TEMAT: Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :)

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 01 Sty 2018 22:12 #580457

  • Malkar
  • Malkar's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 722
  • Otrzymane dziękuję: 603
Wypróbowałam taki o to przepis na placki ziemniaczano -dyniowe. Przepis ściągnięty jakiś czas temu ze strony kauflandu.
Składniki:
20 dkg ziemniaków,
20 dkg miąższu z dyni,
1 mała cebula,
2 jajka,
2-3 łyżki mąki
pół pęczka natki pietruszki,
sól, mielony pieprz, gałka muszkatołowa w proszku.
Ziemniaki, dynię i cebulę zetrzeć na tarce. (tarłam na takich oczkach jak ścieram marchewkę na surówkę). Wymieszać z drobno posiekaną pietruszką, jajkami i mąką, doprawić. Gałki nie żałować. Smażyć placki jak placki ziemniaczane. Podawać z kwaśną śmietaną i wędzonym łososiem.

Dodałam do masy ze 3 łyżki suszonych nieaktywnych drożdży- akurat plątały mi się w kuchni. Myślę, że mocno "podkręciły" smak.
A że akurat miałam 40 dkg kawałek dyni, to dałam wszystkiego proporcjonalnie więcej. Wyszło mi 16 placków. Część zjedliśmy na obiad bez dodatków, tak jak lubi mój mąż a część na zimno na kolację udekorowane surówką "na winie" i kleksem sosu czosnkowego.
W obu wersjach nam smakowały.

DSC00942.jpg


DSC00940.jpg
Pan Bóg, gdy świat stworzył, najpierw se na uciechę ogródek założył.
Pozdrowienia dla wszystkich. Małgorzata

A u mnie w ogrodzie
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Adasiowa, Emalia112, Armasza


Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 17 Sty 2018 19:50 #583690

  • anianiekurzak
  • anianiekurzak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 604
  • Otrzymane dziękuję: 730
Ciasto czekoladowo dyniowe


DSCF6138.jpg


przepis podam troszkę później
Pozdrawiam serdecznie Ania.
Ostatnio zmieniany: 17 Sty 2018 19:58 przez anianiekurzak.

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 17 Sty 2018 20:22 #583695

  • anianiekurzak
  • anianiekurzak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 604
  • Otrzymane dziękuję: 730
Ciasto czekoladowe z dynią

Składniki;
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1/2 szkl. puree z dyni
10 dag, posiekanych orzechów włoskich
10 dag. gorzkiej czekolady
12 dag. mąki pszennej
2-3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

polewa czekoladowa
6 dag. gorzkiej/mlecznej czekolady (ja użyłam mlecznej)
1 łyżeczka masła
1 łyżka śmietany 18%

Wykonanie
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali ostudzić. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksujemy. Dodać żółtka, następnie olej i puree z dyni, miksujemy . Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia,kakao oraz orzechy. Delikatnie wymieszać. Masę wylać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 23 cm. (tylko dno). Piec w 180 st.C przez około 30-35 min. do "suchego patyczka"

Polewa
Czekoladę posiekać dodać masło i śmietanę rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania gęstej błyszczącej masy wyłożyć na ostudzone ciasto i od razu pokroić.
Smacznego

Ważne żeby nie przetrzymać zbyt długo ciasta w piekarniku wtedy jest super, wilgotne pewnie dzięki dyni :bye:
Pozdrawiam serdecznie Ania.
Ostatnio zmieniany: 17 Sty 2018 20:22 przez anianiekurzak.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Betula

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 17 Sty 2018 22:13 #583778

  • Michał
  • Michał's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4271
  • Otrzymane dziękuję: 2491
Uwielbiam dynie pieczoną :hearts:

Dynie kroje w kostkę, dodaje przyprawy np.: do kebaba, albo gyrosa i ziół prowansalskich. Do tego kapka oliwki.
Wymieszać wszystko i piec 40 minut w 230 stopniach. Rewelacyjny dodatek do obiadu albo jako samo danie :)
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, Betula

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 13 Lip 2018 08:54 #617970

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Marki/W-wa
  • Posty: 1253
  • Otrzymane dziękuję: 1888
Sezon na cukinię w pełni, więc przepis na szybką tartę z ciasta francuskiego z cukinią i kozim serem.

1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 cukinia, 1opakowanie (250 ml) serka koziego, 300-500 ml śmietanki, 3 jajka, parmezan lub oscypek, 1/2 łyżeczki tymianku suszonego, sól, pieprz

Cukinię pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni (można grillowej) aż się przyrumienią z obu stron. Blachę wysmarować masłem i wyłożyć na nią ciasto francuskie zawijając brzegi do środka, by powstały wyższe ranty. W misce wymieszać śmietankę, jajka, serek kozi, tymianek, 2-3 łyżki startego na tarce o drobnych oczkach parmezanu lub jeszcze lepiej oscypka, sól, pieprz. Masę wylać na ciasto francuskie. Na wierzchu ułożyć plastry cukinii (można też dodać pomidory suszone lub groszek zielony). Można po wierzchu posypać tartym oscypkiem. Piec około 20 min w piekarniku.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 13 Lip 2018 08:55 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 19 Lip 2018 08:19 #618807

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8219
  • Otrzymane dziękuję: 9650
Każdy ma swój przepis na zupę krem z cukini, ale ja swój lubię, bo jest szybki.
Zupa krem z pieczonej cukinii.
Na blaszkę kładziemy kilka pokrojonych w grube kawałki cukinii tak 1,5 kg, dwie też pokrojone cebule, dwa ząbki czosnku.dwie spore czerwone słodkie papryki pokrojone, dwa ugotowane ziemniaki. oczywiście ostra papryka tez.W/g smaku.Pieczemy całość 20 -30 minut. Blendujemy, wlewamy masę do 4 litrów bulionu (może być z kostki). Dodajemy dwa topione serki pokrojone w kostkę. Gotujemy do wrzenia dodając łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszanej w odrobinie wody. Minutę ma wrzeć i gotowe. Podaję z chińskim makaronem lub z ryżem
Proporcje sa na 10 porcji
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Sylwia76

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 19 Lip 2018 08:48 #618811

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 13353
  • Otrzymane dziękuję: 23110
Emalka - Ty wiesz ;-) Dziękuję bardzo!
Sposób zagęszczania i dosmaczania serkami topionymi odkryłam dwa lata temu przy okazji robienia zupy kalafiorowej i szparagowej - sprawdza się naprawdę świetnie.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 19 Lip 2018 19:12 #618881

  • EWA1
  • EWA1's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 102
  • Otrzymane dziękuję: 43
krystynac50 wrote:
Podam dobry przepis na dżem z cukini , kabaczka lub dyni może jeszcze ktoś ma i nie wie co jeszcze można z niej zrobić

Cukinia-dżem z pomarańczową nutą
Czas przygotowania: 11 godzin Czas gotowania: 1 godzin

• 3 kg cukinii
• 3 szkl. cukru
• 4 galaretki pomarańczowe
• 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego

1. Cukinie obrać, pokroić w paski lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasypać cukrem i odstawić na 10 godzin.
2. Po upływie 10 godzin cukinie gotować 1 godzinę.
3. Następnie należy dodać 4 galaretki oraz kwasek cytrynowy, doprowadzić jeszcze raz do wrzenia i napełniać słoiki.Dla zwiększenia aromatu można dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego


Robiłam z galaretką cytrynową , pychota ale czy nie trzeba zagotować by się trzymały?




















/

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 26 Lip 2018 13:12 #619790

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 243
  • Otrzymane dziękuję: 164
Pasta do beretów, czyli pit.
Cukinię trzeba udusić z odrobiną (bez tłuszczu) na półtwardo (z większych wybrać nasiona),oczywiscie posolić,przed końcem duszenia wrzucić posiekany czosnek,odstawić, potem płyn odlać,rozdrobnić blenderem, potem wrzucić szczypiorek,surowe pomidory,cebule, koniecznie oliwę i gęsty jogurt(dosyć dużo,zęby nie było mdłe) jak kto lubi.

Jak zrobić pite;
505.6 g mąka tortowa,ale może być i z pełnego przemiału,czy orkiszowa
• 288.2 g (or ml) Water
• 12 g Salt
• 2 g Fresh Yeast z kalkulatora 3 szt----uwodnienie 57%
-oliwy ze 3 łyżki (niekoniecznie)

Składniki połączyć w misce ,ale broń boże nie zagniatać tradycyjnie przez 20 min czy cos w ten deseń,ciasto po połączeniu (takie nie gładkie) zostawia się na 20 min przykryte np. miską i robi jak na filmie;


Wystarczy tak ze 3 razy,potem to sie zostawia na powiedzmy 3 godz ,robi z tego 3 kulki,pakuje do woreczków foliowych spożywczych i do lodówki na paręnaście godzin,można tez dać więcej drożdży i bez lodówki zrobić ,powiedzmy w 2-3 godz.
jak urośnie,rozpłaszcza się na placek grubości około 1 cm,nawet trochę mniej i do max nagrzanego piekarnika, na nagrzaną blachę czy kamień,upiecze sie szybko,powinno spuchnąć tworząc pustą przestrzeń w środku,pewnie na jakimś etapie pęknie,to normalne.

Można jeść czerpiąc kawałkiem pity ta pastę, albo nałożyć ją jak na zdjęciu i piec jeszcze trochę w piekarniku,wtedy ciasto wysycha i powinno być delikatne w miarę i chrupiące,nie za grubo tej pasty,ser parmezan na górze,można fetę wmieszać w pastę,w mojej wersji jest pieczony w piecu w całości bakłażan,potem pocięty,zaprawiony czosnkiem oliwą i pieprzem.
Pasta z dobrej cukinii smakuje jak coś w rodzaju szparagów, fasoli szparagowej, pomieszanej z głąbem kapuścianym, można tez znaleźć jakby grzybowy smak,w każdym razie trudno się połapać ,ze to cukinia.


008.jpg


007.jpg


009.jpg


012.jpg


013.jpg


014.jpg


016.jpg


020.jpg


021.jpg


023.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Emalia112, Armasza, Betula

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.211 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum