TEMAT: Ogórki, ogóreczki ....

Ogórki, ogóreczki .... 09 Sie 2016 19:03 #495667

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2649
  • Otrzymane dziękuję: 3765
Marzenko. Tak się robi by były idealnie chrupiące. Pasteryzacja 5 min im nie zaszkodzi. Sama widzisz,że zaczęły Ci kisnąć. Otwórz jeden i spróbuj. Ja swoje pasteryzowałam. Otwierałam już słoiczek. Chrupiące są.
Pozdrawiam. Jolka.
Za tę wiadomość podziękował(a): marzusia


Zielone okna z estimeble.pl

Ogórki, ogóreczki .... 12 Sie 2016 16:51 #496189

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 974
  • Otrzymane dziękuję: 2359
Ogórki po Żydowsku

przepis wiekowy, kilka lat temu próbowałem go zmodyfikować zmieniając ocet spirytusowy na owocowy,miód na cukier: niestety smak się zmienił na niekorzyść i wówczas powróciłem do korzeni.

składniki:

zalewa:
4l przedniej wody
1l octu spirytusowego
4 ziela angielskie
4 duże liście laurowe
100g soli niejodowanej
700g cukru

Zalewę zagotować , ostudzić i taką zalewać ogórki.

Do 1 słoika 0,9 l wkładamy poza ogórkami z których odcinamy dupki:
- 4 krążki cebuli
- 4 plasterki smacznej marchewki
- 6 pasków czerwonej słodkiej papryki (szer ok 1 cm, dł ok 7cm)
- 4 paski (cienkie) chrzanu
- maleńka łyżeczka (obj.1/2 od herbaty) nasion kolendry
- 1 baldachim kopru.

Pasteryzacja: moja metoda.

Słoiki zakręcam tylko raz. Z lekkim oporem, ale nie na pełną siłę.
Wstawiam do ciepłej wody i od zagotowania po 8-10 min wyjmuję.
Ogórki z zielonych mają zrobić się oliwkowe, wieczka po chwili same się zasysają. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Po miesiącu można jeść, Są różne wariacje ogórkowe, zresztą bardzo smaczne, niemniej dla mnie Ogórki po Żydowsku są nr.1.

Życzę smacznego.


IMG_8983.jpg


IMG_8984.jpg
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Forumowa Żabula, Adasiowa, Gosia352, Emalia112

Ogórki, ogóreczki .... 22 Lip 2017 20:12 #556832

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20238
  • Otrzymane dziękuję: 64578
OGÓRKI Z CHILI

Zamieszczam przepis Mirka na ogóreczki :)


tylko trzeba pasteryzować
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 28 Wrz 2017 19:59 przez Adasiowa.

Ogórki, ogóreczki .... 24 Lip 2017 19:31 #557252

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1848
  • Otrzymane dziękuję: 6161
Takie ogórki z identycznej proporcji składników robię od kilku lat.Po odcedzeniu dodaję do nich chilli,olej i czosnek,a na końcu zagotowany i ostudzony ocet z cukrem.Po 12 godzinach nakładam do słoików,zalewam płynem z miski i zakręcam.Nie pasteryzuję.Wczoraj otworzyliśmy ostatni słoik z 2016 roku.Były w porządku.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Ogórki, ogóreczki .... 24 Lip 2017 21:07 #557310

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13291
Też robię te ogórki od kilku lat. Ze względu na wygląd noszą miano krokodylków.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Przetwory na zimę czyli zdrowie w słoiku 05 Sie 2017 21:50 #559133

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20238
  • Otrzymane dziękuję: 64578
Zamieszczam przepis Andrzeja ( Jan4) na ogóreczki :)


Ogórki z miodem
2kg ogórków, litr wody, 1,5 szklanki cukru, szklanka octu, 2 czubate łyżki soli, 2 łyżki miodu.
Ogórki dokładnie umyć i razem ze skórką pokroić w plastry o grubości około pół centymetra i napełnić słoiki.
Wodę zagotować z cukrem, octem, solą oraz miodem i gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach.
Następnie dokładnie zakręcić i bardzo krótko pasteryzować – tylko do zagotowania. Słoiki pozostawić w garnku do wystygnięcia.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, Betula, Szczypiorek

<D> Ogórek gruntowy. 08 Sie 2017 09:36 #559506

  • Ika2008
  • Ika2008's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 399
  • Otrzymane dziękuję: 979
MIZERIA W PRZECIERZE

Wrzucam obiecany przepis a jeśli to nieodpowiednie miejsce, proszę o przeniesienie.


20170808_093312.jpg
Pozdrawiam, Marta.
Ostatnio zmieniany: 28 Wrz 2017 20:00 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Miragoral, Betula

<D> Ogórek gruntowy. 08 Sie 2017 10:09 #559511

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20238
  • Otrzymane dziękuję: 64578
Martusiu, zostawię ten przepis przez parę dni, a później przeniosę go do działu kulinarnego, do wątku z przetworami.
Mizeria z koncentratem i marchewką ? A wiesz, że do tej pory znałam mizerię bez tego typu dodatków :)

Idę robić inną wersję, a wieczorkiem zdam relację :dance:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza

<D> Ogórek gruntowy. 08 Sie 2017 10:51 #559514

  • Ika2008
  • Ika2008's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 399
  • Otrzymane dziękuję: 979
Dostałam ten przepis w ubiegłym roku i zrobiłam na próbę parę słoiczków.
Sałatka okazała się hitem! Bardzo nam smakowała, więc w tym roku to już niemal masowa produkcja
Pozdrawiam, Marta.
Ostatnio zmieniany: 08 Sie 2017 10:51 przez Ika2008.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza

<D> Ogórek gruntowy. 08 Sie 2017 19:07 #559557

  • kurjan
  • kurjan's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 955
  • Otrzymane dziękuję: 1436
Ika 2008Podaj te części ułamkowe w przepisie na mizerię bo są nie czytelne.z góry dziękuje :flower2:

<D> Ogórek gruntowy. 08 Sie 2017 19:51 #559563

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20238
  • Otrzymane dziękuję: 64578
Ogórkowe wariacje : konserwowe, mizeria i mix :)

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, sierika, rozalia, Miragoral, Betula, Agusiak

<D> Ogórek gruntowy. 08 Sie 2017 20:21 #559570

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20238
  • Otrzymane dziękuję: 64578
kurjan wrote:
Ika 2008Podaj te części ułamkowe w przepisie na mizerię bo są nie czytelne.z góry dziękuje :flower2:

Wyręczę Martusię :)

3/4 szklanki octu
1/2 szklanki cukru
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Ika2008, Agusiak

<D> Ogórek gruntowy. 08 Sie 2017 20:25 #559571

  • Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Posty: 6901
  • Otrzymane dziękuję: 41840
Aniu stoję w kolejce na przepis Twego mixa. :thanks: :garden1: :flower1: :drink1:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

<D> Ogórek gruntowy. 08 Sie 2017 20:55 #559578

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20238
  • Otrzymane dziękuję: 64578
Mix ogórkowo-warzywny z koperkiem

Proporcje dowolne, u mnie były to 2 cukinie Tondo di Piacenza ( okrągłe ), 1 podrośnięty,ale jeszcze młody patison Disco, oba warzywa z własnej grządki, dalej 2 ogórki sałatkowe, 2 średnie marchewki, dupki od własnych papryczek Pimentos pozostałe po nadziewaniu papryczek serkami, 1 duża cebula, pęczek koperku i liście selera liściowego.

Cukinie, patisony ze skórką pokroiłam w kosteczkę, ogórki obrałam, wydłubałam gniazda nasienne i ciachnęłam w półplasterki, cebulę w piórka, marchewki starłam na tarce. Wszystkie warzywa - do miski, zasypałam 3/4 łyżki soli i odstawiłam na 1 godzinkę, co jakiś czas mieszałam.
Zalewę na bazie octu 6% miałam jeszcze z konserwowych ogórków i mizerii - zagotowałam ją, warzywa po odciśnięciu wymieszałam z posiekaną zieleniną i wrzuciłam do gorącej zalewy. Potem całe towarzystwo wylądowało w słoikach, pasteryzowałam około 10 minut.

Robiłam pierwszy raz, przepis z głowy :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 28 Wrz 2017 20:00 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, mk1a

Ogórki, ogóreczki .... 08 Sie 2017 21:51 #559591

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20238
  • Otrzymane dziękuję: 64578
Doris65

Ogórki po żydowsku
ogórki
nać selera
nać pietruszki
koper (nasiona plus ziele)
marchew
cebula
czosnek
Na zalewe:
5 szkl wody
1 szkl octu 10 %
1,5 szkl cukru
2 łyżki soli

Ogórki obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na 4 części. Do kazdego słoika włożycna dno trochę liści selera, pietruszki, kopru, 2 ząbki czosnku, kilka plasterków marchwi. Na to powkładać ogórki (gęsto upchać). Na wierzch położyć 3 plasterki cebuli.Zagotować wszystkie składniki zalewy i goracą zalewę wlać do słoików. Gorące słoiki zakręcić i pasteryzować 10 min. Można dodać do każdego słoika ostrą suszoną papryczkę chili to bedą pikantne.


Ogórki watykańskie
5 kg ogórków
2 łyżki soli

Zalewa:
1 kg cukru
0,5 litra octu
1,5 szkl. wody

Przyprawy (na jeden słoiczek wielkości ok. 400 g):
15 rodzynek
10 ziarenek pieprzu
zabek czosnku
nasiona kopru

Ogórki obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki, wykroić nasionka, posolić i odstawić na 2 godziny, po tym czasie odsączyć. Składniki na zalewę zagotować. Do słoiczków powkładać przyprawy i upychać dośc ciasno ogórki. Zalać zalewa i pasteryzować ok. 5 min.
U mnie robią furrorę wśrod gości jak również te po żydowsku.

Andzia1

Z wielka przyjemnością podzielę się swoimi sprawdzonymi przepisami i ja...

Pikle curry
Ja na zimę robię pikle z cukinii w curry, robię tak też ogórka i patisona a każde smakuje trochę inaczej :lol:

• 5 - 6 kg dojrzałych ogórków, może być patison lub cukinia
• natka selera,
• 2 duże cebule,
• opakowanie przyprawy curry ,
• 3 litry wody,
• 2 szklanki cukru,
• 1½ szklanki octu,
• 5 łyżeczek białej gorczycy,
• 3 płaskie łyżki soli.

Obrane ogórki pokroić wzdłuż na cztery części, wykroić gniazda z pestkami. Ułożyć pionowo w słoikach. Jeśli używamy cukini lub patisonów to młodych nie obieram ze skóry, ale już te dojrzalsze koniecznie. Do każdego słoika dodać 2 - 3 liście z natki selera. Cebulę pokroić w plastry.
Wodę zagotować, do wrzątku dodać składniki zalewy i cebulę, ostudzić. Zalać pikle. Pasteryzować 5 - 10 min.

Pikle z musztardą
• 2 kg przerośniętych ogórków
• 1 litr wody
• 1 szkl octu
• 4 łyżki musztardy
• 30 dkg cukru
• 2 łyzki soli

Hiacynta

Kiedyś robiłam coś takiego:

Przygotować zalewę z 1 szklanki octu, 1/2 szklanki wody, ziela angielskiego, 20 dag cukru, 1 łyżki soli.
Kilka wyrośniętych ogórków, posiekaną cebulę zalać rano tą zalewą, wieczorem dodać 6-10 ząbków czosnku, 3 łyżki świeżego posiekanego koperku.
Zapakować ciasno do słoiczków, tak, aby całkowicie były przykryte zalewą, na wierzch wlać łyżeczkę oleju lub oliwy.
pasteryzować ok. 15 min.
Dla kolorku dodawałam trochę czerwonej papryki.

Etapy przygotowania:
1. Ze składników ugotować zalewę.
2. Ogórki obrać ze skórki i wydrążyć z pestek i pokroić wzdłuż na paski.
3. Włożyć ogórki do słoików i zalać zalewą.
4. Pasteryzować przez ok 10-15 minut.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Betula

Ogórki, ogóreczki .... 08 Sie 2017 21:57 #559593

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20238
  • Otrzymane dziękuję: 64578
Kryswdow


Mizeria na zimę

Mam dwa sprawdzone przepisy
5kg.ogórków
6cebul(średniej wielkości)
Ogórki obierz pokrój w plasterki nieco grubsze niż zazwyczaj na mizerię.Cebulę obierz
ZALEWA
o,250 octu 10%
0,250 oleju
4 łyżki cukru
1 łyżeczka ziaren pieprzu
3 łyżeczki soli
ZALEJ ogórki i cebulę marynatą wymieszaj i odstaw na4-5 godz.następnie przełóż mizerię do czystych słoików dobrze ją ugnieć dopełnij zalewą. Gotuj 5min.
DRUGI PRZEPIS
1 kg.ogórków
1 czubata łyżka soli
1/2 szklanka wody
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
piórka koperku
obrane pokrojone ogórki zalewamy solą wodą i kwaskiem.wymieszać i odstawić.Gdy puści sok w takiej ilości że przykrywa ogórki,nakładamy do słoików wraz z sokiem na wierzch wkładamy koperek i szczyptę pieprzu,można dodać1/2 łyżeczki cukru.gotujemy 10 min.Gotowanie zawsze liczymy od chwili zagotowania

Kocina

Dodam przepis na najlepsze na świecie (moim zdaniem) ogórki kiszone. Dostałam go niedawno od Mamy koleżanki.
Jadałam je już wcześniej, ale teraz wreszcie mogłam sama zrobić :dance:

Składniki na 1-litrowy słoik:
ogórki ciasno ułożone
liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
szypta pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki gorczycy
mała cebula
5 ząbków czosnku
5 liści wiśni lub czarnej porzeczki
koper
1 mała marchewka

Zalewa:
1 płaska łyżka cukru
1 płaska łyżka soli kamiennej

Słoiki zalewamy gorącą zalewą.

Przepis na ogórki konserwowe curry, wydębiony od teściowej mojej siostry. Zajadam się nimi nieprzytomnie.

Viola

To ja może podam przepis na pyszne ogórki po kartusku.Przepis znaleziony kiedyś w internecie,wypróbowany i z czystym sumieniem mogę polecić
2kg ogórków
3czerwone papryki
2-3listki laurowe
3ząbki czosnku
koper,pieprz,ziele angielskie,marchew,cebula,gorczyca,chrzan
zalewa:0,7l.wody,1łyżka soli,3/4szkl.cukru;1,5setki octu
ogórki jeśli mniejsze wkładamy do słoików całe,jeśli duże kroimy wzdłuż na połowy lub ćwiartki.Paprykę kroimy jak kto lubi.można na drobne paseczki lub na większe kawałki.Cebulę w półplasterki.Dodajemy resztę składników.Gotujemy zalewę i zimną wlewamy do słoików z ogórkami.
te ogóreczki są naprawdę super :)

- 3 kg ogórków obranych i pokrojonych

Zalewa:
- 6 szklanek wody
- 2,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki octu
- 3 łyżki soli
- 2 cebule
- 6 łyżeczek curry
Zagotować ok 3 min; zostawić, aby przestygło

- do słoiczka wrzucić ogórki
- dodać liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca, listek selera
- zalać wcześniej zagotowaną zalewę
- wszystko zagotować ok 6-10 min

Danka1970

Ogórki z chili (lub papryką).

-2.5 kg ogórków (raczej mniejszych)
-3 łyżki soli.
Ogórki pokroić na 4 części, dodać sól - zostawić na 3 godz. do zmożenia, po tym czasie odlać sok.

Zalewa:
-1.25 szkl. octu
-0.50 szkl. cukru
-3 łyzki oleju.
Wszystko razem zagotować.

-1 papryczka chili lub 3 łyżki ostrej papryki
-1 główka czosnku.
Dodać do ogórków po zmożeniu.

Następnie dolać przestudzoną zalewę i zostawić na 12 godz. potem wszystko włożyć do słoiczków i gotować ok.10 minut.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Ogórki, ogóreczki .... 08 Sie 2017 22:13 #559601

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20238
  • Otrzymane dziękuję: 64578
Viola

ogórki z kolendra
2 kg małych ogórków lub większych pokrojonych w koreczki
2 papryki
2 cebule
Cebule pokroic w plastry,wymieszać z ogórkami i zalać solanką z 4,5 szkl wody i 0,5 szkl soli.Odstawić na 3-4 godziny.Paprykę pokroić w paski lub kostkę.Odcisnąć ogórki z cebulą i wymieszać z papryką.Nakładać do słoików.zalać wystudzoną zalewą i pasteryzować 10minut.
Zalewa:
3 szkl wody
3 szkl octu
4 szkl cukru
1 łyżeczka kolendry
kilka listków laurowych

abcd_2007

Ogórki z czosnkiem (sałatka)
Przepis:
6 kg ogórków
1,5 szkl. octu
6-8 łyżek oleju
3,5 szkl. cukru
3-4 główki czosnku
4 łyżki soli
1 łyżka sproszkowanej ostrej papryki

Ogórki pokroić w plastry, zasypac solą i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie zlać wodę, dodać czosnek o ostrą paprykę i zostawić. Zagotować ocet olej i cukier, zalać ogórki i zostawić na 12 godzin. Włożyć do słoików i pasteryzować 10 minut.



Ogórki w kurkumie (kanapkowe)
Zalewa:
2 szkl. wody
1 i 3/4 szkl. octu
1 i 3/4 szkl cukru
1 łyżka gorczycy
1 łyżka ziaren pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
1 płaska łyżka kurkumy
1 płaska łyżka soli

Ogórki pokroić w podłużne plastry, przełożyć do słoików. Zalewę zagotować i zalać ogórki; pasteryzować 7 minut.
Są super chrupiące :)

Kerstin

Oprócz ogórków pod wszelką postacią czasami jeszcze robię....

OGÓRKI PO KASZUBSKU:

5 kg. ogórków (pokroić w grube plastry)
1 kg cebuli (pokroić w grube talarki)
1 1/2 szkl. octu 10%
1/2 litra oleju słonecznikowego
1/2 kg cukru
3 małe torebki pieprzu ziołowego
garstka soli

Wszystko razem ze sobą wymieszać, odstawić na 12 godz. Przekładać do słoików, zakręcać i pasteryzować 15 min.

Jutro zaś będę robiła ogóreczki według tego przepisu:

OGÓRKI KRÓLEWSKIE.

3 kg ogórków
1 szkl. octu 10%
2 szkl. wody
2 szkl. cukru
2 łyżki miodu prawdziwego
Zagotować zalewę, zalewać ogórki, pasteryzować 5 min.

Ogórki obrać ze skórek, pokroić w ćwiartki. Posolić 3 łyżeczkami soli na kilka godzin, odlać sok. Do każdego słoika włożyć: ząbek czosnku, koper, kilka ziaren gorczycy.


SAŁATKA OGÓRKOWA NA OSTRO"
(słoik z sałatką po staniu w lodówce ''kruszeje'', i ogórki stają się chrupiące)

4 kg ogórków
5 sztuk cebul
0,5 kg białej kapusty
0,5 kg czerwonej słodkiej papryki (2 duże sztuki)
3 łyżki soli
1/2 łyżki mielonego pieprzu
1/2 łyżki papryki ostrej
1 garść posiekanego koperku
1 garść posiekanej natki pietruszki

Składniki zalewy:

2 szklanki cukru
1 szklanka octu

Przygotowanie:

Ogórki dobrze umyć (ja nie obieram, ale jeżeli ktoś woli obrane, to nie ma przeszkód) i poszatkować na plasterki. Cebulę pokroić w piórka, kapustę poszatkować, a paprykę pokroić w paski. Wszystko posypać solą, wymieszać i odstawić na ok. 1/2 godziny.
Po tym czasie mieszankę warzywną lekko odcisnąć, dodać pieprz, ostrą paprykę, natkę i koper. Wymieszać.
Składniki na zalewę zagotować, lekko ostudzić i zalać ogórki.
Wkładać do słoików i pasteryzować 5-10 minut.

Sierika

Sałatka z ogórków, marchewki i czosnku

5kg ogórków
5 marchewek
5 cebul
5 ząbków czosnku, 3-4 łyżeczki soli.

Zalewa:na 3 szklanki wody daję 1/2 szklanki octu 10%, mozna więcej ale ja zawsze minimalizuję ilość octu...1/2 szklanki oleju, 1 szklanka cukru.

Ogórki obieramy, kroimy w plasterki, solimy, odstawiamy na 1-2godziny.
Marchew ścieramy na tarce/duże oczka/, czosnek i cebule drobno kroimy, solimy.
Po czasie przeznaczonym na działanie soli odcedzamy ogórki i resztę i mieszamy.
Zalewę gotujemy, do gorącej wkładamy warzywa, mieszamy i przekładamy do słoików, dopiełniamy zalewą i pasteryzujemy kilka minut.

Smak wyborny jak dla mnie, lubię mało skomplikowane potrawy. Proporcje do zalewy mozna modyfikować wg własnego smaku.

Nusia

Ogórki cytrynowe w łagodnej zalewie

Zrywam ogórki gdy są jeszcze nieduże i białe. Większe nie są już tak dekoracyjne, poza tym nabierają żółtawego koloru. Zalewa tak jak do patisonów :
4 szkl. wody
1/3 szkl. octu 10%
1 łyżka soli
4 łyżki cukru
pieprz, ziele ang., listek laurowy, gorczyca (jeśli ktoś lubi może być i czosnek i cebulka i marchewka, ja dodałam dla dekoracji malutkie słodkie papryczki).
Pasteryzować 10 min.
Jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki, to zwiększyć ilość octu.

Ogórki krojone z papryką

Zalewa:
- 2 łyżki oleju, 2 szkl. wody
- 1 szkl. octu, 1 szkl. cukru
- 1,5 łyżki soli, kilka ziaren ziela angielskiego
Warzywa:
- 2 kg ogórków, 0,5 kg papryki, 0,5 kg marchwi, 0,5 kg cebuli, 0,5 główki czosnku. Wszystko kroję w plasterki, zalewam zalewą i zostawiam na 4 godz.
Potem pakuję do słoików i pasteryzuję 10 min., większe słoiki 25 min.
Ogórki obieram ze skórki. Przeznaczam na to zwykle większe ogórki, których nie daję do ukiszenia.

Ogórki sałatkowe w zalewie curry

Obdarowano mnie w tym roku dużą ilością ogórków sałatkowych, dużych, długich, delikatnych. Mizerię jedliśmy na śniadanie, obiad i kolację, resztę zrobiłam w poniższej zalewie.

- 6 szkl. wody, 2,5 szkl. cukru, 1,5 szkl. octu
- 1,5 łyżki soli, 1 łyżka curry
- listki laurowe, ziele angielskie, gorczyca do słoików.
Zagotować zalewę, ogórki obrać, ułożyć w słoikach, zalać zalewą, pasteryzować 5 min.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Ogórki, ogóreczki .... 08 Sie 2017 22:21 #559603

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20238
  • Otrzymane dziękuję: 64578
Kerstin

OGÓRKI KANAPKOWE

1,5 kg ogórków gruntowych (takich, żeby się długością zmieściły do zagięcia słoika)

Zalewa :

2 szkl. wody
1 i 3/4 szkl. octu 10 %
1 i 3/4 szkl. cukru
1 łyżka gorczycy białej
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka soli
1 łyżka kurkumy ( płaska )

Ogórki umyć i pokroić na podłużne plasterki wzdłuż ogórków.

Wyparzone słoiki napełnić plasterkami ogórka i tak zostawić, a zabrać się za przygotowanie zalewy. Do garnka wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy oraz cukier ale bez octu i zagotować. Następnie wlać ocet, gotować zalewę około 5 minut a potem zalewę przecedzić i zalać jeszcze gorącą ogórki w słoikach. Zakręcić zakrętki i wstawić słoiki do garnka z dnem wyłożonym ściereczką.

Nalać do garnka wodę do 3/4 wysokości słoików (tu chodzi o słoiki ''dżemówki'') i pasteryzować od 5 do 7 minut od zagotowania. Słoiki wyjąć z garnka na ściereczkę i zakryć słoiki ręcznikiem. Zostawić je do wystudzenia a potem wynieść je w chłodne i przewiewne miejsce.

Ogórki muszą się przegryźć, więc trochę trzeba na konsumpcję zaczekać, jakieś 4 tygodnie.

Otojolka

Na dno słoika : Pół koszyczka kopru, mały kawałek chrzanu, ząbek czosnku, 5 szt pieprzu, 3 szt ziela angielskiego, jeden listek laurowy i szczypta gorczycy.
Zalewa;
4 litry wody
1 litr octu 10 procent
30 dkg cukru
15 dkg soli
Składniki na zalewę zagotować, gorącą zalewać ogórki. Pasteryzować od razu 7min. Delicje. Nie za słodkie, nie za kwaśne, chrupiące.

Sałatka najlepsza


Majkowy

Ogóreczki kanapkowe // Taką samą zalewę stosuję do ogórków konserwowych i też wychodza pyszne :)
-ogórki
-liście laurowe, ziele angielskie, gorczyca, koper, cebula lub czosnek, marchewka
ZALEWA:
1,5 łyżki soli
1,5 szkl cukru
1 szkl octu 10%
5 szkl wody

Składniki zalewy zagotować i lekko przestudzić (nie zawsze mi się chciało czekać i gorącą też zalewałam :P ). Do każdego słoika dać łyżeczkę gorczycy, ze 3 ziarna ziela angielskiego, listek laurowy, trochę pokrojonej marchewki. Upakować pokrojone w plasterki ogórki, wcisnąć kawałek kopru :D i czosnek/ cebulę poikrojoną w krążki możemy położyć na sama górę. Zalewamy przygotowana zalewą i lekko zakręcamy. Pasteryzujemy około 15 minut. Mocno dokręcamy i odstawiamy do wystygnięcia. ( W ogórkach konserwowych mam napisane, że jak sie zaleje przestudzoną zalewą, to pasteryzuje się je do momentu aż zaczną zmieniać kolor)

Ogóreczki kanapkowe CURRY
-ogórki
-gorczyca, zielę angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy, liście laurowe, ewentualnie kolendra, czosnek
ZALEWA:
3 łyżeczki curry
szczypta płatków chili
2 łyżki soli
1,5 szkl cukru
1 szkl octu 10%
5 szkl wody

Ogórki pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Do każdego słoika wrzycić łyżeczkę gorczycy, kilka ziaren pieprzy i ziela angielskiego (ewentualnie szczyptę kolendry), liśc laurowy, przekrojony ząbek czosnku (albo ze dwa takie :P ) Pokrojone ogórki układamy ciasno w tak przygotowanych słoikach. Składniki zalewy zagotowujemy i gorącą zalewamy ogórki, lekko zakrecamy. Pasteryzujemy około 10 minut. Dokrecamy mocno słoiki i odstawiamy do góry dnem do pełnego wystygnięcia.

Koreczki słodko ostre

1 szklanka octu 10%
5 szklanek wody
1,5 szklanki cukru
2 łyżki soli
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyzeczka papryki ostrej
odrobina płatków chilli (w zależności jak ostre sie lubi :P )

Ogórki myjemy, paprykę myjemy i wydrążamy, cebulę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w kawałki. Do każdego słoika wrzucamy pół łyżeczki gorczycy, listek laurowy, ziele angielskie (lub dwa), ze trzy ziarnka pieprzu. Pokrojone warzywa ciasno układamy w słoikach. Zagotuwujemy zalewę i goracą zalewamy warzywa w słoikach, lekko zakręcamy. Pasteryzujemy około 20 minut, dokręcamy i odstawiamy do góry dnem do pełnego wystygnięcia.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 09 Sie 2017 09:09 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Armasza


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.414 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum