TEMAT: Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :)

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 01 Sty 2018 22:12 #580457

  • Malkar
  • Malkar's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 777
  • Otrzymane dziękuję: 659
Wypróbowałam taki o to przepis na placki ziemniaczano -dyniowe. Przepis ściągnięty jakiś czas temu ze strony kauflandu.
Składniki:
20 dkg ziemniaków,
20 dkg miąższu z dyni,
1 mała cebula,
2 jajka,
2-3 łyżki mąki
pół pęczka natki pietruszki,
sól, mielony pieprz, gałka muszkatołowa w proszku.
Ziemniaki, dynię i cebulę zetrzeć na tarce. (tarłam na takich oczkach jak ścieram marchewkę na surówkę). Wymieszać z drobno posiekaną pietruszką, jajkami i mąką, doprawić. Gałki nie żałować. Smażyć placki jak placki ziemniaczane. Podawać z kwaśną śmietaną i wędzonym łososiem.

Dodałam do masy ze 3 łyżki suszonych nieaktywnych drożdży- akurat plątały mi się w kuchni. Myślę, że mocno "podkręciły" smak.
A że akurat miałam 40 dkg kawałek dyni, to dałam wszystkiego proporcjonalnie więcej. Wyszło mi 16 placków. Część zjedliśmy na obiad bez dodatków, tak jak lubi mój mąż a część na zimno na kolację udekorowane surówką "na winie" i kleksem sosu czosnkowego.
W obu wersjach nam smakowały.

DSC00942.jpg


DSC00940.jpg
Pan Bóg, gdy świat stworzył, najpierw se na uciechę ogródek założył.
Pozdrowienia dla wszystkich. Małgorzata

A u mnie w ogrodzie
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Adasiowa, Emalia112, Armasza


Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 17 Sty 2018 19:50 #583690

  • anianiekurzak
  • anianiekurzak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 615
  • Otrzymane dziękuję: 764
Ciasto czekoladowo dyniowe


DSCF6138.jpg


przepis podam troszkę później
Pozdrawiam serdecznie Ania.
Ostatnio zmieniany: 17 Sty 2018 19:58 przez anianiekurzak.

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 17 Sty 2018 20:22 #583695

  • anianiekurzak
  • anianiekurzak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 615
  • Otrzymane dziękuję: 764
Ciasto czekoladowe z dynią

Składniki;
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1/2 szkl. puree z dyni
10 dag, posiekanych orzechów włoskich
10 dag. gorzkiej czekolady
12 dag. mąki pszennej
2-3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

polewa czekoladowa
6 dag. gorzkiej/mlecznej czekolady (ja użyłam mlecznej)
1 łyżeczka masła
1 łyżka śmietany 18%

Wykonanie
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali ostudzić. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksujemy. Dodać żółtka, następnie olej i puree z dyni, miksujemy . Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia,kakao oraz orzechy. Delikatnie wymieszać. Masę wylać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 23 cm. (tylko dno). Piec w 180 st.C przez około 30-35 min. do "suchego patyczka"

Polewa
Czekoladę posiekać dodać masło i śmietanę rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania gęstej błyszczącej masy wyłożyć na ostudzone ciasto i od razu pokroić.
Smacznego

Ważne żeby nie przetrzymać zbyt długo ciasta w piekarniku wtedy jest super, wilgotne pewnie dzięki dyni :bye:
Pozdrawiam serdecznie Ania.
Ostatnio zmieniany: 17 Sty 2018 20:22 przez anianiekurzak.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Betula

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 17 Sty 2018 22:13 #583778

  • Michał
  • Michał's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4234
  • Otrzymane dziękuję: 2451
Uwielbiam dynie pieczoną :hearts:

Dynie kroje w kostkę, dodaje przyprawy np.: do kebaba, albo gyrosa i ziół prowansalskich. Do tego kapka oliwki.
Wymieszać wszystko i piec 40 minut w 230 stopniach. Rewelacyjny dodatek do obiadu albo jako samo danie :)
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, Betula

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 13 Lip 2018 08:54 #617970

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 1435
  • Otrzymane dziękuję: 2385
Sezon na cukinię w pełni, więc przepis na szybką tartę z ciasta francuskiego z cukinią i kozim serem.

