TEMAT: Ciasta domowe - nasze przepisy

Ciasta domowe - nasze przepisy 19 Sty 2018 17:27 #584267

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3801
  • Otrzymane dziękuję: 32085
Mamy okres karnawału.Może ktoś skorzysta ze sprawdzonego przepisu na faworki/chrust/w/g którego smażę je od kilku lat

- 450 g mąki /używam tortową/
- 3/4 szklanki śmietany 18%
- 5 żółtek
- szczypta soli
- łyżka spirytusu lub octu
- cukier puder do posypania

Wszystkie składniki do jednej miski i wyrabiamy ciasto, które następnie wałkiem lub tłuczkiem do mięsa "bijemy" /napowietrzamy/.Tak ok.5 min.
Następnie dzielimy na 3-4 kawałki i każdy jak najcieniej wałkujemy/bardzo cienko/
Kroimy w paski, w środku nacinamy wzdłuż i przewijamy jeden koniec przez dziurkę w środku. Smażymy na bardzo gorącym tłuszczu/oleju/

Faworki,które smażyłam dzisiaj
20180119_164223.jpg
Maria
Ostatnio zmieniany: 21 Sty 2018 15:24 przez Forumowa Żabula.
Za tę wiadomość podziękował(a): anianiekurzak, Emalia112, Armasza, Łatka, Betula, Dino_saur


Zielone okna z estimeble.pl

Ciasta domowe - nasze przepisy 19 Sty 2018 17:39 #584273

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Faaawooorkiii
cook.gif

Muszę zrobić,koniecznie.Jak ja dawno ich nie jadłam.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………

Ciasta domowe - nasze przepisy 20 Sty 2018 14:22 #584492

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Obiecane zdjęcie chruścików ( faworków ) produkcji mojej Mamy :hearts:

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula, Jagoda254, pszczelarz5, Betula

Ciasta domowe - nasze przepisy 21 Sty 2018 13:58 #584766

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3801
  • Otrzymane dziękuję: 32085
Krysiu wszystko jest bardzo proste.Wszystkie składniki do jednej miski i wyrabiamy ciasto,które następnie wałkiem lub tłuczkiem do mięsa "bijemy" /napowietrzamy/.Tak ok.5 min.
Następnie dzielimy na 3-4 kawałki i każdy jak najcieniej wałkujemy/bardzo cienko/
Kroimy w paski,w środku nacinamy i przewijamy.Smażymy na gorącym tłuszczu/oleju/
Maria

Ciasta domowe - nasze przepisy 07 Lut 2018 00:07 #588117

  • Michał
  • Michał's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4161
  • Otrzymane dziękuję: 2428
Ptasie Mleczko z Chia

Mógłbym się tym zajadać cały czas. Jest naprawdę smaczne i mało kaloryczne :hearts:

Część czekoladowa
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek cukru
  • 600ml mleka

    Część biała
  • 2 puszki mleczka kokosowego(800 ml) lub łącznie litr mleka krowiego
  • 200 ml mleka
  • 8 łyżek nasion chia
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki żelatyny

    Umieszczam wszystkie składniki oprócz żelatyny do części białej w jednym garnku, a do części czekoladowej w drugim składniki oprócz żelatyny.
    Całość gotuje i mieszam. Kiedy masa się zagotuje, dodaje żelatynę i mieszam. Całość gotuje jeszcze przez ok. 5 minut.Do pojemnika (25 x 15 cm)
    nalewam połowę masy czekoladowej i wstawiam na 20 min. do lodówki. Kiedy masa czekoladowa odrobinę zgęstnieje wylewam białą część. Następnie
    jeszcze raz wstawiam do lodówki na 20 min. Kiedy masa biała lekko stężeje, wylewam na nią pozostałą część masy czekoladowej. Całość przykrywam
    wieczkiem i wstawiam do lodówki jeszcze na ok.4 godziny ale najlepiej na cała noc.

    Attachment ptasiemleczkozchia.png not found


    Attachment ptasiemleczkozchia-2.png not found

  • Ostatnio zmieniany: 07 Lut 2018 00:10 przez Michał.
    Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, anianiekurzak, Armasza, pszczelarz5, lucysia, Betula, UllaM, DamianD

    Ciasta domowe - nasze przepisy 06 Mar 2018 21:32 #594062

    • pszczelarz5
    • pszczelarz5's Avatar
    • Offline
    • Moderator
    • Posty: 726
    • Otrzymane dziękuję: 1035
    Witam ,jest aktualizacja przepisów :jeez: , może będzie łatwiej coś odszukać .
    Mam małą prośbę otóż zbliża się czas kiedy na naszył stołach chętnie goszczą makowce i mazurki i tu zonk w naszych przepisach nic takiego nie ma
    Wobec tego prośba , jeśli macie jakieś sprawdzone przepisy to moze podzielcie się :thanks: :thanks: Poz Krzys
    Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
    Pszczelastwo i budowle własne na działce
    Poz.Krzys
    Ostatnio zmieniany: 07 Mar 2018 14:57 przez pszczelarz5.
    Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza

    Ciasta domowe - nasze przepisy 17 Mar 2018 20:21 #596116

    • Kaja
    • Kaja's Avatar
    • Online
    • Platinum Boarder
    • Posty: 1912
    • Otrzymane dziękuję: 6412
    Piekę takie "mazurki",ponieważ od jesieni do wiosny mam problemy żołądkowe i nie mogę jeść kruchego tłustego ciasta.
    Corocznie piekę mazurek,a przynajmniej tak to się nazywa.Oczywiście nie zapisałam skąd mam przepis.
    500 g bakalii,2 łyżki miodu,3 jajka,3 łyżki cukru pudru z wanilią lub miodu.jajka bardzo dobrze ubić z cukrem,lub miodem.Wymieszać z bakaliami.Umieścić w wyłożonej papierem keksówce.Piec w temperaturze 160 stopni do czasu aż nie będzie widać na wierzchu płynu.
    Posypać cukrem pudrem po wystygnięciu,ale to chyba dla ozdoby bo całość jest bardzo słodka.

    Jakiś czas temu zapisałam podobny,ale jednak trochę inny przepis i w tym roku wg niego będę piekła.Nastawić piekarnik na 150 stopni.
    2 szklanki suszonych owoców,2 szklanki orzechów,1/2 szklanki mąki,po 1/4 łyżeczki soli,sody i proszku do pieczenia,1/3 szklanki brązowego cukru,2 duże jajka,1 łyżeczka esencji waniliowej i 1/4 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie).
    Jajka ubić z cynamonem i esencją waniliową.w drugiej misce wymieszać pozostałe składniki.Zastanawiam się dlaczego w przepisie nie ubija się cukru z jajkami,ale może ma z niego wyjść karmel?Wszystko dokładnie połączyć i włożyć do keksówki 10x25 cm wymoszczonej papierem do pieczenia.wyrównać,lekko ugnieść i piec na dolnym poziomie piekarnika 60-75 minut, aż wierzch nabierze ciemno-miodowego koloru.Gdyby zbyt szybko się rumienił przykryć folią,lub papierem.Zostawić w formie do całkowitego ostygnięcia.
    Piekę takie "mazurki",ponieważ od jesieni do wiosny mam problemy żołądkowe i nie mogę jeść kruchego tłustego ciasta.
    Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

    Ciasta domowe - nasze przepisy 17 Mar 2018 21:01 #596122

    • pszczelarz5
    • pszczelarz5's Avatar
    • Offline
    • Moderator
    • Posty: 726
    • Otrzymane dziękuję: 1035
    Witam Kaja dziękuję za ten przepis ,ale mam do Ciebie zapytanie czy w tym pierwszym przepisie jest on bez dodatku maki ?
    Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
    Pszczelastwo i budowle własne na działce
    Poz.Krzys

    Ciasta domowe - nasze przepisy 18 Mar 2018 19:11 #596249

    • Kaja
    • Kaja's Avatar
    • Online
    • Platinum Boarder
    • Posty: 1912
    • Otrzymane dziękuję: 6412
    Jest bez mąki.
    Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5

    Ciasta domowe - nasze przepisy 27 Mar 2018 17:13 #597869

    • Armasza
    • Armasza's Avatar
    • Offline
    • Platinum Boarder
    • Posty: 1648
    • Otrzymane dziękuję: 3561
    Kochani :bye:
    mam ogromną prośbę o sprawdzony przepis na babkę wielkanocną :thanks: . Co roku znajduję jakiś przepis i piekę, ale swojego, "pewnego" brak. Żaden eksperyment nie był na tyle trafiony, by został.
    Pozdrawiam cieplutko
    Hanka
    Ostatnio zmieniany: 27 Mar 2018 21:16 przez pszczelarz5.
    Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5

    Ciasta domowe - nasze przepisy 28 Mar 2018 19:20 #598018

    • Łatka
    • Łatka's Avatar
    • Offline
    • Moderator
    • Posty: 19996
    • Otrzymane dziękuję: 83484
    pszczelarz5 wrote:
    ... zbliża się czas kiedy na naszył stołach chętnie goszczą makowce i mazurki i tu zonk w naszych przepisach nic takiego nie ma.
    Wobec tego prośba , jeśli macie jakieś sprawdzone przepisy to może podzielcie się :thanks: :thanks: Poz Krzys

    Mój przepis może nie jest jakiś nadzwyczaj oryginalny (z starej "Kuchni polskiej" ), ale na pewno wypróbowany; robię ten mazurek co roku, od ponad 35 lat - z tym, że w zależności od posiadanych bakalii smak nieco się różni. Uwaga dla młodzieży: trzy dekady temu zdobycie zwykłych rodzynek było czasem jak zdobycie K2.
    Mazurek ma ważną zaletę: chyba nie sposób go zepsuć ;)
    Robimy niewielka porcję ciasta kruchego - każdy wie na pewno, jak. Wstawiamy do lodówki, przygotowujemy rozdrobnione bakalie: rodzynki, orzechy (ja dałam włoskie), płatki migdałów, morele i figi. Śliwki raczej nie, bo są zbyt intensywne. Ilość - dowolna, zależy od blachy - u mnie w sumie 60 dkg; bakalie powinny utworzyć na mazurku warstwę około 2 cm.



    Wałkujemy ciasto jak najcieniej się da, kładziemy na papierze na blaszkę i smarujemy dżemem morelowym.



    Placek pokrywamy bakaliamui i wstawiamy na około 15-20 minut do piekarnika - 180 stopni.



    W tym czasie robimy polewę: ubijamy z cukrem 2 całe jajka (nie piszę, ile cukru - zależy od gustu). Dolewamy ubijając sok z całej cytryny i stopione pół kostki masła. Dodajemy dwie płaskie łyżki tartej bułki i 3-4 dkg płatków migdałowych. Wyciągamy z pieca mazurek, pokrywamy polewą i z powrotem do piekarnika na około 15 minut - albo do lekkiego zrumienienia.



    Gotowy mazurek można oczywiście pięknie ozdobić - ja tego teraz nie robię, bo będzie być może transportowany; i tak jest pyszny, choć nie jest to produkt dietetyczny, oj nie...


    Haniu - czy chodzi Ci o babkę drożdżową?
    Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, pszczelarz5, Betula

    Ciasta domowe - nasze przepisy 28 Mar 2018 20:54 #598042

    • Armasza
    • Armasza's Avatar
    • Offline
    • Platinum Boarder
    • Posty: 1648
    • Otrzymane dziękuję: 3561
    Aneczko
    mile widziane wszelkie baby ;) .
    Pozdrawiam cieplutko
    Hanka

    Ciasta domowe - nasze przepisy 28 Mar 2018 21:34 #598053

    • pszczelarz5
    • pszczelarz5's Avatar
    • Offline
    • Moderator
    • Posty: 726
    • Otrzymane dziękuję: 1035
    Aniu Bardzo serdecznie dziękuję za foto relacje , nawet ja to ogarniam :happy3: Na pewno bedzie on zrobiony na Święta . Poz Krzyś i życze wszystkiego najlepszego i nie tylko na Święta :thanks: :bye:
    Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
    Pszczelastwo i budowle własne na działce
    Poz.Krzys

    Ciasta domowe - nasze przepisy 29 Mar 2018 21:01 #598217

    • Łatka
    • Łatka's Avatar
    • Offline
    • Moderator
    • Posty: 19996
    • Otrzymane dziękuję: 83484
    Krzysiu, w takim razie pozwolę sobie pokazać, jaki mazurek popełniłam dzisiaj. Uwaga - ten jest trudniejszy do zrobienia, bardzo kaloryczny - i też pyszny. Mazurek migdałowy.
    Roztapiamy 35 dkg masła - odstawiamy do ostudzenia. Przy pomocy 2 garnków robimy urządzenie do gotowania w kąpieli wodnej - wody w większym garnku powinno być tyle, by wrząca sięgała dna mniejszego garnka, do którego to wbijamy 6 całych jajek + 35 dkg cukru pudru. Ubijamy...



    ...aż masa zyska kremowy kolor, zgęstnieje i wyraźnie "urośnie". Wtedy wstawiamy garnek na odmianę do zimnej wody i nadal ubijamy, aż solidnie przestygnie.



    Ubijając ręczną trzepaczką - albo najwolniejszymi obrotami miksera dodajemy teraz sok z cytryny, 8 łyżek wrzątku, stopione masło, 35 dkg maki tortowej i 10 dkg mielonych migdałów. Produkty sypkie na przemian z płynami - po trochu. Jest to ważny moment. Masę wylewamy na wyłożoną papierem sporą formę - nie może być za gruba warstwa!



    Pieczemy, aż się zrumieni i będzie stałej konsystencji.



    Placek studzimy, następnie dzielimy na pół, smarujemy połowę marmoladą pomarańczową lub morelową, składamy i obciążamy na trochę, by się skleiło. Wg przepisu ozdobą jest lukier cytrynowy. Ja nie lubię lukru - robię polewę z białej czekolady i posypuję płatkami migdałowymi.



    Radosnego Alleluja!
    Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Armasza, pszczelarz5, Betula, Zofix

    Ciasta domowe - nasze przepisy 29 Mar 2018 21:05 #598219

    • Adasiowa
    • Adasiowa's Avatar
    • Offline
    • Moderator
    • Posty: 20264
    • Otrzymane dziękuję: 64798
    WIELKANOCNE BABY :)

    Wersja I

    3 żółtka i 3 jajka całe
    2 szklanki mąki pszennej
    1 kostka masła
    1,5 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    około 250 ml śmietany 12% lub 250 ml naturalnego jogurtu
    ulubiony aromat

    Do rozpuszczonego ostudzonego masła wsypać cukier i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 6 żółtek, wymieszać i dodawać po trochu mąkę i śmietanę/jogurt ( UWAGA: na chwilę przed wlaniem śmietany wsypać do niej proszek do pieczenia, będzie się pienił :) ). Wszystko starannie wymieszać i na koniec połączyć delikatnie z pianą ubitą z 3 białek. Pieczemy około 75 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem.

    Wersja II

    4 jajka ubić mikserem z 1 szklanką cukru na puszystą masę.
    W miseczce wymieszać 1 szklankę mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Zawartość miski stopniowo dodawać do masy jajecznej miksując na niskich obrotach. Kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą, wlać delikatnie roztopioną i ostudzoną kostkę masła, wymieszać.
    Dodać ulubione bakalie.
    Pieczemy 45-50 minut w temp. 170 stopni.

    Obie babki piekę od lat, więc są to sprawdzone przepisy. Udają się zawsze, należy tylko pamiętać, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

    Smacznego i radosnego Alleluja :bye:
    Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
    Za tę wiadomość podziękował(a): merlin, Armasza, Łatka, pszczelarz5, Betula, Zofix, UllaM, Pizza

    Ciasta domowe - nasze przepisy 29 Mar 2018 22:50 #598265

    • Armasza
    • Armasza's Avatar
    • Offline
    • Platinum Boarder
    • Posty: 1648
    • Otrzymane dziękuję: 3561
    Aniu :kiss3:
    Pozdrawiam cieplutko
    Hanka

    Ciasta domowe - nasze przepisy 25 Lut 2019 22:03 #644904

    • Pizza
    • Pizza's Avatar
    • Offline
    • Platinum Boarder
    • Posty: 583
    • Otrzymane dziękuję: 2828
    Mam dość trudne zadanie do wykonania. Może ktoś byłby w stanie pomóc?
    Ciasto lub tort, które nie zabija trudnością przygotowania i które można zrobić bez użycia:

    - mleka krowiego ani jego pochodnych - alergia
    - owoców - alergia... tj. nie na wszystkie owoce, ale na te zimowe tak, nie wiem co z nimi robią, w każdym razie owoce odpadają
    - mleczka kokosowego, wiórków kokosowych itd. - alergia
    - bez cukru pudru i białego cukru - do wyboru jest brązowy cukier, słodziki albo miód

    Ma być przy tym delikatne w konsystencji, bez chrupkich i twardych elementów, żeby nie miało szansy ranić nadwrażliwych dziąseł. Słodkie, może być nawet trochę przesadnie, mile widziana obecność kakao - tylko muszę znaleźć to prawdziwe bez dodatków. Może być kaloryczne jak diabli i iść w boczki.
    Mam czas do 8 marca, mama ma urodziny. Ktoś jest w stanie coś podrzucić?
    Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka

    Ciasta domowe - nasze przepisy 25 Lut 2019 22:25 #644912

    • Łatka
    • Łatka's Avatar
    • Offline
    • Moderator
    • Posty: 19996
    • Otrzymane dziękuję: 83484
    Wiktorio, popatrz trochę wyżej, na przepis Ani Adasiowej na Babkę II. B)
    Chyba nie zawiera nic z twojej listy.
    Upiecz (bez bakalii) w formie tortowej, zrób do tego czekoladowy kram - i voila!
    Za tę wiadomość podziękował(a): Pizza
    

    Zielone okna z estimeble.pl

    Moderatorzy: pszczelarz5
    Wygenerowano w 0.313 sekundy
    Zasilane przez: Kunena Forum