TEMAT: Domowe sery

Ser smażony w 15 minut 20 Wrz 2014 20:19 #300172

  • viola
  • viola's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1253
  • Otrzymane dziękuję: 1469
Dzięki Aniu :kiss3: tak właśnie zrobię :)


Zielone okna z estimeble.pl

Ser smażony w 15 minut 22 Wrz 2014 19:05 #300731

  • viola
  • viola's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1253
  • Otrzymane dziękuję: 1469
Serek topiony z szyneczką właśnie stygnie. Nie powstrzymałam się jednak i spróbowałam jeszcze ciepły:-) mniammm...obawiam się tylko czy na zimno nie będzie zbyt twardy

Ser smażony w 15 minut 22 Wrz 2014 21:03 #300772

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Violik :)
Witamy w Klubie :)!!!
Jak serek ostygnie, to stwardnieje i nie będzie typowo topiony. Trzymaj go w chłodnym miejscu ( jest bez konserwantów ). Dla mnie najlepszy jest na drugi dzień, kiedy przejdzie aromatem dodanego składnika. Możesz wyjąć go z lodówki 20 min. przed zjedzeniem, wtedy pod wpływem ciepła zmięknie i zrobi bardziej "smarowny".

Dzisiaj została zamówiona podpuszczka. Czekam z niecierpliwością :)
Pozdrawiam serowo :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Ser smażony w 15 minut 22 Wrz 2014 21:16 #300778

  • viola
  • viola's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1253
  • Otrzymane dziękuję: 1469
Aniu,tego nie uda mi się juz sprawdzić:-Dserek zniknął. Nawet zdjęcia nie zdążyłam zrobić:-D ale to chyba znaczy,ze był pyszny.

Ser smażony w 15 minut 22 Wrz 2014 21:30 #300783

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Tego się obawiałam .... Brawo Violuś ! Jednak wierz mi, najlepszy smak serek uzyskuje po 1-2 dniach "od daty" produkcji.
Ani się nie obejrzysz, jak te sery Was wciągną :) czego z całego serca życzę!
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Ser smażony w 15 minut 22 Wrz 2014 22:18 #300812

  • viola
  • viola's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1253
  • Otrzymane dziękuję: 1469
To musiała bym chyba kłódkę do lodówki dorobić:-D za te ,,poważne'' sery to boję się zabrać. Najpierw poczytam sobie popatrzę na specjały mistrzów

Ser smażony w 15 minut 23 Wrz 2014 19:29 #300990

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Violuś, właśnie znalazłam się w identycznej sytuacji; jeśli nie zamknę lodówki na kłódkę, będę zmuszona robić ser topiony codziennie! Porcja z 50 dkg twarogu zniknęła, zanim zdążyłam się obejrzeć. Wniosek na przyszłość: obwiązać lodówkę dodatkowo łańcuchem :) albo robić ser z dnia na dzień. To właśnie mnie spotkało i kolejne porcje ( jedna z kminkiem, druga z pikantną czubrycą ) stygnie w kuchni. Jak długo wytrzyma, zanim ujrzymy dna miseczek ?
Z serowymi uściskami :)

A czego się boisz kochana ? Szybki żółty mi nie wyszedł wcale a wcale i co? Świat się skończył ? Zjedliśmy dziada :)i będę próbować do skutku.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Ser smażony w 15 minut 24 Wrz 2014 20:10 #301245

  • axel40
  • axel40's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 99
  • Otrzymane dziękuję: 65
Prędzej ,czy później wszyscy przejedzą się topionym.Proponuję zabrać się za chleb na zakwasie,szynkowar i wędzenie.
Odpuszczą ser :) ( na jakiś czas :coffe: ) A potem znowu będziesz miała ręce pełne roboty :jeez:
Ostatnio zmieniany: 24 Wrz 2014 20:11 przez axel40.

Domowy ser 24 Wrz 2014 23:43 #301294

  • axel40
  • axel40's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 99
  • Otrzymane dziękuję: 65
No dobra.Zostałem namówiony na szybki żółty. Czy możecie podać konkretne nazwy sera jakiego należy użyć ,by ewentualnie mi to wyszło? I jeszcze jakie mleko? Za co z góry :thanks:
Ostatnio zmieniany: 25 Wrz 2014 18:52 przez .

Domowy ser 25 Wrz 2014 19:25 #301416

  • 's Avatar
To chyba nie ma większego znaczenia,ja robię sery z własnego twarogu :)

Domowy ser 25 Wrz 2014 20:11 #301439

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Axel :)
Domowy chleb na zakwasie pieczemy od .... nie pamiętam jak dawna, z szynkowaru Adam przyrządza bardzo smaczną ( podobno ) mielonkę, wędzimy ryby, więc na brak zajęć kulinarnych nie narzekam. Do tego dochodzi pieczenie ciast i wielka ilość przetworów. Ale mniejsza z tym. Do rzeczy.
Szybki żółty powinien być robiony z twarogu i mleka od chłopa, żadne UHT nie wchodzi w rachubę. Iwonka bardzo dokładnie i przejrzyście udostępniła procedurę robienia tego sera - powodzenia!


Ja tymczasem dostałam zamówioną podpuszczkę mikrobiologiczną ( razem z chlorkiem wapnia i chustą jako gratiskami ), jutro kupuję mleko "od chłopa" i zaczynam przygodę z serem korycińskim. O efektach oczywiście napiszę - prawdę i tylko prawdę :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Domowy ser 25 Wrz 2014 20:52 #301458

  • 's Avatar
Aniu-sery białe robię przynajmniej od 30 lat i nie zawsze z własnego twarogu.Bywało nie raz,że kupowałam twaróg ze sklepu.Starałam się kupować w kostkach na wagę i pilnowałam aby nie był zbyt kwaśny.
Janku-spróbować zawsze można,najwyżej nie wyjdzie.Ja też ostatnio robiłam z kupnego i był dobry.

Domowy ser 26 Wrz 2014 18:57 #301641

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Romeczko,
dopiero po napisaniu mojego postu zorientowałam się, że mój szybki żółty robiony był z sera i mleka od chłopa i co? Klapa!
Dziękuję za sprostowanie :) Wszystko zależy od jakości sera, te sklepowe faktycznie czasami bywają bardziej wartościowe.
p.s. od 30 lat? To Ty młoda kobitka jesteś ;-)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Domowy ser 26 Wrz 2014 23:29 #301709

  • 's Avatar
Spokojnie mogłabyś być moją córką :P Po dłuższej przerwie w przyszły czwartek będzie dostawa mleka od Mućki to i wreszcie za ser będę mogła się zabrać.

Domowy ser 27 Wrz 2014 12:25 #301769

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
:bye: Powolutku wracam do żywych. Bardzo się cieszę że wątek serowy żyje, jesteście kochane i mam nadzieję że będziemy te zdrowe sery w domu robiły, dopóki w ręce da się utrzymać warząchew

Z kupnego mleka jak najbardziej da się zrobić sery, byle nie UHT, w butelkach lub woreczkach i oczywiście nie chude czy odtłuszczone ;)
Widzę że ktoś tu powątpiewa w nasze umiejętności upieczenia chleba, szynkowarzenia, czy wędzenia

Ostatnio robiłam sery byle jakie, bo nie miałam do tego głowy, więc topiony jest czysty, podpuszczkowy odcedzałam w chuście/rożku.
Smarowność serka topionego można zwiększyć dodając do miksowania jogurt, jednak serek ma wtedy inny posmak, ja wolę twardszy bez zbędnych dodatków, za to mam kupione wiadereczko kozieradki, za przykładem Ani, oraz szałwię hiszpańską Chia.
No i moja Gouda, na razie wygląda całkiem nieźle, codziennie jest przewracana, za półtora tygodnia zostanie zawoskowana i dalej będzie dojrzewać, ciekawość mnie zżera co mi wyjdzie, a tu jeszcze tyle czasu trzeba czekać

Aaa i zrobiłam ostatnio, w zasadzie dla eMa, najprostszy pasztet wątróbkowy z cebulką i curry, można oczywiście dodać czy boczku, czy innego mięsa, szybko i zdrowo, przeczytajcie etykietkę na pasztecie w sklepie to szybciutko zaczniecie go robić w domu. Pozdrawiam wszystkich.

Domowy ser 27 Wrz 2014 13:59 #301779

  • axel40
  • axel40's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 99
  • Otrzymane dziękuję: 65
Jeśli to miała być jakaś szydera w stosunku do mnie to sobie wypraszam takie traktowanie i wciskanie mi w usta czegoś ,czego nie napisałem.
Trzymajcie się dalej w swoim gronie.Obcego traktujesz jak intruza. Tydzień pobytu w oazie już mi wystarcza.
Żegnam.

Domowy ser 27 Wrz 2014 14:19 #301783

  • 's Avatar
Janku-czy to aby nie za ostra riposta? :jeez: Trochę empatii i poczucia humoru z Twojej strony by się przydało :) ale skoro uważasz,że po tygodniu przebywania z nami masz już nas dosyć to życzę Ci wszystkiego dobrego i powodzenia w poszukiwaniach bardziej przyjaznych miejsc w sieci :bye: :bye:

Jeszcze jedno,nigdy nikogo w Oazie nie uważamy za obcego :hug:
Ostatnio zmieniany: 27 Wrz 2014 14:21 przez .

Domowy ser 27 Wrz 2014 14:30 #301784

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Oj, dawno nie spotkałam osoby tak przeczulonej, a taką niewinną ikonkę wstawiłam, mogłam przecież użyć takiej :club2: , jeśli uraziłam godność to przepraszam
. A Oaza jest super miejscem, oprócz mojego żartu cóż Cię tu jeszcze złego spotkało że chcesz uciekać?


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.724 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum