nawet to robienie serów okaże się fajniejsze, niż smak moich produktów docelowych, to co tam! Wszak chodzi o to, by gonić króliczka, a nie by go złapać.

Dzwoniłam do baby od mleka, mieszka ona w sąsiedniej wsi i dziś jadę po 3l tłustego, a chcę się też przy okazji umówić na stały dzień w tygodniu.
Trzeba tam dzwonić, jeśli się chce kupić tłuste mleko, wtedy pani odkłada potrzebną ilość i nie zbiera z niego śmietany. Można kupić tam też twaróg i śmietanę, już gotowe. Mleko jest świetne, wypróbowałam już, bo mi je do tej pory przywoziła sąsiadka. Brałam tłuste, sama zbierałam śmietanę i robiłam też twarożek. No a teraz, jeśli jeszcze mam spróbować z innymi serami... czuję, że ilość zamawianego mleka będzie ewoluowała!

Iwonko - rozumiem, że wino też powinnam mieć, zanim zacznę. Jakaś tam butelczyna w kredensie stoi :drink1:

Romanko - chwała Ci za założenie tego wątku! :thanks:
Ostatnio zmieniany: 15 Wrz 2014 13:23 przez Ma Gorzatka.

Ser smażony w 15 minut 15 Wrz 2014 19:43 #299117

  • terlica
  • terlica's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1093
  • Otrzymane dziękuję: 293
Aaaa widzisz! Ja zapomniałam o winie,dlatego mój topiony mało wyraźny wyszedł ...
Następnym razem się poprawię.
:)
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

Ser smażony w 15 minut 15 Wrz 2014 22:54 #299198

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
:bye: Witojcie kochane serowarki, Małgosiu wino to jest najlepszy stymulator, bez niego ani rusz. U mnie znowu wszyscy już śpią, nawet kuchcik przysnął na krzesełku, ale blisko mnie. EM w sypialni, mamę przywiozłam na wieś i też już śpi na górze, a ja walczę z pierwszą w życiu Goudą, dzisiaj za stymulator robi uuuu pyszny oryginalny Tokay przywieziony przez córę z Budapesztu. No i wczoraj nastawiłam winko gronowe, na drożdżach Madera.

Goudę robię z tego przepisu serowar.pl/content.php?161-Gouda-przepis...%82asny-pierwszy-ser!
W tej chwili kończę punkt szósty, jeszcze trochę posiedzę bo muszę dzisiaj do jedenastego dojść. Bardzo lubię takie niby samotne wieczory, tylko moje. Wam, dobrej nocy życzę, a ja jeszcze trochę posiedzę.

Ser smażony w 15 minut 15 Wrz 2014 23:19 #299208

  • Roma
  • Roma's Avatar
Trzymam kciuki za produkt finalny no i z lekka oblizuję się na myśl o tokaju :drink1:

Ser smażony w 15 minut 16 Wrz 2014 18:52 #299317

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Oj tam oj tam, zaraz najlepszy stymulator ;-)
Ja po dwóch łykach czegokolwiek mocniejszego niż 12% pomyliłabym twaróg z białym salcesonem, nie mówiąc o trafieniu łychą do garnka ... Niestety :( Nawet "naparstek" wiśnióweczki odbiera mi jasność umysłu.
A przyznacie dziewczyny, że nie ma nic gorszego, niż konsumpcja domowego, pysznego sera w stanie totalnego upojenia tudzież kaca ;-)
p.s. zawsze chciałam mieć mocniejszą głowę ...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Ser smażony w 15 minut 16 Wrz 2014 18:54 #299319

  • Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 894
  • Otrzymane dziękuję: 497
No i przystąpiłam do robienia sera topionego. Robię tak, jak pisała Iwonka na pierwszej stronie tego wątku. Ser kupiłam gotowy - twaróg śmietankowy w kostce, producent zakład mleczarski w Gniewinie. Kostka zapakowana w papier, taka nieregularna, więc każda waży trochę inaczej.
Nie ogarnęłam się organizacyjnie, więc nie mam szynki, natomiast w kuchni mam tzw. pożar w bu.delu, bo robię jednocześnie bitki w sosie, ciasto drożdżowe z kruszonką, piekę schab, topię ser i segreguję zerwane przed chwilą pomidory - szykuje paczkę z żarciem dla studenta.
Mój ser topiony będzie z tymiankiem tylko - uskubałam świeżego na rabacie z ziołami. Zdjęcia robię :)
Ostatnio zmieniany: 16 Wrz 2014 18:56 przez Ma Gorzatka.

