TEMAT: SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 03 Sie 2018 13:42 #620775

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
:oops: zaraz zobaczę :oops: , przepraszam....

A'propos jabłek: robiłam z papierówek, które też należą do suchych, sypkich i bardzo szybko przejrzewających. Nie dałam cukru, a w zamierzeniu połączę przecier z nich z rozgotowanymi i przetartymi przez sitko mirabelkami. Będzie prawdziwie letni dżem, bo dosypię trochę cukru na koniec plus cukier waniliowy.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....


Zielone okna z estimeble.pl

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 03 Sie 2018 15:31 #620789

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Zawsze zostawiam skórki na jabłkach do przecieru, bo zawierają więcej pektyn niż miąższ i przecier jabłkowy jest przez to bardziej gęsty.
Z kolei gniazda nasienne, które mają pektyn najwięcej, czasami dodatkowo duszę w niewielkiej ilości wody, wodę wraz z odzyskanymi, rozpuszczonymi pektynami dolewam do przecieru.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 06 Sie 2018 18:37 #621206

  • Maks-ogrodnik
  • Maks-ogrodnik's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 354
  • Otrzymane dziękuję: 480
Powiedzcie czy zostawiacie sobie słoiki z zakupionych różnych przetworów? Czy też macie kupiony zestaw słoików i je używacie? Pytam bo chowałem słoiki po kupionych przetworach, produktach i jest ich pełno w piwnicy, właściwie to jest już graciarnia. A takie słoiki np.: "łowicz" mają nietypowe wieczka i właściwie mi nie "trzymają". To samo dotyczy innych firmowych słoików.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 07 Sie 2018 06:20 #621236

  • UllaM
  • UllaM's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 461
  • Otrzymane dziękuję: 1591
Max, ja zostawiam, mam graciarnię w piwnicy. W tych nietypowych pilnuję oryginalnych zakrętek. Jeśli się zepsują wywalam całość, oprócz tego kupując produkty w słoikach zwracam uwagę, aby kupować raczej typowe, do których łatwo dokupić nowe nakrętki. Nie zadrzyło mi się kupować słoików, ale moja mama musiała w tym roku trochę kupić, bo jej zabrakło. Wczoraj koleżanka obdarowała dwiema reklamówkami różnych rozmiarów słoików, jej nie potrzebnych, nie trzeba będzie kupować :ouch: :jeez:
Może popytaj wśród znajomych, może ktoś nie wyrzuca, nie zużyje i Cię poratuje słoikowo :bad-idea: :drink1:
Ile waży matka? Po odliczeniu stalowych nerwów, żelaznych zasad i serca ze złota, tyle co modelka z cosmopolitan:-)
Za tę wiadomość podziękował(a): maciachowa, Maks-ogrodnik

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 07 Sie 2018 08:06 #621240

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Aniu podasz przepis na bakłażany pieczone i zalane oliwą? Jakoś nie mam pomysłu co z nich robić.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 07 Sie 2018 21:05 #621311

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Ależ oczywiście Lucysiu, z przyjemnością :)

Bardzo proszę, jest już od jakiegoś czasu tutaj: forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...zana?start=18#620782

Jedyne, co mogę jeszcze podpowiedzieć, to że spokojnie można dodać do zalewy o wiele mniej cukru; ja i tak dałam zmniejszoną porcję, ale przy następnej partii bakłażanów okroję ją jeszcze bardziej do 2 łyżek.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 07 Sie 2018 21:05 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): lucysia

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 08 Sie 2018 17:13 #621406

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Dzięki Anulko.Zapisałam juz sobie.Będę robić niedlugo.
Barona już podjadaliśmy.Teraz czas na Globusa bo Aisberg i Czornyj Krasien to chyba jesienią będą.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 08 Sie 2018 17:14 przez lucysia.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 13 Sie 2018 18:07 #621947

  • agabeata
  • agabeata's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 372
  • Otrzymane dziękuję: 217
Kochani, czy mógłby mi ktoś pomóc odnaleźć przepis na pastę paprykową?

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 13 Sie 2018 18:41 #621950

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Pewnie tu gdzieś jest, ale ja ci podam swoj przepis. Na kg papryki słodkiej czerwonej dodaje 3 ząbki czosnku piekę w piekarniku ok 20-30 min bez nasion wraz z czosnkiem i jak ktoś lubi z papryka ostra typu Jalapeno, obieram ze skorki dodaje dwie łyżki octu, 3 łyżki oleju rzepakowego,cukier w/g smaku, wszystko miksuję w czoperze ( sa grubsze kawałki, masa nie jest taka gładka), ale moze być tez blender.sole w/g smaku do słoikow pasteryzuję słoik 0,33 20 minut od chwili wrzenia wody.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 13 Sie 2018 19:23 #621956

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Przepis na paprykową pastę znalazłam także w wątku paprykowym forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...ory-z-papryki#206464
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 13 Sie 2018 19:30 #621958

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Chciałam także zaproponować inny przepis, wg którego zrobiłam naprawdę smaczną i oryginalną pastę z papryki do pieczywa, ale ktoś usunął ten link z bazy. Dziwne, bo nie był to link prowadzący do jakiegoś miejsca w internecie, ale mój autorski.
Szkoda.

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...ryki?start=90#570077
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 13 Sie 2018 20:07 #621962

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Aniu wiesz ze coś się w kulinariach porobiło,i niektóre przepisy zginęly, więc napisz ten przepis jeszcze raz.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 13 Sie 2018 20:22 #621970

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Emalka, nie byłoby żadnego problemu, ale nie zapisałam go w zeszycie :(, co mam w zwyczaju od lat. No nic, widocznie tak miało być.
W każdym razie jeśli natknę się gdzieś na ów przepis, oczywiście zamieszczę .
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 14 Sie 2018 10:47 #622023

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 16 Sie 2018 22:17 #622313

  • Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1624
  • Otrzymane dziękuję: 8497
Ponieważ nazbierałam duuużo pomidorów to mogłam się zabrać za robienie przecieru.Wyszło tego cały pokaźny gar 10 litrowy.Pyrka sobie teraz spokojnie na kuchence.Kolorek nieszczególny z racji dodatku zielonych pomidorków,ale smak zrekompensuje wygląd.

20180816_212538.jpg

Trochę to potrwa zanim odparuje :jeez:
pozdrawiam Grażyna

Ogrodnictwo to ćwiczenie optymizmu.
Czasami jest triumfem nadziei nad doświadczeniem
(Marina Schinz)
Ostatnio zmieniany: 16 Sie 2018 22:20 przez Pestka.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 27 Sie 2018 14:31 #623358

  • Stokrotka_jz
  • Stokrotka_jz's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 52
  • Otrzymane dziękuję: 150
Powiedzcie proszę czy pieczone jabłka ze skórką,zblendowane,nadają się do szarlotki czy bardziej jako dżem?Mam bardzo aromatyczne jabłka i żal ich obierać .
Ula

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 27 Sie 2018 16:07 #623363

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Robię obie wersje przecieru jabłkowego: z obranych, wysmażanych jabłuszek oraz z takich pieczonych ze skórką. Smakiem się różnią, ale ponieważ moja rodzina to fanatycy szarlotki, więc piekę ciasto z obydwoma wariantami. A jeśli dodasz jeszcze cukier waniliowy, to zapach całości będzie obłędny - smacznego :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Stokrotka_jz

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 27 Sie 2018 16:59 #623367

  • Stokrotka_jz
  • Stokrotka_jz's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 52
  • Otrzymane dziękuję: 150
Dziękuję Aniu za odpowiedź :kiss3: .Od zawsze robię jabłka właśnie te obrane ze skórki. Następną partię upiekę.U nas szarlotka również jest ciastem kultowym wręcz i w roku obfitości,robię słoiki na potęgę :lol:
Ula


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.865 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum