TEMAT: Ciasta domowe - nasze przepisy

Ciasta domowe - nasze przepisy 19 Sty 2018 17:27 #584267

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 166
  • Otrzymane dziękuję: 287
Mamy okres karnawału.Może ktoś skorzysta ze sprawdzonego przepisu na faworki/chrust/w/g którego smażę je od kilku lat

- 450 g mąki /używam tortową/
- 3/4 szklanki śmietany 18%
- 5 żółtek
- szczypta soli
- łyżka spirytusu lub octu
- cukier puder do posypania

Wszystkie składniki do jednej miski i wyrabiamy ciasto, które następnie wałkiem lub tłuczkiem do mięsa "bijemy" /napowietrzamy/.Tak ok.5 min.
Następnie dzielimy na 3-4 kawałki i każdy jak najcieniej wałkujemy/bardzo cienko/
Kroimy w paski, w środku nacinamy wzdłuż i przewijamy jeden koniec przez dziurkę w środku. Smażymy na bardzo gorącym tłuszczu/oleju/

Faworki,które smażyłam dzisiaj
20180119_164223.jpg
Maria
Ostatnio zmieniany: 21 Sty 2018 15:24 przez Kerstin2309.
Za tę wiadomość podziękował(a): anianiekurzak, Armasza, Łatka, Betula, Dino_saur


Ciasta domowe - nasze przepisy 19 Sty 2018 17:39 #584273

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Cogito ergo sum
  • Posty: 2229
  • Otrzymane dziękuję: 2617
Faaawooorkiii
cook.gif

Muszę zrobić,koniecznie.Jak ja dawno ich nie jadłam.
Kobieta z miasta ,która nie widzi świata poza wsią.
…………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………

Ciasta domowe - nasze przepisy 20 Sty 2018 14:22 #584492

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 10448
  • Otrzymane dziękuję: 15924
Obiecane zdjęcie chruścików ( faworków ) produkcji mojej Mamy :hearts:

"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Kerstin2309, Jagoda254, pszczelarz5

Ciasta domowe - nasze przepisy 21 Sty 2018 13:58 #584766

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 166
  • Otrzymane dziękuję: 287
Krysiu wszystko jest bardzo proste.Wszystkie składniki do jednej miski i wyrabiamy ciasto,które następnie wałkiem lub tłuczkiem do mięsa "bijemy" /napowietrzamy/.Tak ok.5 min.
Następnie dzielimy na 3-4 kawałki i każdy jak najcieniej wałkujemy/bardzo cienko/
Kroimy w paski,w środku nacinamy i przewijamy.Smażymy na gorącym tłuszczu/oleju/
Maria

Ciasta domowe - nasze przepisy 07 Lut 2018 00:07 #588117

  • Michał
  • Michał's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 3187
  • Otrzymane dziękuję: 1651
Ptasie Mleczko z Chia

Mógłbym się tym zajadać cały czas. Jest naprawdę smaczne i mało kaloryczne :hearts:

Część czekoladowa
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek cukru
  • 600ml mleka

    Część biała
  • 2 puszki mleczka kokosowego(800 ml) lub łącznie litr mleka krowiego
  • 200 ml mleka
  • 8 łyżek nasion chia
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki żelatyny

    Umieszczam wszystkie składniki oprócz żelatyny do części białej w jednym garnku, a do części czekoladowej w drugim składniki oprócz żelatyny.
    Całość gotuje i mieszam. Kiedy masa się zagotuje, dodaje żelatynę i mieszam. Całość gotuje jeszcze przez ok. 5 minut.Do pojemnika (25 x 15 cm)
    nalewam połowę masy czekoladowej i wstawiam na 20 min. do lodówki. Kiedy masa czekoladowa odrobinę zgęstnieje wylewam białą część. Następnie
    jeszcze raz wstawiam do lodówki na 20 min. Kiedy masa biała lekko stężeje, wylewam na nią pozostałą część masy czekoladowej. Całość przykrywam
    wieczkiem i wstawiam do lodówki jeszcze na ok.4 godziny ale najlepiej na cała noc.

    ptasiemleczkozchia.png

    ptasiemleczkozchia-2.png
  • Ostatnio zmieniany: 07 Lut 2018 00:10 przez Michał.
    Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, anianiekurzak, Armasza, pszczelarz5, kokolidek, lucysia, Betula, DamianD
    
    Moderatorzy: TeBe, pszczelarz5
    Wygenerowano w 0.353 sekundy
    Zasilane przez: Kunena Forum