Sama się prosiłam
Niełatwe zadanie, zwłaszcza, że u mnie jednak królują proteiny. Ale się nie poddam.
Aniu - napisz co jesz, czy to taki klasyczny wegetarianizm? Znam ludzi, którzy nie jedzą mięsa, ale jedzą jajka, ryby, nabiał.
Na pewno musisz sobie upiec te ciastka
Śniadaniowe ciasteczka owsiane
ok.300 g płatków owsianych
100 g wiórków kokosowych
pestki dyni i słonecznika, pokrojone śliwki suszone, żurawina, rodzynki-wg uznania
miód lub cukier trzcinowy
odrobina mąki razowej
2 czubate łyżki masła ghee
1 banan lub 1 jajko
płaska łyżeczka sody
cynamon, kardamon, anyż, sproszkowany imbir
można dodać kakao (wersja mojej córkiWink)
Wszystkie składniki zagniatamy, w razie gdy ciasto się nie lepi-mozna dodać odrobinę mleka. Pieczemy ok. 15 min. w 180 st.
Dla dzieci-wersja pokruszonych ciasteczek zalanych mlekiem...
Powyższy przepis-bez jajka, banana, sody gotuję na wodzie, jako owsiankę-przez pacjentów pieszczotliwie nazywaną "mamałygą"...
WPŁYW NA ZDROWIE:
jako, że dla naszego zdrowia najważniejszy jest brak stresu-otwierając rano puszkę z ciasteczkami, mamy gotowe śniadanko i na spokojnie wkraczamy w nowy dzień:-)Płatki owsiane i pestki wpływają korzystnie na przewód pokarmowy,wiórki koksowe zawierają dużo białka (szczególnie istotne dla wegetarian), zastosowane przyprawy działają rozgrzewająco.
to ze strony:
ajurweda.bydgoszcz.pl/ajurwedyjskie-przepisy-kulinarne.html
Ja lubię mieć ugotowaną na gęsto "śmieciuchę" wzorując się na tym przepsie:
płatki owsiane
wiórki kokosowe,
zmielone orzechy,
płatki migdałowe,
pokrojone figi,
daktyle, rodzynki i co mi tam jeszcze wpadnie w ręce.
Gotuję na gęsto na wodzie, pakuję do pojemnika i do lodówki.
Jak muszę coś na szybko do pracy na śniadanie to przekładam trochę do pojemnika, w pracy dolewam troszkę gorącej wody, czasami jakiegoś soku, albo posypuję startą gorzką czekoladą, albo garść borówki amerykańskiej, albo łyżkę powideł śliwkowych, albo mus jabłkowy, albo mus z dyni.
Ale nigdy nie jestem głodna.