1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 cukinia, 1opakowanie (250 ml) serka koziego, 300-500 ml śmietanki, 3 jajka, parmezan lub oscypek, 1/2 łyżeczki tymianku suszonego, sól, pieprz

Cukinię pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni (można grillowej) aż się przyrumienią z obu stron. Blachę wysmarować masłem i wyłożyć na nią ciasto francuskie zawijając brzegi do środka, by powstały wyższe ranty. W misce wymieszać śmietankę, jajka, serek kozi, tymianek, 2-3 łyżki startego na tarce o drobnych oczkach parmezanu lub jeszcze lepiej oscypka, sól, pieprz. Masę wylać na ciasto francuskie. Na wierzchu ułożyć plastry cukinii (można też dodać pomidory suszone lub groszek zielony). Można po wierzchu posypać tartym oscypkiem. Piec około 20 min w piekarniku.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 13 Lip 2018 08:55 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 19 Lip 2018 08:19 #618807

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8397
  • Otrzymane dziękuję: 10198
Każdy ma swój przepis na zupę krem z cukini, ale ja swój lubię, bo jest szybki.
Zupa krem z pieczonej cukinii.
Na blaszkę kładziemy kilka pokrojonych w grube kawałki cukinii tak 1,5 kg, dwie też pokrojone cebule, dwa ząbki czosnku.dwie spore czerwone słodkie papryki pokrojone, dwa ugotowane ziemniaki. oczywiście ostra papryka tez.W/g smaku.Pieczemy całość 20 -30 minut. Blendujemy, wlewamy masę do 4 litrów bulionu (może być z kostki). Dodajemy dwa topione serki pokrojone w kostkę. Gotujemy do wrzenia dodając łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszanej w odrobinie wody. Minutę ma wrzeć i gotowe. Podaję z chińskim makaronem lub z ryżem
Proporcje sa na 10 porcji
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Sylwia76

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 19 Lip 2018 08:48 #618811

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 13858
  • Otrzymane dziękuję: 24942
Emalka - Ty wiesz ;-) Dziękuję bardzo!
Sposób zagęszczania i dosmaczania serkami topionymi odkryłam dwa lata temu przy okazji robienia zupy kalafiorowej i szparagowej - sprawdza się naprawdę świetnie.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 19 Lip 2018 19:12 #618881

  • EWA1
  • EWA1's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 105
  • Otrzymane dziękuję: 43
krystynac50 wrote:
Podam dobry przepis na dżem z cukini , kabaczka lub dyni może jeszcze ktoś ma i nie wie co jeszcze można z niej zrobić

Cukinia-dżem z pomarańczową nutą
Czas przygotowania: 11 godzin Czas gotowania: 1 godzin

• 3 kg cukinii
• 3 szkl. cukru
• 4 galaretki pomarańczowe
• 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego

1. Cukinie obrać, pokroić w paski lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasypać cukrem i odstawić na 10 godzin.
2. Po upływie 10 godzin cukinie gotować 1 godzinę.
3. Następnie należy dodać 4 galaretki oraz kwasek cytrynowy, doprowadzić jeszcze raz do wrzenia i napełniać słoiki.Dla zwiększenia aromatu można dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego


Robiłam z galaretką cytrynową , pychota ale czy nie trzeba zagotować by się trzymały?




















/

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 26 Lip 2018 13:12 #619790

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 253
  • Otrzymane dziękuję: 176
Pasta do beretów, czyli pit.
Cukinię trzeba udusić z odrobiną (bez tłuszczu) na półtwardo (z większych wybrać nasiona),oczywiscie posolić,przed końcem duszenia wrzucić posiekany czosnek,odstawić, potem płyn odlać,rozdrobnić blenderem, potem wrzucić szczypiorek,surowe pomidory,cebule, koniecznie oliwę i gęsty jogurt(dosyć dużo,zęby nie było mdłe) jak kto lubi.

Jak zrobić pite;
505.6 g mąka tortowa,ale może być i z pełnego przemiału,czy orkiszowa
• 288.2 g (or ml) Water
• 12 g Salt
• 2 g Fresh Yeast z kalkulatora 3 szt----uwodnienie 57%
-oliwy ze 3 łyżki (niekoniecznie)

Składniki połączyć w misce ,ale broń boże nie zagniatać tradycyjnie przez 20 min czy cos w ten deseń,ciasto po połączeniu (takie nie gładkie) zostawia się na 20 min przykryte np. miską i robi jak na filmie;


Wystarczy tak ze 3 razy,potem to sie zostawia na powiedzmy 3 godz ,robi z tego 3 kulki,pakuje do woreczków foliowych spożywczych i do lodówki na paręnaście godzin,można tez dać więcej drożdży i bez lodówki zrobić ,powiedzmy w 2-3 godz.
jak urośnie,rozpłaszcza się na placek grubości około 1 cm,nawet trochę mniej i do max nagrzanego piekarnika, na nagrzaną blachę czy kamień,upiecze sie szybko,powinno spuchnąć tworząc pustą przestrzeń w środku,pewnie na jakimś etapie pęknie,to normalne.

Można jeść czerpiąc kawałkiem pity ta pastę, albo nałożyć ją jak na zdjęciu i piec jeszcze trochę w piekarniku,wtedy ciasto wysycha i powinno być delikatne w miarę i chrupiące,nie za grubo tej pasty,ser parmezan na górze,można fetę wmieszać w pastę,w mojej wersji jest pieczony w piecu w całości bakłażan,potem pocięty,zaprawiony czosnkiem oliwą i pieprzem.
Pasta z dobrej cukinii smakuje jak coś w rodzaju szparagów, fasoli szparagowej, pomieszanej z głąbem kapuścianym, można tez znaleźć jakby grzybowy smak,w każdym razie trudno się połapać ,ze to cukinia.


008.jpg


007.jpg


009.jpg


012.jpg


013.jpg


014.jpg


016.jpg


020.jpg


021.jpg


023.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Emalia112, Armasza, Betula

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 29 Wrz 2018 15:55 #626138

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8826
  • Otrzymane dziękuję: 18581
Dziś dla odmiany bigos z cukinii w wersji bez pieczarek jako, że będzie pałaszowany też przez moich Wnuków. Cukinia odmiany Bianco di Trieste, owoc po ekstrakcji nasion.


IMG_1074.jpg
IMG_1075.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Betula

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 02 Paź 2018 20:44 #626560

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Wszystko jest możliwe, wystarczy chcieć.
  • Posty: 756
  • Otrzymane dziękuję: 1286
Aniu duży :kiss3: za smalczyk.
Każdy "zjadliwy" i szybki przepis bez produktów niedozwolonych jest dla mnie bezcenny.
Po wykluczeniu: glutenu, cukru, wszelkiego nabiału (w tym jajek), fasoli (suche ziarna), gorczycy a nawet orzeszków: pistacji i nerkowca. No i jeszcze bez oleju rzepakowego i słonecznika.
Mam w kuchni naprawdę duży orzech do zgryzienia.
Zawsze lubiłam "dobrze zjeść", ale jakoś spędzanie godzinami czasu w kuchni uważałam za stracony...no to teraz dopiero mam...a wszystko jeszcze musi jakoś smakować :jeez:
Piekę pieczywo (znalezienie dobrego przepisu graniczy z cudem)
Trzeba zrobić odpowiedni: lunch do pracy, obiad no i oczywiście deserek.
W zasadzie nic innego już nie robię jak tylko szukam przepisów i działam w kuchni...
Wszystko jest możliwe, wystarczy chcieć.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 02 Paź 2018 21:10 #626566

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 13858
  • Otrzymane dziękuję: 24942
Z ciastem dla wegan jest spory kłopot ... muszą być bez jajek, mleka zwierzęcego, masła, ale faktycznie masz kłopot Mamma ... jako tłuszcz - olej kokosowy lub oliwa z oliwek. Zamiast jajek - namoczone w ciepłej wodzie siemię lniane, a w zastępstwie mleka - sojowe, cukru - słodziki lub miód.
Zajrzyj na bloga Jadłonomia albo Weganon

Może to ?

Placuszki z cukinii / dyni

1 średnia obrana ze skórki cukinia lub mała dynia o wytrawnym miąższu ( Butternut, Australian Butter ) - starta na tarce
1 cebula, posiekana
spora garść posiekanego szczypiorku
mała czerwona papryka słodka - pokrojona w drobną kosteczkę
sól, pieprz, ostra papryczka
mąka do zagęszczenia masy

*** jeśli możesz używać jogurt bez laktozy, to dodaj 2-3 łyżki.

tłuszcz do smażenia

Startą cukinię/dynię lekko posolić, odstawić na 10-15 minut, odcisnąć.
Posiekaną cebulę delikatnie zrumienić na tłuszczu, dodać szczypiorek i paprykę słodką. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, dosypać mąki aby zagęścić ciasto, doprawić do smaku.
Na mocno rozgrzany tłuszcz kładziemy łyżką cienkie placuszki i smażymy na złoty kolor.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Ostatnio zmieniany: 02 Paź 2018 21:13 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Mamma, Murarka

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 02 Paź 2018 21:37 #626571

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Wszystko jest możliwe, wystarczy chcieć.
  • Posty: 756
  • Otrzymane dziękuję: 1286
Zamiast cukru używam erytrolu i/lub stewie. Faktycznie wypieki stanowią największy problem bo choć zamienników jest sporo to upiec coś co będzie w miarę ok. jest trudne. Szczególnie jak jest się antytalenciem wypiekowym.
Mam fajny przepis na Zupę z dyni, który stosuję od paru lat.
Na oleju kokosowym podsmażam przyprawy: kumin, ostrą paprykę, słodką paprykę, szklę cebulę i czosnek. Dynię obraną i pokrojoną w kostkę wrzucam na przyprawy i podsmażam chwilkę. Całość przekładam do garnka i zalewamy mlekiem lub mlekiem kokosowym z wodą (tak do granicy dyni) i gotuję aż dynia zmięknie. Całość miksuję i doprawiam do smaku: sokiem z cytryny, troszkę gałki muszkatołowej i jak dynia jest wytrawna cukrem lub stawią.
Można dodać jeszcze czosnku w proszku, imbiru lub/i czosnku niedźwiedziego.
Na koniec podaję (a raczej podawałam) z pokruszoną dobrą fetą lub innym dobrym serem i grzankami.
Nie podam proporcji bo zawsze robię "na oko" ;)
Zupka ma być pikantna i pyszna.
P.s. Zapomniałam o soli i pieprzu :oops: do smaku, jak kto lubi.
Wszystko jest możliwe, wystarczy chcieć.
Ostatnio zmieniany: 02 Paź 2018 21:49 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Murarka

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 02 Paź 2018 22:38 #626586

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 1435
  • Otrzymane dziękuję: 2385
Mamma! Przy tego rodzaju dietach warto szukać inspiracji w kuchni arabskiej i dalekiego wschodu (tajskiej, japońskiej czy koreańskiej). Zwłaszcza, że mamy coraz większy wybór produktów z tych krajów.
Ostatnio też jestem na diecie z niskim indeksem glikemicznym, więc też kombinuję jak dietetyczne jedzenie zrobić smacznym. Np. kalafior po polsku (z masłem i bułką) zastąpiłam kalafiorem pieczonym w przyprawach (przepis wrzuciłam do wątku o daniach wegetariańskich) i ta wersja bardziej mi smakuje niż ta po polsku.
Jeśli dieta jest bez nabiału to warto jeść sezam (np w postaci gomasio lub tahini) bo to jedno z najlepszych źródeł wapna. Ma go 10 razy więcej niż mleko. Tylko parmezan ma więcej, ale ten jako nabiał odpada.

Aniu! Ten wpis jest nie na temat dań z dyni, więc usuń go później proszę.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 02 Paź 2018 22:39 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Mamma, Murarka

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 09 Paź 2018 18:47 #627193

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 1435
  • Otrzymane dziękuję: 2385
Sałatka z dynią

Dynię pokroić w małe kostki. Skropić oliwą, posypać granulowanym czosnkiem, tymiankiem, papryką i solą (można chili). Piec 20 min w 180C. W misce wymieszać dynię, ugotowaną kaszę burgul, małe liście szpinaku, orzechy włoskie, ser feta pokrojony w kostkę. Polać sosem zrobionym z oliwy, octu balsamicznego i miodu. Wymieszać.
Dobry lunch do pracy lub szkoły.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 09 Paź 2018 18:48 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 12 Paź 2018 18:25 #627437

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 13858
  • Otrzymane dziękuję: 24942
Sałatka z dyni w słoiki na zimę

1 kg miąższu z dyni - zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę
2 duże czerwone papryki - pokroić w kostkę
2 średnie cebule - pokroić w piórka
2 średnie marchewki - zetrzeć na tarce

1 łyżka soli

Warzywa wymieszać z solą. W międzyczasie przyrządzić zalewę:

1 szklanka octu jabłkowego
5 szklanek wody
2 łyżeczki soli
4 łyżki cukru
3-4 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego

olej - po 1 łyżeczce na słoik

Wszystkie składniki ( OPRÓCZ OCTU ) zagotować i dopiero wtedy dodać ocet. Gorącą zalewą zalać warzywa i odstawić na 3 godziny. Po tym czasie sałatkę nałożyć do słoików, na wierzch każdego nalać łyżeczkę oleju i pasteryzować około 20 min. Najlepsza jest po miesiącu od przyrządzenia.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Betula, Mamma

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 12 Paź 2018 19:30 #627440

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Wszystko jest możliwe, wystarczy chcieć.
  • Posty: 756
  • Otrzymane dziękuję: 1286
Aromatyczne pikle z cukini


20181012_192440.jpg
Wszystko jest możliwe, wystarczy chcieć.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Betula

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 14 Paź 2018 10:13 #627565

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 13858
  • Otrzymane dziękuję: 24942
Kiszona dynia Butternut

"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Betula

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.164 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum