Viola
ogórki z kolendra
2 kg małych ogórków lub większych pokrojonych w koreczki
2 papryki
2 cebule
Cebule pokroic w plastry,wymieszać z ogórkami i zalać solanką z 4,5 szkl wody i 0,5 szkl soli.Odstawić na 3-4 godziny.Paprykę pokroić w paski lub kostkę.Odcisnąć ogórki z cebulą i wymieszać z papryką.Nakładać do słoików.zalać wystudzoną zalewą i pasteryzować 10minut.
Zalewa:
3 szkl wody
3 szkl octu
4 szkl cukru
1 łyżeczka kolendry
kilka listków laurowych
abcd_2007
Ogórki z czosnkiem (sałatka)
Przepis:
6 kg ogórków
1,5 szkl. octu
6-8 łyżek oleju
3,5 szkl. cukru
3-4 główki czosnku
4 łyżki soli
1 łyżka sproszkowanej ostrej papryki
Ogórki pokroić w plastry, zasypac solą i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie zlać wodę, dodać czosnek o ostrą paprykę i zostawić. Zagotować ocet olej i cukier, zalać ogórki i zostawić na 12 godzin. Włożyć do słoików i pasteryzować 10 minut.
Ogórki w kurkumie (kanapkowe)
Zalewa:
2 szkl. wody
1 i 3/4 szkl. octu
1 i 3/4 szkl cukru
1 łyżka gorczycy
1 łyżka ziaren pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
1 płaska łyżka kurkumy
1 płaska łyżka soli
Ogórki pokroić w podłużne plastry, przełożyć do słoików. Zalewę zagotować i zalać ogórki; pasteryzować 7 minut.
Są super chrupiące
Kerstin
Oprócz ogórków pod wszelką postacią czasami jeszcze robię....
OGÓRKI PO KASZUBSKU:
5 kg. ogórków (pokroić w grube plastry)
1 kg cebuli (pokroić w grube talarki)
1 1/2 szkl. octu 10%
1/2 litra oleju słonecznikowego
1/2 kg cukru
3 małe torebki pieprzu ziołowego
garstka soli
Wszystko razem ze sobą wymieszać, odstawić na 12 godz. Przekładać do słoików, zakręcać i pasteryzować 15 min.
Jutro zaś będę robiła ogóreczki według tego przepisu:
OGÓRKI KRÓLEWSKIE.
3 kg ogórków
1 szkl. octu 10%
2 szkl. wody
2 szkl. cukru
2 łyżki miodu prawdziwego
Zagotować zalewę, zalewać ogórki, pasteryzować 5 min.
Ogórki obrać ze skórek, pokroić w ćwiartki. Posolić 3 łyżeczkami soli na kilka godzin, odlać sok. Do każdego słoika włożyć: ząbek czosnku, koper, kilka ziaren gorczycy.
SAŁATKA OGÓRKOWA NA OSTRO"
(słoik z sałatką po staniu w lodówce ''kruszeje'', i ogórki stają się chrupiące)
4 kg ogórków
5 sztuk cebul
0,5 kg białej kapusty
0,5 kg czerwonej słodkiej papryki (2 duże sztuki)
3 łyżki soli
1/2 łyżki mielonego pieprzu
1/2 łyżki papryki ostrej
1 garść posiekanego koperku
1 garść posiekanej natki pietruszki
Składniki zalewy:
2 szklanki cukru
1 szklanka octu
Przygotowanie:
Ogórki dobrze umyć (ja nie obieram, ale jeżeli ktoś woli obrane, to nie ma przeszkód) i poszatkować na plasterki. Cebulę pokroić w piórka, kapustę poszatkować, a paprykę pokroić w paski. Wszystko posypać solą, wymieszać i odstawić na ok. 1/2 godziny.
Po tym czasie mieszankę warzywną lekko odcisnąć, dodać pieprz, ostrą paprykę, natkę i koper. Wymieszać.
Składniki na zalewę zagotować, lekko ostudzić i zalać ogórki.
Wkładać do słoików i pasteryzować 5-10 minut.
Sierika
Sałatka z ogórków, marchewki i czosnku
5kg ogórków
5 marchewek
5 cebul
5 ząbków czosnku, 3-4 łyżeczki soli.
Zalewa:na 3 szklanki wody daję 1/2 szklanki octu 10%, mozna więcej ale ja zawsze minimalizuję ilość octu...1/2 szklanki oleju, 1 szklanka cukru.
Ogórki obieramy, kroimy w plasterki, solimy, odstawiamy na 1-2godziny.
Marchew ścieramy na tarce/duże oczka/, czosnek i cebule drobno kroimy, solimy.
Po czasie przeznaczonym na działanie soli odcedzamy ogórki i resztę i mieszamy.
Zalewę gotujemy, do gorącej wkładamy warzywa, mieszamy i przekładamy do słoików, dopiełniamy zalewą i pasteryzujemy kilka minut.
Smak wyborny jak dla mnie, lubię mało skomplikowane potrawy. Proporcje do zalewy mozna modyfikować wg własnego smaku.
Nusia
Ogórki cytrynowe w łagodnej zalewie
Zrywam ogórki gdy są jeszcze nieduże i białe. Większe nie są już tak dekoracyjne, poza tym nabierają żółtawego koloru. Zalewa tak jak do patisonów :
4 szkl. wody
1/3 szkl. octu 10%
1 łyżka soli
4 łyżki cukru
pieprz, ziele ang., listek laurowy, gorczyca (jeśli ktoś lubi może być i czosnek i cebulka i marchewka, ja dodałam dla dekoracji malutkie słodkie papryczki).
Pasteryzować 10 min.
Jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki, to zwiększyć ilość octu.
Ogórki krojone z papryką
Zalewa:
- 2 łyżki oleju, 2 szkl. wody
- 1 szkl. octu, 1 szkl. cukru
- 1,5 łyżki soli, kilka ziaren ziela angielskiego
Warzywa:
- 2 kg ogórków, 0,5 kg papryki, 0,5 kg marchwi, 0,5 kg cebuli, 0,5 główki czosnku. Wszystko kroję w plasterki, zalewam zalewą i zostawiam na 4 godz.
Potem pakuję do słoików i pasteryzuję 10 min., większe słoiki 25 min.
Ogórki obieram ze skórki. Przeznaczam na to zwykle większe ogórki, których nie daję do ukiszenia.
Ogórki sałatkowe w zalewie curry
Obdarowano mnie w tym roku dużą ilością ogórków sałatkowych, dużych, długich, delikatnych. Mizerię jedliśmy na śniadanie, obiad i kolację, resztę zrobiłam w poniższej zalewie.
- 6 szkl. wody, 2,5 szkl. cukru, 1,5 szkl. octu
- 1,5 łyżki soli, 1 łyżka curry
- listki laurowe, ziele angielskie, gorczyca do słoików.
Zagotować zalewę, ogórki obrać, ułożyć w słoikach, zalać zalewą, pasteryzować 5 min.