Ser smażony w 15 minut 16 Wrz 2014 20:48 #299353

  • rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3175
  • Otrzymane dziękuję: 1187
A to nasze pierwsze sery wędzone :)

DSC_0563.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, viola, rzepka2

Ser smażony w 15 minut 16 Wrz 2014 21:10 #299361

  • Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 894
  • Otrzymane dziękuję: 497
O mamuńciu, jakie śliczne! :thanks:
Za tę wiadomość podziękował(a): viola

Ser smażony w 15 minut 16 Wrz 2014 22:11 #299383

  • Roma
  • Roma's Avatar
Pawełku-wędziłeś je w siatkach? Wyglądają bardzo profesjonalnie i apetycznie.Podasz instrukcję od A do Z? bardzo proszę :kiss3:

Ser smażony w 15 minut 16 Wrz 2014 22:19 #299386

  • rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3175
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Duży z lewej to koryciński. Te mniejsze to typu oscypkowego. Wędziły się w zimnym dymie (35-40 stopni) ok 12 godzin :)
Nieskromnie powiem, że w smaku są rewelacyjne :woohoo:
Przepis na ten oscypkowy zamieszczę jutro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Ser smażony w 15 minut 16 Wrz 2014 22:30 #299390

  • Roma
  • Roma's Avatar
"Kocham Pana,Panie Sułku" :kiss3: :kiss3:

Ser smażony w 15 minut 17 Wrz 2014 13:22 #299484

  • rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3175
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Ser typu „Oscypek”

Ser parzony typu oscypek ścina się za pomocą podpuszczki, postępować podobnie jak przy wytwarzaniu innych serów podpuszczkowych: temperatura mleka 28-34○C, czas ścinania 30-40 minut. Po ścięciu mleka skrzep kroi się, miesza ok. 10 minut a następnie całość odcedza w chuście serowarskiej i pozostawia do całkowitego ocieknięcia. Taka masa całkowicie ocieknięta zwana jest bundzem. Bundz kroi się na małe kawałki odpowiednie wielkością do oscypiorki. Takie kawałki należy zaparzać kilkakrotnie w gorącej wodzie (ok. 75○C). Zaparzoną masę ugniata się ręcznie w celu usunięcia z niej nadmiaru serwatki. Zaparzenie i wyciskanie masy serowej należy prowadzić do uzyskania produktu o konsystencji plasteliny. Serom nadaje się pożądany kształt poprzez ręczne uformowanie w specjalnych formach, po czym uformowane serki natychmiast schładza się w zimnej wodzie. Schłodzone serki umieszcza się w roztworze solanki 14-16% na ok. 24h (czas uzależniony jest od wielkości sera i solanki), a następnie wyjmuje z solanki i po ocieknięciu poddaje się wędzeniu „zimnym” dymem od 8 do 24 godzin. Wskazane jest co jakiś czas odwracanie wędzonych serów. Uwaga zbyt wysoka temperatura wędzenia może spowodować
topnienie serów. Dobrze uwędzone sery, przechowywane w chłodni, w temperaturze 6-8○C, zachowują przydatność do spożycia minimum przez 1-1,5 miesiąca. Czas ich przechowywania zależy przede wszystkim od zawartości w nich suchej masy – im wyższa, tym ser trwalszy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Ser smażony w 15 minut 17 Wrz 2014 13:32 #299487

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Sery wygladaja rewelacyjnie :) aż palce lizac :)
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/

Ser smażony w 15 minut 19 Wrz 2014 14:22 #299903

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Serki wędzone wyglądają bardzo apetycznie, a i smakują z pewnością niebiańsko :)
Ja na razie poprzestaję na łatwiejszych recepturach; przed chwilą zamówiłam podpuszczkę i w przyszłym tygodniu - z niejaką obawą - przystąpimy do produkcji sera a'la korycińskiego - wierzę jednak, że dzięki dokładnej instrukcji naszej Mistrzyni Serowarstwa Iwonce damy radę.
Tymczasem dzisiaj króluje topiony z suszonymi prawdziwkami - przebój tegorocznego lata :)


IMG_9050.jpg
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Ser smażony w 15 minut 20 Wrz 2014 16:54 #300110

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Ponieważ z wczorajszego topionego sera z prawdziwkami zostały nędzne resztki ( zawsze jednak można jeszcze wylizać słoik :) )nie miałam innego wyjścia, jak ponownie stanąć przy patelni z kopyścią w dłoni.
Tym razem wykorzystałam twaróg "od chłopa", ten sam, z którego starałam się zrobić szybki żółty, a który jako składnik wyjściowy do topionego sprawdził się wyśmienicie - należy go topić na odrobinę większym gazie niż ten z marketu.

Ser topiony z kozieradką i z kminkiem

Zrobiłam jedną część z kozieradką ( której smak poznałam przy okazji pochłaniania koziego sera podpuszczkowego z tym zielem właśnie - najbardziej przypomina mi kiełki rzodkiewki ), a drugą z kminkiem. Nasionka kozieradki zalałam wrzątkiem i zostawiłam, aby "spuchły" na około 1 godzinkę, odsączyłam i dopiero wtedy dodałam do sera na patelni.
Zapach rozchodzący się po kuchni .... dzięki temu prawdziwemu serowi przyciągnął wszystkie nasze 4 noski, a smak .... brak słów :)

Od lewej: w miseczce kminkowy, w kubeczku kozieradkowy.

IMG_9077.jpg
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Ser smażony w 15 minut 20 Wrz 2014 20:04 #300159

  • viola
  • viola's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1253
  • Otrzymane dziękuję: 1469
Ja też właśnie zamierzam spróbować ten topiony tylko nie wiem który serek byłby do niego najlepszy,gdyż podobno z niektórych robią się grudki :(

Ser smażony w 15 minut 20 Wrz 2014 20:12 #300167

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Violuś, na początek wypróbuj twaróg półtłusty firmy Delicate z marketu spożywczego z chrząszczem w kropeczki w godle. Ten wychodzi zawsze, być może dlatego, że ma konsystencję jak mielony. Wypróbowany :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): viola


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.853 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum