TEMAT: Chleb domowy i bułeczki

Chleb domowy i bułeczki 08 Gru 2020 06:21 #737659

  • JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3808
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Mój dwudniowy chleb na drożdżach z mąki pszennej(około połowa), żytniej i żytniej pelnoziarnistej wygląda tak
IMG_20201208_060402.jpg

Czytałam, że dodatek kefiru lub maślanki przedłuża świeżość chleba. Do mojego dodaję maślankę. Taki chlup"na oko".
Z dodatkiem własnoręcznie zrobionego serka przepyszne.
Myślę, że i do zakwasu dojdę.Muszę dojrzeć :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 08 Gru 2020 06:50 przez JaKasiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka, _Nika_, Eleni


Zielone okna z estimeble.pl

Chleb domowy i bułeczki 08 Gru 2020 06:49 #737660

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1549
  • Otrzymane dziękuję: 8236
KaLo wrote:
Jeżeli ktoś piecze na zakwasie i myśli, że to nie na drożdżach to się grubo myli. :devil1:

Ja wiem że zakwas to dzikie drożdże chodzi raczej o ideę: wolno rosnący naturalny zakwas lub szybkie drożdże piekarskie :)
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 08 Gru 2020 06:50 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka, _Nika_

Chleb domowy i bułeczki 08 Gru 2020 09:48 #737671

  • gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1040
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Borze szumiący, dziś tym moim chlebem można się albo mocno walnąć w głowę i wybić głupie pomysły albo od razu popełnić samobójstwo trucizną :D gliniane cegły po prostu. To by było na tyle kariery piekarniczej :P
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka, _Nika_

Chleb domowy i bułeczki 08 Gru 2020 09:59 #737674

  • _Nika_
  • _Nika_'s Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 192
  • Otrzymane dziękuję: 958
Gałązko, dystans do swoich wypieków, widzę, masz zdrowy, więc może jednak nie rezygnuj? To pewnie wina przepisu, odkąd znalazłam taki, z którego chleb nam smakuje, nie szukam dalej ani nie kombinuję. No dobra, trochę kombinuję, ale malutko :happy:

Zerknęłam do Twojego wpisu z poprzedniej strony i spieszę donieść, że sama piekę chleb w termoobiegu w 230 stopniach (10 minut, potem zmniejszam temperaturę), więc tam przesadnego problemu nie było.
Pozdrawiam,
Nika
Ostatnio zmieniany: 08 Gru 2020 10:02 przez _Nika_.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

Chleb domowy i bułeczki 08 Gru 2020 10:03 #737675

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
zwykły_chłop wrote:
KaLo wrote:
Jeżeli ktoś piecze na zakwasie i myśli, że to nie na drożdżach to się grubo myli. :devil1:
Ja wiem że zakwas to dzikie drożdże chodzi raczej o ideę: wolno rosnący naturalny zakwas lub szybkie drożdże piekarskie :)

Może nie tyle o idee co o fakt, że ciasto z maki żytniej musi być zakwaszone (fermentowane) bo wyjdzie straszny gnieciuch. Dodatek mąki żytniej do ciasta pszennego na drożdżach powoduje gorsze jego wyrastanie i to, że gotowy chleb jest cięższy. Aby chleb dłużej zachowywał świeżość należy dodać gotowanych ziemniaków. Można też kilka łyżek mąki zalać wrzątkiem i taki klajster dodać do ciasta co spowoduje poprawienie pulchności wypieku.
Ostatnio zmieniany: 08 Gru 2020 10:04 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna, zwykły chłop, Bobka, _Nika_, JaKasiula

Chleb domowy i bułeczki 08 Gru 2020 12:33 #737698

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Ja dorzucę jeszcze uwagę na temat pieczenia
JaNina wrote:
pszczelarz5 wrote:
Witam , bardzo proszę o w miarę szybką pomoc. :(
Czy pieczenie chlebka gryczanego w tem. 200*C to z termoobiegiem czy nie ? :coffe:
Generalnie nie powinno się wypiekać termoobiegiem, gdyż termoobieg wysusza wypieki. Najlepiej piec góra/dół i z dodatkiem pary. Ja wstawiam miseczkę z wodą. Jeżeli już ktoś musi piec za pomocą termoobiegu, to trzeba przyjąć, że termoobieg daje temperaturę o ok. 30* wyższą. Więc pieczemy góra/dół na 230*, lub termoobieg 200*.
Mogę jeszcze dopisać, że jak wkładam chleby, to piekarnik jest rozgrzany na maksa i wtedy wylewam odrobinę wody na spód piekarnika, żeby piekarnik dobrze zaparować. Po zamknięciu piekarnika temperaturę obniżam do 230*
Wychodzą takie

IMG_2597-2.jpg


IMG_1554-2.jpg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, whitedame, Marlenka, obeata, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, _Nika_, JaKasiula, Eleni

Chleb domowy i bułeczki 08 Gru 2020 12:44 #737700

  • _Nika_
  • _Nika_'s Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 192
  • Otrzymane dziękuję: 958
Mam wrażenie, że z wysuszaniem przez termoobieg dużo zależy od rodzaju ciasta. Chleby z ciasta gęstego, dającego się formować w bochenek nie wysuszają się mimo mojej drogi na skróty. Na początku bardzo pilnowałam, żeby piec na 2 grzałkach, ale któregoś razu w roztargnieniu włączyłam termoobieg i zauważyłam dopiero wyłączając piekarnik. Chleb nie odbiegał od poprzednich i dlatego przestałam się z nim patyczkować :)
Niestety może to być też trochę kwestia konkretnego piekarnika, więc absolutnie nikogo nie namawiam do termoobiegu.

Piekarnik oczywiście też zaparowuję (wodą z rozpylacza albo wlaną do miseczki), a po upieczeniu chleb obficie spryskuję wodą.
Pozdrawiam,
Nika
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, JaKasiula

Chleb domowy i bułeczki 08 Gru 2020 14:16 #737708

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Przyznaję się, że także piekę wszystko z termoobiegiem - z tej prostej przyczyny, że pokrętło reaguje tylko na ten sposób grzania, więc wyboru nie mam. Natomiast w moim rodzinnym domu był początkowo piekarnik gazowy, bez termometru, więc ustawianie temperatury musiało być opanowane w najwyższym stopniu, jeśli chciało się wyjąć z piecyka ciacho bez zakalca.
Chlebek pieczony z termoobiegiem :



Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Nimfa, JaNina, anaka, ewakatarzyna, zwykły chłop, _Nika_, JaKasiula, Eleni

Chleb domowy i bułeczki 08 Gru 2020 15:21 #737713

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
I kolejny raz potwierdza się, że każdy musi sobie tak dostosować przepis i wykonanie, żeby dostosować to do własnych możliwości sprzętowych, czy dostępności surowców. Najważniejsze, żeby było zdrowe i Nam smakowało. O satysfakcji już nie wspomnę :) Więc kto tylko może i chce niech wkłada do swoich piekarników mieszaninę mąki i wody z dodatkami, a wyciąga cudowne, pachnące wypieki :yummi:
Aniu, przypomniałaś mi, jak jako młoda mężatka w wynajętym mieszkaniu piekłam w piekarniku pieca węglowego. To była dopiero jazda :happy: Wkładałam do piekarnika kawałki papieru i na podstawie stopnia ich spalenia, decydowałam, czy piekarnik ma już odpowiednią temperaturę, czy nie. Jak się domyślacie, to za dużo wtedy nie piekłam :rotfl1:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, whitedame, pszczelarz5, Marlenka, anaka, ewakatarzyna, _Nika_, Eleni

Chleb domowy i bułeczki 08 Gru 2020 19:59 #737745

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 726
  • Otrzymane dziękuję: 1035
JaNina witam mam do Ciebie prośbę czy możesz podać przepis na ten piękny chlebek z koszyczka kilka postów wyżej ?
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, anaka

Chleb domowy i bułeczki 08 Gru 2020 20:03 #737746

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4746
  • Otrzymane dziękuję: 17542
Czytam, czytam i znów zachciało mi się własnego chleba.
Kiedyś piekłam co tydzień po 3 keksówki.
Tak więc pokusiliście i właśnie nastawiłam własny zakwas.
Przy hiperinsulinemii, insulinoporności i hipo reaktywnej chleb musi składać się z 4 składników: mąki, wody, soli i zakwasu.
Teraz 5 dni karmienia a potem jak się uda będę się chwalić.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, anaka, ewakatarzyna

Chleb domowy i bułeczki 08 Gru 2020 20:33 #737747

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
pszczelarz5 wrote:
JaNina witam mam do Ciebie prośbę czy możesz podać przepis na ten piękny chlebek z koszyczka kilka postów wyżej ?
No tak, przepis :think: Przepisy to mój największy problem :)
W dzień pieczenia rano wyciągam zakwas żytni z lodówki.
Wieczorem biorę 400 g mąki chlebowej 750 i 400 ml wody. Do tego dodaję tyle zakwasu ile mam, ale zawsze zostawiam coś na "zaś". Mój zakwas ma już 7 lat, więc pilnuję, żeby była ciągłość :) Mieszam i zostawiam do rana. Rano dodaję 800 g mąki i około 400 ml wody. Tu już daje o sobie znać doświadczenie, bo o ile do foremek można dać luźniejsze ciasto, to do koszyczka musi być takie "akurat". Musowo 3 łyżeczki soli i czarnuszki tak na oko.
Wyrabiam robotem planetarnym. W trakcie wyrastania raz lub dwa razy naciągam/zagarniam ciasto z boków do środka. Coś się wtedy dzieje z białkiem i glutenem, ale teraz nie potrafię wytłumaczyć i dodatkowo wypuszcza się trochę dwutlenku węgla, którego drożdże nie lubią. Zakwas to też drożdże. To jest porcja na dwa bochenki, które wchodzą do piekarnika. Po wyrośnięciu ciasta wkładam je do koszyczków rozporowych, a po około godzinie, przekładam na blaszkę, nacinam i do piekarnika nagrzanego na maksa tak jak opisywałam. Około 40 minut wystarcza. Może w przyszłym tygodniu będę taki piekła to opiszę dokładniej co akurat robię.
Dodam jeszcze, że ten chleb z powodu tej skórki, smakuje mi najbardziej :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 08 Gru 2020 20:34 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, pszczelarz5, Marlenka, anaka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Eleni

Chleb domowy i bułeczki 09 Gru 2020 06:51 #737769

  • newrom
  • newrom's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1345
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Moje doświadczenie z kruszącym się chlebem to przede wszystkim za suche ciasto.
Wszystkie przepisy podające wodę w gramach trzeba dostosować do konkretnej mąki i jej wilgotności. Trzeba się nauczyć jaką konsystencję musi mieć ciasto.
Pieczenie kiedyś robiłem tak: Piekarnik na max, później pół szklanki wody na rozgrzaną patelnię czy tam inną brytfankę, wstawiam chleb, zmniejszam do ~180°C i piekę godzinę. Kiedyś pierwszy kwadrans trzymałem temp maksymalną, ale za często zapominałem zmniejszyć i był w kolorze murzynka afropolaka :club2:
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, zwykły chłop

Chleb domowy i bułeczki 09 Gru 2020 17:31 #737838

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
JaNina wrote:
Po wyrośnięciu ciasta wkładam je do koszyczków rozporowych, a po około godzinie, przekładam na blaszkę, nacinam i do piekarnika nagrzanego na maksa tak jak opisywałam.

Janeczko, czy mogłabyś przybliżyć ideę takiego koszyczka ? Znam jedynie kołki rozporowe :oops:

Przy okazji zapraszam na kęs dyniowych bułeczek na zakwasie :)



Zakwas dokarmiony mąką żytnią razową z młyna:

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Marlenka, Zielona, bastis, anaka, ewakatarzyna, zwykły chłop, JaKasiula

Chleb domowy i bułeczki 09 Gru 2020 17:49 #737840

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Aniu Jnince chodziło chyba o koszyczki rozrostowe, takie w których chleb wyrasta. Pewnie ma w domu remont i jest na etapie kołków rozporowych ;) .

Bułeczki wyglądają przepysznie :hearts:
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Ostatnio zmieniany: 09 Gru 2020 17:50 przez bastis.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, anaka, Babcia Ala

Chleb domowy i bułeczki 20 Gru 2020 23:02 #739243

  • olegowa
  • olegowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 772
  • Otrzymane dziękuję: 1841
Witam domowych piekarzy.
Pierwszy raz odważyłam się upiec domowe bułeczki i wyszły całkiem niezłe.
IMG_20201220_211148387_HDR.jpg

Bagietki są bardzo smaczne, a smak dużej bułki z maszyny do pieczenia
poznam dopiero jutro - nie mogę jeść ciepłego pieczywa.
Pozdrawiam Zosia
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, Babcia Ala

Chleb domowy i bułeczki 20 Gru 2020 23:21 #739248

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4746
  • Otrzymane dziękuję: 17542
Jakiś czas temu pochwaliłam się, że robię zakwas od zera.
Wyszedł chyba dobrze, to pierwszy z niego chleb z foremki.

Niestety nie możemy docenić go w
100% bo jakaś infekcja odebrała nam smak, węch i ...apetyt.
Ale następne będą docenione na 100%.

IMG-20201217-WA0000.jpg
Ostatnio zmieniany: 20 Gru 2020 23:22 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka

Chleb domowy i bułeczki 20 Gru 2020 23:25 #739250

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6318
  • Otrzymane dziękuję: 29673
Beatko, trzymajcie się i na tych objawach się to powinno zakończyć, bo to "odmiana" dająca objawy neurologiczne.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, bietkae


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.906 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum