TEMAT: Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :)

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 14 Wrz 2016 13:46 #501591

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11973
  • Otrzymane dziękuję: 7306
I na gorąco przepis na chłodnik z cukinii i awokado, właśnie przedyskutowany z koleżankami w pracy :happy:

2 młode cukinie, mogą też być użyte duże ogórki bez gniazd nasiennych
1 duże dojrzałe awokado, ale przy 2 chłodnik jest smaczniejszy
garść świeżej mięty
kawałek miodowego melona, jeśli ma być danie wybajerowane, ale melon nie jest konieczny :)
niecała szklanka przegotowanej, ochłodzonej wody lub niegazowanej mineralnej
sok z 1/2 cytryny
odrobina soli lub bez soli
zielony pieprz, jeśli ktoś lubi bardziej pikantnie

Wszystko zmiksować, posypać zieleniną lub tartym serem, wstawić do lodówki dla lepszego ochłodzenia, a potem zajadać :happy:
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa


Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 16 Wrz 2016 12:48 #501889

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11973
  • Otrzymane dziękuję: 7306
Pikantny przecier dyniowo-warzywny do makaronu, kanapek i pizzy :)

Dynia jest pyszna w zestawieniu z rozmaitymi warzywami, w wersji mniej lub bardziej pikantnej, jest ona po prostu uniwersalna :)

Na przecier dyniowo-warzywny potrzeba:
1 kg miąższu dyni, 4 duże kwaskowe pomidory, 2 cebule, może być również główka czosnku, 2 pikantne papryki, 2 papryki słodkie, pęczek koperku, korzeń pietruszki, 1/3 szklanki oliwy, 1/2 szklanki octu jabłkowego lub winnego (zamiast octu można użyć 3/4 szklanki soku z cytryny), kilka łyżek cukru do smaku, łyżka soli.

Wszystko pokroić, dusić do miękkości, zmiksować, a natępnie dodać przyprawy:
łyżka curry, łyżka imbiru, kilka listków kaffiru, odrobina pieprzu, cynamonu, łyżeczka gałki muszkatołowej, parę goździków, im więcej aromatycznych przypraw, tym lepiej :)

Jeśli ktoś lubi wersję bardziej pikantną, może dodać więcej ostrych papryczek :) Można też dosypać chilli sproszkowane :)
Zamieszać, gorące przełożyć do słoiczków i pasteryzować :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri, Agusiak

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 17 Wrz 2016 19:58 #502020

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Hoya - moja miłość.
  • Posty: 6722
  • Otrzymane dziękuję: 2172
Skoro już o dyniach mowa, to zapodam przepis na coś smakowitego czyli....

Ciasto z dyni z suszonymi śliwkami


Składniki:

250 g miąższu dyni o orzechowym lub kasztanowym smaku, np. butternut lub Orange Down
2,5-3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
½ szklanki oleju
½ szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanka suszonych śliwek
2 jajka
3 łyżki mocnego, gorzkiego kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody

Suszone śliwki pokroić na kawałki. Dynię zmiksować na gładką papkę. Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać olej, jogurt, dynię i jajka z cukrem. Dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem). Dodać kakao i cynamon, wymieszać, wrzucić połowę pokrojonych śliwek, ponownie wymieszać. Masę przelać do okrągłej formy (uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką). Powierzchnię ciasta posypać pozostałymi kawałkami śliwek. Piec w nagrzanym piekarniku przez 40-50 min w 180°C. Przed pokrojeniem ciasta należy je dobrze ostudzić.
Ostatnio zmieniany: 18 Wrz 2016 22:28 przez Kerstin2309.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 18 Wrz 2016 19:26 #502163

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 9407
  • Otrzymane dziękuję: 13928
Żabulka :kiss3:
Wpisuję do mojego staromodnego zeszytu z przepisami ....

Jeśli mogę tylko cokolwiek zasugerować, to dla ciast z dynią ( bananami, cukinią, marchewką ) niezbędny będzie dodatek sody oczyszczonej, zwłaszcza, że w Twoim przepisie występuje i olej, i jogurt przy jednoczesnej dużej ilości mąki. *Proponuję zatem do 1 łyżeczki proszku do pieczenia dołożyć 1/2 łyżeczki sody.
*Suszone śliwki warto też wcześniej namoczyć w rumie lub innym alkoholu, mniej więcej na dwie, trzy godziny przed dodaniem do ciasta.
Będę niebawem wypróbowywać ten cudowny przepis, więc podzielę się uwagami :)

ściskam mocno ...
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 18 Wrz 2016 21:21 #502188

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Hoya - moja miłość.
  • Posty: 6722
  • Otrzymane dziękuję: 2172
Dobrze Aniu, już dopisuje. :)

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 22 Wrz 2016 10:22 #502648

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Marki/W-wa
  • Posty: 633
  • Otrzymane dziękuję: 802
Ostatnio znalazłam ciekawy przepis Olgi Smile na kotlety z dyni z curry. Chyba tu takiego jeszcze nie było, a kotlety wyszły pyszne więc wrzucam.
- 1 kg dyni o kasztanowym (orzechowym) smaku np Hokkaido
- 1,5 szkl ryżu
- 3 cebule
- puszka kukurydzy
- 1 szkl bułki tartej
- 2 łyżki łagodnego curry
- 1/2 szkl skrobi ziemnaczanej
- sól i pieprz
Posiekaną cebulę zeszklić w garnku. Dodać dynię startą na wiórki. Smażyć 5 min aż dynia zmięknie.
W misce wyrobić: ugotowany (nadal ciepły) ryż, dynię, bułkę tartą, curry, kukurydzę i przyprawy. Na koniec dodać skrobię i ponownie wyrobić. Kotlety obtoczyć w bułce tartej i wstawić do lodówki. Masa musi być zimna. Smażyć na oleju.

Ja zrobiłam te kotlety z połowy porcji. Z surówką i salsą pomidorową wystarczyło na drugie danie dla czteroosobowej rodziny. Użyłam dyni Whangaparoa Crown. Z tą odmianą dyni kotlety wyszły przepyszne
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 27 Wrz 2016 09:23 #503463

  • janinka-n
  • janinka-n's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Witam wszystkich odwiedzanych i odwiedzających.
  • Posty: 377
  • Otrzymane dziękuję: 565
,,CUKINIA,DYNIA ala ANANAS;

3 kg.cukinii ,lub dyni
1 kg cukru
1,5 L .wody
2 op.cukru waniliowego
4 gozdziki
2 łyżeczki kwasku cytrynowego.

Cukinię,dynię obieramy,kroimy w kostkę .Wodę zagotowujemy ,dodajemy kwasek i studzimy.Zalewamy cukinię,dynię i odstawiamy na dobę ,od czasu do czasu mieszając.
Następnie cukinię,dynię,odcedzamy.
Do zalewy dodajemy cukier,cukier waniliowy i gozdziki.Zagotowujemy,dorzucamy cukinię,dynię i gotujemy 5-7 minut.
Przekładamy do słoików i pasteryzujemy 10-15 minut.
U mnie tak robiona cukinia,dynia,pożerana jest natychmiast.Oczywiście zmieniam ilość cukru,do innych partii nie daję gożdzików.Zależy od rodzaju dyni.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kerstin2309, Adasiowa, Emalia112

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 20 Paź 2016 23:28 #507080

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 635
  • Otrzymane dziękuję: 505
znalazłam chyba fajny przepis na kopytka z dynią gotujmy.pl/dyniowo-ziemniaczane-kopytka,..._campaign=2016-10-20
Pozdrawiam Ala
Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
— A. Sapkowski
Za tę wiadomość podziękował(a): Kerstin2309, Armasza, Betula

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 21 Paź 2016 19:47 #507211

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Hoya - moja miłość.
  • Posty: 6722
  • Otrzymane dziękuję: 2172
Dzisiaj zrobiłam placuszki z dyni. Ale kopytka z dyni? Apetycznie brzmią!! :yummi: :yummi: :hearts:

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 21 Paź 2016 21:34 #507243

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 6922
  • Otrzymane dziękuję: 7366
No ja dzisiaj zrobiłam te kopytka. W smaku rewelacja. Rodzina wylizała talerz, ale co się umęczyłam z wyrabianiem tych kopytek to moje. Dałam nieodpowiednią dynie. Rouge de Etampes jest dynią zbyt rzadką. Jednak do tych celów najlepsza będzie dynia Hokaido albo z serii Buterr .

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 21 Paź 2016 22:08 #507255

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 9407
  • Otrzymane dziękuję: 13928
Emalka, Jarrahdale jest chyba najlepsza: suchy, mączysty, wytrawny miąższ. Hokkaido będzie za słodka, a Buttera szkoda.
Najgorsze jest to, że większość dyń o zwartym, suchym miąższu ma twardą skórkę i ciężko się obiera :mad2:
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 21 Paź 2016 22:19 #507256

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 635
  • Otrzymane dziękuję: 505
A dlaczego obierasz? Ja kroję na części, wywalam środek, a później wykrawam obieraczką do warzyw, aż zostanie skórka. Takie wstążki warzywne.
Pozdrawiam Ala
Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
— A. Sapkowski

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 21 Paź 2016 22:25 #507259

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 6922
  • Otrzymane dziękuję: 7366
Też nie obieram . Młotkiem i tasakiem kroje na małe kawałki piekę i wybieram łyżka.

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 21 Paź 2016 23:11 #507273

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 9407
  • Otrzymane dziękuję: 13928
Cóż, do niektórych dyń konieczna jest siekiera :supr: ... ale faktycznie, czasami piekę kawałki dyni razem ze skórką, choć trwa to dłużej.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 21 Paź 2016 23:23 #507280

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Hoya - moja miłość.
  • Posty: 6722
  • Otrzymane dziękuję: 2172
Ja ostatnio dynię kupowałam w Kauflandzie; była taka raczej z tych małych, ciemno-pomarańczowa, nie miała soczystego miąższu, miała cieniutką skórkę i była raczej słodka w smaku. Mi smakowała, i to z niej zrobiłam placuszki dyniowe. Na sklepowej półce była podana nazwa tej dyni, ale nie pamiętam jaka to była.
Ostatnio zmieniany: 21 Paź 2016 23:24 przez Kerstin2309.

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 21 Paź 2016 23:36 #507286

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 9407
  • Otrzymane dziękuję: 13928
Hokkaido ? Żabula, witaj w klubie :kiss3:
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Kerstin2309

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 21 Paź 2016 23:59 #507297

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2534
  • Otrzymane dziękuję: 3369
Co robicie z Butternut'a?
Pieczona w kostkę mi nie smakowała. Hokkaido mogę zjeść całą miskę. Sypka jak ziemniaczki. Butternut jakaś rzadka.
Pozdrawiam. Jolka.

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 22 Paź 2016 11:26 #507322

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Hoya - moja miłość.
  • Posty: 6722
  • Otrzymane dziękuję: 2172
Aniu, to może wstawię jej zdjęcie, to jak ją zobaczysz to foty usuniesz, a będziesz już wiedziała co to za dynka.

20161022_112025.jpg


20161022_112042.jpg


20161022_112050.jpg

Moderatorzy: TeBe, pszczelarz5
Wygenerowano w 1.195 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum